kasiaba1 19.01.06, 09:19 Dawno miałam zapytać, ponieważ do chudzinek nie należę, jakie są Waszym zdaniem wyszczuplające fasony (zdjęcia i przykłady mile widziane ). A może zależy to też od rodzaju włóczki. Podpowiedzcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beaciar Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 10:52 Jakże należę też do tej rodziny : sama unikam wielkich grubych warkoczy, bo wtedy robi się słonik, jak jeszcze puchaty to dopiero cyrk.SZukam wzorków w pionie, takich też ażurków . N0 i za duże swetrzyska się nie sprawdzają. A za małe też źle. Oj trudno nam ..Bea Odpowiedz Link
pipi43 Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 11:01 Myślę, że optycznie wyszczuplają sweterki w których do wysokości talii zmniejsza się ilość oczek, a od talii dobiera. Ale to działa tylko wtedy, gdy posiada się tzw. "wcięcie. Odpowiedz Link
k.raby Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 10:59 A wiec i ja dołaczam do Wasprzybylo mi nieco centymetrow tu i tam... i trudno mi zaakceptowac sama siebie, co nie przymierze to nie tak... wiec i ja prosze o schematy, rady i podpowiedzi. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
maladanka Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 11:40 paski wzdłuż, gładki ciemny sweterek i np.jakis motyw pionowy tylko na środku,albo jasniejsze boki,a ciemny środek - tu mozna pofantazjowac z resztkami,albo boki gładkie, a środek w paski pionowe kolorowe Odpowiedz Link
magdas36 Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 12:36 Ciemniejsze boki i jasniejszy srodek (czyli trzy grube pionowe pasy). Zrobilam taki mamie- boki ciemnoczekoladowe a srodkowy pas melanz bezowo-brazowy i jest naprawde zadowolona. Ciemniejsze kolory jak wiadomo optycznie wyszczuplaja a oko wylapuje najpierw kolor jasny, wiec w swetrze mojej mamy wzrok najpierw pada na pas srodkowy melanzowy a boki jakby rozmywaja sie. Aby "umodnic" sweterek dorobilam tzw. lezacy golf. Rekawy oczywiscie tez ciemne.Polecam. Odpowiedz Link
grazyna_s1 Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 12:44 Na większe rozmiary (tez nosze 42-44) najlepsze sa bluzeczki z cienkich wlóczek. Dawniej wydawało mi sie, ze dlugie maskują otylosc, ale dzisiaj juz wiem, ze to nie jest prawda. Lepiej wygladaja sweterki do bioderek albo tuz za pas, no i z odpowiednim dekoltem, a mianowicie w serek lub wiekszy owal. Odpadaja golfy i połgolfy, podkroje tuz pod szyja. Ja zauwazylam, ze wzory pionowe wyszczuplaja, ale dobrze tez wyszczuplaja wzory wzdłuż zapiecia albo wyrobione na srodku bluzeczki, jakieś ażurki oczywiscie, bo warkocze okrutnie potezają. Odpadaja tez wzorki wypukle, nawet z cienkiej nitki. Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 14:16 Jak sweterek wyschnie to Wam pokażę co mnie wyszczupla Małgorzata Odpowiedz Link
hannaa Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 15:42 news.knitting-info.ru/lib/mag_knit/rus/susanna/2004/11/20041007094312/discuss/0 a czy ten będzie pogrubiał? kiedyś miałm taki ale byłam 38 a teraz boje się, że w rozmiarze 44 to będzie nie to!! a mam z czego go zrobić a może jakiś inny kolorowy? wiem, wiem kolorowe pasy pionowe ale jakoś boję się, że do łączenia pionowych nie starczy mi cierpliwości a robić w poprzek nie mam odwagi co radzicie? hannaa, która tez "się" rozrosła w szerokość Odpowiedz Link
mjermak Re: Wyszczuplające dzianinki 19.01.06, 16:14 Mysle z ete zygzaki powinny sie sprawdzic, zlaszcza ze stonowanych kolorow, jakies 3 ciemne odcienie. Tylko dalabym inny dekolt-w serek koniecnzie., z Moich doswiadzen wynika, ze dol gladki i duzy dekolt-niekoniecnzie musi byc z serek byle byl duzy i cos przy tym dekolcie optycznie odwracaja uwage od zbyt duzej lub braku talii. i generalnei blisko ciala ale nie za blisko-wielkie swetrzyska pogrubiaja za to bardzo. Tez dobrym rozwiazaniem sa swetrerki typu dol gladki ciemny i okragly karczek. jak sie am ladne ramiona a tylko czesc srodkowa ajkos sie powiekszyla to mozna z powodzeniem raglaniki robic. Aejak ma sie ramionka jak ja to neistety wyglada sie lepiej w normalnym podkroju. Oczywiscie sweterki robione wzorami sciagaczowymi i takimi co daja wzor w szpic-w ktorejs Sandrze byl taki koplecik zcarno-pomaranczowy -bluzeczka bez rekawkow i gora, generalnei atkei zestawiania tez dobrze nam robia tylko tej wierzchniej czesci blizniaka nie nalezy zapinac. Oj znam bol bo uwielbiam robic swetreki ale wiekoszosc, ktora mnie sie podoba jest nie dal mnie. Odpowiedz Link
mjermak Swetrek w szpic 19.01.06, 16:15 news.knitting-info.ru/lib/mag_knit/rus/susanna/2004/11/20041007101035/discuss/0 o takimniej wiecej szpic mi chodzilo, nie musi byc az tak wystajacy ale rozumiecie koncept. Odpowiedz Link
maladanka Re: Swetrek w szpic 19.01.06, 19:39 o matko, ale fajny! ale jak się zabrać za niego? od dołu od szpica? czy jak? głowe wykręcam aż mnie szyja boli...może pomozecie Waszej emerytce Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Swetrek w szpic 19.01.06, 19:52 Od dołu, trzeba nabrać tyle oczek, żeby wystaczyło na oba "boki" tego szpica. Spuszcza sie środkiem, stale w tym samym miejscu. Odpowiedz Link
hannaa Re: Swetrek w szpic 20.01.06, 12:26 tylko trzeba ładnie zdejmowć te 3 środkowe oczka, przełożyć oczko tak aby środkowe oczko było pierwsze na drucie - to jak będzie się przerabiać te 3 oczka razem na prawo, to będzie na wierzchu. hannaa Odpowiedz Link
hannaa Re: Swetrek w szpic 20.01.06, 12:23 mjermak wielkie dzięki! wspaniały ten sweterek! Odpowiedz Link
agniesia_f1 Re: Swetrek w szpic 20.01.06, 13:31 Oj widzę że od tego siedzenia przy robótkach niejednej z nas rosną boki. Szkoda, że nie można robić na drutach i jednocześnie ćwiczyć. A może jest to możliwe? próbowałyście? Odpowiedz Link
esowa2 Re: Swetrek w szpic 20.01.06, 21:50 nooooo....ja próbowałam-jeździć na rowerku stacjonarnym z drutami w rękach-niestety nie da się (jaka szkoda!!!)przyjmijcie mnie do klubu z rozmiarem 44 w porywach 46 pozdriawiamEla Odpowiedz Link
mjermak Re: Wyszczuplające dzianinki 20.01.06, 16:29 mozna cwiczyc na przyzadach, w hameryce kobitkiw domach maja takei cusie do chodzenia i sobie chodza, tv ogladaja i robia na drutach- na jakims blogu ktoras pisala ale to nogi a nie gora-ale tez gdzies czytalam o dziewczynie, co robi na spacerach. tak sobie mysle ze siedzac i cwiczac assany jogi tez by mozna-w koncu robienei an drutach sprzyja wyciszeniu i koncentracji ale nie probowalam A tak a propos to moja mama zawsze mnie tepila za robienei i chociaz podobaja jej sie moje wytwory to nie moze zniesc msyli ze sie przy tym siedzi i wolala zawsze zebym miala inne hobby ale nie udalo jej sie mnie zniechecic. Odpowiedz Link
mjermak Re: Wyszczuplające dzianinki 20.01.06, 16:31 aha, pisalyscie, ze sie puszcza srodkiem-ale tzreba tez dodawac, najlepiej po bokach zaraz za oczkiem brzegowym pzrekrecone oczka bo inaczej anm wyjdzie trojkat. ja mysle ze zeby nie wyszedl ten szpic za szpiczasty to mozna zedmowac te oczka w co 4 rzecdzie albo w co 3 Odpowiedz Link
wife77 Re: Wyszczuplające dzianinki 20.01.06, 17:26 a ja sobie podryguje,wtedy całe ciało ma troche ruchu ) Początki są ciężkie,by zgrać druty i mnuzyke ale szybko się człowiek uczy Odpowiedz Link
igawroc82 Re: Wyszczuplające dzianinki 20.01.06, 18:38 Ja zawsze robię przy muzyce bo Paweł nigdy winampa nie wyłącza poza nocą Ale z tym podrygiwaniem nie próbowałam. Myślicie że sweterek wcięty w talii i z dekoltem w serek będzie dobry dla kogoś "przy kości" i ze sporym biustem? Odpowiedz Link
wife77 Re: Wyszczuplające dzianinki 20.01.06, 21:59 to się robi na stojąco ) taniec w miejscu Odpowiedz Link
mjermak Re: Wyszczuplające dzianinki 20.01.06, 20:19 idealny byle nie zabardzo wciety i nie za dlugi Odpowiedz Link
ela107 Re: Wyszczuplające dzianinki-link 20.01.06, 20:56 Sabrina dla puszystych: www.7ya.ru/photos/private.aspx?Rubrid=83455&p=1&ob=0 Jest tam kilka bluzeczek w pasy. Zauważyłam że kolory są raczej stonowane. Ela. Odpowiedz Link