Dodaj do ulubionych

światła przeciwmgłowe

IP: *.aster.pl 04.11.08, 15:15
Pogoda jest barowa. Mglisto i dzdzysto. Czy zastanawialiscie sie, co by bylo, gdyby taka pogoda byla na egz.? Czy wlaczylibyscie swiatla przeciwmglowe?
www.motofakty.pl/artykul/uzywanie_swiatel_przeciwmglowych.html
Sami z siebie, jesli tak? Czy tylko na polecenie egzaminujecego?
Obserwuj wątek
    • Gość: 3231 Re: światła przeciwmgłowe IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 04.11.08, 16:48
      Większość samochodów egzaminacyjnych nie posiada przednich świateł
      przeciwmgłowych. Natomiast kiedy używa się tylnych? Przypomnij
      sobie... Mgła musi być tak gęsta, że uniemożliwia widoczność na
      więcej niż 50 metrów. Taka mgła bywa dość rzadko... Więc uważaj, bo
      za nieuzasadnione użycie możesz oblać nawet nie wyjeżdżając z WORD.
      • nicolettee Re: światła przeciwmgłowe 04.11.08, 17:58
        A obecna micra ma przednie przeciwmglowe? Wydaje mi sie,ze z tylu
        jedno ma przeciwmglowe czy nie?
        • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 04.11.08, 22:04
          ...przednie światła przeciwmgłowe mamy prawo włączyć ju ż przy padającym deszczu
          lub na drodzę krętej w nocy, ale tylne przeciwmgłowe używamy gdy widoczność z
          powodu mgły lub zawieji śnieżnej spada poniżej 50 metrów. Ale w czym leży
          problem? Problemu nie ma. Bo mimo, że mamy obowiązek posiadać sprawne tylne
          przeciwmgłowe, to nie mamy obowiązku ich używać.
    • Gość: monia Re: światła przeciwmgłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 13:13
      Mój mąż ma dziś egzamin i to o........19:30!!!Bedzie ciemno,jest ślisko.Mam nadzieję że sobie poradzi.A co do świateł to jak jest ograniczona widocznosc do50metrow wtedy wolno tylne.
      • Gość: ana00 Re: światła przeciwmgłowe IP: *.kolornet.pl 05.11.08, 14:08
        monia 19.30 to jeszcze nic, ja mam o 20.00 a pewnie wyjade pozniej, bo to
        normalne w naszym MORD. Powodzenia!
        • nicolettee Re: światła przeciwmgłowe 05.11.08, 15:23
          Kto wie czy mocra ma swiatla przeciwmglowe tylko z tylu,to jedno?
          • Gość: Kaka Re: światła przeciwmgłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 16:57
            Micra ma przeciwmgłowe tylko jedno z tyłu!!!z przodu nie ma przeciwmgłowych.
            • piotr33k2 Re: światła przeciwmgłowe 06.11.08, 00:37
              wszystkie samochody mają jedno światło przeciwmgielne z tylu
              wmontowane fabrycznie standartowo ,przynajmniej te produkowane od
              jakiś 15 lat albo i dłuzej .z przodu natomiast to jest dowolna
              sprawa ,z tym że jak już są to muszą być sprawne i działać bo w
              razie kontroli mandat. w czasie egzaminu radze sie zastanowic nad
              ich uzyciem bo w miescie przeważnie nawet przy złej pogodzie jest na
              tyle dobra widocznosć że ich użycie moze byc zinterpretowane jako
              naduzycie zagrazajace bezpieczęństwu ruchu czyli oslepiania innych
              kierowców.
              • nicolettee Re: światła przeciwmgłowe 07.11.08, 00:28
                Brat sie ze mna klocil,ze micra ma tez przeciwmglowe z przodu tez
                wiec zglupialam? Przeciwmglowe wlacza na wlaczonych swiatlach
                mijania?
                Cofania to sa dwa z tylu
                • piotr33k2 Re: światła przeciwmgłowe 08.11.08, 00:35
                  według przepisów jak masz wlączone przednie przeciwmgielne to mozesz
                  a nie musisz miec też włączone mijania ( chyba he he) a wogóle
                  wszystko zalezy od modelu u mnie np. przeciwmgielne mogę wlaczyć jak
                  właczone mam przynajmniej światła drogowe ale mijania już moge
                  wyłączyć ,a czy masz zamontowane w ogóle przeciwmgielne to zobacz
                  raz na kontrolke a drugi raz na przód samochodu, powinny byc całkiem
                  odzielnie nisko zamontowane .
                  • Gość: staś Re: światła przeciwmgłowe IP: *.idc.net.pl 08.11.08, 13:31
                    Może lepiej sprawdzić wcześniej, zanim się napisze?
                    Co do świateł przeciwmgłowych. Mogą być i z tyłu i z przodu.
                    Te z tyłu są obowiązkowe, może być jedno, może być dwa.Włączenie sygnalizuje
                    pomarańczowa kontrolka, najczęściej z rysuneczkiem.
                    Tak są podłączone, ze można je włączyć dopiero wtedy gdy są włączone jedne z
                    następujących świateł: mijania, drogowe, przeciwmgłowe przednie. Jeżeli tych
                    świateł nie włączyliśmy to i przeciwmgłowe tylne nie da się włączyć.
                    Tak jak mdrive napisał, mimo, że są obowiązkowym wyposażeniem samochodu to
                    możemy je włączyć (a nie musimy) dopiero wtedy, gdy widoczność jest ograniczona
                    na odległość mniejszą niż 50 m. Co w praktyce oznacza, że na egzaminie tego
                    problemu nie będziemy mieli.
                    Natomiast przednie przeciwmgłowe mogą być (ale nie muszą) w samochodzie. Nawet w
                    Mikrze. Jeżeli są to są dwa.Ich włączenie sygnalizuje zielona kontrolka, też
                    może być z rysuneczkiem.
                    Można je włączyć wtedy, gdy włączone są co najmniej światła pozycyjne.
                    Używamy je w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza (samodzielnie lub
                    łącznie ze światłami mijania), a na drogach krętych możemy ich używać również w
                    warunkach normalnej przejrzystości.
                    • blue_nights Re: światła przeciwmgłowe 08.11.08, 18:30
                      Jesli chodzi o micre to sa jest jedno przeciwmglowe z tylu?
                      Wlaczam je razem ze swialami mijania?
                      • Gość: staś Re: światła przeciwmgłowe IP: *.idc.net.pl 08.11.08, 19:30
                        Albo są, albo jest. Jak jedno to oczywiście jest.
                        Ale nie włącza się go razem ze światłami mijania, to są przecież odrębne, różne
                        światła.
                        Natomiast by się dało włączyć światło przeciwmgłowe tylne musimy wcześniej
                        włączyć światła mijania lub drogowe. Lub też przeciwmgłowe przednie, o ile
                        pojazd jest w nie wyposażony.
                        P.S.
                        Nie prościej sprawdzić to w Mikrze, którą jeździsz?
                        W dodatku masz obowiązek się tego nauczyć.
                        • sandraa2 Re: światła przeciwmgłowe 13.11.08, 13:07
                          W tej micrze co jest swiatlo przeciwmglowe z tylu to trzeba wlaczyc
                          je razem ze swiatlami mijania czy bez tych tez sie wlaczy?
                      • kurczak1 Re: światła przeciwmgłowe 13.11.08, 13:24
                        Najnowsze mikry (a takie u nas jezdżą w WORDzie) mają przeciwmgłowe
                        przednie. 2. włącza się podwójnym pokręceniem gałki od świateł
                        przeciwmgłowych.
                        • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 13.11.08, 21:07
                          ...po co Wy dyskutujecie na temat przeciw mgłowych jeśli nikt nie ma obowiązku
                          ich używać? Problem nie istnieje., przynajmniej na egzaminie.
                          Później już jak kupicie sobie własne cacko wtedy warto zapoznać się z instrukcją
                          pojazdu i wszystko będzie jasne! A jeśli ktoś zarzuci mi, że pytam po co
                          rozwijacie ten temat, to odpowiem. Jeśli ktoś jeździ na danym modelu auta to
                          obowiązkiem instruktora jest go z nim zapoznać a nie uczyć się tego na forum.
                          • Gość: zorientowany Re: światła przeciwmgłowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 22:22
                            Przeciwmgłowe piszemy razem Panie instruktorze mdrive.
                            Na egzaminie też używamy świateł przecimgłowych:

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną
                            ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości
                            powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi
                            przyczynami, a ponadto:
                            1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
                            a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te
                            światła jednocześnie,
                            3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych,
                            jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na
                            odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący
                            pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.
                            • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 14.11.08, 22:00
                              ...o mamusiu, ale żeś się wysilił! Skopiowałeś czy sam napisałeś? . Bo znamy to
                              na pamięć. A teraz zapytam ile razy w życiu użyłeś świateł przeciwmgłowych???.
                              Bo jakoś w całej mojej wieloletniej karierze nie słyszałem, żeby ktoś na
                              egzaminie musiał użyć tych świateł w czasie jazdy, szczególnie, że nie mamy
                              obowiązku ich nigdy używać. A jeśli piszesz o demonstracji tego rodzaju
                              oświetlenia na egzaminie to właśnie to pisałem, że od tego jest instruktor przed
                              egzaminem.
                              A na tym przeciwmgłowym pisanym razem czy oddzielnie to żeś mnie złapał! Siedzę
                              i czerwienię się ze wstydu!!! :):):). Jak się chłop nie ma czego czepić to się
                              brony czepnie! :)
                              I dodam, że instruktor nie musi mieć wykształcenia polonisty i czasem pewne
                              BŁEDY popełni ( np. błędy przez e anie ę ).
                              Więc Panie zorientowany, gorąco Pana pozdrawia Pan instruktor, mdrive:)
                          • Gość: jola Re: światła przeciwmgłowe IP: *.chello.pl 13.11.08, 22:55
                            > jeśli ktoś zarzuci mi, że pytam po co
                            > rozwijacie ten temat, to odpowiem. Jeśli ktoś jeździ na danym modelu auta to
                            > obowiązkiem instruktora jest go z nim zapoznać a nie uczyć się tego na forum.

Tak, tak, zakazac pisania na forum o rzeczach, ktore mozna uslyszec od
                            instruktora. Nie dyskutowac! Nie uczyc sie na forum!

Serio: radze uwaznie przeczytac pierwszy post. Sa sytuacje, ktore wynikaja np.
                            jesienia, a nie istnieja w lecie, czy kiedys. Tak zrozumialam dylemat. W linku
                            tez jest sporo informacji, wiec po co to pouczanie?
                            Szczerze, gdyby mnie [o tej porze roku, przy takiej pogodzie jak teraz - mgla)
                            na egzaminie znienacka spytal egzaminator czy wlacze swiatla przeciwmglowe, to
                            nie wiedzialabym czy mnie podpuszcza, pyta serio i czy wlaczyc czy nie. Raczej
                            nie mialabym kodeksu pod reka. To jest wciaz forum dla zdajacych a nie dla
                            instruktorow, tak?
                            • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 14.11.08, 22:06
                              ...oczywiście! Tylko jak ci egzaminator takie pytanie zada, czy włączysz te
                              światła to powinnaś to z teorii wiedzieć. A to gdzie się te światła włącza to
                              powtarzam, że uczymy tego nawet w lecie a nie w zimie czy na jesieni. Od tego
                              jest kurs. Pierwszy post przeczytałem uważnie, jak wszystkie.
                              I nikomu niczego nie zakazuję na forum.
                              Moim przesłaniem jest to, że jeśli o takich podstawach musicie się stąd
                              dowiadywać to znaczy, że z kursem było coś nie tak.
                              Nie, Jolu ja nikogo nie pouczam, na pewno nie Ciebie.
                              a idąc na egzamin nie bierz ze sobą kodeksu bo podstawowe informacje i zasady
                              ruchu powinnaś wynieść z kursu.
                              • kurczak1 Re: światła przeciwmgłowe 15.11.08, 12:37
                                I tu mała uwaga: jak się włącza przeciwmgłowe przednie nauczyłam sie
                                na egzaminie. Tzn. domyśliłam się, bo gdzież bym śmiała zapytać. Jak
                                sie ustawia te cholerne lusterka bez patyczków wciaż nie wiem. Na
                                ostatnim egzaminie miałam z patyczkami, ale wcześniej bez. Były w
                                miarę dobrze, więc nie kombinowałam. Potem żałowałam że nie spytałam
                                egzaminatora wracając do osrodka po schrzanionym zawracaniu. A
                                instruktor? Generalnie powinien wiedzieć i jak go zapytałam to sie
                                dowiedział i mi powiedzaił, ale nie ma takiej bryki jak ci w osrodku
                                i nie pokaże. Takie rzeczy zmieniają sie teraz co pół roku
                                • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 15.11.08, 15:39
                                  ...a jakie patyczki są potrzebne do ustawienia lusterek?, bo nie bardzo wiem o
                                  co chodzi.
                                  • Gość: staś Re: światła przeciwmgłowe IP: *.idc.net.pl 15.11.08, 19:37
                                    Mdrive, przecież wiesz :-)
                                    Nazwa mi się bardzo podoba. Czyli lusterka ustawiane dźwigienką, tak?
                                    A lusterka sterowane elektrycznie? Ustawia się łatwiej, bo nie trzeba się
                                    przeciągać w poprzek samochodu. Dokładny system może być w szczegółach różny,
                                    ale zasada ta sama.
                                    Najpierw wybieramy , które lusterko chcemy ustawić. Może to być przełącznik
                                    klawiszowy lub obrotowy. Zazxwyczaj ma trzy położenia: prawe, lewe i położenie
                                    środkowe, sterowanie lusterkami nie działa. Srodkowe położenie wybieramy jak już
                                    ustawiliśmy. Po to wybieramy "0", aby sobie przypadkiem nie przestawić któregoś
                                    z lusterek.
                                    A do samej regulacji służy dżojstik, znany doskonale np. z komórek, czy
                                    cyfrówek. Może być przycisk: góra-dół, prawo lewo, albo dźwignienka wychylana w
                                    te same strony.
                                    Ten dżojstik może być samodzoelny, a może również, przez obrót, umożliwiać wybór
                                    lusterka do ustawienia.
                                    Znajduje się po lewej stronie kierownicy, najczęściej na podłokietniku.
                                    No i cała filozofia :-)
                                    P.S.
                                    Z przeciwmgłowymi juz napisałem wcześniej. W czym jeszcze problem, bo nie
                                    rozumiem?
                                    • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 15.11.08, 21:45
                                      ...:):):):):):):):):):):):), aha to o te "patyczki" chodzi!!!!!!!! :), o rany!!!
                                      • Gość: staś Re: światła przeciwmgłowe IP: *.idc.net.pl 15.11.08, 21:52
                                        No bo człowiek całe życie się uczy ;-))))))
                                        • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 15.11.08, 21:57
                                          ...tak, gdzieś kiedyś napisałem: "nie wiem czy kursantów uczę czy samego siebie"
                                          • Gość: staś Re: światła przeciwmgłowe IP: *.idc.net.pl 16.11.08, 12:08
                                            Bo to się tak wzajemnie przeplata :-))))))))
                                            I chyba to jeden z uroków tego zawodu :-)
                                            P.S.
                                            No i drugi, że co godzinę z inną :-)))))
                                            • mdrive Re: światła przeciwmgłowe 16.11.08, 20:56
                                              ...no!, co dwie godziny to inna:):):), najczęściej umawiam się na dwie godzinki.
                                              • Gość: staś Re: światła przeciwmgłowe IP: *.idc.net.pl 16.11.08, 20:57
                                                A to już trzecia atrakcja - możliwość wyboru :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka