Dodaj do ulubionych

Cywilizacja

16.11.05, 23:02
Witam,

W pracy, często mam kontak z młodymi - 25-27 lat ludźmi. Zauważyłem, że
całkowicie zanikła u nich zdolność do kontaktowania się tradycyjnymi
metodami. Przykład - kiedy muszą coś załatwić - wszystko gra, jeśli mogą do
wykonania czynności użyć maila lub formularza na stronie internetowej, jeśli
jednak muszą skorzystać z telefonu i załatwić coś telefonicznie - kompletnie
sobie nie radzą...
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • yazonisyn Re: Cywilizacja 18.11.05, 09:32
      spróbuj dać im długopis do ręki i niech coś napiszą bez sprawdzania pisowni w
      edytorach tekstu
      • pasior76 Re: Cywilizacja 18.11.05, 20:44
        Sam znam kilku młodych ludzi, którzy nie potrafią sie przestawić na telefon
        stacjonarny i na zegar ze wskazówkami, uwierzycie? Nalżałoby chyab sięgnac
        głebiej pytając, jakie struktury mózgowe tworzą się pod wpływem netu, komórek,
        itd to ajieś nowe ścieżki, które się ze starymi nie lączą w zadnym punkcie. To
        temat rzeka lecz bardzo, bardzo istotny!! Spróbujcie dłuższy czas pozbawić
        osiedle elektrycznosci i obserwujcie kto i ajk najszybciej i najlepiej
        PRZYSTOSUJE się do tej trudnej, nowej sytaucji!!KOnrad Lorenz bilog robil
        badanai nad gęsią, jesli nagle zmienil jej drogę do poidła, gęgała
        zaniepokojona i ogłupiała))).A duzo ptaków jednak PRZYSTOSOWUJE sie do życia w
        miescie, widuje kawki, które systematycznie przegrzebują kosze na śmieci.
        Konkludująć-wielu młodym osobom potrzebny jest neurobik!! To nie żarty!!
        Cwiczenai mózgu i zmysłów na nowe doznania.Wlącz nie tylko oczy lecz i dotyk i
        inne zmysły, zmienaij drogę do domu, sposób noszeniaitd, napisano juz kilka
        ksiazek pt.NEUROBIK!!
        • vacia Re: Cywilizacja 19.11.05, 19:46
          pasior76 napisał:
          >
          > Konkludująć-wielu młodym osobom potrzebny jest neurobik!! To nie żarty!!
          > Cwiczenai mózgu i zmysłów na nowe doznania.Wlącz nie tylko oczy lecz i dotyk
          i> inne zmysły, zmienaij drogę do domu, sposób noszeniaitd, napisano juz
          kilka > ksiazek pt.NEUROBIK!!

Passior mi się zawsze wydawało, że im człowiek starszy tym trudniej mu się
          zaadoptować do nowej sytuacji.
          I tak chyba wskazują badania naukowe.
          A co do młodzieży to wiadomo,że wychowuje się w innych warunkach zarówno
          technicznych jak i kulturowych stąd inne nawyki ale napewno szybciej by się
          przystosowała do zmian niż starsi.

• pasior76 Re: Cywilizacja 20.11.05, 00:46
            Kwestia jakiejkolwiek adaptacji do czegokolwiek to sprawa indywidualna i
            zmienna wieku nie jest tu zmienną najważniejszą , tak mi sie wydaje.A neurobik
            jako cwiczenie polecam każdemu!! Usztywnić sie można niezależnie od wieku)))).
          • skupionyedi Re: Cywilizacja 21.11.05, 17:38
            vacia napisała:

> Passior mi się zawsze wydawało, że im człowiek starszy tym trudniej mu się
            > zaadoptować do nowej sytuacji.

Niewątpliwie starszym ludziom trudniej przyzwyczaić się do nowości
            technicznych. Młodym za to trudniej przychodzą kontakty z innymi ludźmi w realu.
    • pasior76 Re: Cywilizacja 19.11.05, 19:17
      Opowiadała mi znajoma,że w domu zepsul się nagle mikser do ciasta, podała jej
      trzepaczkę , której sama używała lata, dziewczyna wykonała nią kilka uderzeń i
      z płaczem)) powiedziała,ze ona tka nie chce, nie umie, nie potrafi!!
      • yazonisyn Re: Cywilizacja 28.12.05, 14:49
        pasior76 napisał:

> Opowiadała mi znajoma,że w domu zepsul się nagle mikser do ciasta, podała jej
        > trzepaczkę , której sama używała lata, dziewczyna wykonała nią kilka uderzeń
        i
        > z płaczem)) powiedziała,ze ona tka nie chce, nie umie, nie potrafi!!

A próbowaliście zmienić kanał w telewizorze bez pilota ? :-)))
        to dopiero sztuka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka