Gość: krzysiek IP: 195.116.22.* 27.04.03, 15:57 witam mam pytanko: czy moge zrobic sobie prawo jazdy w USA?? jade tam tylko na wakacje do pracy, ale przy okazji moznaby zrobnic skoro taniej jest. jak to sie przedstawia. z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sardak78@wp.pl Re: Prawko w USA IP: 217.153.137.* 06.05.03, 17:00 Wystarczy miec miedzynarodowe prawo jazdy ktore wydazda ci tam gdzie normalne po okazaniu obecnego i oplacie 30 zlotowej. Jak jedziesz na w&t na 4 miesiace nie musiszzdawac prawka tam tym bardziej ze amerykanskie prawko zdaje sie swoim samochodem.Wiec zdasz dopiero jak sobie qpisz auto.Po co wiec ???? Zrob miedzynarodowe i fruuuuwayyyyyyyy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Prawko w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 14:04 dzieki jeszce jedno jesli bede mial samochod. to nie ma probelmu z zrobieniem prawka ?? ile to kosztuje w USA oraz jak dlugo takie cos trwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Wachtstain Re: Prawko w USA IP: *.client.attbi.com 08.06.03, 21:59 Jak nie jestes stalym residentem (green card etc etc) to mozesz zapomniec. ja mialem wbite w paszporcie ze mam numer zielonej karty i na nia czekam i tak musialem 2 miesiace na to zeby mi dali zdawac. dopoki nie pokazalem zielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 09.06.03, 16:50 Gość portalu: von Wachtstain napisał(a): > Jak nie jestes stalym residentem (green card etc etc) to mozesz zapomniec. nieprawda. Wystarczy miec wize na pobyt czasowy (np. F-1, F-2, J-1, J-2, H1B etc.) by ubiegac sie o prawo jazdy. Do niedawna w ogole nie trzeba bylo tlumaczyc sie skad i po co sie tu przyjechalo. Wystarczylo pokazac jakies dwa dokumenty ze zdjeciem i wypelnic odpowiedni formularz. W tej chwili sa znaczne obostrzenia i trzeba pokazac oryginalne dokumenty potwierdzajace legalnosc pobytu w USA (I-20 etc.) Zielona karta nie jest konieczna by dostac prawo jazdy. Gdyby byla, to setki tysiecy ludzi przyjezdzajacych na pobyt czasowy nie mogloby legalnie tu jezdzic. Oczywiscie konkretne wymagania, oplaty i reguly sa nieco inne w kazdym stanie. ja > mialem wbite w paszporcie ze mam numer zielonej karty i na nia czekam i tak > musialem 2 miesiace na to zeby mi dali zdawac. dopoki nie pokazalem zielonej. dziwne, dziwne. Ja mialem prawa jazdy w kilku stanach BEZ zielonej karty. No problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Wachtstain Re: Prawko w USA IP: *.client.attbi.com 09.06.03, 17:26 ja nie klamie. mieszkam w connecticut. moze miales te prawka ale przed 11 wrzesnia 2001. za pierwszym razem mieli tam taki balagan ze dali mi zdawac znaki a potem jak zaliczylem to powiedzili ze nie mam zielonej i kazali przyjsc jak bede juz ja mial. potem przyslali mi pismo zebym przyszedl i przyniosl zaswiadczenie z Hartford immigration ze czekam na zielona karte (kazdy kto wjezdzal do USA przed 2002 wie ze zanim wydadza greeen card uplywa co najmniej 2 miesiace) teraz jest podobno szybciej.jak przyszlem z oswiadczeniem to kazali dac sobie spokoj. traf chcial ze za 4 dni karta przyszla i moglem zdawac. jesli miales te prawka na poludniu to sie nie dziwie oni tam zawsze maja burdel pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 09.06.03, 18:04 Gość portalu: von Wachtstain napisał(a): > ja nie klamie. mieszkam w connecticut. moze miales te prawka ale przed 11 > wrzesnia 2001. oczywiscie. Jeszcze kilka lat temu nawet nie pytali sie czy jestes tu legalnie. DMV po prostu nie zajmowalo sie sciganiem nielegalnych imigrantow. W tej chwili US of A powoli przeksztalca sie w panstwo policyjne, gdzie kazda instytucja poczawszy od szpitali, szkol i bibliotek zajmuje sie tropieniem "wrogow ludu" > za pierwszym razem mieli tam taki balagan ze dali mi zdawac > znaki a potem jak zaliczylem to powiedzili ze nie mam zielonej i kazali > przyjsc jak bede juz ja mial. potem przyslali mi pismo zebym przyszedl i > przyniosl zaswiadczenie z Hartford immigration ze czekam na zielona karte > (kazdy kto wjezdzal do USA przed 2002 wie ze zanim wydadza greeen card uplywa > co najmniej 2 miesiace) he, he, he 2 miesiace ??? Ja czekalem grubo ponad 2 lata. I nie bylem jakis odosobnionym przypadkiem. 2 miesiace to pestka. >teraz jest podobno szybciej.jak przyszlem z > oswiadczeniem to kazali dac sobie spokoj. traf chcial ze za 4 dni karta > przyszla i moglem zdawac. jesli miales te prawka na poludniu to sie nie > dziwie oni tam zawsze maja burdel > pozdrawiam mieszkalem w roznych stanach. nie tylko na poludniu. Na polnocy tez jest burdel. Byc moze ten twoj stan wprowadzil jakies glupie przepisy. W SC tez probowali cos takiego zrobic, ale uniwersytety zaczely ostro protestowac, bo tysiace studentow zagranicznych nie byloby w stanie legalnie uzyskac tutejszego prawa jazdy. Efekt bylby taki, ze coraz wiecej ludzi jezdziloby nielegalnie bez prawa jazdy i bez ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 09.06.03, 18:27 Gość portalu: von Wachtstain napisał(a): > ja nie klamie. mieszkam w connecticut. www.ct.gov/dmv/cwp/view.asp?a=805&Q=244774&dmvPNavCtr=|28069|#31252 z informacji powyzej wynika, ze w CT rowniez NIE jest wymagane posiadanie zielonej karty by uzyskac prawo jazdy. Nalezy przedstawic dokumenty o ktorych wspominalem w poprzednim poscie. Innymi slowy, nalezy udowodnic, ze jest sie tu legalnie i nie jako turysta, ale tymczasowosc pobytu nie ma tu nic do rzeczy. moze miales te prawka ale przed 11 > wrzesnia 2001. za pierwszym razem mieli tam taki balagan ze dali mi zdawac > znaki a potem jak zaliczylem to powiedzili ze nie mam zielonej i kazali > przyjsc jak bede juz ja mial. potem przyslali mi pismo zebym przyszedl i > przyniosl zaswiadczenie z Hartford immigration ze czekam na zielona karte > (kazdy kto wjezdzal do USA przed 2002 wie ze zanim wydadza greeen card uplywa > co najmniej 2 miesiace) teraz jest podobno szybciej.jak przyszlem z > oswiadczeniem to kazali dac sobie spokoj. traf chcial ze za 4 dni karta > przyszla i moglem zdawac. jesli miales te prawka na poludniu to sie nie > dziwie oni tam zawsze maja burdel > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Prawko w USA IP: *.cstnet.pl / 192.168.0.* 09.06.03, 20:52 Witam dzieki za wszytskie info. Bede w Pensylwanii oraz stanie Nowy Jork. Jak sytuacja tam wyglada. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 09.06.03, 22:31 Gość portalu: krzysiek napisał(a): > Witam dzieki za wszytskie info. Bede w Pensylwanii oraz stanie Nowy Jork. Jak > sytuacja tam wyglada. > > pozdrawiam Tu sa linki do odpowiednich informacji www.nydmv.state.ny.us/license.htm#driversfromothernations www.dmv.state.pa.us/pdotforms/misc/Pub_195.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubusz Re: Prawko w USA IP: *.dialsprint.net 21.06.03, 22:27 jezdze na florydzie na miedzynarodowym wg prawa florydy te prawko jest tylko swistkiem paieru bez wartosci... 2 razy zatrzymala mnie policja i kazali mi zrobic regularne prawko bo pojde do wiezienia...facet sprawdzil mi dowod rejestracyjny, ubezpieczenia i nie majac zadnego haka poscil - chociaz wygladalo na to ze zrobil mi wielka przysluge... znam przypadek kiedy prosili o paszport z wiza... nie musisz miec wlasnego auta zeby zdac prawko - wystarczy pozyczyc takie ktore ma wazne ubezpieczenie czeka sie miesiac - az cie sprawdza czy nie jestes przypadkiem terrorysta...kosztuje 20$ sam nie wiem czemu jeszcze nie zrobilem ichniego prawka - chyba dlatego ze caly czas mysle ze za miesiac wyjezdzam - ale teraz to juz naprawde wyjezdzam ;-) ... co do programu w&t - rada - nie przyjezdzaj, z praca jest zle a bedzie jeszcze gorzej, 6$ na godzine to teraz dobre zarobki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 23.06.03, 23:13 Gość portalu: Kubusz napisał(a): > jezdze na florydzie na miedzynarodowym > wg prawa florydy te prawko jest tylko swistkiem paieru bez wartosci... 2 razy > zatrzymala mnie policja i kazali mi zrobic regularne prawko bo pojde do > wiezienia...facet sprawdzil mi dowod rejestracyjny, ubezpieczenia i nie majac > zadnego haka poscil - jak to nie mial zadnego haka ??? jesli cie zatrzymal to musial miec konkretny powod, tzn. musiales popelnic jakies wykroczenie. Policja w stanach nie moze zatrzymywac samochodow wedlug wlasnego widzimisie, tak sobie dla kontroli. Oczywiscie teraz po 11. wrzesnia widuje sie czasem patrole (nawet wojskowe z bronia maszynowa !) w niektorych newralgicznych punktach (mosty, tunele, lotniska w duzych miastach), ale poza tym to policja raczej nie urzadza lapanek bez powodu. >chociaz wygladalo na to ze zrobil mi wielka przysluge... > znam przypadek kiedy prosili o paszport z wiza... teoretycznie musisz miec go zawsze przy sobie (zgodnie z przepisami imigracyjnymi :-) > nie musisz miec wlasnego auta zeby zdac prawko - wystarczy pozyczyc takie ktore > > ma wazne ubezpieczenie oczywiscie, jesli masz kogos zaufanego, kto ci pozyczy, ale z tym przewaznie nie problem. > czeka sie miesiac - az cie sprawdza czy nie jestes przypadkiem > terrorysta...kosztuje 20$ > > sam nie wiem czemu jeszcze nie zrobilem ichniego prawka - chyba dlatego ze caly > > czas mysle ze za miesiac wyjezdzam - ale teraz to juz naprawde wyjezdzam ;-) .. > . > > co do programu w&t - rada - nie przyjezdzaj, z praca jest zle a bedzie jeszcze > gorzej, 6$ na godzine to teraz dobre zarobki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubusz Re: Prawko w USA IP: *.31.207.177.Dial1.Tampa1.Level3.net 25.06.03, 15:30 to fakt nie zatrzymuja bez powodu ale... powodem moze byc wlasciwie wszystko... mi gosciu baknal cos pod nosem (byla 5 rano...), "nie widzialem twojej tablicy rejestracyjnej, o, jest? aha... no to poprosze o prawo jazdy itp..." aha pamietajcie o trzymaniu (podczas zatrzymania) dloni na kierownicy i nie probojcie wysiadac z auta...moga postrzelic... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 27.06.03, 00:27 Gość portalu: Kubusz napisał(a): > to fakt nie zatrzymuja bez powodu ale... > powodem moze byc wlasciwie wszystko... > mi gosciu baknal cos pod nosem (byla 5 rano...), "nie widzialem twojej tablicy > rejestracyjnej, o, jest? aha... no to poprosze o prawo jazdy itp..." > > aha pamietajcie o trzymaniu (podczas zatrzymania) dloni na kierownicy i nie > probojcie wysiadac z auta...moga postrzelic... ;-))) > jak facet jakis nerwowy, to rzeczywiscie moze byc problem. Bardzo nie lubie policjantow. To sa przewaznie ludzie o bardzo duzych kompleksach i bardzo przekonani o swojej donioslej roli w wybawianiu swiata... i pokazywaniu kto tu rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 27.06.03, 22:26 Gość portalu: Kubusz napisał(a): > to fakt nie zatrzymuja bez powodu ale... > powodem moze byc wlasciwie wszystko... > mi gosciu baknal cos pod nosem (byla 5 rano...), "nie widzialem twojej tablicy > rejestracyjnej, o, jest? aha... no to poprosze o prawo jazdy itp..." > w takim wypadku nalezy sie spytac czy w takim razie wolno ci odjechac, a jesli powie ze nie, to nalezy spytac jaki jest powod zatrzymania. Policjant ma obowiazek wyjasnic ci powod zatrzymania. > aha pamietajcie o trzymaniu (podczas zatrzymania) dloni na kierownicy i nie > probojcie wysiadac z auta...moga postrzelic... ;-))) > No i trzeba pamietac by pod zadnym pozorem nie wyrazac zgody na rewizje samochodu. Policjant i tak moze to zrobic, ale tylko jesli ma "probable cause" w innym przypadku musi miec twoja zgode, lub sadowy nakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volica Re: Prawko w USA IP: 68.19.196.* 29.06.03, 17:08 "probable cause" mowisz... mialem naklejke na zderzaku przez dwa dni. ztrzymali mnie trzy razy, auto przegrzebali dokladnie, znalezli nawet jakies smieci po poprzednim wlascicielu (auto mialem pol roku) tylko z powodu tej naklejki. na naklejce stalo "my son sells drugs to your honoured students". zdjalem ja po trzecim razie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 15.07.03, 21:51 Gość portalu: volica napisał(a): > "probable cause" mowisz... > > mialem naklejke na zderzaku przez dwa dni. ztrzymali mnie trzy razy, auto > przegrzebali dokladnie, znalezli nawet jakies smieci po poprzednim wlascicielu > (auto mialem pol roku) tylko z powodu tej naklejki. > na naklejce stalo "my son sells drugs to your honoured students". > zdjalem ja po trzecim razie. > pzdr ale jaja naprawde ? Ciekawe gdzie to bylo, jesli mozesz zdradzic... Czy podawal ci powod zatrzymania ? I czy wyraziles zgode na rewizje samochodu ? musze to kiedys wyprobowac. Lubie robic gliniarzy w banie. Czy jak znajda plastikowa strzykawke ktora zawwsze woze w bagazniku to mnie zaaresztuja na miejscu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volica Re: Prawko w USA IP: *.bna.bellsouth.net 16.07.03, 02:32 nashville. czy moga przetrzepac auto pytali, zgodzilem sie, co mi szkodzi. a powod zatrzymania: "wygladalem podejrzanie":)). za strzykawke chyba nic ci nie zrobia, ale jakbys mial np. szklana rurke... :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Prawko w USA IP: 212.244.226.* 16.07.03, 08:10 Moja kuzynka na pobycie czasowym zrobiła testy bez problemów, za 2 tyg. idzie na praktyczny,ale tylko dlatego że nie zdecydowała się na wcześniejszy. Miałą możliwośc zdawania praktycznego kilka dni po testach. Zero jakichkolwiek problemów robią, koszt 12 $,jak nie zdasz testów za 1 razem to dopłata chyba 4 $. Ksiązeczki z przepisami można dostać u nich bezpłatnie. Autem możesz jeździć pożyczonym,byle ma ubezpieczenie. Jak masz kasę to możesz auto kupić tam a przy wyjeździe sprzedać. Tak sprawa ma się w Kaliforni, jak gdzie indziej nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Prawko w USA IP: *.ces.clemson.edu 16.07.03, 19:10 Gość portalu: Ona napisał(a): > Moja kuzynka na pobycie czasowym zrobiła testy bez problemów, za 2 tyg. idzie > na praktyczny,ale tylko dlatego że nie zdecydowała się na wcześniejszy. Miałą > możliwośc zdawania praktycznego kilka dni po testach. Zero jakichkolwiek > problemów robią, koszt 12 $,jak nie zdasz testów za 1 razem to dopłata chyba 4 > $. Ksiązeczki z przepisami można dostać u nich bezpłatnie. Autem możesz > jeździć pożyczonym,byle ma ubezpieczenie. Jak masz kasę to możesz auto kupić > tam a przy wyjeździe sprzedać. Tak sprawa ma się w Kaliforni, jak gdzie > indziej nie wiem. tak jest mniej wiecej wszedzie. Egzamin praktyczny (jazde) mozesz zdawac tego samego dnia co teoretyczny. W tej chwili wiele stanow robi testy na "komputerach", niektore wciaz robia na papierze (test wielokrotnego wyboru) Po 11 wrzesnia sytuacja rzeczywiscie sie pogorszyla i DMVs sa bardziej wymagajace w stosunku do obcokrajowcow. Dawniej wystarczal paszport ze zdjeciem i nikt cie nie pytal czy jestes tu legalnie czy nie i w jakim celu. Teraz w wiekszosci stanow musisz udowodnic, ze jestes legalnie i nie jako turysta. Ciekawostka w ktora jestem pewien wiele osob nie bedzie mi chcialo wierzyc jest fakt, ze w wiekszosci stanow mozesz sobie zazyczyc zdawanie testu pisemnego (na papierze) w jezyku obcym, takze PO POLSKU. W tej chwili jest tendencja by to wycofac, bo jest to bez sensu (z wyjatkiem hiszpanskiego) i dodatkowo kosztuje. W kazdym razie nie polecam polskiej wersji, bo tlumaczenie jak to zwykle bywa jest kiepskie i trudno zrozumiec o co chodzi. Jesli ktos nie zna angielskiego ni w zab nie powinien jezdzic tu samochodem, bo wiekszosc znakow ostrzegawczych to po prostu napisy w tym jezyku, a nie piktogramy jak w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volica Re: Prawko w USA IP: *.bna.bellsouth.net 17.07.03, 02:13 w TN osoby powyzej 18 (a moze 21, nie pamietam) moga egzamin praktyczny zdawac tego samego dnia co teoretyczny. jezyki do wybory: ang, hiszp, koreanski i japonski. jak to wyglada, ponizej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=154&w=4351745 Odpowiedz Link Zgłoś