Dodaj do ulubionych

samochód i przyczepa

21.06.06, 11:29
jeśli auto osobowe ma masę całkowitą 2,2t a przyczepa pod łódź 1,5t to jakie
powinnam mieć prawo jazdy, żeby prowadzić ten zestaw?
Obserwuj wątek
    • Gość: Narazka Re: samochód i przyczepa IP: *.chello.pl 21.06.06, 13:07
      Wydaje mi się że C+E. Przyczepa nie kwalifikuje się jako przyczepa lekka.

Narazka
    • Gość: X Re: samochód i przyczepa IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 13:11
      Kup "Łodkę" lub samochód o 0.2 tony lżejszy i wtedy wystarczy kat."B" .
      Po przekroczeniu 3.5t. , to należy posiadać minimum "C1 + E" .

Art. 88 P.R.D.
      • magdary Re: samochód i przyczepa 21.06.06, 13:27
        dzięki:)
        bo się pokłóciłam z chłopakami z pracy. i wyszło, że mam rację!
        • Gość: X Re: samochód i przyczepa IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 13:36
          Jeżeli lubisz kłócić się (z sensem) na temat ruchu drogowego,
          to Zapraszam na www.forum.kursjazdy.pl/
    • Gość: gosc Re: samochód i przyczepa IP: *.nsw.bigpond.net.au 21.06.06, 15:27
      normale, samochodowe B
    • Gość: plo Re: samochód i przyczepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 17:44
      ludzie jakie wy bzdury wypisujecie jeśli auto waży 2,2 tony a przyczepa 1,5 to potrzebne jest prawo jazdy B+E samo B wystarczyło by gdyby przyczepa ta była przyczepą lekką czyli ważyła do 750kg a kategoia C+E to jest samochód ciężarowy + naczepa ciężka czyli taka powyżej 750kg a samochód ciężarowy to taki który waży powyżej 3,5 tony
      • Gość: Narazka Re: samochód i przyczepa IP: *.chello.pl 21.06.06, 22:40
        W tym przypadku masa całego zespołu przekracza 3,5 tony więc skąd to B+E?
        grupa33.jgora.pl/Article69.phtml
        Narazka
        • Gość: plo Re: samochód i przyczepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 22:45
          i co z tego że przekracza ale sam pojazd ciągnący nie przekracza 3,5 tony czyli jest pojazdem na który wystarczy kat B choćby cały zespół przyczepa ważyła 2 tony a pojazd ciągnący 3 tony to wystarczy kat B+E jak niewicie to po co kogoś w błąd wprowadzacie
          • Gość: X 'plo' IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:12
            Przeczytaj dokładnie Art.88. zaktualizowanego P.R.D.

Wydanie ze stycznia 2006 :-)
            • Gość: plo Re: 'plo' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:37
              ty mi niepoisz o jakiś artykułach. jeżdże tirem na katC+E i kogo byś się niezapytał to ci powie ż jeśli pojzd ciągnący jest samochdem do 3,5 tony to nieważne ile ważyż przczepa (mowa o takiej powyżej 750kg) czy 1000kg czy 1500 kg wystarczy B+E. A biorąc żecz logicznie to żeby wg ciebie można było jeździć na kata B+E tak żeby masa nie przekraczała 3,5t to pojazdem ciągnącym musiał by być chyba jakiś maluch
              • Gość: X Re: 'plo' IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:47
                Kolego Szanowny !
                To , że jeździsz TIR`em, to nie znaczy , że znasz zaktualizowane Przepisy.

Już wtym roku było kilka "poprawek" i "zmian" w "paragrafach" !!!

Ja też posiadam wszystkie kategorie i mnie to LoTTo :-)
                W tym roku (2006) byłem na dwóch szkoleniach dla "Fachowców", gdzie mówiono o
                zmianach w P.R.D.

Na starych "papierowych" Prawach Jazdy było w puncie "E" napisane o przyczepie
                powyżej 750 kg.
                Obecnie nigdzie w P.R.D. nie znajdziesz takiego zapisu !
                Po prostu , to ZMIENIONO .

( może czas na dokszkalanie ? )

EOT
    • Gość: plo Re: samochód i przyczepa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:01
      gościu niechce mi się z tobą kłucić ale niemasz racji bo jeżeli masa przekracza 3,5t to wystarca b+e poczytaj sobie a potem się wypowiadaj ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka