yezyk 12.04.06, 09:12 proszę o pomoc. jak to rozumieć? czyli co nie pzrerabiać tylko przekładać na drut, zgdonie z zaleceniem tj. nitka z przodu lub z tyłu? dzięki za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessamac Re: ponownie proszę o pomoc n/t 12.04.06, 14:19 SL2 zazwyczaj oznacza przeniesienie nie przerobionych dwoch oczek na prawy drut, ale tez trzeba patrzyc na to w kontekcie calego wzoru bo czasami slipped oczka trzeba przelozyc na nastepne przerobione oczko. Teresa Odpowiedz Link
yezyk Re: ponownie proszę o pomoc n/t 12.04.06, 14:40 no właśnie to są oczka brzegowe, więc chyba chodzi o to, żeby je przekładać - raz z nitką z przodu raz z tyłu. dzięki za potwierdzenie. Odpowiedz Link
tessamac Re: ponownie proszę o pomoc n/t 12.04.06, 14:48 dlaczego raz z nitka z przodu raz z tylu (prawe/lewe oczko)? zazwyczaj jest tylko jedno oczko brzegowe na kazdym poczatku. Odpowiedz Link
yezyk Re: ponownie proszę o pomoc n/t 12.04.06, 15:35 no ja mam napisane sl2, czyli tak ajkby chodziło o dwa oczka. dodatkowow jest wyraźnie napisane, że nitka ma iść z przodu lub z tyłu. wczoraj robiłam kawałek tego wzoru i wychodziło, że rzeczywiście muszą być dwa oczka w ten sposób przerabiane, chociaż to dziwne. dlatego dzisiaj się chciałam upewnić. Odpowiedz Link
akinomlegov Re: ponownie proszę o pomoc n/t 13.04.06, 08:38 Robisz moze ten sweter z kapturem z Vouge? Tam wlasnie jest sl 2 na brzegach azurowej czesci i tak wlasnie robilam, ze przekladalam 2 oczka jak oczko brzegowe - wychodzi bardzo ladny brzeg. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link
yezyk tak :-) 13.04.06, 13:06 dzięki za wyjaśnienie. resztę ku mojemu zdziwieniu udało mi się rozszyfrować, a tu musiałam się upewnić zanim zacznę robić całość. Odpowiedz Link
akinomlegov Re: tak :-) 13.04.06, 14:05 Tez sie wlasnie na poczatku temu sl 2 dziwilam, ale jak juz pisalam, brzeg wychodzi super i pewnie go jeszcze kiedys zastosuje. Przed samym azurem mialam stracha, bo nigdy jeszcze nie robilam z opisu tylko zawsze ze schematu i tez bylam zdziwiona (i zafascynowana sama soba) ze wzor sie zgadzal Powodzenia przy robieniu swetra i pokaz jak bedzie gotowy Monika Odpowiedz Link
yezyk Re: tak :-) 13.04.06, 14:10 ja na próbę zrobiłam kawałek ażuru, bo jak czytałam ten wzór to bałam się, że zaraz się pogubię. a jak zaczęłam robić to jakoś poszło a może z okazji świąt zacznę go robić na serio, czyli całość. nie wiem jak będzie szło, bo mi robótki idą szybciej na jesieni i zimą. dam znać jak skończę. pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link