Gość: Ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:30 Podstawowa - banał Rozszerzona - oddana pusta kartka A jak było u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
soulbrother Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 14:39 Kiedy zamieszczą PDFy z tych matur, bo w mojej superrinteligentnej szkole nie raczyli przeprowadzić nam tego szytu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuspuchatek18 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:57 a jakie miałeś/aś tematy?? pozdrawiam, J. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 14:59 > Podstawowa - banał Czy my pisaliśmy to samo? Ja tam niestety żadnego banału nie widziałam. Roztrząsanie zdań w rodzaju "Każdy ma w uchu małą harfę" nie należy do moich ulubionych czynności. > Rozszerzona - oddana pusta kartka U mnie był tylko poziom podstawowy... Myślałam, że to wytyczne dla całego kraju. Cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katharsis Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.elsnet.pl 23.11.04, 00:56 Jestem w klasie humanistycznej, dokonałam wielu analiz i interpretacji. Muszę stwierdzić, że nie spodziewałam się takich tekstów. Trudno powiedzieć, czy mam śmiać się czy płakać. Teksty zaczerpięto najprawdopodobniej z księżyca, by sprawdzić naszą wiedzę i przekonać się, czy jesteśmy rzeczywiście godni reformy. Jestem załamana. Wybrałam pierwszy temat, z czego jestem usatysfakcjonowana, ale czy dokonałam właściwej analizy ... tego nie wiem, bo Internet podaje różne interpretacje tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:07 Możecie mi powiedzieć, o czym pisaliście na rozszerzonym? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:32 Test był w miarę prosty. Nie mogłem wyobrazić sobie klucza do Krasickiego, więc pisałem o "Lalce", choć temat średnio mi pasował. Pls napiszcie co było na rozszerzonej. Nie pisałem jej, choć u mnie w szkole można było, ale podejrzewam przeciek... /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:42 > Test był w miarę prosty. Czyżbym była aż taka tępa? Dla mnie większość pytań brzmiała tak, jakby wzięto je wprost z księżyca. Jeśli podobnie będzie wyglądała prawdziwa matura, mogę zapomnieć o polonistyce i zostać konserwatorem powierzchni płaskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:45 No dobra, nie załamujta się. Przecież nie znamy jeszcze odpowiedzi... Moim zdaniem taki test pierwszy z informatora (o solidarności etc) był trudniejszy. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.udn.pl 23.11.04, 07:54 wcale nie jestes tępa tylko ten esej był naprawde głupi. a pytania do niego jeszcze gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 09:36 popieram!!!! nie było proste!!! ale w koncu to matura i może jak podniosą poziom to bedzie miała jakieś znaczenie na rynku pracy...nie wiem ...chyba juz szukam jakichś wyjaśnień bo nic innego mi do głowy nie przychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_smile Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:53 podsumowując próbną maturkę, nasuwają mi się następujące wnioski: 1. co do podstawowej - nie była wybitnie trudna, aczkolwiek test był trudniejszy niż z tej czerwcowej, wymagał większej uwagi, temaciki z kolei lekko nudnawe - ostatecznie wybrałam satyrę Krasickiego (na co bym się nie porwała, gdybym wcześniej co nieco o tym nie pisała na OLIJP), ogólnie ujdzie - mogliby się postarać o jakieś bardziej zróżnicowane tematy, mniej monotonne 2. pytanka do rozszerzonej: 1) Analiza i interpretacja wiersza Tadeusza Nowaka "Psalm o powrocie". 2) dokładnie nie pamiętam, ale coś w tym stylu: Porównaj kreacje bochaterów na podstawie fragmentów "Moralności Pani Dulskiej" i "Kartoteki". W pierwszym momencie lekko się przeraziłam - wiersz vs. teksty, które nie znam - najgorsza kombinacja. Ostatecznie wybrałam analizę interpretację wiersza - co prawda nie przepadam za takimi tematami, bo mam zdolności do przewsadzania;), albo lekko mówiąc nadinterpretacji. Jednak o dziwo jakoś mi się pisało i nie wiem czy nawet nie lepiej poszła mi rozszerzona. Ale co będzie to zobaczę dopiero za jakiś czas. Pozdrawiam, powodzenia na kolejnych "być albo nie być";) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 16:12 > Porównaj kreacje bohaterów na > podstawie fragmentów "Moralności Pani Dulskiej" i "Kartoteki". Bardzo dziwne zestawienie. Zawsze można coś wymyślić, ale kto wie, jakie odpowiedzi zaserwują autorzy klucza... Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski PRZECIEK 22.11.04, 16:29 2) dokładnie nie pamiętam, ale coś w tym stylu: Porównaj kreacje bochaterów na podstawie fragmentów "Moralności Pani Dulskiej" i "Kartoteki". No i ten temat znałem już w przerwie między częścią podstawową i rozszerzoną. Gratulujemy udanego otwarcia tematów o tej samej godzinie we wszystkich szkołach :/ Miałbym kilkanaście minut na podszkolenie się... /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: PRZECIEK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 20:09 poduczyć chyba z ortografii !!! Ty bohaterze ! Czy może też jesteś dysgrafem i dyslektykiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enzooo Re: PRZECIEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:39 dysgrafikiem a nie dysgrafem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiona Re: PRZECIEK IP: *.chello.pl 23.11.04, 08:13 U mnie było tak samo. Część nauczycieli źle rozdała arkusze i niektórzy zamiast podstawowej pisali rozszerzoną maturę! I tak nie było w jednej klasie, ale w kilku. I oczywiście czyja to wina? Odpowiedź jest prosta: uczniów! Bo przecież powinni od razu zobaczyć, ze dostali nie ten arkusz... W sumie się z tym zgadzam, ale była chyba mowa, ze arkusze powinny byc otwierane przy wszystkich a nie przynoszone z pokoju nauczycielskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_smile Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 20:21 rumieniec wstydu oblał moje lica... wstyd! przepraszam wszystkich bohaterów - ale tak to jest gdy śleczy się nad pracą o wile za dużo. wczoraj pisałam, dzisiaj kończę i naprawdę zmęczenie daje się we znaki, bo żeby taki (!) błąd zrobić;/ zgroza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:53 myślałam, że bedzie gorzej... ale w sumie to miałam nieszczęście w szczęściu ;). wielu lektur nie czytałam i w sumie to nie zależy mi jakoś bardzo na maturze z polskiego- wystarczy że zdam. ale cieakawa byłam jak by mi poszło, gdybym musiała pisać na jakis temat związany z lekturą, której nie czytałam. a akurat trafiła się lalka... rozszerzonej nie pisałam, ale też jestem ciekawa co było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:07 Nie wiecie czy gdzieś w necie pojawiły się już arkusze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhh Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.stok.xen.pl 22.11.04, 16:10 Test byl beznadziejny ,ehhh te pytania :// Co do pracy to wszystko byloby opk gdyby nie ten czas-dla mnie bylo go jednak za malo!!!,nie dokonczylam pracy siedzac nad tym glupim testem i pytaniami :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.11.04, 16:45 Zgadzam sie z wieloma poprzednikami ze bylo za mało czasu na to wszystko. było 170 minut a mogli zaokrąglić do 3 godzin. I szczerze mowiąc własnie te 10 minut by mnie zbawiło bo zdążyłabym wtedy napisać wnioski a tak polecą punkty za kompozycję i brak wniosków. Oprocz tego kompletnie zaskoczyło mnie pytanie dotyczące wyrazu BYŁŻEBY....do tej pory sie zastanawiam jaka moze byc prawidlowa odpowiedz :/ Wychodzę z założenia że ją zdam :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczypior Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.176-111.szeptel.net.pl 22.11.04, 16:49 Oprocz tego kompletnie zaskoczyło mnie pytanie dotyczące wyrazu BYŁŻEBY....do tej pory sie zastanawiam jaka moze byc prawidlowa odpowiedz :/ Moim zdaniem B, partykula wzmacniająca pytanie, ale reki uciac nie dam. Pozdrawiam wszystkich zniesmaczonych beznadziejnoscia matury z polskiego. Oby jutro angielski byl w miare normalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotka Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:18 Słuchajcie, ja maturę mam już dawno za sobą, ale śledzę i trzymam za Was kciuki. Czy ktoś mógłby napisać, co było na podstawowej, podobno był jakiś temat z "Lalki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rivam Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:38 Temat z podstawowej brzmiał mniej więcej tak: "Czym jest miłość i małżeństwo dla bohaterów "Lalki" B. Prusa? Odpowiedz na pytanie po analizie zamieszczonych tekstów." Podane były 3 teksty - wypowiedzi, przmemyślenia Izabeli Łęckiej, Wokulskiego i Starskiego. Drugi temat dotyczył satyr Krasickiego. Nie pamiętam go, bo nawet przez głowę mi nie przeszło by go pisać... ;) Pozdrawiam Maturzystów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczura Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 23.11.04, 00:13 podstawowy w sumie nie tak zle :) za to rozszerzony trzeba bylo troche poglowkowac ale dalo sie zrobic oczywiscie drugi temat z dulska i kartoteka bo wiersz nowaka mnie troche dobil hehe:) a co do tego ze nie mozna wychodzic w czasie matury na milosc boska tam mi sie chcialo szczac!!!!!!!!!!!!!11 ze nawet nie sprawdzilam wypracowania i od razi do lazienki pobieglam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just_me Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:07 poza Lalką była satyra Krasickiego i trzeba było opisać, jakie wady Polaków dostrzega on w przytoczonym tekście, oraz powiedzieć jakie jeszcze wady zauważył w innych satyrach. We fragmentach z Lalki był jeszcze Szuman i prezesowa Zasławska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: captain.crush Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 18:21 Gdzie były????? Ja mialam tylko trzy fragmenty. Czyzbym czegos nie zauwazyla...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:54 Trudna była matura! Napisałem rozszerzoną, przed czasem skończyłem, bo w sumie czas to się skończył o 17.40, a ja w szkole nie mieszkam. Wybrałem dwa razy drugi temat. Ja nie wiem, może chodzę do złej szkoły, ale u mnie były problemy z napisaniem tych matur. Poza tym nauczyciele skutecznie odstraszyli przed rozszerzoną. Kto wejdzie do klasy i nic nie napisze dostaje lasera. Zgłosiło się 5 osób(w całej szkole), dwie odpadły po zobaczeniu tematów. Dwie wybrały drugi temat, macie jakieś klucze, odpowiedzi? Po jakiego wała mamy czytać te lektury, jak i tak zawsze nam dadzą coś spoza branży? Czy po to tą Dulską wywalili z kanonu lektur, żeby walnąć nam na maturze? Lać wodę to ja umiem, oj umiem. Gdzie są jakieś klucze, czy odpowiedzi, muszę sprawdzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuspuchatek18 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:35 to widze, ze pisaliśmy to samo. tekst czytany na podstawowej do najłatwiejszych nie należał ale widziałąm trudniejsze. wypracowanie: gdybym znałą więcej wierszy Krasickiego wybrałabym interpretację no ale wybrałąm "lalkę" dla mnie ten temat był banalnie prosty. poziom podstawowy skończyłam 30 minut przed czasem. rozszerzona trudniejsza. wiersz do analizy ("psalm o powrocie" bodajze) był dla mnie pza zasięgiem. wybrałm porównanie kreacji bohaterów. jak zaczęłam pisać to mi sie to nawet spodobało. skończyłąm 45 minut przed końcem:P trudne to nie było. spodziewałam się gorszych tematów:) pozdrawiam, Julia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.chello.pl 22.11.04, 19:21 Dla mnie podstawowa byla gorsza niz rozszerzona. Podobnie jak wiekszosci nie starczylo mi czasu. po napisaniu testu(do ktorego pytania byly dosyc proste, ale sam esej-tragiczny)zostalo mi malutko czasu na 2 temat.od razu wybralam lalke.zalamana jestem jednak tym ze ostatnia strone napisalam w 15 minut i sa na niej same bzdury.chociaz temat byl bardzo prosty, ale baaardzo rozbudowany.poza tym w pedzie zapomnialam napisac o zaslawskiej i szumanie... a jesli chodzi o rozszerzona to wybralam 2 temat. wydal mi sie prosty, chcoiaz kartoteki nie czytalam.w koncy oba teksty laczyla groteska, prawda?? a i jeszcze jedno.czy wam stawiaja za to oceny??bo u mnie tak. i to jeszcze uwzaja je za najwazniejsze w roku-tak jak moja swietna anglistka...to jest zalamujace, a przeciez chodze do calkiem dobrego liceum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anomim Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.jastrzebia.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 16:27 nie mają wam prawa tego wstawić do dziennika, mogą tylko włożyc kartke z wynikami na osobnej stronie i tym ktorym poszlo dobrze moga zagladajac do niej podniesc oceny natoiast na obnizenie nie moze to wplynac tak nam tlumaczyli ze to jest zapisane w jakims statusie matur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 19:15 Wypracowania nie były trudne do napisania i o dziwo, bardziej pasowało mi to z poziomu rozszerzonego-dlatego zapewne, że czytałam "Moralność pani Dulskiej". Problemy sprawił mi za to tekst publicystyczny-jak zwykle zresztą. Jeśli chodzi o pytanie z "byłżeby" to potraktowałam je bezmyślnie i zaznaczyłam odpowiedź A, a teraz wydaje mi się ono banalnie proste :( Coż, to tylko 1 punkt, w dodatku matura próbna...Będę miała nauczkę na przyszłość, żeby czytać uważniej pytania...Tylko skąd wziąć na to czas? Poziom podstawowy ukończyłam na styku, a przydałoby się jeszcze kilka dobrych minut...Ogólnie rzecz biorąc, 170 minut na tekst i wypracowanie to moim zdaniem za mało. Poziom rozszerzony zakończyłam jednak przed czasem-hmm, miejmy więc nadzieję, że nie poleci zbyt dużo punktów z tekstu publicystycznego i powinno być dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.chello.pl 22.11.04, 19:25 aaa i jeszcze jedno!! w pytaniu o jedno slowo-co napisaliscie??u mnie zdania sa podzielone miedzy mimezis a katharsis..ja wybralam to pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 19:28 hmm...ja nie napisalam ani mimesis ani katharsis...cos zupelnie innego...takiego bardziej swojskiego...a te dwa pierwsze okreslenia nie przyszly mi nawet do glowy, myslalam, ze chodzi o cos innego, bardziej o przymiotnik...wyglada na to ze zawalilam tekst :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 19:31 teraz z cala niemal pewnoscia moge powiedziec, ze to mimesis..rychlo w czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:38 że co ? memesis ? pogieło was? odpowiednie słowo to: ukojenie co do bylozeby to odpowiedz b) u mnie 50% wyszło po przeczytanie temtów na rozszerzonej ;) dajcie jakieś linki do klucza ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
pippilotta Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 19:50 skad wiesz, że ukojenie? ja napisałam cos jeszcze innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magon Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.11.04, 20:46 no nie wiem czy tam pasuje mimesis albo katharsis. w pytabiu bylo wyraznie zaznaczone ze chodzi o CECHE costam okreslajaca. mimesis ani katharsis to nie sa cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FragolA Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:51 jak dokładnie brzmiało to pytanie? ktoś pamięta? też mi się wydawało, że bardziej chodziło o przymiotnik... ale juz mam taki bałagan w głowie - każdy twierdzi co innego, ale ci co twierdzą, że to jest mimesis lub katharsis, to nie mam zielonego pojęcia skąd im taki pomysł do głowy przyszedł... hm... jutro wszystko będzie jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek-t-86 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 19:32 Ja napisałem katharsis, ale nie wiem, czy to na pewno dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:37 ja napisałem mimezis, proszę kogoś o odpowiedzi, ale się doprosić nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just_me Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:41 ludzie kochani, mimesis to jak najbardziej CECHA, nie słyszeliście nigdy o mimetyczności sztuki, to pasowało tam idealnie! Odpowiedz Link Zgłoś
livia_m Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 19:39 Kochani! Najbardziej dziwi mnie to, że wy tu gadu-gadu a ja w tym czasie jeszcze się pociłam na maturce. U nas zakończyło się o 17.40. Z rozszerzonego wyszłam jako ostatnia. Wybrałam drugi temat. Wydał sie łatwy. Podstawowy nie był taki łatwy. Bałam się, że nie zdażę z wypracowaniem - Lalka. Zdecydowanie za mało czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:53 Słabe tempo. U mnie kończył się o tej samej porze, a o 17.30 byłem w domu. A wcale tak blisko nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
livia_m Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 20:15 ale ja lubie się rozpisywac i nie zostawiać pustych miejsc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:16 A ja trochę ponad normę, tylko obawiam się, że gdzieś zgubiłem właściwwy temat, albo wcale go nie zacząłem. hmmm... zobaczymy...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatamta Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:15 jak dla mnie to największa głupota uciekać tak z egzaminu. Jak już siedzisz to siedź może jakiegoś orta znajdziesz :P Podstawowa taka sobie, szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś prostrzego, pytanie co jest niezgodne w tych badaniach z poglądami pitagoraskimi było conajmniej dziwne... Rozszerzonej nie zdawałam, ale Kartoteki nie czytaliśmy jeszcze ani też niczego z literatury wojennej, a wydaje mi się że ten Nowak to o tym pisał w tym wierszu, więc miałąbym duuuży problem. Rozszerzona była TRUDNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snsrsmsr Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:21 Jelsi chodzi o spor testowy, to ja napisalam mimesis i sadze, ze to poprawna odp.;P:P Test zasadniczo moglby sie wydawac latwy, ale czy cos, co ma swoj model odpowiedzi moze byc latwe? Na podstawowej pisalam o Krasickim- tak naprawde najwazniejsza tu byla znajomosc innych jego satyr. Na rozszerzoej zmierzylam z porownaniem sposobow kreacji bohaterow i szczerze mowiac, obawiam sie o te prace najbardziej. To nie bylo latwe. A wyboru nie mialam, bo tworczosc Nowaka jest mi kompletnie obca, wiec nie moglam interpretowac jego wiersza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:43 Napisałem katharsis i to jest raczej źle. Niestety doszedłem do tego już po fakcie. Co do czasu to rzeczywiście za mało. Nie skończyłem testu, machnąłem wypracowanie i do testu miałem wrócić. Niestety średnio się udało. Alo ogólnie źle nie było. Rozszerzona - gorzej być nie mogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 21:03 przyznam sie: w pytaniu o jeden wyraz napisalam "magiczna" i wydawalo mi sie, ze o to tu chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHAAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:17 Prawidlowa odpowiedz na pytanie 7 brzmi mimezis - albo nasladownictwo (natury) - obie odpowiedzi bylyby poprawne. Odnosnie przedostatniego pytania (o to w czym badania naukowcow sa zgodne a w czym nie) prawidlowa odpowiedz brzmiec bedzie : sa zgodni ze muzyka ma zbawienny wplyw na czlowieka, lecz nie na jego dusze (tak jak glosili pitagorejczycy) a na cialo :O proste i oczywiste. Jedyne pytanie ktore moglo sprawic problem to pytanie o "malej harfie" AHAAHAHHAAH malo nie zdechlem ze smiechu. Generalnie BANAL, EKIPO Z MENiS'u NIE POSTARALAS SIE o_O spodziewalem sie prawdziwego wyzwania a dostalem gazete do porannej kawy. Jesli chodzi o rozszerzony byl jeszcze latwiejszy niz podstawowy, a pisalem analize i interpretacje "Psalmu o powrocie" T. Nowaka, ktory btw jest jednym z moich ulubionych tworcow. Ci ktorym sie nie udalo, nie trafili z dyspozycja czy cokolwiek - nie martwcie sie, to tylko proba ktora ma wam pokazac gdzie sa wasze slabe punkty. Tutaj wiec niepowodzenie jest na + dla was. Chillout. Pozdrawiam wszystkich maturzystow ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:35 Poproszę o jakiś link do strony z odpowiedziai w imieniu maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do AHAAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:36 nie wiem czemu jesteś tak pewna swoich odpowiedzi. ja w pytaniu 7 napisałam UKOJENIE i też mogłabym zaraz wybuchnąć śmiechem, ze ty zaznaczyłas inaczej. to, że ty tak napisałas, nie znaczy że tak będzie w kluczu i ze to jest prawidłowe. a jutro się przekonamy kto ma rację. AHAAHAHHAAH malo nie zdechlem ze > smiechu. Generalnie BANAL, EKIPO Z MENiS'u NIE POSTARALAS SIE o_O spodziewalem > sie prawdziwego wyzwania a dostalem gazete do porannej kawy. > Jesli chodzi o rozszerzony byl jeszcze latwiejszy niz podstawowy, a pisalem > analize i interpretacje "Psalmu o powrocie" T. Nowaka, ktory btw jest jednym z > moich ulubionych tworcow. no ciekawe, czy rzeczywiście masz wszystko tak perfekcyjnie, skoro to był taki banał. powodzenia na prawdziwej maturze życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3w3link4 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 21:36 czy ktos wie w jakiej gazecie beda jutro wyniki ;]???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat Marthy Stuart Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:40 W wyborczej oczywiście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:39 ja troche inaczej zintepretowałem przedostatnie pytanie.Mianowicie napisałem że lekarze są zgodni co do pozytywnego oddziaływania muzyki na pacjentów ale jest to tylko jeden z czynników prowadzących do wyleczenia pacjenta a nie złoty środek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:19 Ja też tak myślałem do póki nie doczytałem do końca akapitu 10 czy 11, nie pamiętam, ale właściwie było czarno na białym, że mimezis. Odpowiedz Link Zgłoś
marek-t-86 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 21:34 To wogóle było dziwne. Ja napisałem katharsis, gdyż to wydawało mi się najbardziej trafne, a dodatkowo w jednym miejscu było, że słowem łaczącym cośtam był katharsis. Ktoś dużo wcześniej napisał, że tym słowem jest "ukojenie", co jest możliwe, bo pytanie dotyczyło przymiotnika, a ani katharsis ani nemesis(czy jakoś tak) nie jest przymiotnikiem. Nie pisałem rozszerzonego, bo nie chciało mi się samemu siedzieć do 17:30, gdyż reszta na przerwie się zmyła. hehe.....i ja razem z nimi. Ciekawi mnie jak jutrzejsza matura z anglika. Pozdrawiam wszystkich. Ps. Czy ktoś wie gdzie można znaleść klucz oraz arkusze z dzisiejszej próbnej matury? Patrzyłem na www.men.waw.pl, ale tam niczego nie znalazłem. Jak ktoś coś wie ciekawego, to niech napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:42 A tam było coś o przymiotniku? Ja mam wolne do piątku z maturami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IRUŚ Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.tele2.pl 22.11.04, 21:37 ja tez walnołem mimezis (z braku innych pomysłów:P ), Lala mi nawet podpasaowala, a pierszego tematu nawet nie doczytalem do konca. Ogolnie spoko, ale tekst nie należał do najłatwiejszych. powodzenia na prawdziwej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:43 Psychoza, poprostu nie moge tego czytac (wiem, wiem - "jak nie chcesz to nie czytaj") Ja sie nie mam o co martwic, poprostu znam swoja wartosc. Podtrzymuje to co napisalem wczesniej - banal. Moim jedynym problemem bylo zadecydowanie ktory temat jest trudniejszy, zeby nie zmarnowac tych 170, a pozniej 120 minut. Pozdrawiam i zycze wam takze podobnych dylematow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:53 no fajnie. ja jak wyszłam też myślałam, że to był banał. ale jeśli było tak łatwe, to znaczy że było trudne. w końcu muszą jakoś zróżnicować wyniki, żeby zwiększyć wiarygodność nowej matury. szczerze mówiąc mi to tito, matura z polskiego obchodzi mnie jak nos majkela dż. a tamtego posta napisałam, bo zareagowałam dokładnie tak jak ty na mojego: masakra, tego się nie da czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:00 jak takiś mądry i pewny siebie jesteś (to do HEHEHEHEHE), to jak będziesz miał swój wynik tej próbnej maturki, to napisz, bez ściemy co dostałeś. Ok? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4831714 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: 217.153.164.* 22.11.04, 22:10 witam wszystkich!! mam pytanko jaki byl dokladnie temacik 2 o krasickim i fragment jakiej satyry podano?? u mnie maturka jest przesunieta o jeden dzien i skoro juz mniej wiecej znam tematy to chcialam sie dokladnie zapytac. dziekuje z gory za odpowiedz:) pozdrawiam:) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AHAAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:31 Nie mam zamiaru sie z nikim licytowac na wyniki. To, ile dostane punktow bedzie stanowic dla mnie pewne wytyczne na przyszlosc. Taka jest istota probnej matury. Z mojej strony EOT. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani dj Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 22:40 pytanie o krasickim brzmialo mniej wiecej 'co i w jaki sposob kytykuje krasicki' w podanym wierszu. oraz podac przyklady krytyki w innych jego utworach. wlasnie ten temat wybralam i jako inny utwor podalam 'zone modna' ale jeszcze wieele roznych mozna bylo wykorzystac. tez napisalam mimesis. tak mi sie wydawalo. poza tym, faktycznie dziwna ta matura byla. niby latwa, ale jednak trudna.. polecenia byly niejasne momentami. niespojne. generalnie czesc mi sie wydala zupelnie bez sensu, tak zeby po prostu podciagnac punkty... np ta tabelka. ale juz ostatnie pytanie do takstu bylo ze znajmowosci eseju jako takiego. co tam napisaliscie? jakie wybraliscie punkty? poza tym, drobny blad - w rozszerzonej oba tematy byly 'tematami 1'. dla mnie to nei robi roznicy, i tak podkreslalam to co wybralam.. ale zeby potem egzaminatorzy problemow nie mieli, przez co my mniej punktow dostaniemy. w rozszerzonej wybralam analize i interpretacje wiersza. ciekawa ejstem czy poprawnie zinterpretowalam.. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalaruszek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.net.pl 22.11.04, 22:37 ja nie wiem czy to ja taka wybitna czy matura tak prosta ale oddalam godzinę przed końcem czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just_me Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:47 oddałam pracę sporo wcześniej, ale wcale nie uważam, żeby było to jakieś wybitnie łatwe. Muszę przyznać, że czytanie ze zrozumieniemi pozytywnie mnie zaskoczyło- nie miałam z nim większych problemów. Oba tematy do wypracowania wydawały mi się przyjazne. Ale rozszerzona- koszmar!!! Czy w OKE siedzi choć jeden praktykkujący polonista. Czy wielu z Was omówiło juz literaturę okresu wojny, bo my jeszcze nie zdążyliśmy, a nie wiem jak bez takiej wiedzy zanalizować dany wiersz, czy omówić Kartotekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3w3link4 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 23:32 co pisaliscie w poleceniu 1??(co laczy poczatek i koniec ..chyba :)) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:37 Choroba?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:53 Masakra i porażka... Zdecydowanie powinno się rozłozyć pisanie na 2 dni... Na drugiej części myślałam tylko o tym, żeby iśc do domu i zjeść coś... Czuję, żwe leżę i kwiczę... Nie miałam ochoty tego pisać, bez tego wiem, że zostanę bezrobotną... Shit! Odpowiedz Link Zgłoś
antykatol Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 00:57 pisanie poziomu roz zaraz po poziomie pod to wielka pomylka ludzie sa zmeczeni i nie chce im sie pisac na sile cos wymyslaja, leja wode poziom roz powinien byc nastepnego dnia a czas na oba egzaminy wydluzony o 20-30 minut bo nie wszyscy sie wyrobili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katharsis Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.elsnet.pl 23.11.04, 01:02 Rozszerzenie - Wielka Improwizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goosia Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.tomaszow.mm.pl 23.11.04, 01:06 moja reakcja na rozszerzoną? chorobliwy śmiech.... Kurce kartoteki nie omawialiśmy. skutek- nadinterpretacja (no moze nie taka jak kumpeli, która stwierdziła, że może Bohater potrzebuje pomocy :) koleżanka jest zdecydowanie nadopiekuńcza)... Morlnośc pani Dulskiej przerabialismy, ale nie spoób kreacji bohaterów... dziwne.mimo to podjęłam walkę :P mało czasu. ani na podst, ani na rozszerzonej nie zdążyłam przeczytać mych wypocin. kartkę oddawłam jak nauczyliel już zabierał... troszkę jestem podłmana bo się chcę dostć na psychologię,a polski jest mi baaardzo potrzebny. swoją drog lektura kartoteki zapowiada się bardzo ciekawie... niezły schiz... u nas wszystkie oceny są stawiane z podstawowej, natomiast z rozszerzonej tylko pozytywne, także lepiej dostać gonga niż dwóje czy tróję... lalka: temat banalny jakich nie lubię, ale schemat odpowiedzi może być co najmniej dziwny... także nigdy nie wiadomo. troszkę zawaliłam z powodu braku czasu. z poprzedniej próbnej maturki miałam 60 pkt, teraz chyba raczej na pewno :P gorzej esej: na ostatnie pytanie nie odpowiedziałam... nie byłam pewna, nie chciałam tracić czasu... postanowiłam że jak napisze wypracowanko to do tego wrócę. niestety nie zdążyłam. ogólnie to jestem szczęśliwa, że to tylko próbna... poza tym ładną zimę mamy tej jesieni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemszczur Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 07:26 podstawowa- esej dosc latwy, wypracowanie proste. rozszerzona~ liryk do analizy srednio-trudny, a dramaty sa nudne- wiec po co porownywac? czas: na podstawowej o 13.50 oddalem kartki; na rozszerzonej o kolo 16- 16.10 pozdrawiam pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.udn.pl 23.11.04, 07:58 nie masz sie xczym chwalic bo oddałes kartki szybko i pewnie głupoty popisałes Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 09:12 jak dla mnie to test był dosyć łatwy w porównaniu do wcześniejszych dawanych mojej klasie przez polonistkę, wypracowanie o Lalce pisalam bo o Krasickim pojecia nie miałam wogole;-) Na rozszerzonej wiersz bo kartoteki nie przerabialismy i nie mialam przyjemnosci przeczytac;] wydaje mi sie ze wypracowanie poszło mi lepiej na rozszerzonej, bło mniej osób łatwiej se skupic. Poza tym mieliśmy tragiczne warunki, pisaliśmy na sali gimnastycznej nie ogrzewanej siedzielismy w kurtkach... bez sensu:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anwawa Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:30 U mnie wypracowanie (Lalka) wyszlo dziwnie,pisalam kazdy watek krotko i konkretnie, poniewaz w temacie byl odnosnik "i na podstawie utworu" wspomnialam takze o malzenstwie Kolichowskich jako o malzenstwie w ktorym wspolmalzonkowie kloca sie o pieniadze.temat potraktowalam jako porownanie roznych sposobow postrzegania milosci (pisalam tez o milosci Stawskiego do pieniadza oraz egoizmie Izabeli oraz Nieslawskiej do wujka Stanislawa):0 w dalszej czesci o malzenstwie podzielilam ten problem na malzenstwo z milosci (przynajmniej dążenie Wokulskiego do takiego malzenstwa) i malzenstwa z rozsadku, dla pieniedzy(Wokulski z Minclawa, Nieslawska, dazenie do takiego malzenstwa przez Ize i Stawskiego) w gruncie rzeczy praca bogata merytorycznie, gorzej ze stylistyka, moze nauczyciel sprawdzajacy bedzie mial dobry humor i postawi mi kilka punktow za dodatkowe watki :0 -marzenia, w gruncie rzeczy napisalam rowno 3 strony czcionka sredniej wielkosci (chyba nie za malo?), wstep i zakonczenie raczej z zycia bez wspominania o lekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzyści Odpowiedzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:25 Czy i gdzie mozna znalezc arkusze i odpowiedzi z wczorajszej matury? (oprócz kiosku) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goosia Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 11:56 Ide na kurs przygotowawczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimezis Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:59 Co za barany to wymyslaly? Bedzie tak ze 3/4 ludzi nie zda matury. To bedzie jazda Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 14:46 Kupiłam GW, mam wyniki. Być może jestem idiotką, kretynką, debilką, wtórną analfabetką i dnem wklęsłym. Być może nie zasługuję na indeks i legitymację studencką. Być może "humanista" to wyłącznie ten, kto potrafi wyjaśnić, dlaczego każdy z nas ma harfę w uchu. Być może. W takim razie powiem krótko: niech ich wszystkich szlag trafi. Pie.. polski system edukacyjny i idę na piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 14:49 Jak babcię kocham, cenzura! W poprzednim poście napisałam ten wykropkowany wyraz w jego pełnym, soczystym brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natchniuza Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 16:05 Akurat to pytanie o harfe w uchu bylo banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 03.12.04, 17:06 > Akurat to pytanie o harfe w uchu bylo banalne. Widocznie zostało dostosowane do poziomu wielbicieli poezji lingwistycznej. Ja za takową nie przepadam, a pytanie było (w moim odczuciu) idiotyczne. Ale nie wracajmy już do tego, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 16:16 Tez tak myśle ze na podstawie tej próbnej matury to wiekszosc jej nie zda.Dlaczego nikt od kogo to zalezy nie zastanawia sie jak ta matura ma sie do osiaganej wiedzy w trakcie 3 lat nauki.Tematy maturalne beda jednakowe w całym kraju wiec dlaczego przygotowanie jest zupełnie rozbieżne w róznych szkołach.Myśle ze można byc bardzo dobrym z polskiego/i nie tylko/a z taka matura można sobie zupełnie nie poradzić.Dla mnie ta matura to nieporozumienie.Ci ktorzy kiedys zdawali normalna mature teraz z nas chcą zrobić chyba wariatów,bo inaczej nie mozna tego nazwac-ale co maja w tym za cel?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caspo Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 15:20 No dokładnie, ja z polskiego raczej nie jestem najgorsza, a w te klucze trafiają czasami tylko najgorsze głąby, poroniona ta matura z polskiego, bo z innych przedmiotów ujdzie. Ta niczego nie sprawdza, bo tak naprawdę, to nie jest ważne jak napiszesz tę pracę, tylko czy dostrzeżesz coś, co ubzdurał sobie jakiś egzaminator z Pcimia Dolnego. Sic! A to "leczenie" albo "mimesis" chyba nie jest dobrą odpowiedzią. Przecież w 1. to ewidentnie choroba, a nie "leczenie". Wrr... Odpowiedz Link Zgłoś