Dodaj do ulubionych

praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!!

IP: *.244.145.208.ip.tnp.pl 18.10.04, 21:11
Własnie się dowiedziałam że nasza polonistka kazała do 30 października oddać
jej wstępny plan ramowy prezentacji a do 30 listopada całą prace!!!! Ona jest
chyba chora!! Czy to jest wogóle zgodne z regulaminem??????
Obserwuj wątek
    • reward Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! 18.10.04, 21:36
      Absolutnie jest to niezgodne z regulaminem i zapisami Ministrestwa Edukacji
      Narodowej i Sportu oraz Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Masz pełne prawo
      odmówic oddania tekirgo planu w tym terminie.
      • Gość: Alek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 22:10
        Całkowicie popieram Rewarda, złóżcie się z klasą na syllabusa dla nauczycielki,
        albo po prostu go wydrukujcie, niech wie.

Mnie powoli zaczyna to wszystko denerwować. Nauczyciele robią sobie co chcą!
    • Gość: T Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 08:21
      Jak to "złożyć całą pracę"?Przecież to egzamin ustny i jedyne co naprawdę
      musisz mieć pisemnie to ramowy plan prezentacji napisany wg kryteriów
      z "Informatora...".Ja od moich uczniów wymagam w styczniu wstępnej bibliografii
      (będą mogli jeszcze pozmieniać),bo chcę zdążyć zapoznać się z wybranymi przez
      nich tekstami (jednak to umowa między nami,nie narzucony obowiązek).
    • gdabski Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! 19.10.04, 17:54
      No to mamy podobny problem, z tym że nie "muszę" niczego pisemnie składać.
      Uważam za naganną sytuację, w której nauczyciel zmusza mnie do przygotowywania
      się do nieobowiązkowego egzaminu. Na dobrą sprawę nie musi on nawet wiedzieć,
      że zdaję maturę z jego przedmiotu. I tak mógłbym to zrobić w kolejnej sesji bez
      jego najmniejszego udziału. A tak muszę lawirować nieomalże oszukując co
      niektórych...

/Gdabski
    • Gość: Motylek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.244.145.200.ip.tnp.pl 19.10.04, 18:22
      No własnie ja też miałam zamiar tej pracy wogóle nie pisać, przygotować sobie
      plan, luźne notatki bo dla mnie jest to dużo lepsze rozwiązanie niż nauczyć się
      kilku stron na pamięć i wyrecytować. No ale w takiej sytuacji.... Najgorsze
      jest to że tę polonistke dostalismy dopiero w tym roku i ona uważa nas za
      kompletnych idiotów ( jesteśmy w mat - inf i nikomu nie jest polski potrzebny,
      więc się do niego bardzo nie przykładamy, choć oczywiście uczy się musimy) no i
      powiedziała że musi zobaczyć czy "dobrze myślimy" - dlatego musimy oddać jej tą
      prace. Czuje że bunt nic nie da a moze tylko pogorszyć sytuacje - ostatnio
      powiedziała ze moze dać na koniec jedną, dwie a może dać nawet dziesięć jedynek
      i będziemy powtarzać klase. No i co takiej zrobić????????????
      • gdabski Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! 19.10.04, 23:47
        Badam właśnie czy można powiedzieć szkole, że nic jej do tego czy, z czego i
        kiedy zdaję maturę (tzn. powiedzieć że w tym roku się rezygnuje :)) i ułożyć
        się bezpośrednio z OKE tak jak bym skończył liceum bez zdanej matury dajmy na
        to 10 lat temu. Tylko pewnie jest już za późno, można jeszcze co najwyżej
        naprawdę zrezygnować i szukać szczęścia w kolejnych sesjach, miejmy nadzieje z
        ukończoną klasą trzecią mimo pewnego niezadowolenia nauczycieli z prezentowanej
        postawy.

/Gdabski
    • Gość: Ola Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.04, 12:22
      U mnie w szkole trzeba oddac bibliografie do konca tego tygodnia... bezsens :(
      Ja sie buntuje i nie oddaje :)
      pozdrawiam
      • Gość: Alek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:35
        Też bym tak zrobił.
        • Gość: nauczycielka Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.zpigichp.edu.pl 28.10.04, 21:58
          Nie rozumiem czemu tak reagujecie. To chyba dobrze, ze nauczyciel chce zobaczyć
          Waszą bibiografię ew. plan pracy. Nie bierzecie pod uwagę, ze chce byście
          dobrze zdali? Pomijam polonistkę, która domaga się przedstawienia pracy na
          piśmie - jeszcze nie dotarło do nie że to bgzamin ustny? Nie najlepiej to o
          niej świadczy...

• Gość: Motylek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.244.145.227.ip.tnp.pl 28.10.04, 23:18
            W tym jest cały problem, ze to jest egzamin ustny a nie pisemny. Bibliografie
            napisze bo i tak będę musiała prędzej czy poźniej to zrobić, ale pracy do 30
            listopada nie napisze na pewno. Nie planowałam nawet tak od a do z jej pisać bo
            w końcu mam mowić a nie czytac, wolałabym przygotować się do tego w inny sposób
            tzn. zrobić luźne notatki a nie ryć całosć na pamieć. Widać powinniśmy
            zreformować nauczycieli a nie maturę....
            • gdabski Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! 28.10.04, 23:57
              A propos pisania prac, ze strony CKE:

PYT: Czy trzeba napisać wcześniej swoją prezentację?
              ODP: Nie tylko nie trzeba, ale nie należy.
              www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=145&Itemid=2
              Do nauczycielki: dobrze, że chce zobaczyć, ale po primo to mój wybór, czy
              pokażę, a po secundo już na pewno nie ma prawa stawiać mi za to ocen.

/Gdabski
    • Gość: Alek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:49
      Kiedy pisałem do tego wątku, nie wiedziałem, że też będę musiał przynieść
      bibliografię i zagadnienie, jaki się zajmę na 16 listopada. Ale to ma tylko
      dobre strony, więc cieszę się. Ocen nie będzie.
    • Gość: kalaruszek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.net.pl 07.11.04, 10:10
      u nas trzeba było do początku listopada przyniesc liste utworów (nikt nie
      przyniósł) nauczycielka twierdzi ze to tylko dlatego zebysmy zaczeli sie
      przygotowywac a nie zostawaic to na tydzien przed maturą. całkiem dobry pomysl
      dla tych ktorzy nie potrafia sie sami zmobilizowac
    • Gość: Motylek Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.244.145.209.ip.tnp.pl 07.11.04, 17:47
      Hmmmmm.... oddałam plan prezentacji i czuje że skonczy się na tym, ze nasza
      polonistka stwierdzi że "źle myślimy" i narzuci nam swoje koncepcje realizacji.
      Mi już próbowała ale ja i tak zrobie po swojemu i wcale nie mam zamiaru jej
      słuchać. Każdy jest inny i ma swoje pomysły, nie rozumiem czemu ona tego nie
      moze pojać i pozowlić nam na samodzielne realizowanie tematu -oczywiście moze
      nam dawac rady i pomagać ale bez przesady. Zobaczymy co powie jak przeczyta te
      plany. Chyba wole nie wiedzieć. Pozdrawiam
      • Gość: Pablo Kimono Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 18:28
        A ja Ci radzę, żebyś jej posłuchała. Przecież ona bedzie na tej ustnej maturze.
        • gdabski Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! 07.11.04, 22:54
          Jak to będzie? Dotychczas była mowa, że nie będzie!
          Zawsze pozostaje prośba do OKE o przydzielenie do komisji poza własną szkołą...

/Gdabski
    • Gość: sigma.lodz My ci pomożemy SIGMA.Lodz IP: 212.191.80.* 10.11.04, 16:38
      jezeli potrzebujesz mieć napisną pracę
      w google wpisz "sigma.lodz"
      I skonraktuj sie z Nami
      Pozdrawiamy
      SIGMA
      • Gość: belfka prezentacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 23:24
        Ja też uczę polskiego i wraz ze swoimi koleżankami oświadczyłyśmy, że nie
        udzielamy porad na temat prezentacji. Przecież Informator podaje, że jednym z
        kryterium oceny ma być oryginalność pomysłu i sposób opracowania tematu, więc
        dlaczego mam potem oceniać swoje własne pomysły?
        Inna sprawa, bibliografię od moich uczniów zbiorę miesiąc przed maturą, zgodnie
        z zaleceniem OKE. Jeżeli zrobią to tydzień przed terminem, ich sprawa. JA w tej
        chwili pracuję z nimi nad umiejętnością prezentowania tematu w ściśle określonym
        czasie i sporządzenia dobrego konspektu. Pisanie pracy na teraz nie jest głupie
        , czasami tym, którzy przygotowują się na ostatnią chwilę, może uratować życie.
        Wierzcie mi, że wszystkie czynności nauczyciela wynikają z troski o Was. I
        naprawdę nie jest to slogan. To będzie moja trzecia matura i za każdym razem
        boję się o każdego ucznia z osobna. Trzymam za Was kciuki. Powodzenia!!!
        • Gość: Obserwator Re: prezentacja IP: *.crowley.pl 20.11.04, 02:36
          Młoda nauczycielka pisze "Wierzcie mi, że wszystkie czynności nauczyciela
          wynikają z troski o Was". Jeżeli bez zająknięcia składasz takie deklaracje , to
          oznacza że nie powinnaś odbierać egzaminu dojrzałości. Z troską o Twóją
          belferską karierę - Zewnętrzny Obserwator
    • Gość: anwawa Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:46
      u mnie mielismy oddac konspekt do 19 list ale poniewaz mielismy sie uczyc do
      matury z polskiego przesunieto nam te konspekty o tydzien. Powiem szczerze ze
      tez klnelam na te konspekty, ale w gruncie rzeczy rozumiem polonistke. Podobno
      na maturze pytania zadaje tylko nauczycielka,ktora nas uczy.Kazda z ksiazek
      podanych w bibliografi powinna ona znac.( a kazda z prof ma ok 2 klasy po 30
      osob) Dlatego musi miec czas na czytanie. Nam tez te wczesniejsze konspekty są
      na ręke, bo bedziemy mogli (przynajmniej u nas) miec konsultacje z
      nauczycielem, ktory nam powie jakich ksiazek czy watkow nam brakuje, zeby nie
      bylo rozczarowania na pare dni przed sama matura, bo cos pominelismy.
      ..........czym tu sie przejmowac, w tym pierwszym konspekcie ma sie znalezc
      tylko bibliografia i skrotowo watki bierzace ktore bedziemy rozwijac. Nikt nie
      kaze przeciez dawac teraz kolejnosc wypowiedzi. W kazdej chwili mozna uzupelnic
      ten konspekt i dac prof zmieniona wersie. to mnie czeka, bo bylam za ambitna i
      zamiast w temacie napisac "II wojna swiatowa widziana oczymi dzieci" skreslilam
      slowa II swiatowa i mam teraz temat "wojna widziana oczyma dzieci" A z wojny
      innej niz tej w 1939 mam tylko 1 ksiazke, moze ktos zna jakiej pozycje o innych
      wojnach, najbardziej by mi pasowalo o tych w Azji, blagam o pomoc:0
      • Gość: molly wojna oczyma dzieci IP: *.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 18:14
        czytałam kiedyś dziennik dziewczyny, która opowiadała o wojnie w jugosławii.
        myślę, że znalazłabyś tam coś przydatnego. tytuł: "Dziennik Zlaty"
    • Gość: Beksa Re: praca z polskiego do 30 listopada!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:09
      No co Ty!!! Wg przepisow tej pracy wcale nie musisz miec napisanej chociaz tak
      jest moim zdaniem latwiej nauczyc Ale ta nauczycielka mooze sie wypchac!!! To
      nie jest obo0wiazkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka