Dodaj do ulubionych

Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!!

17.10.04, 13:29
Witam.
Potrzebowałbym jakieś informacje na temat Sądu Ostatecznego w literaturze i
sztuce. Zna ktoś jakieś utwory bądz obrazy w których znajduje się motyw s.o.??
Proszę o pomoc ja znalazłem dosyć trochę tego ale to dalej za mało :/ jak
możecie to pomóżcie proszę. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: polonista Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 02:15
      Szukaj "Słownika motywów literackich", przejrzyj archiwalne numery "Cogito" w
      czytelni i "Wielkich malarzy" - cykl dotyczący malarstwa, zwłaszcza
      średniowiecznego.
      Apokalipsa św. Jana
      Kasprowicz "Dies irae"
      Konwicki "Mała apokalipsa"
    • Gość: Alllllllllllllllll Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 17:28
      Herbert "U wrót doliny". Kurcze my mamy zupełnie inne tematy, a prawie te same
      utwory nam pasują.
    • Gość: krysbar Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.wawrzenczyce.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 12:23
      Ja mam dokładnie ten sam temat.Proponuje więc współpracę (o ile zaglądasz
      jeszcze na to forum).
      Wybrałem takie utwory:
      -apokalipsa
      -u wrót doliny
      -dies irae
      -sad ostateczny memlinga
      -czterej jeźdźcy apokalipsy durera
      i ewentualnie piosenka o koncu swiata miłosza
      • bakerson jeszcze zaglądam :P 12.02.05, 12:14
        Fajnie by było jakbyśmy mogli współpracować :) jak chcesz to zamieszczam
        literaturę podmiotu i przedmiotu napewno Ci się przyda:
        Literatura podmiotu:
        Biblia tysiąc lecia
        M. Kochanowski – Rotuły do synów swych
        A. Mickiewicz – Dziady cz. III
        J. Kasprowicz – Dies irae; Święty Boże, święty mocny
        Z. Krasiński – Nie-Boska komedia
        Cz. Miłosz – Piosnka o końcu świata; Roki
        K. I. Gałczyński – Koniec świata
        K.K. Baczyński – Z Lasu
        T. Konwicki – Mała apokalipsa
        Z. Herbert – U wrót doliny
        A. Camus – Obcy
        K. Moczarski – Rozmowy z Katem
        C. K. Norwid - Wesele
        G. Minois – Historia piekła
        J. Le Goff – Historia czyśćca
        F. Cuomo – Wielkie proroctwa
        B. Dąb-Kalinowska – Ziemia – piekło – raj. Jak czytać obrazy religijne
        J. Musset – Książka o Bibli. Nowy Testament
        B. Drabarek, J. Falkowski, I. Rowińska – szkolny słownik motywów literackich
        S. Skorupka – słownik frazeologiczny jezyka polskiego
        J. Godyń – Od Adama i Ewy zaczynać. Mały słownik biblizmów języka polskiego
        O. S. Rachleff – Okultyzm w sztuce
        S. Zuffi, F. Castria – La pittura italiana (album)
        A Świderkówna – Rozmowy o Bibli. Nowy testament

Literatura przedmiotu:
        Autorzy naszych lektur. Szkice o pisarzach współczesnych pod red. W. Maciąga
        J. Tomkowski – Literatura polska
        D. Siwicka – Romantyzm
        H. Paprocki – Lew i mysz, czyli tajemnica człowieka. Esej bohaterach
        Dostojewskiego
        Szkolny słownik motywów literackich – red. Zbiorowa B. Drabarek, J Falkowski i
        inni
        J. Galant – Marek Hłasko
        J. Walc – Wielka choroba
        Księga cytatów z polskiej literatury pięknej od XIV do XX wieku ułożona przez
        P. Hertza i W. Kopańskiego
        P. Aries – Człowiek i śmierć
        Sztuka świata tom 5 – L. Berti, M. Rosci (autor tekstów polskich P. Trzeciak;
        wydanie polskie przygotował zespół w składzie: A Llewicka – Morawska, M.
        Machowski i inni)
        Sztuka świata tom 6 – J. Pijoan oraz J. Gallego, E. Micheletti, R. van der
        Heiden (autor tekstów polskich P. Trzeciak; wydanie polskie przygotował zespół
        w składzie: A Llewicka – Morawska, M. Machowski, J. Mrozek i inni)
        R. Mazurkiewicz – Kultura średniowiecza i renesansu. Materiał z dziejów sztuki –
        dla liceów

Jeśli masz zrobiony już konspekt to prosiłbym o zaprezentowanie go mi najlepiej
        skontaktować się ze mną na gadu: 2056249 bądz na maila: bakerson@interia.pl

Pozdrawiam
    • Gość: pomocna lapka Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.icpnet.pl 11.02.05, 16:59
      W tej ksiazce www.interesik.pl/ksiazka.php?id=144323 jest ten temat tak
      dokladnie opracowany, ze w zasadzie, zeby zmiescic sie w 15 min., to trzeba go
      skrocic...
      • bakerson Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! 24.02.05, 19:08
        A po co mi jakieś opracowanie z książki?? Wolę sam zrobić wiem na co mnie stać
        i wiem że sam to zrobię za darmo nie będe musiał wydawać zbędnych pieniędzy na
        jakies książki czy też na to żeby mi to ktoś opracował. Zrobię sam i będe miał
        wielką satysfakcję i będe umiał sobie poradzić później, ale dzięki za chęci.
        Pozdrawiam
    • Gość: Edyta Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:31
      proszę o pomoc, jeśli mógłbyś przesłać mi to co masz bo ja nie mam nic , jak
      być mógł to głównie obrazy , a najlepiej całą pracę , wielkie dzięki
      • bakerson Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! 09.03.05, 18:06
        A jak mam Ci to niby przesłać?? A tak wogóle to polecam www.google.pl i tam
        znajdziesz to wszystko!! Kilka wypowiedzi wyżej zamieściłem bibliografię(czyli
        już wiesz czego trzeba szukać) Życzę powodzenia
        • Gość: Sfinks Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:21
          Niezły zbor bibliografi ja mam troche mniejszą. Mam jedno pytanie w swojej
          pracy zachaczasz tak konkretniej o Apokalipse? Bo w tekście "Małęj Apokalipsy"
          nie znalazłem zbyt wielu odniesień do Sądu Ostatecznego. Chyba że coś
          przeoczyłem jak coś popraw mnie i wskarz mniejwięcej gdzie szukać.
          • Gość: Sfinks Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:22
            R. Sygitowicza, Znak dla ciebie, Wroński Marcin, Sąd, Suchoń Teresa, Ostatnie
            rzeczy, Dante Alighieri, Boska Komedia¸ Zygmunt Krasiński, Nie – Boska komedia,
            Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1999,, Jana Kasprowicz Dies irae,
            Święty Boże, Rozmowa Mistrza Plikarpa ze Śmiercią, Zbigniew Herbert, U wrót
            doliny.
            Żeby nie było że żul jestem i sie nie dziele. Może się przyda to. Jakbyście coś
            więcej mieli to zapodajcie na feniks13@o2.pl. Z góry dzięki.
          • Gość: Bakerson Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 14:41
            Ja nie przerabiam małej Apokalipsy :P doszedłem do wniosku że lepiej będzie
            przerobić co innego i moja bibliografia wygląda następująco:

I. Literatura podmiotu:
            1. Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, Poznań-Warszawa 1990
            2. Jan Kasprowicz, Dies Irae, [w:]Jan Kasprowicz wybór poezji, Wrocław 1953
            3. K. I. Gałczyński, Koniec świata, Wrocław 1970
            4. Czesław Miłosz - Piosenka o końcu świata, [w:]Czesław Miłosz Wiersze tom I
            Kraków 1984

II. Literatura przedmiotu:
            1. Encyklopedia Powszechna PWN, Warszawa 1987

III. Materiały i środki pomocnicze:
            1. Hans Memling - Sąd Ostateczny
            2. Albrecht Dürer - Czterej jeźdzcy apokalipsy
            Reprodukcje dzieł
            3. Bruegel (Breughel) Pieter Starszy - Triumf śmierci

a co do tej apokalipsy to zachaczę onią konkretniej :) wyjaśnię samo jej pojęcie
            wyjaśnie co to jest Apokaliptyka. Ukarzę że w Dies Irae jest styl podniosły
            autor pokazuję cierpienie ludzkości ukazuje jak przej***(za przeproszeniem)
            będzie wyglądał S.O. o tych trąbach, aniołach itd. :P i kontrast tego w piosence
            o końcu świata Czesława Miłosza "innego końca świata nie będzie" Pozdro
            • Gość: Sfinks Re: Różne ujęcia motywu sądu ostatecznego!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 19:24
              Tak i tu sie zgodze ale bracie skup sie na sądzie ostatecznym bo apokalipsa to
              oddzielny temat jest. Poszukaj jak chcesz definicje ESCHATOLOGIA, bardzo ściśle
              łączy sie z naszym tematem. To nauka o sądzie ostatecznym i rzeczach
              ostatecznych. Całkiem sporo materiałów jest na necie. No i to chyba wszystko/
              Jak coś to wal na GG 6711916 to pogadamy może coś razem znajdziemy jeszcze
              ciekawego co do pracy można wrzucić ja zdaje 18 kwietnia także jeszcze 3
              tygodnie mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka