gosica91 09.09.06, 12:11 dziweczyny -poszukuję wzoru pepitki na druty ( podnoszone oczka) , wiem , że kiedys to było nawet sama zrobiłam sweterek ale zgubiłam wzór, ratujcie proszę. Małgorzata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: pepitka na drutach 10.09.06, 07:42 tych pepitek to może być całe mnóstwo ; weż dwie grube wlóczki ciemną i jasną, nabierz parzysta liczbę oczek: 1 i 2 rząd nić ciemna 3 rząd -nić jasna- 1 o prawe , 1 oczko zdjęte bez przerabiania nić z tyłu robótki( jest to oczko tkane) 4 rząd -nić jasna- oczko tkane dalej przerabiasz jak tkane z tym , że nić teraz z przodu robótki , i wtedy na prawej stronie to oczko się wydłuży i będzie takie wyciągnięte; z kolei oczko , które było prawe możesz przerobić albo na prawo albo na lewo tak jak schodzi z drutu i wtedy dodatkowo uzyskasz walor plastyczny dzianiny; 5 i 6 jak 1 i 2 a potem jak 3 i 4 - to może być zagmatwane ale weź druty do reki i zobaczysz , że to bardzo proste te pepitka robione oczkiem tkanym mają zaletę , że dzianina jest zwarta, bardzo się nadają do grubych wełen i dużych dzianin- bo się to wszystko dobrze trzyma ,nie rozłazi; bo mozna jeszcze robić zamiast oczko tkane oczko wkłute pożej ( to jest taki półpatent ) ale dzianina ma zupełnie inną strukturę- jest bardzo rozciągliwa Odpowiedz Link
gosica91 Re: pepitka na drutach 10.09.06, 08:26 Dziękuję bardzo , spróbuję pokombinować , bo chcę by był bardziej wyrazisty, tzn większa pepitka . W 'Swiat Kobiety" -październikowym jest sweter firmy solar , chcę go zmodyfikowac zamiast kwiatów pepitka , myslisz , że będzie fajny? ( a znasz jakis inny rodzaj pepitki?) Pozdrawiam m. Odpowiedz Link
jokaer Re: pepitka na drutach 10.09.06, 09:19 jak pójdę do tesco to popatrzę na gazetę; a jak chcesz żeby była wieksza ta pepitka to np: 1oczko tkane ,2 prawe albo 3, rząd powrotny oczko tkane dalej tkane reszta jak schodzą z drutu czyli lewe - na lewo; dwa rzędy nastepne innym kolorem -oczka prawe lub oczka lewe i potem znów dwa rzędy z oczkami tkanymi innym kolorem powstanie taka fajna krateczka; od optycznego wrażenia dużo zależy który kolor będzie w rzędach z oczkami tkanymi a oczkami zwykłymi- popróbuj i tak i tak nie mam w tej chwili aparatu ale później zrobię Ci zdjęcie wprawdzie nie pepitki ale z trzech kolorów swetra Odpowiedz Link
jokaer Re: krateczka zdjęcie 10.09.06, 10:04 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/004406c40e2d1d1e.html w ogóle to ja mam bardzo dużo tych wzorów z oczkami przekładanymi ale nie mam skanera, ale bez problemu moge zrobić zdjęcia Odpowiedz Link
yasmeen Re: krateczka zdjęcie 10.09.06, 10:19 superowa krateczka Naprawde a mozna fotke calego sweterka? pozdr yas Odpowiedz Link
jokaer Re: cały swetr 10.09.06, 11:00 proszę cały swetr, ta wełna niebieska jest w istocie trochę melanżowa (z odzysku ciuchlandowego) Odpowiedz Link
jokaer Re: link- przepraszam za szybko nacisnęłam 10.09.06, 11:01 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d713c8710e4a025.html Odpowiedz Link
gosica91 Re: krateczka zdjęcie 10.09.06, 11:01 bardzo proszę jeżeli możesz zrobić zdjęcia i umieścic je w fotosiku to chetnie je obejrzę . Super , że jest takie forum , gdzie mozna uzyskać taka fachową pomoc. ja od niedawna ucze sie komputera , ale juz sporo potrafię . dzięki raz jeszcze za pomoc. Pozdrawiam m. Odpowiedz Link
gosica91 Re: krateczka zdjęcie 10.09.06, 11:03 dzięki , ja uczę się dopiero komputera , i nie zawsze mi wychodza odpowiedzi, jeżeli możesz to zrób trochę zdjęć do fotosiku i może uda mi się je odtworzyć. Odpowiedz Link
jokaer Re:wzory 10.09.06, 11:19 wyślę Ci na gazetowy, tylko troche to potrwa, bo sie muszą podładować akumulatorki do aparatu ) Odpowiedz Link
jokaer Re:wzory 11.09.06, 11:06 wysłałam na adres gazetowy, jak się zalogujesz na stronie forum, to kliknij na poczte -lista na samej gorze i odbierzesz pocztę Odpowiedz Link