zizet 29.04.05, 13:46 postanowiłam wyszydełkować piękną serwetę dosyć dużych rozmiarów, zrobiłam 10 rzędów a ona się faluje tzn. nie leży płasko, oczka na pewno są dobrze wyliczone, a więc w czym problem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olusia19 Re: mam pytanie 29.04.05, 13:50 Albo troche roznie robisz w kazdym rzedzie i to dlatego nawet, ze jak sie od roboty odejdzie to potem inaczej reka chodzi, albo tak ma byc. Jak sie ukrochmali i napnie, to mankamenty powinny zginac. Odpowiedz Link
zizet Re: mam pytanie 29.04.05, 13:59 robię równiutko, tylko wzór początkowy jest dosyć gęsty, może to jest przyczyną, dalszy wzór jest luźniejszy, mam nadzieję, że jak ją napnę to się rozprostuje Odpowiedz Link
malgoha1 Re: mam pytanie 29.04.05, 14:38 Na Twoim miejscu już teraz bym ją wyprała i naciagnęła. Niestety nie zawsze mozna robić dokładnie zgodnie ze schematem, wystarczy troszkę grubsze szydełko, czy nici niż należało, może robisz zbyt luźno łańcuszek.Jeżeli po praniu bedzie się nadal marszczyć, spróbuj ująć oczka w jakimś neutralnym dla wzoru miejscu. małgorzata Odpowiedz Link
ka_thy Re: mam pytanie 29.04.05, 14:45 Ja moją pierwszą szydełkową serwetkę robiłam jeden motyw na obwodzie mniej niz w oryginalnym opisie a mimo to dalej mi się falowała - niewiele ale jednak. Na tyle niewiele, ze po namoczeniu i napięciu stała się płaska. Jesli Twoja serweta faluje się mocno chyba będziesz musiała dokonac korekty oczek. Odpowiedz Link
zizet Re: mam pytanie 29.04.05, 14:53 nr szydełka się zgadza, nici są grubsze niż tradycyjny kordonek, ponieważ takie się zaleca do dużych serwet, a oczka na pewno nie są za luźne, więc o co chodzi? Odpowiedz Link
malgoha1 Re: mam pytanie 29.04.05, 14:59 Może źle rozrysowany schemat, to się zdarza, ale skoro wzięłaś grubszy kordonek to już masz odpowiedź na swoje pytanie.Musisz zrobić korektę wzoru. małgorzata Odpowiedz Link
zizet Re: mam pytanie 29.04.05, 15:14 Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi, jednak trzeba będzie skorygować ten schemat, a tak ładnie mi wychodziło Odpowiedz Link