malina95 06.10.06, 09:03 foto.radikal.ru/f.aspx?c060731525af4af54jpgz Kto wie jak to zrobić?. Wydaje mi się, że robię dobrze, ale wychodzi zupełnie inaczej. To chyba źle czytam wzór. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malina95 Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 09:04 foto.radikal.ru/f.aspx?c060731525af4af54jpg Odpowiedz Link
malina95 Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 09:05 jeszcze raz club.osinka.ru/viewtopic.php?p=380272&highlight=#380272 Odpowiedz Link
jokaer Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 09:18 czy masz na myśli ten mietowy golf w liscie czy szydełkową bluzkę; bo wzór w takie liscie podobne to znalazłam u maranty maranta.livenet.pl/liscie.htm Odpowiedz Link
malina95 Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 09:24 Tak, chodzi mi o ten miętowy sweter, ale prosiłabym o przetłumaczenie tego schematu, który jest obok wzoru i zdjęcia swetra. Help. Nie wychodzi mi liść, wychodzi mi taka drabinka ażurowa. Odpowiedz Link
jokaer Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 09:41 ten wzór w znacznym stopniu będzie zależał od ułożenia oczek; w kazdym razie mam go w burdzie gdzie troszkę inna symbolika ale wzór dokladnie ten sam; a więc w pierwszym rzędzie oczka prawe, dwa oczka lewe,narzut, oczko prawe, narzut, i teraz należy zrobić - 3 oczka przerobić razem przeciągane czyli: 1 oczko zdjąć jak do przerobienia na prawo,następne dwa oczka przerobić razem na prawo i przeciągnąć na nie oczko zdjęte; w rzędach parzystych przerabiać tak jak wypadają i narzuty na lewo z kolei w 9 rzędzie pojawia sie czarny trójkącik i to będzie: 3 oczka razem przerobić na prawo; z tymi oczka trzema przerabianymi razem to chodzi o to , żeby oczko układało się tak ładnie na lewo lub na prawo , wtedy czytelnie wychodzi wzór, oczka nie są przekręcone Odpowiedz Link
malina95 Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 12:01 Niestety nic mi dalej nie wychodzi, tzn. wychodzą kłoski, ale nie takie listki jak na zdjęciu. Wygląda na to że któreś oczka się przekałada na zasadzie warkocza, ale ni w ząb nie mogę załapać. W opisie znalazłam coś takiego, to chyba do tego właśnie "maglia tubolare: 1 ferro: *dir. passare 1 p. a rov. senza lavorarlo tendendo il filo sul davanti del lavoro* ripetere da * a* per tutto il ferro. Ripetere sempre guesto ferro. Jeśli ktoś dobrze zna włoski to bardzo proszę o pomoc. Cały opis jest w linku, koło zdjęcia. Odpowiedz Link
jokaer Re:wzór wg burdy 06.10.06, 13:46 róznica jest tylko ta , że listki obydwa zaczynają się w jednym rzędzie; rząd 1- 6op,3o razem na prawo,narzut,1op,4 ol,narzut,1op,narzut, 3o razem (oczko musi pójść w lewo po zrobieniu), 6 op; rzad 3- 4op,3o razem na prawo,1op,narzut,1op,narz,1op, 4 o l,1op,narz,1op,narz,1op,3 oczka razem, 4op; rzad 5- 2op,3o razem na prawo,2op,narz,1op,narz,2op,4ol,2op,narz,1op,narz,2op, 3oczka razem,2op rzad 7- 3 oczka razem na prawo,3op,narz,1op,narz,3op,4ol,3ol,narz,1op,narz,3op, 3 o razem rzad 9- 10p,4ol,10p rzad 11- tak jak 9 rzad 13- jak 1 wszystkie rzędy parzyste tak jak wypadają, narzuty na lewo żeby te listki ładnie wyglądały, to w pierwszym listku, który się zaczyna oczko z trzech oczek razem musi pójść w prawo; a w drugim listku pójść na lewo- wtedy wychodzi lustrzane odbicie wzór wychodzi, teraz go próbowałam, nie mam aparatu chwilowo, żeby cyknąć Odpowiedz Link
splocik Re: Kto pomoże rozszyfrować? 06.10.06, 15:23 Oczka, które "rysują" brzeg listka w lewo lub w prawo na tle oczek prawych, robi się na zasadzie przerabiania dwóch oczek razem w lewą lub w prawa stronę. Jak to robić - zobacz u mnie na obrazkach, tutaj: oczka.blox.pl/2006/01/Dobieramy-i-gubimy-oczka.html#ListaKomentarzy Pozdrawiam. splocik Odpowiedz Link
malina95 Re: do maliny !:) 07.10.06, 10:20 JOKAER - bardzo Ci dziękuję, wzory które przysłałaś są piękne, i bardziej mi się podobają niż tamten. Jesteś super!! jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie - Jola. Odpowiedz Link