mikio6 28.08.09, 22:30 Chce zrobic szalik na drutach.Rzad prawy rzad lewy,taki gladki.Niestety zwija mi sie do srodka.Czy jest jakas metoda aby temu zapobiec.Widzialam na allego ze ktos takie sprzedaje,wiec pewnie jest na to sposob.Prosze o pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bietas Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 09:39 zmartwię Cię, bo nie ma na to metody. taki prosty splot zawsze będzie się "zwijał" do środka. Czasem bardziej, czasem mniej, ale zawsze. No chyba że użyjesz żelazka, ale wtedy niszczysz strukturę włóczki i dzianina traci puszystość i sprężystość. Odpowiedz Link
kajmy Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 11:13 Możesz objechać szydełkiem i zrobić frędzelki Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 12:31 Albo robić go luźniej, za to na okrągło na dwóch drutach. Ania Odpowiedz Link
mikio6 Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 13:15 Dziekuje,dziekuje wskazowki berdzo cenne .Mialam na mysli min.szalik z podanego linku.Byc moze tej Pani sie nie zwija..... www.allegro.pl/item727333559_szalik_paski_i_warkocze_dl_120_cm.html Odpowiedz Link
pyziulka Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 13:41 Mnie się wydaje że skoro szal jest z warkoczami to jest robiony dwustronnie. Wtedy się nie będzie zwijał Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 14:14 Ten się nie zwija, bo nie jest robiony ściegiem pończoszniczym, a warkoczowym. Ania Odpowiedz Link
truscaveczka Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 14:41 Rób pojedynczym ściagaczem (1 o.p., 1 o.l.) albo ściegiem patentowym (prawe oczka wkłuwane rząd niżej, całość jak ściagacz). Albo dwustronnym warkoczem, polecam szydelkowa.blox.pl/2008/09/Dwustronny-warkocz.html Odpowiedz Link
mikio6 Re: SZALIK-pomocy!!! 29.08.09, 22:47 Dzieki wielkie.Schemat szaliczkowy jest super,mam nadzieje ze sobie poradze hm..bardzo podobny z podanej aukcji.Szkoda tylko ze trzeba laczyc kolory,tak srednio estetycznie mi to wychodzi...niestety dziekuje jeszcze raz Odpowiedz Link