Dodaj do ulubionych

architekci,zacznijcie robić gotowce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 17:41
architekci,zacznijcie robić gotowce
ale dobre gotowce , duzo gotowcy
tak aby kazdy czlowiek mogl kupic sobie dobry gotowy projekt domu,
aby wydal na to 1000-1500zl
zeby mogl kupić do tego domu np gotowe sciany czy nawet cale moduly
pokoju ,typowe ( dla tego projektu)
moduly zrobione przez fabryke domów ( wiem ze niektorym to się zle skojarzy z
PRL em)
tak zeby czlowiek srednio zarabiajacy mogl bez zarzynania sie na 150
lat ,albo bez wiekszych przekrętów ,módl zbudowac w ciagu roku wlasny dom

widzialem w Holandi ,taki dom stawiaja w 2 tygodnie ,z gotowcow ,
potem elewacja ,dach i stroją fajne domki
i nikt chyba nie powie ze holenderska architektura jest BE

jak bedziemy robic projekt za 20 000 zl ,a potem ruskimi budowac sciany
to nigdy nie dogonimy murzynow ,bo u nich zawsze trawa bedzie rosla szybciej

tylko zeby te gotowce byly ladne ,zeby ich bylo duzo ,zeby mozna bylo wybrac
w kliku tysoiacach dobrych projektow
a jak ktos bedzie chial ,to sobie strzeli niekonwencjonalne kolumienki z
betonu ,zaprojektowane indywidualnie

nie wiem dlaczego slowo gotowiec ma sie kojarzyc z byle czym
mozna przeciez i samochody robic na indywidualne zamowienie ,tylko kogo na to
stac bedzie
a robią,i jest kolejka

tak ze moze czs pomyslec o zwyklych ludziach
mozna sobie przeciez wyobrazic ,osiedle domow ,gdzie kazdy dom bedzie inny (
wcale nie musi to byc monotonne i jednakowe) a kazdy bedzie z gotowca
tylko do diaska niech to bedzie dobry dotowiec
Obserwuj wątek
    • Gość: pixit Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.chello.pl 14.09.06, 21:31
      szklane domy...
      Nic się nie zmieni, także dlatego, że prosto, racjonalnie, skromnie, oznacza tu
      jednakowo i monotonnie, nudno. Musi być, FIKUŚNIE. Ot co.
    • Gość: ' Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 04:19

co za brednie
      • Gość: '' Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 08:43
        to sa brednie jedynie dla tych niewydarzeńców ,co klepią własnie gotowce ,a ale
        po cichu, pod kołderką ( w przerwach miedzy zabawami z wacusiem )
        marzą o indywidalnych projektach po 150 000 kazdy i to robionych nie w ciagu
        całego dziesięciolecia ,ale codziennie

pomazyć dobra rzecz
    • Gość: bob . Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.chello.pl 15.09.06, 20:48
      www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=198
      projelt gotowy akurat dla autora tematu , prosty tani i szybki w budowie
      jeśli pójdzesz po rozum do głowy taniocha 1222 złm2 pod klucz
      Link do pliku: voila.pl/easm1/?1

• ramonka27 Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 16.09.06, 14:28
        Skąd ty bierzesz te ceny - z kosmosu???
    • Gość: simon Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 22:39
      Problem nie polega na cenie projektu tylko na oczekiwaniach inwestorów. Projekt
      za 1500 nigdy nie bedzie można porównać z projektem za 20 tys (mam tu na myśli
      projekty poważne) ponieważ skierowane są one do zupełnie innych odbiorców. Poza
      tym przy dzisiejszym stanie wykształcenia i świadomości projektantów w polsce
      nie ma mowy o tym by cena za projekt odzwierciadlała jego jakość.
      Rozumiem rozgoryczenie autora powyższego postu, niemniej uważam, że znane
      powiedzenie "biednemu zawsze wiatr w oczy wieje" jest niestety obecnie bardzo
      aktualne.
      • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 09:00
        otóz nie
        projekt za 1500zł moze i powinien być lepszy niż ten za 20 000
        a ynika to z tego ze ten za 20 000 jest jakby prototypem
        co w nim nie jest dopracowane to wyjdzie dopiero na bydowie
        architekt ( ten co łyknął 20 koła ) przyjedzie do majstra stasia na budowie i
        z kierownikiem obgada ,poprawi

ten za 1500 zł ma szanse na to ze juz postawiono wg niego dom wzorcowy
        architekt który go zaprojektował poprawił wszystko już w fazie wykonywana tego
        pierwszego budynku
        firma która robi gotowe elementy do niego ,ma juz przygotowana technologie i
        ekipy monterskie
        wszysko jest dograne
        daczego ma byc gorszy?
        ze nie spełnia wymogów inwestoara?
        inwestor ma 3000 gotowców do wyboru ,wszystkie dopacowane ,jesli zaden nie
        spełnai jego wymogów ...... to s.....go pies
        robi projekt za 20 0000
        ma wybór

podpisałem w tym tygodniu umowe na projekt kuchni za 40 000zł
        bez sporzetu
        nie jestem rozgoryczony
        uwielbiam indywidualne projekty u architektów ,którzy tak robia ,ze zamiast
        wydac na kuchnie 10 000,klient musi zapłacić 4x tyle

tylko czy klient tez ich uwielbia ??
        mejbi jes
        • Gość: ' Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 11:33
          Gość portalu: autor napisał(a):
          > inwestor ma 3000 gotowców do wyboru ,wszystkie dopacowane

Dobre :(

Ciekawe zatem, dlaczego nie pojawił się na tym forum jeszcze ani jeden taki?
          Gotowce to sieczka projektowa, kolorowe obrazki dla dorosłych dzieci.
          Buble wykonywane taśmowo przez nieudaczników, nie mających pojęcia co to jest
          budowa, żenującej jakości i dla plebsu.
          Polska chińszczyzna, tyle że kosztująca ( w fazie realizacji ) tzw.pl-
          inwestorów kilkaset tysięcy i wyglądająca tak, że ...
          Paranoja
          Polak przecież potrafi
          Made in Poland

Żaden (w miarę porządny) architekt nie zajmuje się tego rodzaju sprawami, bo
          wie np. rzeczy tak elementarne i podstawowe, że każda działka, każdy inwestor,
          warunki miejscowe, itd.,itd. są inne
          + nadzór nad budową + odpowiedzialność za to co się zrobiło ( za projekt,
          koszty, własne dzieło, ...) + itd.

Że budowa, to nie kolorowe obrazki.
          • Gość: xxl Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 14:15
            Gość portalu: ' napisał(a):
            > Żaden (w miarę porządny) architekt nie zajmuje się ...

podobnie jak każdy - w miarę rozsądny - inwestor nie idzie do sądu bez
            adwokata, nie leczy się sam, a u lekarza, samochód oddaje do naprawy
            mechanikowi ...

budowa to raczej poważna sprawa - i tak powinna być traktowana
            projektowanie jest tylko częścią całego procesu inwestycyjnego
            ale tylko częścią : pierwszą, decydującą ... itd.
        • Gość: simon Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 18:37
          Jeśli kotś uważa, że "projekt za 1500zł moze i powinien być lepszy niż ten za 20
          000" to znaczy że nie ma zielonego pojęcia za co płaci.
          • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 08:38
            wioskowe myślenie
            pojecie majstra ,który każda cegłe układa nie wg planów tylko wg tradycji
            jak będę chciał posłuchac majkela dzeksona ,to kupuje kompakt
            nie muszę go wołac do siebie
            dobry projekt ,opracowany do sprzedaży seryjnej , dogadnany z fabryką domów ,z
            mozliwościa składania z elementów gotowych
            ?
            koszt odbitki -papier + prawa autorskie
            przy sprzeanych 1000 odbitek architekt złapie więcej kasy niz z indywidaaolnego
            za 20 000zł
      • Gość: bob.b gotowce podsumowanie tylko dla wytrwałych IP: *.chello.pl 17.09.06, 11:01
        znane powiedzenie "biednemu ( 89% społeczności w Poplsce )zawsze wiatr w oczy "
        jest niestety obecnie bardzo aktualne w przypadku realizcji mieszkania , domu .
        Koszmarnr ceny z powodu braku pieniędzy 1 zł za nałozenie 1 kilograma zaprawy z
        piasku i wapna to standard , w bubwie gospodarczej realizowanej , długo latami
        za uciułne z biezących dochodów grosze . Zyskują tylko producenci materiałów i
        wielkiej ilości gazet silących sie na porady jak zbudować ( najcześciej z
        pustaków . A przecież , to takie proste .Zobacz koszty. Próba podsumowania ze
        zdjeciami realistycznymi z budowy voila.pl/fpqai/?1

pozwalazbie takze na przblizenie tematu obiektywne uwarunkowania
        na str.1 załącznika
        A teraz dlaczego aż tak drogo i ciężko budujecie
        Samodzielnie?
        Budowa tzw. systemem gospodarczym to cykl inwestycyjny, w którym inwestor staje
        się sam dla siebie przedsiębiorcą budowlanym i sam organizuje budowę,
        zatrudniając jedynie wykwalifikowanych rzemieślników do poszczególnych prac.
        Sam może również aktywnie uczestniczyć w budowie przy wykonywaniu prac nie
        wymagających kwalifikacji, jak również korzystać z pomocy członków rodziny;
        minimalizuje w ten sposób koszty robocizny. Sam kupuje materiały budowlane, a
        to oznacza oszczędności na kosztach ich zakupu - choć nie zawsze.
        Przedsiębiorcy budowlani bowiem kupują często materiały po niższych cenach i
        może się okazać, że "samodzielność" w tym przypadku nie przyniesie
        spodziewanych oszczędności!
        Biorąc zaś pod uwagę dość częste opinie inwestorów niezadowolonych z
        niesolidnych usług, należałoby dodać do kosztów budowy cenę obsługi prawnej,
        której rolą będzie sprawdzenie umowy i wiarygodności firmy, oraz pomoc przy
        ewentualnym dochodzeniu roszczeń.

Omawiany "system gospodarczy" pozwala wprawdzie na dostosowanie tempa budowy do
        możliwości finansowych inwestora, lecz z drugiej strony - im dłuższy czas
        realizacji, tym wyższe koszty.

Często zachowujemy się jak tzw. naiwni naukowcy budując ją z dostępnych nam
        informacji. Czyli wyjaśniając zachowanie innych ludzi, próbujemy zaobserwować
        działania tego: konsekwencję jak te opisane w muratorze wspomnienia

W zeszłym tygodniu wrócili tynkarze zrobić kilka poprawek i obrobić glify.
        Teraz okna od wewnątrz wyglądają bardzo domowo, jeszcze tylko parapet, postawić
        kwiaty....
        Od czwartku do soboty było wiele roboty
        trudziła się cała rodzina
        by plac budowy przestał wreszcie
        wysypisko przypominać
        Tak mi się lekko zrymowało chociaż wcale lekko nie było. Cały gruz i inne
        śmieci wyprodukowane w trakcie budowy zajęły dwa kontenery każdy po 7m3 ! Deski
        mam równo poukładane i tylko stemple czekają na wywózkę. Tak się czysto
        zrobiło, aż miło popatrzeć, za co bardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym.
        Chociaż głównym celem sprzątania nie było li tylko patrzenie, ale przygotowanie
        terenu do podłączenie wody, zakopania szamba i wylania schodów.Pod koniec
        tygodnia ma przyjechać hydraulik, więc znowu będę miała co robić.
        A póki co mam dzikich lokatorów !
        Podejrzewam, że to pliszki uwiły sobie gniazdko na desce przy kominie tuż pod
        kalenicą. Piszczą głośno kiedy dorosłe przynoszą im jedzenie i dzięki temu
        zostały odkryte. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko czekać aż dorosną i
        wyfruną !

• Gość: autor ten text był nie do romana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:51
          roman ,po co sie wcinasz?
          to co pisze to nie system gospodarczy ,tylko wielki przemysł
          wiec spadaj nosic wory na budowie
          • Gość: bob Re: ten text był nie do romana IP: *.chello.pl 17.09.06, 12:40
            piszesz do Giertycha nie ten adres koleś. Wolna wola mogę pisać co mi sie
            podoba , W temacie jak juz cię tak oburza gospodarcza budowa trzeba wziąć pod
            uwagę że 85 % nowych mieszkań w Polsce budują systemem gospodarczym o efektach
            takich zabaw w budowę głośno aż nadto Prawie , co drugi Polak to znawca i
            fachowiec doradca w sprawie od budowy . Biorąc pod uwagę że brakuje co
            najmniej 3 mln tańszych mieszkań . Polska jawi się jako kraj średniowieczny
            zaćianek Europy i świata. ale temacik sprytnie złożny jak z brukowców Super
            expres lub fakt.
            • Gość: autor do pianazludzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:54
              o takich projektach pisałem
              przeciez inwestor ,a w zasadzie firma bdowlana ,majac w dyspozycji swojej
              powiedzmy 100 takich projektów ,jest w stanie bez koniecznnosci adaptacji
              zaspokoic wiekszą cześc rynku
              ten kto szuka projektu indywidalnego nigdy nie kupi gotowca
              ale wielu kupjac proj indywidualny ,dostaje przeciez przerobionego gotowca

majac do wyboru takie domki ,mysle ze wielu chetnie by z nich
              skorzystało ,biorac pod uwage ze mozna by je budowac tez z gotwcó ,elementów
              prefabrykowanych ,
              w holandii nie robia piwnic ( z oczywistych wzgledów) ,dzwig stawia sciny
              prefabrkowane ,
              macher okłada klinkierem
              i domek jak z bajki

a ja wcale nie mszę sie wstrzelac w te nisze
              moja nisza są trudne do zagospodarowania i zabudowania wnetrza induwidualne
              i jak na razie mam z tym sporo roboty
              • Gość: ator do laskoskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:58
                masz wolna wolę?
                roman ,z wolności tez trzeba miec korzystac
                czy twoja wolnośc daje ci prawo do takich wygłupów?
                do pisania bredni
                do kradziezy oprogramowania komputerowego?
                ruman,wstydz sie ,ruman
                powiedz który program masz w kompie legalny ?
                no jeden ,który legalnie kupiłeś????
                • Gość: bob.b Re: do laskoskiego IP: *.chello.pl 19.09.06, 07:55
                  koleś nadajesz sie do dyskusji z R. Giertychem ten sam poziom specyficznej
                  inelifencji i zajadłości sprawdź koleś czy nie należałęś a może jeszcze jesteś
                  w bojówce młodzieży wszechpolskiej .
                  Program zakupiłem wraz z komputerem zainstalował go sprzedawca komputera.
                  Fakt że nie znam sie na tym prawie wcale , a komputer służy mi najczęściej jako
                  maszyna do pisania i telewizor do ogladania ( nie placę wtedy opłat rtv ) to
                  podobno legalne . Wcale mi się nie chce zastanawiać nad tym .Wcale mnie nie
                  obchodzi czyto komputer składak czy z fabryki w Chinach liczy się skuteczność
                  Mam rachunek za komputer opłaty z kablówkę zapewniają dostęp do internetu .
                  Jak to działa wcale mnie to nie obchodzi .
                  • Gość: autor Re: do laskoskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 08:22
                    Gość portalu: bob.b napisał(a):

> koleś nadajesz sie do dyskusji z R. Giertychem ten sam poziom specyficznej
                    > inelifencji ....

nie wiem roman o co ci chodzi z tą inelifencją ???

nie wiem nawet ,czy to nie jest jakieś słowo wulgarne ,powszechnie uznane za
                    obrażliwe
                    nawet nie chcę wiedzieć

ale nawet z twoim poziomem inelifencji ,rozumiesz chyba ze pakiet office
                    na twoim komputerze jest kradziony
                    żeby nie było niejasności ,roman
                    sprawdż sobie jak masz zainstalowany np word
                    kliknij na dowolnym pliku worda prawym klawiszem mychy i sprawdz własciwości
                    w podsumowaniu masz autora
                    zobacz jak masz toto zainstalowane
                    jako ,,kobiety "
                    nie śmiesznie ?

a to ze sprzedawca zainstalował ci widowsa ,worda i inne ...
                    to chyba nie myslisz ze masz legalne

jesli mozna ci sprawdzić jak masz zainstalowanego worda
                    to chyba wiesz ze mozna sprawdzić i licencje
                    i to legalnie
                    nawet nie mów mi ze zrobiłem to nielegalnie
                    zapomnij o tym
                    chyba gdybym robił to nielegalnie ,to bym tak otwarcie sie do tego nie
                    przyznawał

acha poprzednio miałeś w wordzie las jako autora
                    co sie stało ze sie zmieniło na ,,kobiety"

• Gość: bob.b Re: do laskoskiego IP: *.chello.pl 19.09.06, 08:47
                      Nie ośmieszaj mnie koleś Polska kraj na pozimie prawnym Albani Ty koleś
                      bajdurzysz namawiasz mnie na co właśnie na co już zapłaciłem za komputer z
                      programem . chetnie to zrobię moż nawet jeszcze raz a może nawet mi to się
                      spodoba ,ale kiedy odzuskam moje pieniądze ukradzione mi też podonbno jest
                      zgodne z prawem z Banku PKO BP ( 1300 oddziałow 1,5 mln klientów systewmu
                      oszczędzania na mieszkanie ). voila.pl/2644b/?1 Soryyy koleś ( 89%
                      porogramów w Polszce to nielegalne kopie ( dane statystyczne ). Fakt że
                      powszechna praktyka kradzieży w Polsce to bardzo utrudnia życie moralnie jest
                      dwuznaczne , ale skoro mamy takie przyklady , jak prawie molin zł na urzymanie
                      jednego z takich ,,wybrańców narodu,, w Sejmie jak Giertych i Lepper. To jasne
                      że są tylko po to aby legalizowali bezprawie i niebawen jak słyszałem z radia
                      kolejne 100 mln, zł na nowe wybory leppera i spólki przeleją na swe konta z
                      publicznej kasy . Jestem za przestrzeganiem prawa lecz działać to musi w obie
                      strony ( czytaj załacznik koleś ) czerwone literki kliknąc otworzysz w 2
                      minuty. . baj , baj.
                      • Gość: mif Re: do laskoskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 09:53
                        Gość portalu: bob.b napisał(a):
                        > publicznej kasy . Jestem za przestrzeganiem prawa lecz działać to musi w obie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35023069&a=35026016
    • pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 16.09.06, 14:20
      mysle ze jes juz na swiecie wzstarcyajaco duyo specjalistow od gotowcow i nie
      musisz nawolywac do tego procederu architektow z forum GW:) idz sobie na
      bodajye www.maisoncastor.com czy wpisz "fertighäuser" w googlu i po klopocie.
      • Gość: xxl Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 14:39
        pianazludzen napisała:
        idz sobie na
        > bodajye www.maisoncastor.com czy wpisz "fertighäuser" w googlu i po klopocie.

zapomiałaś tylko dodać, że gotowce oferują tam firmy budowlane a nie architekci
        co innego jest kupić gotowy dom, a zupełnie co innego rzekomo gotowy 'projekt'
        • pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 16.09.06, 14:44
          Nie wazne kto oferuje, wazne ze autor pierwszego postu spelni swoja
          zachcianke:) A z jego postow tez wynika ze chce on calego gotowca. lacznie z
          prefabrykowanymi czesciami z ktorych go sobie zlozy. Ja tak jego post
          zrozumialam.
          • Gość: xxl Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 14:46
            pianazludzen napisała:

> Nie wazne kto oferuje, wazne ze autor pierwszego postu spelni swoja
            > zachcianke:) A z jego postow tez wynika ze chce on calego gotowca. lacznie z
            > prefabrykowanymi czesciami z ktorych go sobie zlozy. Ja tak jego post
            > zrozumialam.

słusznie !
            niech idzie do firmy budowlanej i zamówi sobie gotowy dom ! - nic nie stoi na
            przeszkodzie .
            • pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 16.09.06, 14:49
              Ciesze sie ze moglam pomoc. Mam nadzieje ze autor "Autor" tym samym zakonczy
              swoja misje majaca na celu zrewolucjonizowanie polskiego rynku
              architektonicznego:)
        • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 14:52
          moze ktos nie skumał ( moze przekracza to jego zdolności rozumnego czytania )
          pisałem dokładnie o tym ze kupuje sie projet gotowy domu ,a fiorma bydyje do z
          gotowych elementów prafabrykowanych w 2 tygodnie
          tak sie np robi w Holadndii
          gotowy projekt w połaczeniu z gotowymi elementami ,moze dac szybszy i tanszy dom
          jesli sprawdza się to w bogatych krajach to dlaczego nie maiłoby sie sprawdzic
          w biednych
          czy domki w Holandii sa gorsze ,brzydsze niz nasze pszenno buraczane z
          balkonami i kolumnami z lanego betonu?
          te wydziwiane konstrukcje ,pseudo architektonicze,drogie i paskudne!
          nie chcę tu ponawiac link do perełem polskiej architektury ,tez projektowanej
          przez ,,artstów" i podpisanych mgr arch

a odnosnie cen ,skad biore : z Bartyckiej ,własnie wróciłem po 4 godzinach
          rozmowy z klienką
          takie ceny tam obowiązują
          nie wiem czy ironia dotyczy tego ze tanio ,czy tego ze drogo

moze w kocopałach wielkich ,czy pizdzielicach włoczatych ceny sa inne
          ale to juz ,parekselans ,nie moja brocha
          • pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 16.09.06, 14:58
            > moze ktos nie skumał ( moze przekracza to jego zdolności rozumnego czytania )
            > pisałem dokładnie o tym ze kupuje sie projet gotowy domu

Jesli twoja troska dotyczy moich zdolnosci rozumienia tekstu czytanego to
            pragne cie poinformowac, ze owszem, skumalam, i stad podane przeze mnie linki.
            Poslugujac sie wyszukiwarka Google i podstawowa znajomascia
            angielskiego/niderlandzkiego mozesz takze dowiedziec sie, jak -proces stawiania
            gotowych domkow odbywa sie w przytaczanej przez ciebie jako przyklad Holandii
            i, kto wie, byc moze sam zalozysz przedsiebiorstwo oferujace opisywane przez
            ciebie uslugi. Powodzenia!
            • pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 16.09.06, 15:03
              PS czy jestes pewnien ze Holendrzy robia tajkie projekty za 500 Euro? smiem
              watpic:)
              • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 15:14
                moja żaluzja odnosnie cztania ze zrozumieniem ,nie była konkretnie do ciebie
                ale ogólnie ,do tych co nie skumali

ale nieistotne jest tez za ile robia projekt
                bo jesli juz to za 600 ojro

mozna by sie odnieśc do sredniej krajowej w Holadnii
                ale co to ma do rzeczy

skoro tam mozna to juz tylko chwila jak zaczna robic u nas ta metodą
                bo niby dlaczego nie

i to nie ja koniecznie chce cos zrewolucjonizowac
                ja zyje z tego ze architekci projektuja tak ze potem klint nie moze kupic
                gotowych mebli
                tylko sie zastanawiam jak długo moze trwac ten bezsens
                dlaczego dom ma sie budowac klka lat zamiast kilka miesięcy?

moze własnie dlatego ze mielismy fabryki domów w socjaliżmnie i sie nie
                sprawdziło ?
                tylko u nas kołchozy sie nie sprawdziły ,sóldzielnie tez nie ( przynajmniej nie
                wszyskie)
                a spółki na zachodzie i u nas też ,sprawdzaja się

moze i na fabryki domów przyjdzie czas i u nas

• Gość: xyz Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.direct-adsl.nl 16.09.06, 15:45
                  >pisałem dokładnie o tym ze kupuje sie projet gotowy domu ,a fiorma bydyje do z
                  >gotowych elementów prafabrykowanych w 2 tygodnie
                  >tak sie np robi w Holadndii
                  >gotowy projekt w połaczeniu z gotowymi elementami ,moze dac szybszy i tanszy dom
                  >jesli sprawdza się to w bogatych krajach to dlaczego nie maiłoby sie sprawdzic
                  >w biednych

bardzo mnie interesuje gdzie takie domki mozna znalezc w holandii, masz
                  przyklady albo jakies linki?? cos nie potrafie znalezc...
                  z gory dzieki
                  • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 17:15
                    ja nie oglądalem tego na linku ale na własne oczy
                    ale pewnie link tez by sie znalazł
                    poszukam
                    • Gość: xyz Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.direct-adsl.nl 17.09.06, 12:08
                      cos nie ma tego linku... naprawde widziales to na wlasne oczy czy moze jednak
                      cos ci sie pomylilo.... smiem twierdzic, ze to drugie..
                      • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:18
                        cos widze ze tu panuje moda na linki
                        życie to nie tylko linki

był juz temat : dajcie link jak zaprojektowac stadion
                        i wszystko rozwiazane

jak mam chęc na gorzałe i kobitki ,to ni szukam linku w goglach
                        www.gorzała .pl
                        i www.kobitki.com.pl

tylko sam robie com . na kobitki

przejzyj sobie strony holenderskie ,a nie od razu daj link
                        jak się przyłozysz to na pewno znajdziesz
                        jak sam nie dasz rady ,to powiedz ,wtedy ci poszukam
                        widziałem cos takiego w Venlo

• pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 17.09.06, 12:25
                          moze o to chodzi hihihi
                          www.olfa-haus.com/
                          tak powaznie to wiem chyba o co ci chodzi ale co ma na celu ten twoj caly pos,
                          bo nie rozumiem? Jak widzisz potrzebe i niesze w rynku to zaloz firme i sam
                          rob "gotowce, duzo gotowcy" (btw - dopelniacz od gotowce - gotowcow) za 1000-
                          1500 zl. Powodzenia.

> życie to nie tylko linki
                          Polecam "Bombe informacyjna" Paula Virillo, mozna dojsc do innych wnioskow:)
                          • pianazludzen Re: architekci,zacznijcie robić gotowce 17.09.06, 12:27
                            Nisze w rynku mialo byc :)
                            • Gość: ewa najbrzydsze tez 'na zamowienie' IP: *.aster.pl 17.09.06, 16:42
                              Czy wielki pseudozamk z wiezyczkami z okolicy Kan, albo'mieszkalna pagoda' tuz
                              przy drodze w okolicy Modlina sa projektami 'gotowymi'? Chyba nie! I najlepsza
                              ale i najgorsza architektura jest robiona 'na zamowienie'. W przeciwienstwie do
                              tych 'wyszukanych' projektow 'gotowce' robione pod gust przecietnego zjadacza
                              chleba zwykle nie stanowia az takiego szoku estetycznego. Pamietajcje tez ze
                              zawsze beda ludzie mniej odwazni wolacy 'gotowy' projekt 'taki sprawdzony - od
                              sasiada', ci wola lekko adaptowac gotowy projekt do wlasnych potrzeb niz szukac
                              zupelnie nowych 'orginalnych' rozwiazan przez wiele tygodni z architektem. W
                              tym wzgledzie Polacy niczym nie roznia sie od innych nacji, gdzie rowniez
                              wiekszosc realizowanych projektow to te 'gotowe'.
                              Apele 'nie robcie gotowcow' sa rownie skuteczne jak apelowanie o nie
                              robienie 'ubran gotowych'. W takim szytym na miare garniturze architekt
                              wyglada lepiej a jednak wiekszosc z nich kupuje 'gotowce'.
                              • Gość: mif Re: najbrzydsze tez 'na zamowienie' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 18:11
                                Nie porównuj domu do ubrania.
                                • rispetto Re: najbrzydsze tez 'na zamowienie' 19.09.06, 09:59
                                  dlaczego nie? W obydwu przypadkach chodzi o porównanie czegoś powtarzalnego z
                                  czymś indywidualnym.
                                  • Gość: mif Re: najbrzydsze tez 'na zamowienie' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:08
                                    Skala ceny za pomyłkę.
    • Gość: pstryk Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.acn.waw.pl 18.09.06, 02:50
      > architekci,zacznijcie robić gotowce

> tak ze moze czs pomyslec o zwyklych ludziach
      > mozna sobie przeciez wyobrazic ,osiedle domow ,gdzie kazdy dom bedzie inny (
      > wcale nie musi to byc monotonne i jednakowe) a kazdy bedzie z gotowca
      > tylko do diaska niech to bedzie dobry dotowiec

"Gotoce" własnie takie są.
      Dla zwykłych ludzi.
      • Gość: bob.b Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.chello.pl 19.09.06, 09:17
        Ale z Ciebie optymista wiara w opatrzność aż tryska zCiebie . Kto to są Ci
        tzw. zwykli ludzie , czy bierzesz także pod uwagę tych co zrabiają oi\koło
        1000 zł i mniej miesięcznie stanowią niestety 70 % społeczności majacej
        jeszcze pracę .
        A może Ty ,,paskudo,, z a zwykłych ludzu uznasz , tych towarzyszy adoracji
        wzajemnej z dochodami jak ponizej :
        cytuję
        zaplanowali sobie Budżet na 2007 r.
        166 mln zł dla Kancelaria Prezydenta,
        352 mln zł dla Kancelaria Sejmu ( średno ok. 850 tyś. zł na jednego posła )
        88,7 mln zł dla kancelaria Premiera
        33,3 mld zł . na Zakład Ubezpieczeń Społecznych otrzyma z budżetu
        ( dotacja z pieniędzy podatników do emerytur zomo-oromo milicji i działczy PZPR)
        Nakoniec to co zostaje z laski aby , nie było że nic nie dają
        1,2 mld zł nakłady na budownictwo i gospodarkę mieszkaniową w całym kraju
    • Gość: cubus Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:14
      > architekci,zacznijcie robić gotowce

Zrób sobie sam !
      • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:35
        Gość portalu: cubus napisał(a):

> Gość portalu: autor napisał(a):
        > > architekci,zacznijcie robić gotowce
        >
        >
        >
        > Zrób sobie sam !

już wystarczy ze ciebie zrobiłem ,po pijaku i teraz żałuje
        • Gość: cubus Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 00:16
          > już wystarczy ze siebie zrobiłem ,po pijaku i teraz żałuje

nie martw się, nie ma czego
          • Gość: autor Re: architekci,zacznijcie robić gotowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 06:36
            Gość portalu: cubus napisał(a):

> Gość portalu: cubus napisał(a):
            > > jestem cwana małpeczka
            >
            >
            >

i dlatego w nagrodę dostaniesz banana
            zasłuzyłeś ,
            nieprzeciętny ( jak dla ciebie ) wysiłek intelektualny ,zaowocował
            niecodziennym błyskiem inteligencji

,,rzard" na wysokim poziomie
    • Gość: bob.b Nie podpuszczać , nie chcę siedzieć , ja tylko : IP: *.chello.pl 19.09.06, 10:32
      Właśnie otrzymano podejrzany tel. o stawiennictwo w prokuraturze Wa-wa
      Sródmieście podobno na forum naruszono prawo , a w szczególności
      art.221 k.k. ( cytuję )
      § 1. Kto pomawia osobę, grupę osób, instytucję, prawną lub jednostkę
      organizacyjną o takie postępowanie lub właściwości, które mogą ją w opinii
      publicznej narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska ,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

,,Kurde Feliks to jacyś frustracj Oni są za 850 tyś zł rocznie mają etaty
      a wcale żadnej odporności na stres i kłopoty a może to wybory tak działają na
      ,,wybrańców narodu,,

W związku z powyższem jestem zmuszony do przeprosin na forum pubklcznym no cóż
      rawo to prawo obowiązuje każdego A więc i oswiadczam :
      UWAGA : Rysunki z opisem sytuacji klientów usług budowy domu i
      pracowników budownictwa . zamieszczne na forum , to prywatne opinie
      wyborcy . Zniepokojonego ciągle rosnącym trwałym bezrobociem .
      POTWIERDZAJĄ TO AUTORYTETY NAUKOWE jak poniżej cytuję z inernetu ( 6 stron może
      się nie zmieszczą tu ) a wiec skrót jest na 2 str. załącznika w ramce po prawej
      stronie.Link do pliku: voila.pl/t6y4h/?1

MEMORIAŁ Komitetu Prognoz “Polska 2000 Plus” przy Prezydium PAN dla
      najwyższych władz Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie groźby katastrofy
      mieszkaniowej i konieczności jej przeciwdziałania

Komitet Prognoz “Polska 2000 Plus” przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk poddał
      wszechstronnej analizie sytuację mieszkaniową w kraju na tle perspektywicznych,
      długookresowych potrzeb i wyzwań rysujących się w tej dziedzinie.
      Z analizy tej wynikają wnioski, które ze względu na wagę sprawy, przedstawiamy
      najwyższym władzom RP.

I. W sytuacji mieszkaniowej w kraju zarysowały się w ostatnich latach trwałe
      tendencje o charakterze
      niekorzystnym i niebezpiecznym dla przyszłości. Komitet uważa, że jeżeli nie
      zostaną zahamowane, to mogą one doprowadzić do katastrofy mieszkaniowej z
      negatywnymi tego konsekwencjami
      ekonomicznymi, społecznymi i technicznymi.

Decydują o tym głównie następujące czynniki:
      1. W najbliższych latach w przyspieszonym tempie będzie wzrastała konieczność
      wyburzania starej
      substancji mieszkaniowej wyeksploatowanej i zniszczonej technicznie. Skalę
      potrzebnych
      wyburzeń samych tylko budynków powstałych jeszcze przed I wojną światową ocenia
      się na ok.
      1 mln mieszkań, a łącznie do roku 2020 na ok. 2 mln. mieszkań.
      2. Coraz szybciej postępować będą procesy technicznego starzenia się domów
      zbudowanych w
      technologii wielkiej płyty.
      3. Wyczerpuje się zasób terenów uzbrojonych pod budownictwo mieszkaniowe w
      miastach,
      stworzony w latach 80-tych, jeżeli więc nie nastąpi radykalne jego zwiększenie,
      to za 5 lat nie
      będziemy mieli gdzie budować.
      4. W najbliższych 5 latach znacznie wzrośnie liczba ludzi młodych wchodzących w
      wiek zawierania
      małżeństw, podczas gdy już obecnie sytuacja mieszkaniowa młodych rodzin jest
      dramatyczna.
      5. Wydłuża się przeciętny czas życia starszego pokolenia, a ten pozytywny
      proces powoduje, że
      zwalnia się tempo dziedziczenia mieszkań przez następców.
      6. Narastający deficyt mieszkań, zwłaszcza wśród młodych rodzin, powoduje coraz
      bardziej
      odczuwalne konsekwencje w procesach demograficznych, zwłaszcza w postaci
      zmniejszania się
      liczby urodzeń dzieci, a więc zwolnienie tempa reprodukcji ludności.
      II. W tej sytuacji szczególnie pilne staje się zahamowanie regresu w
      budownictwie mieszkaniowym,
      którego rozmiary w ostatnich latach nie zapewniają nawet pokrycia ubytku
      mieszkań z tytułu fizycznego
      ich zużycia. Równie pilne staje się przyspieszenie procesów modernizacji i
      remontu domów.
      Dlatego za cel społecznie minimalny należy uznać zbudowanie do roku 2020 co
      najmniej 3 mln nowych
      mieszkań, a optymalna tu wielkość kształtowałaby się na poziomie 5 mln
      mieszkań. Pozwoliłoby to
      doprowadzić liczbę mieszkań budowanych w przeliczeniu na 1000 ludności do 6-7
      rocznie, co
      oznaczałoby zahamowanie regresu w pod tym względem w stosunku do krajów UE.
      III. Zapewnienie przełomu w gospodarce zasobami mieszkaniowymi wymaga
      zasadniczej zmiany
      doktryny i podejścia do budownictwa mieszkaniowego, a tym samym zmiany polityki
      gospodarczej i
      społecznej państwa.

1. Budownictwo mieszkaniowe może stać się istotnym czynnikiem przyspieszenia
      rozwoju
      gospodarki, tak jak to miało miejsce w krajach odbudowujących się ze zniszczeń
      II wojny
      światowej, przy czym jego wpływ na ogólną koniunkturę jest szczególnie duży.
      Ocenia się
      bowiem, że wydatki na budowę mieszkań zwiększają popyt finalny na towary i
      usługi w skali
      gospodarki ogółem w relacjach jak 1 do 4-5

2. Bez poprawy sytuacji mieszkaniowej nie można liczyć na szybszy postęp w
      likwidacji
      opóźnień w poziomie cywilizacyjnym, ponieważ warunki mieszkaniowe w bardzo
      dużym stopniu
      określają szanse rozwoju jednostki i rodziny oraz ich wpływ na procesy
      innowacyjne,
      3. Przełomu w budownictwie mieszkaniowym nie można uzyskać bez większego
      zaangażowania się państwa, w tym również bez większego udziału budżetu
      centralnego i budżetów samorządowych.
      4. Przełomu w sytuacji mieszkaniowej nie można dokonać bez rozumnej i
      konsekwentnie
      stosowanej strategii działania.

IV. Strategia działania w tej dziedzinie powinna się opierać na następujących
      założeniach:
      c/ opracowanie i wdrożenie nowych technologii ekonomicznie efektywnego, taniego
      i masowego
      budownictwa mieszkaniowego. Dotychczasowe technologie nie spełniają bowiem tego
      zadania,
      d/ uzupełnienie budownictwa domów jednorodzinnych i realizowanych przez firmy
      developerskie - budownictwem wielorodzinnym tańszym, dostosowanym do możliwości
      finansowych grup ludności o średnich i niskich dochodach.

V. Do przełomu w sytuacji mieszkaniowej kraju należy dążyć przede wszystkim
      przez doskonalenie i
      lepsze wykorzystywanie już istniejących instytucji i rozwiązań.
      1. W tym celu dodatkowe wpływy do budżetu, jakie mają nastąpić w wyniku
      likwidacji ulg
      podatkowych dla osób fizycznych z tytułu budowy nowych mieszkań, oceniane na
      około 1,5 mld
      zł powinny być w pełnej wysokości przesunięte na budownictwo realizowane w
      ramach
      Towarzystw Budownictwa Społecznego, tak, aby zwiększyć rozmiary tego
      budownictwa z 3,8
      tys. mieszkań w roku 2000 do co najmniej 50 tys. w roku 2010 i 100 tys. w roku
      2020. Powinna
      temu towarzyszyć zmiana charakteru prawnego i zasad funkcjonowania tych
      towarzystw.
      2. Konieczne jest zrezygnowanie z zamierzonego wzrostu stopy podatku VAT od
      materiałów
      budowlanych, a także z projektowanego naliczania tego podatku od sprzedawanych
      mieszkań, co mogłoby spowodować docelowo wzrost cen mieszkań w skali ponad 20%.
      Natomiast uzasadnione byłoby wprowadzenie przy sprzedaży nowo budowanych
      mieszkań zerowej stawki VAT.

3. Niezbędna jest wydatniejsza pomoc państwa dla obniżenia kosztów odsetek
      ponoszonych
      przez osoby zaciągające kredyty na budownictwo mieszkaniowe. Jest to konieczne
      w sytuacji
      bardzo wysokich rynkowych stóp procentowych od kredytu przekraczających więcej
      niż
      dwukrotnie wskaźnik inflacji.
      4. System kredytu kontraktowego powinien ulec zmianie tak, aby zwiększyć
      relację wysokości
      kredytu do pełnych kosztów budowy z 20% obecnie do 40-60%, wydłużyć czas jego
      spłaty z 7
      lat do 20 lat oraz usprawnić tryb przyznawania tych kredytów. Jednocześnie stopa
      oprocentowania wkładów oszczędnościowych w tym systemie powinna być wyższa od
      realnej
      stopy inflacji. Odpowiednie zmiany powinny być wprowadzone także w warunkach
      udzielania
      kredytów dla Towarzystw Budownictwa Społecznego i spółdzielni lokatorskich.
      5. Konieczne jest przyspieszenie prywatyzacji zasobów mieszkaniowych
      znajdujących się w
      gestii władz lokalnych, aby w większym stopniu przesunąć środki w gminach
      przeznaczone
      dotychczas na utrzymanie istniejącej substancji mieszkaniow
      • Gość: bob.b , nie chcę siedzieć , ja tylko pomyliłem link IP: *.chello.pl 19.09.06, 10:37
        temat za który gniewają się prominęci jest tu voila.pl/2644b/?1
        • Gość: autor ,, nie chcę siedzieć" - nie boj sie roman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 10:46
          nie boj sie roman
          osoby chore psychicznie nie odpowiadaja za swoje czyny
          nic ci nie bedzie
          • Gość: bob.b Re: ,, nie chcę siedzieć" - nie boj sie roman IP: *.chello.pl 19.09.06, 11:05
            Wiesz co koleś podświadomość zawsze podpowiada stare ludowe przysłowie.
            Sądzę Ciebie według siebie . Skoro ty i tacy jak ty za jedyn autorytet w
            sprawch kosztów i technologii reakizacji mieszkań u,znają takie wyliczenia jak
            cytuję :
            KOMUNIKAT Urzędu Mieszkalnictwa Nr 55 ( 334 ) Za III kwartał 2001 roku
            cenę 1 m kw. Powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego ustalono w
            wysokości 2.700 zł.
            Cena ta jest ustalana w celu obliczenia premii gwarancyjnej od wkładów
            oszczędnościowych na budownictwo mieszkaniowe dla posiadaczy oszczędności
            książeczek mieszkaniowych.
            Podstawę wydania Obwieszczenia stanowi § 10 rozporządzenia Rady Ministrów
            z dnia 7 maja 1996 r.

Koleś skoro tak Ci napisali musisz wierzyć i co gorsza dla kieszenie płacić i
            płakać jak kazali to tak musi być . Współczuję Ci i Tobie podobnym . choć to
            podobno wolny rynek i mozesz tak płacić i tyle ile Ci nakażą .
            Dla mnie zabawne że jakimś cudem to nie działa w drugą stronę to żnaczy nie
            można wyegzekwować swoich pieniedzy z książeczki mieszkaniowej dopóki połowy
            wymyślonej ceny m2 miweszkaniowego nie zapłacisz . A wtym wiadomo Wat, Zus za
            pracę no i koszty pośredników często średniowiecznej technologicznie budowy
            gospodarczej, bo koleś niezbyt wielu {Olaków może mieć prawo do kasy na dom a
            więc budują jak za czasów króla Kazimierza w XXI wieku kielnia , łopata ,
            taczki , i gorala na przemian z ukraińcami jako fachowcy od łopaty , zajmuje to
            zwykle co najmniej dwa lata budowy . Można i tak tylko , po co . Wszak budjesz
            dom żeby mieszkać , a zabawa w budowę winna być , na drugim miejscu , a na to
            potrzebna kasa , kasa , kasa . Rzadkość dla 98 % społeczności Polski .
            Baj , baj koleś sprwadź swoje papiery , może żółty kolor wyblakł mówią , że
            tacy jak Ty mają żółte papiery , zawsze wszystko wiedzą najlepiej i często
            lubią się kłócić o każdą duperelę , będą drzeć koty . Baj , baj .
            • Gość: bob - nie boj sie. Zagadałem autora IP: *.chello.pl 19.09.06, 12:37
              Sprwadza swoje papiery ( czy nie wyblakły z żółtego koloru )
              Wypowiedż ma charkter żartu sorrry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka