skiba1 12.07.05, 11:33 Poszukuję planu typowego dworku szlacheciego z wieku XIX. Nigdzie nie mogę znaleźć. Proszę o wskazówki lub ogotowy plan. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obly Re: DWOREK SZLACHECKI IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 12.07.05, 13:49 co to znaczy typowy? aa projekt typowy dworku szlacheckiego? jest miedzy typowymi projektami zamków obronnych czterowiezowych z wygódka a typowymi projektami palacy czteropokoleniowych z garazami hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt22 Re: DWOREK SZLACHECKI IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 14:01 no nie, obly, bede bronic skibe ja tez chcialabym zobaczyc rzut typowego dworku, z TAMTYCH lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: DWOREK SZLACHECKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:39 Trafiają sie reprinty z typówkami np. ODBUDOWA WSI POLSKIEJ WARSZAWA 1915 GEBETHNER I WOLFF, ale jak widzę, bo mam, dworu tu nie znajdę. Opracowania na temat dworów - z rzutami, porównaniami w zakresie regionów, wielkości bywają np. w SPOTKANIACH Z ZABYTKAMI. Są i albumy ze zdjęciami. Podejrzewam, że w okresie międzywojennym takie projekty jako typowe też bywały, jako pokłosie konkursów Koła Architektów. To się kiedyś nazywało WZORNIK. W Sarpie w W-wie mogą mieć na ten temat wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ollin1 Re: DWOREK SZLACHECKI 12.07.05, 20:37 typowy to jest wieżowiec. a dworki były każdy inny. Architekt na jego projekt poświęcał cały rok za godziwe wynagrodzenie - no ale to była inna Polska. --- "bo Cimoszewicz to kmiot , sztywniak i burak. ja głosuje na przedstawiciela naszej kochanej prawdziwej lewicy Andriu Lepiera." - Alfred Comandoo Odpowiedz Link Zgłoś
dzira Re: DWOREK SZLACHECKI 13.07.05, 00:29 masz całkowitą racje Ollinie :). dobrze was tam w kgb informują. Odpowiedz Link Zgłoś
architekt22 Re: DWOREK SZLACHECKI 13.07.05, 07:42 no pewnie, musieli chyba dostosowac np do stron swiata w tamtych latach chyba tez??? ale uklad BYL podobny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skiba1 Re: DWOREK SZLACHECKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:27 Nie zgodzę się że typowy to może być wieżowiec. Czy słyszałeś o projekcie wieżowca o obłym kszałcie zwę żanego na końcach a będący najszerszy po środku (ale oczywiście nie w Polsce, ale w Chinach czy też na Tajwanie. Nara Odpowiedz Link Zgłoś
ollin1 Re: DWOREK SZLACHECKI 21.07.05, 15:33 pewnie że nas dobrze w kgb informują :). pisząc "wieżowiec" nie miałem na myśli "drapacza chmur" ani wysokościowców, tylko bloki 17 piętrowe z wielkiej płyty. w każdym razie sorry jak ktoś zle zrozumiał. nadal uważam ze budownictwo typowe to nie jest Architektura i dlatego nie podoba mi się określenie "dworek szlachecki typowy". to tak jakby przyrównywać je do gniotów z "katalogów projektów domków jednorodzinnych" - Nie można mówić o typowym dworku szlacheckim. należy raczej mówić o cechach wspólnych tych obiektów, które zmieniały się wraz z modą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skiba1 Re: DWOREK SZLACHECKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:24 Dziękuję za e informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś