magdary 21.06.06, 11:29 jeśli auto osobowe ma masę całkowitą 2,2t a przyczepa pod łódź 1,5t to jakie powinnam mieć prawo jazdy, żeby prowadzić ten zestaw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Narazka Re: samochód i przyczepa IP: *.chello.pl 21.06.06, 13:07 Wydaje mi się że C+E. Przyczepa nie kwalifikuje się jako przyczepa lekka. Narazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: samochód i przyczepa IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 13:11 Kup "Łodkę" lub samochód o 0.2 tony lżejszy i wtedy wystarczy kat."B" . Po przekroczeniu 3.5t. , to należy posiadać minimum "C1 + E" . Art. 88 P.R.D. Odpowiedz Link Zgłoś
magdary Re: samochód i przyczepa 21.06.06, 13:27 dzięki:) bo się pokłóciłam z chłopakami z pracy. i wyszło, że mam rację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: samochód i przyczepa IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 13:36 Jeżeli lubisz kłócić się (z sensem) na temat ruchu drogowego, to Zapraszam na www.forum.kursjazdy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: samochód i przyczepa IP: *.nsw.bigpond.net.au 21.06.06, 15:27 normale, samochodowe B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plo Re: samochód i przyczepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 17:44 ludzie jakie wy bzdury wypisujecie jeśli auto waży 2,2 tony a przyczepa 1,5 to potrzebne jest prawo jazdy B+E samo B wystarczyło by gdyby przyczepa ta była przyczepą lekką czyli ważyła do 750kg a kategoia C+E to jest samochód ciężarowy + naczepa ciężka czyli taka powyżej 750kg a samochód ciężarowy to taki który waży powyżej 3,5 tony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narazka Re: samochód i przyczepa IP: *.chello.pl 21.06.06, 22:40 W tym przypadku masa całego zespołu przekracza 3,5 tony więc skąd to B+E? grupa33.jgora.pl/Article69.phtml Narazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plo Re: samochód i przyczepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 22:45 i co z tego że przekracza ale sam pojazd ciągnący nie przekracza 3,5 tony czyli jest pojazdem na który wystarczy kat B choćby cały zespół przyczepa ważyła 2 tony a pojazd ciągnący 3 tony to wystarczy kat B+E jak niewicie to po co kogoś w błąd wprowadzacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X 'plo' IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:12 Przeczytaj dokładnie Art.88. zaktualizowanego P.R.D. Wydanie ze stycznia 2006 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plo Re: 'plo' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:37 ty mi niepoisz o jakiś artykułach. jeżdże tirem na katC+E i kogo byś się niezapytał to ci powie ż jeśli pojzd ciągnący jest samochdem do 3,5 tony to nieważne ile ważyż przczepa (mowa o takiej powyżej 750kg) czy 1000kg czy 1500 kg wystarczy B+E. A biorąc żecz logicznie to żeby wg ciebie można było jeździć na kata B+E tak żeby masa nie przekraczała 3,5t to pojazdem ciągnącym musiał by być chyba jakiś maluch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: 'plo' IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:47 Kolego Szanowny ! To , że jeździsz TIR`em, to nie znaczy , że znasz zaktualizowane Przepisy. Już wtym roku było kilka "poprawek" i "zmian" w "paragrafach" !!! Ja też posiadam wszystkie kategorie i mnie to LoTTo :-) W tym roku (2006) byłem na dwóch szkoleniach dla "Fachowców", gdzie mówiono o zmianach w P.R.D. Na starych "papierowych" Prawach Jazdy było w puncie "E" napisane o przyczepie powyżej 750 kg. Obecnie nigdzie w P.R.D. nie znajdziesz takiego zapisu ! Po prostu , to ZMIENIONO . ( może czas na dokszkalanie ? ) EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plo Re: samochód i przyczepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:01 gościu niechce mi się z tobą kłucić ale niemasz racji bo jeżeli masa przekracza 3,5t to wystarca b+e poczytaj sobie a potem się wypowiadaj ok Odpowiedz Link Zgłoś