valilina 24.02.06, 11:31 pomocy!!! jak się je robi? Czy ma ktos może instrukcje obrazkową? dzielnie macham szydełkiem, ale naszło mnie na sweterek w warkocze, a moja złośliwa- kochana babcia powiedziała ze mi nie pokaże Pomocy! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: warkocze na drutach 24.02.06, 12:01 jeśli na drutach to tak: robisz ścieg gładki, na początek łatwiej będzie zrobic Ci cieńki warkocz: 1.warkocz z sześciu oczek czyli na prawej stronie robótki pierwsze trzy oczka z lewego drutu zdejmujesz na agrafkę lub zapasowy drucik( w zależności od tego czy te oczka zostawisz z przodu czyli od siebie czy z tyłu robótki wyjdzie inny skręt warkocza) 2.przerabiasz na prawo kolejne trzy oczka z lewego drutu 3.trzy oczka przetrzymane na agrafce nakładasz z powrotem na lewy drut i przerabiasz je na prawo 4.robisz całość dalej ileś tam rządków i znowu przekładasz oczka w tym samym pionie- będzie to warkocz pojedynczy 5.jak pisałam wyżej możesz raz z tyłu raz z przodu te oczka przekładać albo cały czas z jednej strony 6.na początek rób z jednej strony oczka przekładane powodzenia- jkr. Odpowiedz Link
valilina Re: warkocze na drutach 24.02.06, 12:19 dziękuje!!!!!!!!! Zaraz się zabieram do ćwiczenia oczywiście chodziło mi o druty, z szydełkiem daje sobie radę Odpowiedz Link
mimamo Re: warkocze na drutach 24.02.06, 12:39 agrafka może być kłopotliwa i czasochłonna. Jak już nabierzesz wprawy: zdejmuj oczka na drut dodatkowy, jakiś krótszy np. do robienia skarpet, a najlepiej kupić taki specjalny wygięty drut do warkoczy . Mam takie o dwóch nrach - fajna sprawa. Odpowiedz Link
maladanka Re: warkocze na drutach 24.02.06, 14:30 www.jessica-tromp.nl/knittingpatterns_breipatronen/breien_kabelnaald_knitting_how_to_cable_n eedle.htm tu jest na 4 oczka, ale na 6 mozna, na 8 - to juz jak załapiesz te 4 to i dalej pójdzie Odpowiedz Link
maladanka Re: warkocze na drutach 24.02.06, 14:31 musisz skopiowac cały link łaćznie z tym nie czerwonym i wkleić a może ktoś go przerobi na krótszy? Odpowiedz Link