Dodaj do ulubionych

pytanie i prośba debiutanki

10.10.05, 14:42
Cześc dziewczyny,
buszuję po forum od kilku dni i oczopląsu dostaję na widok tych wszystkich
cudeniek. Przy przekopywaniu wątków znalazłam wzrór na rozpinany męski
sweter.
www.helloyarn.com/cyclingaran.htm
I tu pojawiają się pytanie i prośba: czy mogłybyście okreslić stopień
trudności, skomplikowanie tego wzoru dla kogos, kto druty miał w rękach około
15 lat temu?
No i teraz taka cicha, cichuteńka prośba, o łopatologiczne przetłumaczenie
przepisu na wykonianiesmile.
Bardzo zależy mi na tym, przynakjmniej na jakichś wskazówkach, bo już widze
oczyma duszy mej, męża mego w takim oto prezencie ode mnie, hehe.

A, jabyscie mogły mi jeszcze określić stopięń trudnosci wykonania tego
sweterka kopertowego, bo tez się zakochałamsmile.
www.lollygirl.com/blog/index.php?blogId=3
Pozdrawiam serdecznie i dzięki z górysmile- i to jest tylko takie małe
kokietowaniesmile.
Karolina
Obserwuj wątek
    • hermionina21 Re: pytanie i prośba debiutanki 10.10.05, 17:18
      a czy od tego kopertowego jest gdzieś opis??
    • malgoha1 Re: pytanie i prośba debiutanki 10.10.05, 17:25
      Witaj Karolino, nie musisz nas kokietować, tu szybko znajdziesz pomoc.Ja
      wypowiem się w sprawie męskiego.Jeśli wiesz jak skrzyżować cztery oczka to
      poradzisz sobie bez problemu.Tył i rękawy to rodzaj ściągasza:trzy prawe na dwa
      lewe.Schemat do przodu masz pod zdjęciem.
      Do drugiego nie widzę schematu i to może być problem, bo musisz sobie zrobić
      wykrój, sam wzór tych trzech dziurek jest prosty.
      Małgorzata
    • doona Re: pytanie i prośba debiutanki 11.10.05, 01:29
      Witaj Karolino. Ja też powróciłam do robótek po 15 latach, a tego się nie
      zapomina. Nowością są dla mnie tylko niektóre oznaczenia, oczywiście wzory,
      których nie znałam, a najbardziej ten ogrom oglądanych przez Was i przeze mnie
      tych pięknych rzeczy. Chyba nie jesteś debiutantką, tylko pracusiem z odzysku.
      Z męskim swetrem na pewno nie będziesz miała problemów, bo jest opis, on wymaga
      tylko cierpliwości do krzyżowania oczek, ale dla efektu warto. Ja bym jednak
      zrobiła jako pulowerek, bez suwaka. Może Ty dasz sobie radę, ale ja mam problem
      z wszyciem suwaka do dzianiny. Na maszynę to chyba za grube, a ręcznie, to po
      drugiej stronie będzie brzydko. Nawet na tym zdjęciu w miejscu wszycia suwaka
      ten sweter się "wałkuje". Jeżeli Ty, albo ktokolwiek ma patent na dobry wygląd
      swetra z suwakiem, to ja bardzo poproszę. Natomiast do kopertowego sweterka
      teraz nie znalazłam opisu, wystarczy mieć schemat lub wykrój swetra
      kopertowego, one się często powtarzają na forum, może zajrzyj do forum Melissy,
      ale na stronie, którą podałaś do tego sweterka, po lewej stronie są autorki
      albumów, i on się pojawił u Mary i u Tary. Tam są zdjęcia w trakcie robótki,
      może Ci to na razie pomoże. Jeżeli nie, to tu jeszcze nikt nikomu nie odmówił
      pomocy. A w ogóle to ja Ci bardzo dziękuję za te dwa linki, bo u autorek albumów
      (tych po lewej stronie) znalazłam dla siebie bardzo dużo fajnych rzeczy.
      Pozdrawiam. doona.
      • antoska23 Re: pytanie i prośba debiutanki 11.10.05, 11:45
        witaj Doona!
        dla mnie wszycie zamka w sweter bylo czarna magią(wszyscy mowili, ze to
        trudne,wiec sie przerazilam tym bardziej),ale pierwszy sweter zrobilam wlasnie z
        zamkiem. trzeba tylko nie sciagac za mocno,żeby sie nie marszczyło. wszywałam
        ręcznie jeszcze kilka razy i zawsze było oksmile
        pozdrawiam serdecznie, kacha
        • carolinuss Re: pytanie i prośba debiutanki 11.10.05, 21:24
          Dzięki Wam za odpowiedźsmile. Co prawda nie wiem co oznacza krzyżowanie czterech
          oczek, ale jeżeli to jedyny problem, to czuje, że go zwalczęsmile. Wszywania zamka
          się nie boję, ale nie wiem, czy nie to mój podekscytowany zapał. No, ale w
          sumie, do odważnych świat należysmile.
          Jeżeli możecie mi powiedzieć co to jest włóczka Annabel Fox Chunky Donegal i
          czy jest dostepny w pasmanteriach jakiś odpowiednik, albo co byście polecały na
          taki sweter. I jeszcze jaki to jest rozmiar amerykańskie 9?
          Pozwolicie, że jak będę miała jeszcze wątpilowści odnosnie tłumaczenia
          oznaczeń, czy innych technicznych zawirowań, to Was pomolestuję wink.
          Co do sweterka kopertowego to znalazłam go w wątku Mjermak:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15333&w=30042663&a=30046446
          A teraz pozdrawaim ślicznie i czekam na opinie włóczkowesmile
          • kasiaba1 Re: pytanie i prośba debiutanki 12.10.05, 07:57
            Ta włóczka:
            www.edy.org/yarn/fox/fchanky.html
            gdzie indziej znalazłam info że:
            100 gr / 100 m
            czystej wełny...hmmmmmmmm, to drogo by wyszło.
            A amerykańskie 9 to 5,5, przynajmniej wg tej stronki:
            www.dailyknitter.com/basics.html

Ja osobiście wziełabym "Puchatkę" albo "Koalę" z Aniluxu, bo te mam oswojone smile
            • carolinuss Re: pytanie i prośba debiutanki 12.10.05, 16:29
              dzięki Kasiusmile, zaczynam się wgryzać we wzór, trochę mi to zajmie - ach ten mój
              cud englishsmile. Jeżeli chodzi o włóczki, miałam dziś trochę czasu i poszperałam
              w necie, ale jeszcze muszę się przejść po pasmanteriach. Tylko nie wiem kiedy,
              hahaha. Tak się zastanawiam, uwzgledniając braki czasowe i widzowe, czy jeżeli
              bym zrobiła ten sweter z Puchatka, czy nie był by za cieńki i o ile trzeba by
              było modyfikować wzór, tzn. np. więcej włóczki, wiecej oczek, itd i jakby się
              ten wzór zminił przy cieńszej włóczce.
              A właśnie, a propos próbki, czy dobrze rozumiem, ze "gauge: 13 sts. and 14.5
              rows = 4”" znaczy: próbka: 13 oczek i 14,5 rzędów = 4 cale?????? Jezeli jakimś
              cudem wyszło dobrze,to co znaczy 14,5 rzędów, bo to chyba o wyskość chodzi????
              Tak wstepnie to mam jeszcze problem z taką perełkasmile:
              "Cast on 31 sts.
              Row 1: P1, *K3, P2* repeat between * across
              Row 2: * K2, P3* repeat between * across to last st. K1
              Repeat for 2”, increasing to 40 sts. evenly across last row and ending with RS
              facing."
              Juz wiem, co oznaczają P i K (nie wiem co RS, WS, SSKsmile), domyslam się, że
              cyfry przy nich to ilość oczek do wykonania(?), ale mam problem z gwiazdakmi *,
              strona po której się znajdują.
              To znaczy, tak na upartego to to odczytuję, ale wolałabym, zeby mi któs to
              objasnił, przynajmniej ten zacytowany kawalek.
              Się rozpisałamsmile. teraz koncze, bo znowu musze lecieć. Ale nie martwcie się,
              powrócę rozwijać dziewiarskie talenty:::smile)))smile)))).
              PAsmile, Ksmile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka