Gość: cYc IP: *.tkk.pl 09.09.08, 17:54 Czy jest obowiązek chodzenia na kurs teoretyczny?? Czy można odrazu isc na jazde bez kursu teoretycznego, a potem poprostu zdawać teorie i jazde?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan Re: Kurs teoretyczny IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 09.09.08, 18:03 Kurs to całość: 30 godzin teorii, egzamin wewnętrzy z teorii i po zdaniu tego egzaminu, potem 30 godzin jazd i egzamin wewnętrzny z jazdy. Zgodnie z prawem inaczej nie można. A jeśli znajdziejsz szkołę omijającą prawo i instruktora, który zechce z Tobą jeździć wtedy gdy nie masz pojęcia o teorii... to wybacz, ale nie mów tutaj o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiki Re: Kurs teoretyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 18:58 no ja musiałem chodzić na teorię , bo jest obowiązkowa. nie wiem jak na innych kategoriach ale ja na kursie B miałem 9 spotkań po 2,5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 21:50 hmmmm, uśmiecham się do Ciebie:):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 21:56 ...9 razy 2,5 godziny zegarowe daje dokładnie 30 godzin teorii liczonych po 45 minut ustawowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo-lin Re: Kurs teoretyczny IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 19:17 hej to głównie zależy od szkoły,w jednych nie możesz opuscic ani jednej godziny teorii a w drugiej jak przyjdziesz to będziesz,tylko to ty pamietaj musisz na koniec zdac egzamin wewnetrzny z teorii aby zaczac praktyke wiec polecam ci zebys chodził na teorie bo to nie sztuka wykuc 490 pytan na pamiec!!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Kurs teoretyczny IP: *.ghnet.pl 09.09.08, 20:14 ja na teorie chodziłam sumiennie. Dwa spotkania teoretyczne przed końcem miałam pierwsze jazdy na placu, obsłuda i krótkie przejażdżki. Po teorii pojechałam od razu do miasta wojewódzkiego gdzie zdawałam potem egzamin. W mojej szkole jakos strasznie nie pilnowali na teorii ale trzeba było byc na tzw. powtórkach i krzyzówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aquira Re: Kurs teoretyczny IP: *.infoglob.com.pl 09.09.08, 20:28 W większości szkół jest taki obowiązek. Czasami odpuszczają osobom, które nie mogą przychodzić na każdy wykład z powodu pracy. Mój instruktor dostarczał wszystkim kursantom płyt z encyklopedią ruchu drogowego (prócz robienia wykładów, na które się stawialiśmy). Jeśli ktoś czegoś nie wiedział podczas jazdy na mieście był do niej odsyłany (podczas opieprzu :P). Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Kurs teoretyczny 09.09.08, 21:24 ...odsyłam do Prawo o Ruchu Drogowym, rozdział szkolenie i egzaminowanie. Nikt w naszym ośrodku nie rozpocznie jazd bez odbycia 30 godzin ( po 45 min ) teorii i bez zaliczenia egzaminu wewnętrznego z zakresu tej wiedzy. Jeśli inne ośrodki tak robią, no cóż mogę powiedzieć??? Jak można szanować instruktora, który u PODSTAW łamie zasady?????? :(:(:(, jak on może potem być autorytetem???? Najczęściej prowadzimy teorię w systemie 6-ciu spotkań po 5 godzin lekcyjnych ( w tym jedne zajęcia z lekarzem w zakresie pierwszej pomocy w wypadkach drogowych ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo-lin Re: Kurs teoretyczny IP: *.gprs.plus.pl 09.09.08, 22:06 Mdrive ma w zupełnosci racje jak można poszanowac instruktora który u podstaw łamie zasady!no ale coz w rzeczywistosci w niektorych osrodkach tak jest, ze zajecia z teorii i egzamin wewnetrzny to tylko tak na sztuke,jedna wielka sciema!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 21:52 kto ma czas, aby siedzieć po 5h? znaczy weekendowo prowadzicie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 22:04 ...oczywiście, że weekendowo też. zazwyczaj kursy teorii tygodniowe są 0d 17.30 do 20.45 wliczając krótkie przerwy a weekendowe, soboty i niedziele od 9.00 d0 14. 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona... Re: Kurs teoretyczny IP: *.centertel.pl 09.09.08, 22:47 ja uwazam ze chodzenie na teorie na pewno duzo da... ja sama uczylam sie teorii jeszcze przed zapianiem sie na egz, wielu rzeczy szukalam w necie zeby zrozumiec czemu cos jest tak a nie inaczej. duuuzo czasu zajelo mi zrozumienie w jakich sytuacjach zawracanie jest dozwolone a w jakich nie, na pewno latwiej bylo by zapytac kogos kto to wszystko wie i potrafi wytlumaczyc, tak wiec jesli masz mozliwosc wyboru OSK to zapisz sie do takiego ktory przestrzega zasad i organizuje zajecia. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.1989 Re: Kurs teoretyczny 20.10.08, 10:35 Ja oprócz kursu w OSK uczyłem się z materiałów w internecie. Ciężko było mi znaleźć jakąś dobrą stronę z materiałami do nauki na prawojazdy kat b, ale znalazłem: www.e-kierowca.pl. Strona jest trochę chaotyczna, ale można się odnaleźć, rozwiązałem dostępne tam demo kursu i wykupilem dostep do kursu katB, ktory kosztuje trochę kosztuje, ale warto, bo wydaję mi się, że dzięki temu zdałem za pierwszym razem. Poza na tej stronie są również testy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 21:44 ...dziwię się Leszku, że musiałeś szukać materiałów w internecie do nauki. My dajemy pełny komplet podręczników złożony z czterech części: znaki drogowe, przepisy i zasady, obsługa techniczna pojazdu oraz ćwiczenia i pytania. A oprócz tego w komplecie jest cd z całym materiałem, łącznie z testami w formie egzaminu!!! To w cenie kursu, dziwię się więc, że takich pomocy twój ośrodek Ci nie zapewnił. Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 22:10 A "u nas" ... albo dobra, zamknij się babo. W każdym razie zestawy Asgrafu, jak mniemam? Czy teczkę Image'a? Różnica w cenie 10 zł, w jakości... bez porównania:) Tak by wychodziło, zestaw "dobry kierowca" tak wygląda, w abc były jeszcze nieaktualne skrzyżowania, kodeks i notatnik. beznadzieja, że w dobrym kierowcy nie ma kodeksu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 22:24 ...bla, bla bla!!! Ja nie "abla", jak nie wiesz o jakich podręcznikach mowa to po co krytykujesz? Różne są! lepsze i gorsze. A jeśli już to dyskutował bym, że wiadomości w internecie są takie rzetelne i fachowe :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 23:08 Mówię o podręcznikach ogólnie, nie o tych serwowanych w Twojej szkole i nie wmawiaj mi braku kwalifikacji w kwestii materiałów szkoleniowych;););) Jestem doskonale zorientowana w ofercie, ot co;) Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Kurs teoretyczny 21.10.08, 23:40 mdrive napisał: > ...bla, bla bla!!! Ja nie "abla", Macie z moim obecnym instruktorem bardzo podobne podejście do moich wypowiedzi. Przyznam, że z moim przewrażliwieniem na własnym punkcie stanowi to mieszankę wybuchową, i dopiero z nim nauczyłam się dystansu do samej siebie, a zwłaszcza do samego obecnego, bo inaczej skończyłoby się pewnie gwałtownie, infantylniei głupio. Oczywiście jego nauki traktuję ze stosowną powagą. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Kurs teoretyczny 20.10.08, 10:51 Pewnie jakies szkoły na bakier z prawem znajdziesz jak sie uprzesz. Tylko biorac udział w oszustwie sam bedziesz oszustem. A potem jakas kontrola papierów w szkółce i prawko ci zabiora :) Te kilka tygodni wiecej nie zbawi cie a przygotuje porzadniej. Odpowiedz Link Zgłoś