Dodaj do ulubionych

Do rze3nia

22.03.06, 19:28
Mam pytanie!
Sprawa dotyczy bolerka, o którym ostatnio sporo tu było mowy. Chodzi o to
które robilas z Florii. Własnie sie za nie wzięłam i jestem na etapie
dodawania oczek na rękawy. Wedlug opisu dodajemy po obu stronach 15, 15 i 17
oczek i tak właśnie robię.
Ale wychodzą takie "ząbki"... Czy u Ciebie tez tak bylo i ajk to potem
wygląda, jak sie sprawuje po zszyciu????

Dziękuje za pomoc!
Obserwuj wątek
    • allmina Re: Do rze3nia 23.03.06, 13:31
      Cześć Madziu! Chociaż piszesz do rze3ni, nie mogłam się powstrzymać i nie podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Też brałam się za to bolerko.
      Ściągacz robiłam bardzo ściśle na drutach 4/5, falbanki na 6 i 7.
      W efekcie wyszło na wysoką, tęgą osobę. Zraziłam się do niego i sprułam, ale nie zrezygnowałam. Nawet widziałam gdzieś na rosyjskim forum identyczne, już przerobione, zgrabniutkie z mniejszej ilości oczek, ale dzisiaj nie mogłam znaleźć sad
      A oczka na rękawy lepiej podzielić i dodawać co 2gi rząd.
      Ogólnie, czasem zastanawiam się kto opracowuje tak niedorzeczne opisy do modeli bo już nie pierwszy raz tak się nadziałam sad((
      Serdecznie Pozdrawiam Anka

• magdalenam1975 Re: Do rze3nia 23.03.06, 16:34
        No własnie tez mi sie zdaje, że to będzie cos ogromnego. Ja sama noszę 36/38 i
        nie wiem co będzie jak skończę. Włoże w to sporo pracy i będę musiała albo
        komuś oddać albo spruć.
        Po malu sie zniechęcam...
        • allmina Re: Do rze3nia 23.03.06, 18:08
          Znalazłam zmniejszone bolerko, ale forum na którym było ono omawiane narazie nie.Porównaj opis, nieco różny prawda? Mam nadzieję,że Ci nie namieszałam?
          Gratuluję zakupu drutów smile)
          photofile.ru/album.php?id=1216137&pager=3
          • rz3nia Re: Do rze3nia 27.03.06, 13:30
            Przepraszam,że dopiero teraz, ale proszę o wyrozumienie ( praca, studia, dom).
            Aniu jest mi bardzo przykro, że nie udał Ci się ten sweterek, mnie jak i paru
            jeszcze osobom udało się go zrobić. Twoje oczekiwania były też chyba troszkę
            inne od moich, ja traktowałam go jako żakiecik. Przez Ciebie zamieszczone
            balerko jest rzeczywiście zmniejszone ale porównaj oba zdjęcia to Twoje jest
            dużo krótsze i napewno bardziej obcisłe.Sprostuję jeszcze, że to nie ja
            zamieszczałam tłumaczenie ( zgodne zresztą z rosyjska wersją językową).Jeszcze
            raz Aniu chcę podkreślić , że bardzo żaluję, że Ci nie wyszło, tym bardziej, żę
            sama sama ostatnio przerabiam trzeci raz sweterek mając nadzieję, że tym razem
            będzie dobrze.
            Zycząc zawsze udanych robótek- Marzena
            • denika6 Re: Do rze3nia 27.03.06, 19:39
              Zgadzam się Marzenko. Te nasze bolerka są jednak w zupełnie innym stylu,
              zresztą sama nazwa wskazuje, że są to raczej żakiety. To pomniejszone też jest
              bardzo ładne.
              Dziewczyny, myślę, że problem z rozmiarem mógł być może powstać gdy nie
              zrobiłyście próbki. Każda włóczka zachowuje się jednak zupełnie inaczej w
              robocie i stąd czasem różnice w wielkości. Sama tak się kiedyś kilka razy
              nacięłam. Teraz wolę poświęcić nawet ze dwa wieczorki na różne modzenie, niż
              wnerwianie się, że wszystko jest do d...
              Z tym bolerkiem jest jeszcze jeden problem - w trakcie roboty za nic go nie ma
              jak przymierzyć i pozostaje niestety robić go na wyczucie.
              Co do swojej robótki, to właściwie mam dwie uwagi - ażurowe wykończenie przy
              rękawach jest za długie (skracałam mniej więcej o połowę), za to o jakieś 3 cm
              powiększyłam przy połach. I myślę, a przynajmniej tak jest w moim przypadku, że
              rękawy mogły być ciut węzsze. Być może to zmienię. Wystarczy dodawać oczka
              zdaje się co drugi rząd (niestety nie mam teraz przed sobą schematu). Za
              tłumaczenie z rosyjskiego ręczę. Znam dziewczynę, która się tego podjęła z
              innego forum i daje słowo, że w tych sprawach (robótki jak i rosyjski) to
              ekspert jakich mało.
              Nie zniechęcajcie się. Właśnie drugi raz zaczynam robić od początku sukienkę,
              bo opis jest do bani i sama kombinuję. Szlag mnie trafia, ale się uparłam. Jak
              macie jeszcze jakieś pytania, to w miarę możliwości chętnie pomogę. Piszcie na
              pw, bo nietety cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu i nie zaglądam do
              internetu.
              Pozdrawiam cieplutko Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka