Dodaj do ulubionych

suszone pomidory

IP: *.speed.planet.nl 22.07.02, 16:42
no wlasnie,jak nie mialam pomidorow,to mialam przepisy,a teraz mam pomidory i
nie wiem co z nimi robic????
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: suszone pomidory 22.07.02, 17:06
      niamku niamku niamku

kupuje zwykle suszone, bez oleju, zalewam ciepla woda i odstawiam na 20 min,
      namoczone kroje w paseczki i dodaje do sosu lub zapiekanki makaronowej
      ten niepowtarzalny smaczek
    • Gość: bolewora Re: suszone pomidory IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 20:03
      Pomidory o,5 kg namoczyć 2 godziny w letniej przegotowanej wodzie, odsączyć
      włożyć do miski NIE MIESZAĆ 3-4 czuszki zmielić posypać pomidory NIE MIESZAĆ
      główka czosnku ząbki pokroić na plasterki posypać pomidory NIE MIESZAĆ zagrzać
      3/4 szklanki oliwy zalać pomidory NIE MIESZAĆ zagotować szklanke octu 10%, 1/2
      szklanki wody 3-4 łyżki cukru polać pomidory wymieszać i na 24 godziny do
      lodówki smacznego
      • Gość: spiwor Re: suszone pomidory IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 20:58
        Przepraszam co to są czuszki, chciałbym zrobić ten przepis a nie wiem co to
        jest.
        • roseanne Re: suszone pomidory 22.07.02, 21:01
          ostre papryczki
          • Gość: spiwor Re: suszone pomidory IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 21:39
            Dzieki. Jeszcze jedno mam pytanie-pomidory obrać ze skórki i czy dodać
            przyprawy do smaku czy ma mieć taki smak? Żeby to nie było zawracanie głowy to
            dwa przepisy na słoiki jakie nauczyła mnie mama.
            Sałatka 1
            4 kg ogórków obranych
            1 kg pomidorów (żółtych)
            0.5 kg cebuli
            10 dag czosnku
            10 dag natki pietruszki
            Warzywa pokroić w plastry, dodać soli, cukru, pieprzu do smaku, o.5 szklanki
            octu i 0.5 szkl. oleju. Wymieszać wszystko i gdy puści sok nakładać do słoików
            razem ze sokiem, pasteryzować.
            Sałatka 2
            4 kg pomidorów
            2 kg kwaśnych jabłek
            1 kg cebuli
            15 dag do 30 dag cukru
            0.5 szkl. octu lub kwasek cytrynowy(z kwaskiem mniej smaczna)
            sól
            1 słoiczek musztardy
            1 łyżka imbiru
            1 gałka muszkatałowa
            1 ząbek czosnku
            5 gozdzików w proszku.
            I przygotować mniej więcej jak wyżej.

I odrazu przepis na keczup od Ewy.
            5 kg pomidorów
            80 dag cebuli
            0.20 l. octu 6%
            15 dag cukru
            20 dag ostrej musztardy
            do smaku:
            gałka muszkatałowa, sól pieprz, gorczyca, mielona papryka, ziele angielskie.

Pomidory z cebulą rozgotować i przetrzeć przez sito. odparować przecier aż
            uzyskamy połowę. Dodać cukier, ocet, sól. Przyprawy drobno zmielone można dodać
            do przecieru pod koniec odparowania. najlepiej jednak włożyć je do woreczka z
            gazy i woreczek wsunąć do przecieru na początku odparowania, pod koniec wyjąć i
            wyrzucić. Sos powinien mieć gęstość śmietany. Sos gorący rozlać do słoiczków.
            Po ostygnięciu zakręcić słoiczki i zagotować.
            Pozdrawiam i smacznego.
            • Gość: Nina1 Re: suszone pomidory IP: 213.76.128.* 27.08.02, 16:18
              Mam takie glupie może pytanie, ale bardzo mnie zafascynował ten pierwszy
              przepis a na prztworach sie nie znam wcale: czy to się potem je tak jak
              sałatkę, np do mieska, czy trzeba to jeszcze jakoś przetworzyć po wyjęciu w
              zimie słoika????
    • Gość: Roy Re: suszone pomidory IP: *.tpnet.pl / *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.08.02, 18:07
      Suszone pomidory:
      Pomidory pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, następnie ułożyć na
      tacy (skórką do dołu) posypać solą (najlepiej gruboziarnistą), następnie
      ziołami (rozmaryn, tymianek, oregano itp.), polać oliwą i suszyć. Można suszyć
      w temperaturze 40-50 stopni w piekarniku przez cała noc, lub na słońcu. Należy
      uważać aby nie spleśniały, dlatego trzeba dobrze posolić i polać oliwą.
      • Gość: AST Re: suszone pomidory IP: 213.54.193.* 27.08.02, 14:30
        Gość portalu: Roy napisał(a):

> Suszone pomidory:
        > Pomidory pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, następnie ułożyć na
        > tacy (skórką do dołu) posypać solą (najlepiej gruboziarnistą), następnie
        > ziołami (rozmaryn, tymianek, oregano itp.), polać oliwą i suszyć. Można
        suszyć
        >
        > w temperaturze 40-50 stopni w piekarniku przez cała noc, lub na słońcu.
        Należy
        >
        > uważać aby nie spleśniały, dlatego trzeba dobrze posolić i polać oliwą.

Dodam tylko, ze tak przygotowane suszone pomidory mozna dlugo przechowywac w
        lodowce, pod warunkiem, ze sa dobrze pokryte oliwa.

Ja serwuje takie pomidory glownie jako przystawke do wedlin lub serow, ale
        probowalam tez uzywac ich, zamiast swiezych pomidorow, do toastow. Efekt o
        wiele lepszy.
    • Gość: kluba1 Re: suszone pomidory IP: *.we.client2.attbi.com 23.08.02, 00:23
      ciagne do gora dla zaza
      • Gość: zaza Re: suszone pomidory IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 23.08.02, 12:39
        DZIEKI!!!!!!!!!!!
      • Gość: ZAZA DO KLUBA1 IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 23.08.02, 12:40
        aha
        a czy te pomidory suszac na sloncu przykryc? czym? bo mucha albo inne
        paskudztwo moze siasc...
        • Gość: kluba1 Re: DO KLUBA1 IP: *.we.client2.attbi.com 23.08.02, 15:14
          Gość portalu: ZAZA napisał(a):

> aha
          > a czy te pomidory suszac na sloncu przykryc? czym? bo mucha albo inne
          > paskudztwo moze siasc...
          Siatka !! Sa takie male przykrywki z siatki na pikniki - mysle, ze byly by
          dobre. Ja osobiscie robie w elektrycznym urzadzeniu do wysuszania. Mozna
          zostawic w piekarniku na noc na b. niskiej temperaturze
    • Gość: Milene Re: zamiast suszonych pomidorow IP: 5.3R2D* / *.w.club-internet.fr 29.08.02, 00:21
      Suszone pomidory sa pyszne ale mozna tez zrobic pomidory lekko podsuszone w
      piekarniku. Kupowalam takie w sklepikach greckich albo wloskich dopoty...dopoki
      sie sama nie nauczylam ich robic. A przepis jest bajecznie prosty.
      Dojrzale, dobre pomidory przekroic na pol i wypestkowac.
      Piekarnik nagrzac do temperatuey 150°C. Na naoliwionej blasze polozyc pomidory
      skorka do gory na 20 min.Przewrocic na druga strone, posolic, popieprzyc, dac
      troche cukru i przyprawy w/g uznania moga byc np. prowansalskie polac oliwa z
      oliwek i piec jeszcze przez godzine.
      Mozna je jesc na goraco albo na zimno jako zimna zakaska, dodatek do mies,
      salatek itd. Przechowuja sie w lodowce przez kilka dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka