cieciuf 16.09.08, 10:08 witam i pytam bo planujemy sie moze przeniesc z w-wy???, z dwojka malych dzieci - znam z dziecinstwa otwock bo spedzalem tam cale wakacje, ferie, itp...ale, hm, lata leca a bylo to w innych realiach;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalina_p Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 16.09.08, 11:59 ja sie 2 lata temu przeniosłam i jestem zachwycona, nie mogłabym juz mieszkac w Warszawie, za żadne skarby. Naprawde zyje sie ... milej ;) Odpowiedz Link
tomsitomsa Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 16.09.08, 12:20 dla mnie Otwock jest miastem bardzo fajnym.Dużo zieleni,miejsc do pospacerowania,centrum się powoli rozwija ale to kwestia kilku lat:)Wszystko można na miejscu kupić i załatwić a dojazd do centrum Warszawy to ok 30 min samochodem.Porównywałem dojazd z Piaseczna dwa razy dłuższy:( Odpowiedz Link
jelonki Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 16.09.08, 14:07 Pod warunkiem, że pracujesz w Otwocku (ale to już wiemy z innego postu) i różnorodne, codzienne sprawy możesz załatwić w ciągu dnia. Odpowiedz Link
jelonki Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 16.09.08, 14:06 Ja mieszkam ale pracuję w Warszawie i: sklepy czynne do 18; (jedynie motoryzacyjny, wredny carrefour, i dwie kawiarnie, czynne trochę dłużej - ale to wszystkie mniej więcej w centrum, jeżeli będziesz mieszkać na obrzeżach - kresy, wioska szwajcarska to współczuję); plac zabaw - 0 - pozostaje wizyta w Józefowie koło basenu lub stolica, basen - jak wcześniej; chodniki - krzywe i zapchane samochodami, przedszkola zapchane i marne szanse aby zapisać swoje dziecko bez znajomości. Jakiekolwiek zakupy sobotnie np: spożywka na klika dni z góry to albo wizyta w wspomnianym wrednym sklepie lub łażenie z ciężkimi siatami przez kilka sklepów. Sobota po 15 i cała niedziela - wymarłe miasto - zero knajp w centrum = zero ludzi. Dojazd z i do Warszawy w godzinach szczytu to m.in: 40 min (30 minut to jedzie się ale po 20 w dni powszednie lub w sobote po 18, zapomnij o szybkim dojeździe do Warszawy popołudniem w niedziele w okresie działkowym - korek już od Falenicy). Jedyny plus do dużo zieleni i możliwość pojeżdżenia rowerem po okolicznych lasach i Mazowieckim Parku Krajobrazowym (po Otwocku nie polecam). Odpowiedz Link
grzeg_sz_1 Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 16.09.08, 14:32 jelonki napisał: > Ja mieszkam ale pracuję w Warszawie i: > sklepy czynne do 18; (jedynie motoryzacyjny, wredny carrefour, i dwie kawiarnie > , > czynne trochę dłużej - ale to wszystkie mniej więcej w centrum, jeżeli będziesz > mieszkać na obrzeżach - kresy, wioska szwajcarska to współczuję); Kresy - spożywczy do 20, 21, albo całodobowy, niedaleko dwie Biedronki:), cukiernia do 19(jak dobrze pamiętam), dwie knajpy gdzie można wypić piwo:) więc nie przesadzajmy że taka pustynia > plac zabaw - > 0 > - pozostaje wizyta w Józefowie koło basenu lub stolica, basen - jak wcześniej; > chodniki - krzywe i zapchane samochodami, przedszkola zapchane i marne szanse > aby zapisać swoje dziecko bez znajomości. fakt, jest ciężko, ale nie sugeruj że jedyne dzieci które chodzą do przedszkoli to tylko po znajomości, przesada. Za to co do chodników to 100% racji, niestety > Jakiekolwiek zakupy sobotnie np: spożywka na klika dni z góry to albo wizyta w > wspomnianym wrednym sklepie lub łażenie z ciężkimi siatami przez kilka sklepów. > lekka przesada, wiadomo że w Warszawie większy wybór ale nie przesadzajmy > Sobota po 15 i cała niedziela - wymarłe miasto - zero knajp w centrum = zero > ludzi. jak to na wsi, cisza i spokój:):) > Dojazd z i do Warszawy w godzinach szczytu to m.in: 40 min (30 minut to > jedzie się ale po 20 w dni powszednie lub w sobote po 18, zapomnij o szybkim > dojeździe do Warszawy popołudniem w niedziele w okresie działkowym - korek już > od Falenicy). > > Jedyny plus do dużo zieleni i możliwość pojeżdżenia rowerem po okolicznych > lasach i Mazowieckim Parku Krajobrazowym (po Otwocku nie polecam). Po Otwocku też się fajnie jeździ;) Odpowiedz Link
jelonki Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 18.09.08, 10:43 Czyżby Otwock liczył tylko 4 mieszkańców - bo tak wynika z liczby odpowiedzi na ten wątek. Chyba, że wszystkim obecnym na naszym forum ogarnia czarna rozpacza na temat naszego miasta. Odpowiedz Link
juki4 Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 18.09.08, 11:37 > Chyba, że wszystkim obecnym na naszym forum ogarnia czarna rozpacza > na temat naszego miasta. > - dziurawe drogi, - brak chodników, - brak zagospodarowanych terenów zielonych, - usychajace sosny i brak pomyslu co z tym zrobic - za dziesiat lat w centrum chyba nie pozostanei juz ani jednej, nowych sie nie sadzi, ja przynajmniej tego nie widze, - swidermajery - relikty dawnej epoki, upadłe i upodlone, w sercach tubylcow powod do dumy, dla mnie - zmarnowane dziedzictwo z brakiem pomyslu na odrestaurowanie chocby kilku najcenniejszych, - brak nawet wykorzystania tego co sie ma czyli pobliskiego parku karojobrazowego, - smieci w lasach, - słabe zaopatrzenie sklepów (ludzie wolą jechac do wawy np po agd, zamiast do np minska gdzie i zaopatrzenie lepsze i ceny nizsze), - niskie poczucie bezpieczenstwa - ponure ulice, menele z domów komunalnych, złodziejstwo, szczegolnie kabli, przez co notorycznie padają telefony, - a co gorsza brak perspektyw na poprawe m.in przez wieloletnie zaniedbania, nieudolność, brak pomyslu na przyciągniecie inwestorów albo rzucanie im kłod pod nogi - vide szpital wojskowy, rządzenie przez tą samą klike od x lat, działanie sobie na przekór pomiedzy radą a prez., korupcja na linii wladza-deweloperzy (budowanie niezgodnie z planami zagospodarowania i przymykanie na to oczu przez urzedników, plus powiązania lokalnej prasy z ww. i nie poruszanie drazliwych tematów w zamian, jak sądzę, za publikowanie artykułow sponsorowanych) Także, mieszka sie tu (w moim przypadku) z bliskości do pracy, a przy pierwszej nadażającej sie okazji na zmiane miejsca zamieszkania, prawdopodobnie to zrobię, takie mam postanowienie i na nie pracuję, choc nie stanie sie to szybko, tak wiec jeszcze tu troszke pomieszkam :-) Odpowiedz Link
juki4 Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 18.09.08, 11:49 PS. tymczasem, na forum józefowskim toczy się dyskusja, w którym wyrażane jest oburzenie z powodu utrudnień w ruchu w wyniku przebudowy skrzyżowania TERAZ a nie w OKRESIE WAKACYJNYM. Serdecznie zapraszam budowlanców do Otwocka - w każdej chwili, choćby na 99% ulicach jednocześnie Odpowiedz Link
feelek Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 21.09.08, 17:49 witam zza miedzy - wspomnianego tu Józefowa z jednej strony żal otwocczan jak się czyta te kilka czarno - czarnych postów jw. bo można dla porównania podać od nas: w ostatnich latach: Odpowiedz Link
grzeg_sz_1 Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 21.09.08, 18:06 cóż, zawsze może być lepiej niż jest, nawet przed wyborami samorządowymi w Józku co niektórzy uważali że >>Kruszewski musi odejść<< I to właśnie osoba burmistrza (prezydenta w przypadku Otwocka) jest podstawową różnica między Józefowem a Otwockiem. Drugą jest historia obydwu miast, Józek od wielu lat to miasto rzemieślników, prywatnej inicjatywy. Otwock natomiast to budżetówka. I z tego wynikają różnice. Ale i tak nie zamieniłbym Otwocka na Józefów, no chyba że w ramach przyłączenia Otwocka do Józefowa:):):):) Odpowiedz Link
hiperrealizm A ja bym bardzo chętnie dokonał secesji Świdra 21.09.08, 19:35 z opcją przyłaczenia do Józefowa. W dupie mam Otwocką administrację! W ministerstwie odpowiedzialnym za przyznawanie unijnych dotacji wnioski przygotowane przez Otwock mają status "legendarnych". Odpowiedz Link
feelek Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 22.09.08, 09:03 tu nie do końca się zgadzam: 1.w Józefowie też była silna opozycja i mało nie wywaliła tych inwestycjo - gennych władz zarzucając im: -złodziejstwo -nepotyzm -tworzenie szarej sieci powiązań etc. (pytanie bez nagrody : jaką partię reprezentowała) 2. Józek to owszem - "miasto rzemieślników " ale i co z tego : obecnie są oni często hamulcowymi rozwoju. W Otwocku też rzemieślników niemało. Problem chyba w podejściu jakiejkolwiek władzy (SLD, PiS, PSL, Solidarność że wymienię te co tam już w Otwocku rządziły) barwy ekipy są nieważne a raczej brak rozwojowego podejścia w Otwocku się nie rządzi tylko administruje ale to nie temat tego wątku tylko moje prywatne zdanie. 3. sama secesja to b. nośny pomysł. Sęk w tym że próby już były: 2-3 lata temu chciał się oderwać od Wiązownej Emów i przyłączyć do nas zbierano jakieś podpisy, słano petycje do MSWiA, etc. ślad po tej inicjatywie zaginął z tego co wiem to radni Józefowa nie byli zbyt entuzjastycznie nastawieni chodziło chyba o dowóz dzieci do szkoły Odpowiedz Link
hiperrealizm PiS? 23.09.08, 21:48 no i ta pisia posłanka pewnie układ w Józefowie tropiła? Odpowiedz Link
feelek Re: PiS? 24.09.08, 16:06 hiperrealizm napsal: "...no i ta pisia posłanka pewnie układ w Józefowie tropiła?" pytanie było za łatwe ;)) czy bo kto z tej partii cokolwiek gdziekolwiek skutecznie zbudował? [po zastanowieniu:] no może Polaczek w Bielsku - Białej Odpowiedz Link
hiperrealizm najgorsze są dojazdy do i z warszawy 21.09.08, 19:31 ostatnio wracałem 2 godziny z Ursynowa... normalnie to załatwiam to tak, ze w pracy jestem już o 6 rano a wychodzę tuż po 2.... ========================== Nie ma innego wyjścia. Muszą zbudować dwupasmówka wawa - otwock. Odpowiedz Link
mamamarcysi Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 22.09.08, 14:29 To ja moze troche bardziej optymistycznie napiszę:) Mieszkam w Otwocku od 5 lat,mam dwoje małych dzieci. Z mojego punktu widzienia w Otwocku jest super, no prawie super. Plusy: wszędzie blisko-mnóstwo róznych sklepów "jedzeniowych", kilka sklepów dziecięcych(zabawki,ubranka,akcesoria),budki z warzywami i mięsem na bazarku, 3 dni w tyg. targ koło Biedrony-na którym można kupić wszystko, wspomniana biedronka, carrefour, przynajmniej dwie przychodnie dziecięce do wyboru, park miejski z fontanną :),... minusem jest komunikacja,słabe place zabaw-ale z jednym i drugim można żyć. Ja przede wszystkim doceniam spokój,zieleń,sympatycznych ludzi. Początkowo zamieszkaliśmy tu "na chwilę",ale teraz nie chcemy już wracać do Wawy. Odpowiedz Link
jelonki Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 22.09.08, 16:46 Co z tego, że jest fontanna - dla dzieciaka to żadna radość a park miejski to chyba jest tylko z nazwy, zaniedbany, krzywe chodniki w jego centrum, zaniedbana muszla koncertowa i plac zabaw, który woła po pomstę do nieba. Bazar przy biedronce - rzeczywiście warzywa i owoce w miarę ok. Ale samo otoczenie woła o pomstę do nieba - wygląd jak za głębokiej komuny, brud, smród, widoki wtorkowe i czwartkowe po prostu tragiczne. Niestety sklepy typu biedronka czy carrefour express dużo mówią o zasobności mieszkańców miasta w który są otwierane - generalnie jest to niższa półka sklepów spożywczych - prawdziwych delikatesów jeszcze się nie dorobiliśmy. Jedynym plusem jest to, że w jednym miejscu można kupić na raz kilkanaście produktów a nie biegać z siatami po całym mieście. Zaskoczę Cie ale wg mnie komunikacja jest ok - kilka prywatnych linii autobusowych, pociągi, dwie drogi (bliżej i dalej od wisły) w porównaniu np: z Jabłonną to duży plus. A to że korki - niestety cena za postęp cywilizacyjny i dopuszczanie do ruchu 10-letnich złomów. Oczywiście do naszego miasta wkracza wielkimi krokami cywilizacja w postaci ....... kolejnych banków (za chwilę otworzą się kolejne dwa) A czy ktoś widział ostatnio jakąś nowo otwartą kawiarnię lub pizzernię. A może budowę jakiegoś placu zabaw - nie za to będziemy mieli kolejny dom kościelny - ciekawe czy będą pozwalać bawić się dzieciom w zimę ? Co mnie trzyma - rodzina, zieleń i znajomi tylko. Pozostałe otoczenie, które wpływa na jakość mieszkania fatalne. Odpowiedz Link
maewcia lubię Otwock 23.09.08, 11:30 lubię Otwock, może dlatego, że nie mam porównania - jestem Otwocczanką od urodzenia... Minusy wg mnie to: -brak parkingów -fatalny stan dróg asfaltowych (i remonty ulic, ktore zaczynają się nagle w kilku miejscach naraz, bez poinformowania mieszkańców, i trwają.... trwają, paraliżując całkowicie komunikację) -generalnie większość ulic nie jest asfaltowa i spacer z dzieckiem oznacza albo zabłocenie albo zakurzenie i mnie i dziecka -fatalny stan chodników (np. przeprowadzenie wózka przez tory przez przejście przy dawnym teatrze Jaracza graniczy z cudem) -brak placów zabaw Mieszkałam w okolicach osiedla przy ul. Czaplickiego (i tę część Otwocka bardzo polecam) i na Kresach (odradzam całkowicie) Innych grzechów - nie zauważam... Odpowiedz Link
grzeg_sz_1 Re: lubię Otwock 23.09.08, 14:45 maewcia napisała: .................. i na Kresach (odradzam całkowicie) > polecam całkowicie, Kresy mają swój niewątpliwy urok:):) Za chiny bym się nie przeprowadził w rejon Czaplickiego, przecież to tak jakby mieszkać w Warszawie:):):) > Odpowiedz Link
juki4 Re: lubię Otwock 24.09.08, 11:45 > polecam całkowicie, Kresy mają swój niewątpliwy urok:):) > Kresy? Urok? Jaki, przepraszam? :-) > Za chiny bym się nie przeprowadził w rejon Czaplickiego, przecież to tak jakby > mieszkać w Warszawie:):):) Okolice Czaplickiego to do Warszawy mozna by jeszcze porównać, ale im dalej na wschód od torów, tym rejony (społecznie) bardziej zbliżone do "okolyc pragi" Odpowiedz Link
hiperrealizm Re: lubię Otwock 27.09.08, 08:12 juki4 napisał: > > polecam całkowicie, Kresy mają swój niewątpliwy urok:):) > > > > Kresy? Urok? Jaki, przepraszam? :-) ========================================= No... kresowy urok! :)))) ========================================= > > Za chiny bym się nie przeprowadził w rejon Czaplickiego, przecież to tak > jakby > > mieszkać w Warszawie:):):) > > Okolice Czaplickiego to do Warszawy mozna by jeszcze porównać, ale im dalej na > wschód od torów, tym rejony (społecznie) bardziej zbliżone do "okolyc pragi" =========================================== Generalnie w Otwocku, to co stworzył człowiek, to syf. Żygać mi się chce z powodu krzywych chodników, dziurawych chodników, koszmarnego dojazdu do wawy oraz koszmarnej "architektury" w centrum. Budy starego bazarku przy "Zegarowej", hala Cerfura (cos takiego to tylko na obrzeżach miasta) czy też tajemniczy, niewykończony, wielopietrowy obiekt z kominem na osiedlu w okolicach OKSu. Także bak centrum handlowego z prawdziwego zdarzenia, multiplerksu oraz aqaparku mi doskwiera. O knajpach to ja nawet wspominać nie będę.... I prosze mi tu nie pieprzyć o "kupcach" bo ja jestem klient i chcę mieć prawo wyboru! Dyktatura kilku sklepikarzy wqrwia mnie! Otwock to je jest jakaś pipiduwa! To jest bliko 50tyś miasno powiatowe i obowiązkiem władz powinno być zadbanie o takie rzeczy (tzn poszukanie inwestora bo przecież nie władze powinny takie rzeczy budować) Odpowiedz Link
sowizdrza Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 25.09.08, 15:55 parę razy gościłem w Otwocku jestem z Wawy miasto jest takie ... szare i smutne ale potencjał niewątpoliwe ma Odpowiedz Link
angie.g Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 26.09.08, 12:10 cieciuf, śmiać mi się chce, bo 2 lata temu mieliśmy takie same marzenia... półtora roku temu przeprowadziliśmy się z W-wy do Otwocka, a dziś... marzymy, żeby stąd uciec;) Powody: czytaj powyżej w poście juki4 (podpisuję się obiema rękami!) Niestety dodatkowo mamy dusze społeczników i nie potrafimy obojętnie patrzeć na polityczne krętactwa. Dlatego podpadliśmy pewnym lokalnym władzom i mamy teraz poważne kłopoty... Postanowiliśmy więc sprzedać nasz kochany domek w ślicznej okolicy ;((( Jeśli powyższe "niedogodności" Cię nie zrażają, to polecamy! (hehe, najpierw taka antyreklama, a teraz zaproszenie;)) Muszę jednak oddać sprawiedliwość Otwockowi: to wyjątkowo zielone miejsce i są tu niezwykle urocze leśne zakątki, przecudny dziki Świder... i to by było na tyle. Zdecydowanie miejsce dla amatorów pięknej przyrody, "ślepych i głuchych" na sprawy społeczno-samorządowe ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
sowizdrza Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 26.09.08, 15:14 witam prosze podać info o sprzedazy domu na priva sowizdrza@gazeta.pl Odpowiedz Link
feelek a może by tak do Józefowa? 26.09.08, 15:32 zaraz się wyjaśni że to nie reklama bynajmniej nie bo choć okazja jest: Urząd sprzedaje kilka działek ale ma kto tu > 1 000 000 zł? chętnych zapraszam tu: www.jozefow.pl PS. ja tak myślę że te działki jednak pójdą taniej Odpowiedz Link
juki4 Re: a może by tak do Józefowa? 27.09.08, 15:37 Zgadzam się, te działki nie pójdą - już raz byly wystawiane i nie zostały sprzedane. Na forum józefowskim toczyła sie niedawno dyskusja na ten temat. Warto poczytać, bo przedstawiane są tam rzeczowe argumenty. Ceny spadają, ludzie sie wstrzymują i liczą na dalsze spadki, tak wiec nikt o zdrowych zmysłach, jesli nie musi, tego teraz nie kupi. Realna cena to 300 zł za metr, a nie 700. Odpowiedz Link
angie.g Re: a może by tak do Józefowa? 28.09.08, 00:34 juki4, podaj gdzie widzialeś działki za 300 w józefowie...? przyznam szczerze, ze rozglądam się za taką działką i nie widzę szans ;) fakt, bańka, którą sobie wymarzył urząd józefowa jest mało realna (cholercia, jak tyle mi zostanie na rękę, po odliczeniu haraczy, ze sprzedaży całego domu w otwocku to będzie miło). ale obawiam się, że na porządną działkę w józefowie trzeba wyczyścić się z ok. 700-800 tys.:( a swoją drogą zastanawialiście się kiedyś jakim cudem józefów tak się ładnie rozwinął w odróżnieniu do swoich nędznych sąsiadów - otwocka i "warszawskiej" falenicy...? ;) ps. sowizdrza, wysłałam ci info i kilka fotek mojego domku, skoro tak się upierasz przy tym otwocku ;))) Odpowiedz Link
juki4 Re: a może by tak do Józefowa? 28.09.08, 16:57 Nie napisałem, że widzialem dzialki w tej cenie, a jedynie podalem realną wartość 1 mkw. takich dzialek (700 zł/mkw minus bańka i pobożne życzenie sprzedającego = ok. 300 zl/mkw) PS. za bardzo odbieglismy od tematu wątku Odpowiedz Link
maryshaa Re: a może by tak do Józefowa? 29.09.08, 15:03 Przeprowadziłam się do Józefowa pod koniec zeszłego roku, czyli mieszkam niecały rok... i pomimo wielkiego sentymentu do mojego Otwocka nie chciałabym wrócić... Niby kilka kilometrów, niby Otwock dużo większy, ale komfort mieszkania jest w Józefowie nieporównywalnie lepszy. Wspomniane już wielkorotnie dziurawe otwockie drogi i gigantyczne kałuże od laaaat, z którymi nikt nic nie robi. Brak placów zabaw dla dzieci ( ile można z dzieckiem chodzić do zasikanej przez psy i koty piaskownicy w parku? O ile w ogóle on tam jest jeszcze...) brak ścieżek rowerowych i miejsc żeby np. pojeździć na rolkach. Wieczorami coś się ruszyło, niby bluesy są Otwockie... ale brak reklamy, brak zachęty powoduje, że są to imprezy głównie dla "starych bywalców", stałego grona otwockich bluesmenów - takie kółeczko wzajemnej adoracji :) a co z innymi mieszkańcami? Brudno, szaro i jak się nie ma dużej paczki znajomych z którymi mozna się spotkać w każdym miejscu nawet obskurnym i zabić Otwocką nudę, to naprawdę nie ma czego wieczorami szukać. Dla rodziców z małymi dziećmi to wieczorem nie ma zupełnie co robić, w dzień też nie ma żadnych atrakcji np. dla mam z maluchami, które są w domu i chiałyby gdzieś wyskoczyć z innymi mamami...muszą sobie same coś zorganizować we własnym zakresie,bo na miasto nie ma co liczyć... A jak już "miasto" coś zrobi, to tak sprytnie, że mieszkańcy się dowiadują po fakcie z prasy lokalnej, bo wcześniej nie ma żadnych reklam ani ogłoszeń... Choć urodziłam się w Otwocku i oczywiście jak ktos źle mówi o Otwocku to zaperzam się jak mały kogucik i bronię moje miasto w imię lokalnego patriotyzmu :) to trzeba przyznać niestety, że Otwock to DZIURA!!! Dlaczego wolę Józefów? -mogę całe miasteczko objechać na rolkach, bo wszędzie są ścieżki rowerowe!! I wszyscy tu śmiagają na rolkach i nikt na nich nie trąbi!! -mam fajną siłownię (no dobra, to w Falenicy, ale blisko:) ) -mam sklepy otwarte do późna i jak wracam z pracy później to i tak mogę zrobić zakupy w kilku miejscach do wyboru ( dobre zaopatrzenie) - nie boję się chodzić wieczorem sama po ulicy... może przasadzam z tym zaufaniem? ( to pytanie do rodowitych Jozefowian) ale w Otwocku to ciągle miałam wrażenie, że w łeb dostanę. - no może na poczcie mi się nie podoba.. ale urzędniczki pocztowe to niezaleznie od miasta są zblazowane i niemiłe :) Odpowiedz Link
rabi1 Re: a może by tak do Józefowa? 29.09.08, 16:05 kurcze ale mnie ogarnia depresja jesienna jak czytam opinie.... i niestety muszę sie z nimi zgodzić. Urodziłam sie w mały miasteczku w innym wojewódźtwie i Otwock przy mojej małej mieścinie wypada - NIJAK. jak to jest że można coś zrobić gdzieś w Polsce, gdzie pracy dla mnie raczej nie ma, ale jet kino, jest basen, są imprezy, są nowe RÓWNE chodniki i jest CZYSTO!!! I mieszkam na kresach, no 'jak na wsi' ktoś napisał, ale nawet na wsi nie trzeba ganiać w kaloszch jak się idzie do sklepu!!!! Odpowiedz Link
feelek Re: a może by tak do Józefowa? 18.10.08, 21:32 Maryshaa! 1. z zaufaniem przesadzasz: to jest b. względne ja sam to przerabiałem: wieczorem mówię do znajomego jak tu jest spokojnie i bezpiecznie a w nocy - włam. z drugiej strony to było parę lat temu no ale poczucie bezpieczeństwa to b. względna rzecz, lepiej dmuchaj na zimne, no tak trochę 2. z pocztą to może ta w Józefowie jest taka jak opisałaś. Bo ta nóweczka w Michalinie... ja nie wiem może to "byt kształtuje świadomość" [kto to powiedział? Mars? ten od ulicy Marsa na Grochowie?] ale ostatnio p. Kierowniczka tej placówki mnie rozczuliła: w nocy ok. 22.00 zamiatała chodnik z piachu [tam teraz przebudowują skrzyżowanie przy przejeździe kol.] a poza tym te panie zwyczajnie no miłe są. Odpowiedz Link
juki4 Re: pytanie do cieciuf 29.09.08, 20:30 cześć, zaglądzasz tu jeszcze? czy po przeczytaniu tego wszystkeigo, nadal chcesz sie tu przeprowadzić? Odpowiedz Link
xavier85 Re: pytanie do cieciuf 30.09.08, 14:42 miasto bardzo ładne z potencjałem:)Mam nadzieje ze będzie dobrze wykorzystany;) Odpowiedz Link
4monik Re: pytanie do cieciuf 17.10.08, 09:56 co do Otwocka.. cztery lata temu przeprowadziłam się tutaj z Warszawy, kiedy szukalismy nowego mieszkania i przyjechalismy tutaj (wiosną) to zakochałam się w tej okolicy od pierwszego wejrzenia ;) ale po czterech latach miłość powoli gaśnie niestety codzienność..fatalne drogi, chodniki (teraz kiedy mam się wybrać z malutkim synkiem wózkiem na spacer to aż się gotuję) oczywiście kiedy popada rzeka płynie ulicą i przejście chodnikiem suchym graniczy z cudem. Niby park miejski miejsce rodzinnych spacerów :) ostatnio 15 chłopaków urządzało sobie plan filmowy dwóch się tłukło a reszta telefonami nagrywała, a policja chociaż 100 metrów od parku nie raczyła nawet przyjechać po zgłoszeniu. Po 18 godz. miasteczko wymarłe..a szkoda. Jak widać może i potencjał wielki ale..któś go nie chce wykorzystać. Odpowiedz Link
hiperrealizm potencjał nigdy nie zostanie wykorzystany, bo 19.10.08, 11:22 rzadza tutaj ludzie prowincjonalnego formatu. Bez szerszego spojrzenia. Czasem odnosze wrażenie, że ludzie ci nigdy poza granice powiatu nie wyjeżdżli. Do białej gorzaczi doprowadza mnie gdy jest mowa o obronie miejscowych "kupców" przez konkurencją supermarketów. ALE JAKOŚ NIKT NIE MATWI SIĘ OBRONĄ KONSUMENTÓW PRZED PAZERNYMI OTWOCKIMI KUPCAMI!!! Wierze żeczy kupije w Warszawie BO TAM JEST TANIEJ! ========================= W Otwocku pilnie potrzeba kilku rzeczy, tak prostych że az szkoda o tym pisac.Ale niestety. Nasi rządzacy odporni sa na wszelkie sugestir i potrzeby poddanych! ================================== Kiedyś przez przypadek wpadłem na "imprezę" w archiwum (jest w piwnicy) urzędy stanu cywilnego. Była godzina 17. Stół uginał się od sałatek, wędlin itd. Po środku stołu stały alkohole (wódka... jakieś wino...) Towarzystwo wyglądało na nieźle "rozbawione". Od tego czasu nie mam żadnych złudzeń. Kadra urzednicza w Otwocku jest potwornie zdemoralizowania i niekompetentna! By coś zmienilo się w Otwocku, należałoby zwolnić wszystkich urzędników i przyjąć nowych (z konkursu a nie po znajomości). A to jest niemozliwe Odpowiedz Link
agus_karczew Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 20.08.13, 14:19 Ja się przeprowadziłam do Karczewia też z Wawy. Jest super! Odpowiedz Link
ohni Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 31.08.13, 15:48 otwock to najbrzydsze miasto w okolicy. dziura z prętami w centrum, pseudo park z obskurną "fontanną"- brudna śmierdząca woda. muszla koncertowa niczym melina pijacka śmierdząca obdrapana brak chociaż jednego porządnego placu zabaw, nowy na górnej-ale raczej miniplac. sklepy też średniej jakości i drogie tak samo jak bazarek na orlej -ceny z kosmosu. brud smród i ubóstwo . tak jak w Józefowie to w Otwocku nigdy nie będzie-, OSTATNIO PLAGA KRADZIEŻY-rowerów pod stacją. a Józefów- monitoring i stoją nie tylko "trupy". i tak można porównywać w nieskończoność. nawet otwockie starostwo a józefowskie.itd. nic nie zachęca do mieszkania tu Odpowiedz Link
maryshaa Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 31.08.13, 17:27 Popatrzyłam z sentymentem na mój stary wpis... wróciłam do Otwocka. O matko, przeskok Józefów-Otwock jest ogromny i to naprawdę przykre. Ale padło na Otwock, zaciskam zęby - flaga na twarz i za ojczyznę... obym tych zębów sobie nie wybiła na Reymonta na mega dziurach... A co do kradzieży na stacji, też jeżdże trupem rowerowym, ale i tak się cieszę, że mi go jeszcze nikt nie ukradł... tylko światełko buchnęli, ale to się nie liczy :-P To straszne, ale Otwock naprawde się sypie... od dziury w centrum po kostkę chodnikową, która "przy samolocie" jest wypłukana, chyba deszczem, prawie do samej ziemi :-/ Odpowiedz Link
elizka1112 Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 09.09.13, 23:58 mieszkam w Otwocku od urodzenia i przeklinam siebie , że w porę się stąd nie wyprowadziłam. Owszem, Otwock zmienił się na przestrzeni kilkudziesięciu lat, ale niestety na gorsze. Sporo jeżdżę po Polsce i naprawdę w innych miejscowościach widać zmiany. Nasi włodarze chyba w ogóle nie potrafią korzystać z dobrodziejstw dotacji unijnych. Wyborcze hasło p. Szczepaniaka " bo kocham to miasto" budzi po latach szyderczy śmiech. Jeszcze raz się okazało, że dla zdobycia władzy można zrobić z siebie najgorszego głupka. Aha i jestem bardzo ciekawa, czy "prawnicy" z Urzędu, którzy podpisywali umowę z DOREXEM ponieśli jakieś konsekwencje za ten skandal w środku tej mieściny? W obecnej chwili to już nawet Karczew w porównaniu z Otwockiem nie wypada tak źle, także..... rada- JAK NAJDALEJ OD OTWOCKA Odpowiedz Link
tereferefretka Re: jak Wam sie zyje w Otwocku/ 10.09.13, 17:49 Aha i jestem bardzo ciekawa, czy "prawnicy" z Urzędu, którzy podpisywali umowę > z DOREXEM ponieśli jakieś konsekwencje za ten skandal w środku tej mieściny? uważasz naiwnie,że jakikolwiek,nawet najgorszy prawnik przyłożyłby do tego rękę? wątpię :] a miasto wymiera śmiercią naturalną, p.Szczepaniak się do tego przyczynił. kocha, być może,ale nie to miasto, tylko chyba jakiś skansen... Odpowiedz Link