Gość: michau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 18:10 super, ale nie tam. Kolejny wieżowiec gdzie popadnie, może jeszcze na placu piłsudskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: W miejscu Supersamu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 18:17 NIE ZAPOMINAJMY O SASKIM www.facebook.com/pages/Odbudujmy-Palac-Saski-Rebuild-Saxon-Palace/110775415609698?ref=ts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antropo Re: W miejscu Supersamu IP: 109.243.222.* 09.08.10, 19:43 Zgadzam się, że nie tam ale od siebie mogę dodać, że niezbyt "super". Projekt absolutnie przeciętny, żeby nie powiedzieć "słaby". W moim odczuciu budynek ma nienajszczęśliwsze proporcje i nudną elewację. Zasadniczym problemem przy tej inwestycji jest jednak to, że najpierw ktoś z pełnym przekonaniem i racją niszczy coś cennego, a następnie... nic nie robi. Cztery lata na realizację czegoś takiego, co w dodatku nie wyszło jeszcze dobrze z ziemi, to według wszelkich standardów dość dużo. Niesamowite, że zaśmiecanie przestrzeni publicznej (a może "bublicznej") odbywać się może bez żadnych konsekwencji. Oczywiście nie wiem na ile to realne, ale może należałoby oczekiwać od inwestorów wykazania zdolności finansowej? (trzy takie obiekty wymieniane "z głowy" to chociażby: dwa budynki (jeden częściowo w stanie surowym otwartym) drugi od lat na etapie niezabezpieczonych fundamentów przy skrzyżowaniu Sikorskiego i Sobieskiego oraz budynek Libeskinda przy Złotej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W miejscu Supersamu IP: *.chello.pl 09.08.10, 19:50 kurde a konserwatorzy blacho-dachówki ścigają na domkach gdy w centrum stolicy rozwalają takie obiekty... nawet na studiach o tej konstrukcji wykład miałam, jedyny taki obiekt, szkoda że takie budynki komercjalizacja niszczy, podobnie skończył dworzec Katowice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: W miejscu Supersamu IP: *.uznam.net.pl 09.08.10, 21:58 Naprawdę rewelacja bryłka ten Super Sam. Tęsknie za nim. Było, minęło, są zdjątka. Projektowany budynek natomiast marnuje miejsce - zbyt zachowawczy, mało autonomiczny w kontekście otoczenia i ... nudny. Trzeba jednak pamietać, że takie projekty mogą ukazać swoją moc ("siłę atrakcyjną") po realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M. Re: W miejscu Supersamu IP: *.chello.pl 09.08.10, 22:09 Nowy budynek będzię nudny jak flaki z olejem... Odpowiedz Link Zgłoś
luvthaway Re: W miejscu Supersamu 09.08.10, 23:06 Projekt supersamu był genialny, tak samo jak jego autor. Natomiast jego zastępstwo osobiście uważam za marne, tak jak architekturę jego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W miejscu Supersamu IP: *.as.kn.pl 09.08.10, 23:13 wyglada jak budynek GRUNWALDZKI CENTER we Wrocławiu...ciekawe kto od kogo brał inspiracje http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.budnet.pl/zdjecia/Reynaers_Grunwaldzki_Center_text.jpg&imgrefurl=http://www.budnet.pl/Kompleksy_biurowe_Obiekt_na_miare_wspolczesnego_Wroclawia_-_Grunwaldzk,aktualnosci_budowlane,i%3D16815.html&usg=__AxtP0zbn13BjoC7sI8tRgU-J7Ho=&h=528&w=352&sz=78&hl=pl&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=uN0i_SKhZm_f7M:&tbnh=132&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3Dgrunwaldzki%2Bcenter%2Bwroc%25C5%2582aw%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: W miejscu Supersamu IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.08.10, 01:49 tez mi majstersztyk :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: W miejscu Supersamu IP: *.gemini.net.pl 10.08.10, 09:49 No ale ja się zastanawiam, jak to jest, być takim Kuryłowiczem i projektować takie estetyczne ale mimo wszystko "nic" w miejscu takiej bądź co bądź "perełki" i ni w cholerę nie nawiązać do chlubnej przeszłości? Niby lepsze takie oszczędności niż kupa gruzu, ale i tak... :) Generalnie fasada nawet mi się podoba - tzn. żaden hit, ale nie jest to nic bardzo złego. W każdym razie do Pałacu: eiwahjoh.notlong.com jakoś będzie odniesieniem - może miejsce nie jest jakoś najszczęśliwiej wybrane, ale jeszcze 150 lat i centrum Warszawy będzie wyglądało naprawdę ciekawie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konstantynoneapoli Re: W miejscu Supersamu IP: *.chello.pl 10.08.10, 10:12 Wygląda nijak. W tamtej okolicy jest raczej gęsta zabudowa i będzie chyba tylko kilka miejsc z których da się cały ten budynek objąć wzrokiem. Niewielka to strata bo o to budynek, który udaje że go nie ma, nie szpeci ale zapomina się o nim w chwili gdy odwracasz wzrok by pójść dalej. Zmarnowano potencjał lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W miejscu Supersamu IP: *.acn.waw.pl 10.08.10, 12:47 Szkoda, supersam był nieprzeciętny, szkoda, że z 20 lat temu nikt tak o nim ni myślał a on niszczał powolutku, tak jak większość obiektów w stolicy. Co do arch. S.K to rzeczywiście nazwisko daaawno przereklamowane!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plitx Re: W miejscu Supersamu 10.08.10, 13:59 Będzie pięknie, jak na stolicę przystało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toutor Re: W miejscu Supersamu IP: *.iwacom.net.pl 10.08.10, 15:17 Dziedek, idź na emeryturę wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talyn Re: W miejscu Supersamu IP: *.lanet.net.pl 10.08.10, 15:38 Dziwnie przypomina Grunwaldzki Center. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W miejscu Supersamu IP: *.acn.waw.pl 10.08.10, 16:04 mi przypomina budynek mieszakalny na ulicy Stawki w Warszawie, którego twórcami są arch. z JEMS!!!! dopiro teraz to zauwazyłam!!! www.jems.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watcher Re: W miejscu Supersamu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 16:34 fota super-atak hatihnakow;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W miejscu Supersamu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.10, 17:01 jA: woW, a nie zauważyłaś że projekt Kuryłowicza powstał w 2007 roku, przed projektem Jemsów. hehehehehehehhe Pozatym nie łączy ich prawie nic. Durnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W miejscu Supersamu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.10, 17:12 Kto by tu czego nie narysował i tak były rwetes i bu się nie podobało. Kurył nie zburzył supersamu, jedynie wygrał konkurs na zagospodarowanie pustego placu. W konkursie była jedna ciekawsza propozycja, Wacławka (a tak naprawdę Mostafy) ale zdecydowanie by w tym miejscu nie pasowała. Wspomniani Jemsi również wzieli udział. Jako jedyni nawiązali do Supersamu w strefie wejściowej, ale jakoś im to nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antropo Re: W miejscu Supersamu IP: 109.243.251.* 11.08.10, 12:05 Dot. postu powyżej: Czy naprawdę uważa Pan/i, że przetargi w Polsce się "jedynie wygrywa"? Kuryłowicz zaśmieca Warszawę kolejnymi, coraz to gorszymi, projektami. Aż trudno uwierzyć w to, że taki kloc stanie na miejscu Supersamu. No ale cóż, tak właśnie projektuje się u kogoś, kto po habilitację jeździ do Krakowa (z całym szacunkiem dla tamtejszego WA - wszyscy wiemy, że Kuryłowicz kończył studia w Warszawie i tu też wykłada...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antropo Re: W miejscu Supersamu IP: 109.243.251.* 11.08.10, 12:07 Errata, jest: wykłada; powinno być; "wykłada" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antropo Re: W miejscu Supersamu IP: 109.243.251.* 11.08.10, 12:09 Errata: jest: wykłada powinno być: "wykłada" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antropo Re: W miejscu Supersamu IP: 109.243.251.* 11.08.10, 12:20 Przepraszam, że tak dopisuję... przeczytałem raz jeszcze, że "K. jedynie wygrał przetarg" i już mi gula lata ;D Osobiście jestem zdania, że w pewnych wydarzeniach nie musimy partycypować... Otóż uważam, że nie we wszystkich przetargach trzeba brać udział, albo inaczej: żeby brać udział w tego rodzaju przetargu należałoby mieć przekonanie i podstawy (kwestia pewnej zawodowej rzetelności), że będziemy mogli zaproponować coś na podobnym poziomie jeśli nie architektonicznym, to chociaż intelektualnym. Przypuszczam, że pan Kuryłowicz jest człowiekiem wysoko ceniącym (sic!) własną wiedzę i umiejętności. Gniot opisywany w powyższym artykule pozwala jednak poddać i jedno i drugie pod wątpliwość... Jest to wyraz wyrachowania i cynizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matB. Re: W miejscu Supersamu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.10, 12:43 Panie Stefanie - dałeś straszną plamę. Toż to miernota a nie Architektura Odpowiedz Link Zgłoś
gsb Re: W miejscu Supersamu 11.08.10, 13:29 Ciągle nie mogę uwierzyć, że rozebrano ARCYDZIEŁO. To tak jakby w Nowym Jorku rozebrali terminal TWA (aut. Eero Saarinem) albo operę w Sydney. Odpowiedz Link Zgłoś