mimix 22.09.07, 14:31 Chciałabym zrobić na końcu czapki taki chwost, pędzel ale nie mam pojęcia jak. Może ktoś podpowie ? Kiedyś gdzieś widziałam w necie ilustracje z jakiejś gazety jak to się robi, ale nie zapisałam i teraz nie mogę znaleźć Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: Chwost do czapki - jak zrobić ? 22.09.07, 15:30 Akurat dzisiaj robiłam, nawet dwa Nawija się na kartonik, takiej szerokości jak ma być długi chwost włóczkę, potem u góry kartonika przewleka dość długą nitkę. Nitkę mocno związujesz, przecinasz nitki na przeciwnej krawędzi kartonika, nawlekasz jeden koniec nitki na igłę, igłę wbijasz tak ze 2-3 cm poniżej przyszłej "główki" chwosta, mocno owijasz kilkakrotnie nicią ten pędzelek z nitek, potem wbijasz igłę między te owijające nici i z powrotem do góry, związujesz oba końce nici na górze. I w sumie gotowe. Ufffffff, ale zawiły opis, a robienie chwosta- prościzna, skoro nawet ja zrobiłam Odpowiedz Link
mimix Re: Chwost do czapki - jak zrobić ? 22.09.07, 16:13 Dziękuję bardzo! Faktycznie to łatwie, właśnie zrobiłam i czapka skończona Odpowiedz Link