Dodaj do ulubionych

MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:30
Podstawowa - banał
Rozszerzona - oddana pusta kartka

A jak było u was?
Obserwuj wątek
    • soulbrother Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 14:39
      Kiedy zamieszczą PDFy z tych matur, bo w mojej superrinteligentnej szkole nie
      raczyli przeprowadzić nam tego szytu...
    • Gość: kubuspuchatek18 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:57
      a jakie miałeś/aś tematy??

pozdrawiam, J.
    • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 14:59
      > Podstawowa - banał

Czy my pisaliśmy to samo? Ja tam niestety żadnego banału nie widziałam.
      Roztrząsanie zdań w rodzaju "Każdy ma w uchu małą harfę" nie należy do moich
      ulubionych czynności.

> Rozszerzona - oddana pusta kartka

U mnie był tylko poziom podstawowy... Myślałam, że to wytyczne dla całego
      kraju. Cholera.
      • Gość: katharsis Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.elsnet.pl 23.11.04, 00:56
        Jestem w klasie humanistycznej, dokonałam wielu analiz i interpretacji. Muszę
        stwierdzić, że nie spodziewałam się takich tekstów. Trudno powiedzieć, czy mam
        śmiać się czy płakać. Teksty zaczerpięto najprawdopodobniej z księżyca, by
        sprawdzić naszą wiedzę i przekonać się, czy jesteśmy rzeczywiście godni
        reformy. Jestem załamana. Wybrałam pierwszy temat, z czego jestem
        usatysfakcjonowana, ale czy dokonałam właściwej analizy ... tego nie wiem, bo
        Internet podaje różne interpretacje tekstu.
    • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:07
      Możecie mi powiedzieć, o czym pisaliście na rozszerzonym?
    • gdabski Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:32
      Test był w miarę prosty. Nie mogłem wyobrazić sobie klucza do Krasickiego, więc
      pisałem o "Lalce", choć temat średnio mi pasował.

Pls napiszcie co było na rozszerzonej. Nie pisałem jej, choć u mnie w szkole
      można było, ale podejrzewam przeciek...

/Gdabski
      • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:42
        > Test był w miarę prosty.

Czyżbym była aż taka tępa? Dla mnie większość pytań brzmiała tak, jakby wzięto
        je wprost z księżyca. Jeśli podobnie będzie wyglądała prawdziwa matura, mogę
        zapomnieć o polonistyce i zostać konserwatorem powierzchni płaskich.
        • gdabski Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:45
          No dobra, nie załamujta się. Przecież nie znamy jeszcze odpowiedzi...
          Moim zdaniem taki test pierwszy z informatora (o solidarności etc) był
          trudniejszy.

/Gdabski
        • Gość: tomek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.udn.pl 23.11.04, 07:54
          wcale nie jestes tępa tylko ten esej był naprawde głupi. a pytania do niego
          jeszcze gorsze
        • Gość: gosc Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 09:36
          popieram!!!! nie było proste!!! ale w koncu to matura i może jak podniosą
          poziom to bedzie miała jakieś znaczenie na rynku pracy...nie wiem ...chyba juz
          szukam jakichś wyjaśnień bo nic innego mi do głowy nie przychodzi
      • gosia_smile Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 15:53
        podsumowując próbną maturkę, nasuwają mi się następujące wnioski:

1. co do podstawowej - nie była wybitnie trudna, aczkolwiek test był
        trudniejszy niż z tej czerwcowej, wymagał większej uwagi, temaciki z kolei
        lekko nudnawe - ostatecznie wybrałam satyrę Krasickiego (na co bym się nie
        porwała, gdybym wcześniej co nieco o tym nie pisała na OLIJP), ogólnie ujdzie -
        mogliby się postarać o jakieś bardziej zróżnicowane tematy, mniej monotonne

2. pytanka do rozszerzonej:
        1) Analiza i interpretacja wiersza Tadeusza Nowaka "Psalm o powrocie".
        2) dokładnie nie pamiętam, ale coś w tym stylu: Porównaj kreacje bochaterów na
        podstawie fragmentów "Moralności Pani Dulskiej" i "Kartoteki".
        W pierwszym momencie lekko się przeraziłam - wiersz vs. teksty, które nie znam -
        najgorsza kombinacja. Ostatecznie wybrałam analizę interpretację wiersza - co
        prawda nie przepadam za takimi tematami, bo mam zdolności do przewsadzania;),
        albo lekko mówiąc nadinterpretacji. Jednak o dziwo jakoś mi się pisało i nie
        wiem czy nawet nie lepiej poszła mi rozszerzona. Ale co będzie to zobaczę
        dopiero za jakiś czas.

Pozdrawiam,
        powodzenia na kolejnych "być albo nie być";)
        • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 16:12
          > Porównaj kreacje bohaterów na
          > podstawie fragmentów "Moralności Pani Dulskiej" i "Kartoteki".

Bardzo dziwne zestawienie. Zawsze można coś wymyślić, ale kto wie, jakie
          odpowiedzi zaserwują autorzy klucza...
          • gdabski PRZECIEK 22.11.04, 16:29
            2) dokładnie nie pamiętam, ale coś w tym stylu: Porównaj kreacje bochaterów na
            podstawie fragmentów "Moralności Pani Dulskiej" i "Kartoteki".

No i ten temat znałem już w przerwie między częścią podstawową i rozszerzoną.
            Gratulujemy udanego otwarcia tematów o tej samej godzinie we wszystkich
            szkołach :/ Miałbym kilkanaście minut na podszkolenie się...

/Gdabski
            • Gość: nauczyciel Re: PRZECIEK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 20:09
              poduczyć chyba z ortografii !!! Ty bohaterze !
              Czy może też jesteś dysgrafem i dyslektykiem !
              • Gość: enzooo Re: PRZECIEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:39
                dysgrafikiem a nie dysgrafem...
            • Gość: Zdziwiona Re: PRZECIEK IP: *.chello.pl 23.11.04, 08:13
              U mnie było tak samo. Część nauczycieli źle rozdała arkusze i niektórzy zamiast
              podstawowej pisali rozszerzoną maturę! I tak nie było w jednej klasie, ale w
              kilku. I oczywiście czyja to wina? Odpowiedź jest prosta: uczniów! Bo przecież
              powinni od razu zobaczyć, ze dostali nie ten arkusz... W sumie się z tym
              zgadzam, ale była chyba mowa, ze arkusze powinny byc otwierane przy wszystkich
              a nie przynoszone z pokoju nauczycielskiego...
        • gosia_smile Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 20:21
          rumieniec wstydu oblał moje lica... wstyd!
          przepraszam wszystkich bohaterów - ale tak to jest gdy śleczy się nad pracą o
          wile za dużo. wczoraj pisałam, dzisiaj kończę i naprawdę zmęczenie daje się we
          znaki, bo żeby taki (!) błąd zrobić;/ zgroza
    • Gość: ja Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:53
      myślałam, że bedzie gorzej... ale w sumie to miałam nieszczęście w
      szczęściu ;). wielu lektur nie czytałam i w sumie to nie zależy mi jakoś bardzo
      na maturze z polskiego- wystarczy że zdam. ale cieakawa byłam jak by mi poszło,
      gdybym musiała pisać na jakis temat związany z lekturą, której nie czytałam. a
      akurat trafiła się lalka...

rozszerzonej nie pisałam, ale też jestem ciekawa co było
      • Gość: lolek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:07
        Nie wiecie czy gdzieś w necie pojawiły się już arkusze ?
      • Gość: ehhh Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.stok.xen.pl 22.11.04, 16:10
        Test byl beznadziejny ,ehhh te pytania ://
        Co do pracy to wszystko byloby opk gdyby nie ten czas-dla mnie bylo go jednak
        za malo!!!,nie dokonczylam pracy siedzac nad tym glupim testem i pytaniami :(
        • Gość: rozczarowana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.11.04, 16:45
          Zgadzam sie z wieloma poprzednikami ze bylo za mało czasu na to wszystko. było
          170 minut a mogli zaokrąglić do 3 godzin. I szczerze mowiąc własnie te 10
          minut by mnie zbawiło bo zdążyłabym wtedy napisać wnioski a tak polecą punkty
          za kompozycję i brak wniosków. Oprocz tego kompletnie zaskoczyło mnie pytanie
          dotyczące wyrazu BYŁŻEBY....do tej pory sie zastanawiam jaka moze byc
          prawidlowa odpowiedz :/
          Wychodzę z założenia że ją zdam :]
          • Gość: szczypior Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.176-111.szeptel.net.pl 22.11.04, 16:49
            Oprocz tego kompletnie zaskoczyło mnie pytanie
            dotyczące wyrazu BYŁŻEBY....do tej pory sie zastanawiam jaka moze byc
            prawidlowa odpowiedz :/

Moim zdaniem B, partykula wzmacniająca pytanie, ale reki uciac nie dam.

Pozdrawiam wszystkich zniesmaczonych beznadziejnoscia matury z polskiego. Oby
            jutro angielski byl w miare normalny...
            • Gość: jotka Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:18
              Słuchajcie, ja maturę mam już dawno za sobą, ale śledzę i trzymam za Was
              kciuki. Czy ktoś mógłby napisać, co było na podstawowej, podobno był jakiś
              temat z "Lalki"?
              • Gość: Rivam Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:38
                Temat z podstawowej brzmiał mniej więcej tak: "Czym jest miłość i małżeństwo dla
                bohaterów "Lalki" B. Prusa? Odpowiedz na pytanie po analizie zamieszczonych
                tekstów."

Podane były 3 teksty - wypowiedzi, przmemyślenia Izabeli Łęckiej, Wokulskiego i
                Starskiego.

Drugi temat dotyczył satyr Krasickiego. Nie pamiętam go, bo nawet przez głowę mi
                nie przeszło by go pisać... ;)

Pozdrawiam Maturzystów!
                • Gość: jaszczura Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.aonet.pl / *.crowley.pl 23.11.04, 00:13
                  podstawowy w sumie nie tak zle :) za to rozszerzony trzeba bylo troche
                  poglowkowac ale dalo sie zrobic oczywiscie drugi temat z dulska i kartoteka bo
                  wiersz nowaka mnie troche dobil hehe:)
                  a co do tego ze nie mozna wychodzic w czasie matury na milosc boska tam mi sie
                  chcialo szczac!!!!!!!!!!!!!11 ze nawet nie sprawdzilam wypracowania i od razi
                  do lazienki pobieglam
              • Gość: just_me Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:07
                poza Lalką była satyra Krasickiego i trzeba było opisać, jakie wady Polaków
                dostrzega on w przytoczonym tekście, oraz powiedzieć jakie jeszcze wady zauważył
                w innych satyrach.

We fragmentach z Lalki był jeszcze Szuman i prezesowa Zasławska.
                • Gość: captain.crush Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 18:21
                  Gdzie były????? Ja mialam tylko trzy fragmenty. Czyzbym czegos nie zauwazyla...?
    • Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:54
      Trudna była matura! Napisałem rozszerzoną, przed czasem skończyłem, bo w sumie
      czas to się skończył o 17.40, a ja w szkole nie mieszkam.

Wybrałem dwa razy drugi temat. Ja nie wiem, może chodzę do złej szkoły, ale u
      mnie były problemy z napisaniem tych matur. Poza tym nauczyciele skutecznie
      odstraszyli przed rozszerzoną. Kto wejdzie do klasy i nic nie napisze dostaje
      lasera. Zgłosiło się 5 osób(w całej szkole), dwie odpadły po zobaczeniu
      tematów. Dwie wybrały drugi temat, macie jakieś klucze, odpowiedzi?

Po jakiego wała mamy czytać te lektury, jak i tak zawsze nam dadzą coś spoza
      branży? Czy po to tą Dulską wywalili z kanonu lektur, żeby walnąć nam na
      maturze?
      Lać wodę to ja umiem, oj umiem. Gdzie są jakieś klucze, czy odpowiedzi, muszę
      sprawdzić...
    • Gość: kubuspuchatek18 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:35
      to widze, ze pisaliśmy to samo. tekst czytany na podstawowej do najłatwiejszych
      nie należał ale widziałąm trudniejsze. wypracowanie: gdybym znałą więcej
      wierszy Krasickiego wybrałabym interpretację no ale wybrałąm "lalkę" dla mnie
      ten temat był banalnie prosty. poziom podstawowy skończyłam 30 minut przed
      czasem.

rozszerzona trudniejsza. wiersz do analizy ("psalm o powrocie" bodajze) był dla
      mnie pza zasięgiem. wybrałm porównanie kreacji bohaterów. jak zaczęłam pisać to
      mi sie to nawet spodobało. skończyłąm 45 minut przed końcem:P

trudne to nie było. spodziewałam się gorszych tematów:)

pozdrawiam, Julia
      • Gość: Ewa Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.chello.pl 22.11.04, 19:21
        Dla mnie podstawowa byla gorsza niz rozszerzona. Podobnie jak wiekszosci nie
        starczylo mi czasu. po napisaniu testu(do ktorego pytania byly dosyc proste,
        ale sam esej-tragiczny)zostalo mi malutko czasu na 2 temat.od razu wybralam
        lalke.zalamana jestem jednak tym ze ostatnia strone napisalam w 15 minut i sa
        na niej same bzdury.chociaz temat byl bardzo prosty, ale baaardzo
        rozbudowany.poza tym w pedzie zapomnialam napisac o zaslawskiej i szumanie...
        a jesli chodzi o rozszerzona to wybralam 2 temat. wydal mi sie prosty, chcoiaz
        kartoteki nie czytalam.w koncy oba teksty laczyla groteska, prawda??
        a i jeszcze jedno.czy wam stawiaja za to oceny??bo u mnie tak. i to jeszcze
        uwzaja je za najwazniejsze w roku-tak jak moja swietna anglistka...to jest
        zalamujace, a przeciez chodze do calkiem dobrego liceum...
        • Gość: anomim Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.jastrzebia.sdi.tpnet.pl 26.11.04, 16:27
          nie mają wam prawa tego wstawić do dziennika, mogą tylko włożyc kartke z
          wynikami na osobnej stronie i tym ktorym poszlo dobrze moga zagladajac do niej
          podniesc oceny natoiast na obnizenie nie moze to wplynac tak nam tlumaczyli ze
          to jest zapisane w jakims statusie matur
    • Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 19:15
      Wypracowania nie były trudne do napisania i o dziwo, bardziej pasowało mi to z
      poziomu rozszerzonego-dlatego zapewne, że czytałam "Moralność pani Dulskiej".
      Problemy sprawił mi za to tekst publicystyczny-jak zwykle zresztą. Jeśli chodzi
      o pytanie z "byłżeby" to potraktowałam je bezmyślnie i zaznaczyłam odpowiedź A,
      a teraz wydaje mi się ono banalnie proste :( Coż, to tylko 1 punkt, w dodatku
      matura próbna...Będę miała nauczkę na przyszłość, żeby czytać uważniej
      pytania...Tylko skąd wziąć na to czas? Poziom podstawowy ukończyłam na styku, a
      przydałoby się jeszcze kilka dobrych minut...Ogólnie rzecz biorąc, 170 minut na
      tekst i wypracowanie to moim zdaniem za mało. Poziom rozszerzony zakończyłam
      jednak przed czasem-hmm, miejmy więc nadzieję, że nie poleci zbyt dużo punktów
      z tekstu publicystycznego i powinno być dobrze...
      • Gość: Ewa Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.chello.pl 22.11.04, 19:25
        aaa i jeszcze jedno!! w pytaniu o jedno slowo-co napisaliscie??u mnie zdania sa
        podzielone miedzy mimezis a katharsis..ja wybralam to pierwsze
        • Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 19:28
          hmm...ja nie napisalam ani mimesis ani katharsis...cos zupelnie
          innego...takiego bardziej swojskiego...a te dwa pierwsze okreslenia nie
          przyszly mi nawet do glowy, myslalam, ze chodzi o cos innego, bardziej o
          przymiotnik...wyglada na to ze zawalilam tekst :D
          • Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 19:31
            teraz z cala niemal pewnoscia moge powiedziec, ze to mimesis..rychlo w czas...
            • Gość: lolek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:38
              że co ? memesis ? pogieło was?
              odpowiednie słowo to: ukojenie

co do bylozeby to odpowiedz b)

u mnie 50% wyszło po przeczytanie temtów na rozszerzonej ;)

dajcie jakieś linki do klucza ;)))
              • pippilotta Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 19:50
                skad wiesz, że ukojenie? ja napisałam cos jeszcze innego
            • Gość: magon Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.11.04, 20:46
              no nie wiem czy tam pasuje mimesis albo katharsis. w pytabiu bylo wyraznie
              zaznaczone ze chodzi o CECHE costam okreslajaca. mimesis ani katharsis to nie
              sa cechy.
              • Gość: FragolA Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:51
                jak dokładnie brzmiało to pytanie? ktoś pamięta?
                też mi się wydawało, że bardziej chodziło o przymiotnik...
                ale juz mam taki bałagan w głowie - każdy twierdzi co innego, ale ci co
                twierdzą, że to jest mimesis lub katharsis, to nie mam zielonego pojęcia skąd
                im taki pomysł do głowy przyszedł...

hm... jutro wszystko będzie jasne:)
          • marek-t-86 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 19:32
            Ja napisałem katharsis, ale nie wiem, czy to na pewno dobrze
        • Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:37
          ja napisałem mimezis, proszę kogoś o odpowiedzi, ale się doprosić nie mogę.
          • Gość: just_me Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:41
            ludzie kochani, mimesis to jak najbardziej CECHA, nie słyszeliście nigdy o
            mimetyczności sztuki, to pasowało tam idealnie!
    • livia_m Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 19:39
      Kochani!
      Najbardziej dziwi mnie to, że wy tu gadu-gadu
      a ja w tym czasie jeszcze się pociłam na maturce.
      U nas zakończyło się o 17.40.
      Z rozszerzonego wyszłam jako ostatnia.
      Wybrałam drugi temat. Wydał sie łatwy.

Podstawowy nie był taki łatwy.
      Bałam się, że nie zdażę z wypracowaniem - Lalka.
      Zdecydowanie za mało czasu.
      • Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:53
        Słabe tempo. U mnie kończył się o tej samej porze, a o 17.30 byłem w domu. A
        wcale tak blisko nie mieszkam.
        • livia_m Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 20:15
          ale ja lubie się rozpisywac i nie zostawiać
          pustych miejsc :-)
          • Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:16
            A ja trochę ponad normę, tylko obawiam się, że gdzieś zgubiłem właściwwy temat,
            albo wcale go nie zacząłem. hmmm... zobaczymy...;)
    • Gość: tatamta Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:15
      jak dla mnie to największa głupota uciekać tak z egzaminu. Jak już siedzisz to siedź może jakiegoś orta znajdziesz :P Podstawowa taka sobie, szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś prostrzego, pytanie co jest niezgodne w tych badaniach z poglądami pitagoraskimi było conajmniej dziwne... Rozszerzonej nie zdawałam, ale Kartoteki nie czytaliśmy jeszcze ani też niczego z literatury wojennej, a wydaje mi się że ten Nowak to o tym pisał w tym wierszu, więc miałąbym duuuży problem. Rozszerzona była TRUDNA.
    • Gość: snsrsmsr Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:21
      Jelsi chodzi o spor testowy, to ja napisalam mimesis i sadze, ze to poprawna
      odp.;P:P
      Test zasadniczo moglby sie wydawac latwy, ale czy cos, co ma swoj model
      odpowiedzi moze byc latwe?
      Na podstawowej pisalam o Krasickim- tak naprawde najwazniejsza tu byla
      znajomosc innych jego satyr. Na rozszerzoej zmierzylam z porownaniem sposobow
      kreacji bohaterow i szczerze mowiac, obawiam sie o te prace najbardziej. To nie
      bylo latwe. A wyboru nie mialam, bo tworczosc Nowaka jest mi kompletnie obca,
      wiec nie moglam interpretowac jego wiersza...
    • Gość: Grzesiek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:43
      Napisałem katharsis i to jest raczej źle. Niestety doszedłem do tego już po
      fakcie. Co do czasu to rzeczywiście za mało. Nie skończyłem testu, machnąłem
      wypracowanie i do testu miałem wrócić. Niestety średnio się udało. Alo ogólnie
      źle nie było. Rozszerzona - gorzej być nie mogło.
      • Gość: jana Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.kgb / *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 22.11.04, 21:03
        przyznam sie: w pytaniu o jeden wyraz napisalam "magiczna" i wydawalo mi sie,
        ze o to tu chodzi...
        • Gość: AHAAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:17
          Prawidlowa odpowiedz na pytanie 7 brzmi mimezis - albo nasladownictwo (natury) -
          obie odpowiedzi bylyby poprawne.
          Odnosnie przedostatniego pytania (o to w czym badania naukowcow sa zgodne a w
          czym nie) prawidlowa odpowiedz brzmiec bedzie : sa zgodni ze muzyka ma
          zbawienny wplyw na czlowieka, lecz nie na jego dusze (tak jak glosili
          pitagorejczycy) a na cialo :O proste i oczywiste. Jedyne pytanie ktore moglo
          sprawic problem to pytanie o "malej harfie" AHAAHAHHAAH malo nie zdechlem ze
          smiechu. Generalnie BANAL, EKIPO Z MENiS'u NIE POSTARALAS SIE o_O spodziewalem
          sie prawdziwego wyzwania a dostalem gazete do porannej kawy.
          Jesli chodzi o rozszerzony byl jeszcze latwiejszy niz podstawowy, a pisalem
          analize i interpretacje "Psalmu o powrocie" T. Nowaka, ktory btw jest jednym z
          moich ulubionych tworcow.

Ci ktorym sie nie udalo, nie trafili z dyspozycja czy cokolwiek - nie martwcie
          sie, to tylko proba ktora ma wam pokazac gdzie sa wasze slabe punkty. Tutaj
          wiec niepowodzenie jest na + dla was. Chillout.

Pozdrawiam wszystkich maturzystow ;]
          • Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:35
            Poproszę o jakiś link do strony z odpowiedziai w imieniu maturzystów.
          • Gość: do AHAAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:36
            nie wiem czemu jesteś tak pewna swoich odpowiedzi. ja w pytaniu 7 napisałam
            UKOJENIE i też mogłabym zaraz wybuchnąć śmiechem, ze ty zaznaczyłas inaczej.
            to, że ty tak napisałas, nie znaczy że tak będzie w kluczu i ze to jest
            prawidłowe. a jutro się przekonamy kto ma rację.

AHAAHAHHAAH malo nie zdechlem ze
            > smiechu. Generalnie BANAL, EKIPO Z MENiS'u NIE POSTARALAS SIE o_O
            spodziewalem
            > sie prawdziwego wyzwania a dostalem gazete do porannej kawy.
            > Jesli chodzi o rozszerzony byl jeszcze latwiejszy niz podstawowy, a pisalem
            > analize i interpretacje "Psalmu o powrocie" T. Nowaka, ktory btw jest jednym
            z
            > moich ulubionych tworcow.

no ciekawe, czy rzeczywiście masz wszystko tak perfekcyjnie, skoro to był taki
            banał. powodzenia na prawdziwej maturze życzę.
          • Gość: 3w3link4 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 21:36
            czy ktos wie w jakiej gazecie beda jutro wyniki ;]????
            • Gość: Brat Marthy Stuart Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:40
              W wyborczej oczywiście!
          • Gość: men Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:39
            ja troche inaczej zintepretowałem przedostatnie pytanie.Mianowicie napisałem że
            lekarze są zgodni co do pozytywnego oddziaływania muzyki na pacjentów ale jest
            to tylko jeden z czynników prowadzących do wyleczenia pacjenta a nie złoty
            środek.
        • Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:19
          Ja też tak myślałem do póki nie doczytałem do końca akapitu 10 czy 11, nie
          pamiętam, ale właściwie było czarno na białym, że mimezis.
      • marek-t-86 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 22.11.04, 21:34
        To wogóle było dziwne. Ja napisałem katharsis, gdyż to wydawało mi się
        najbardziej trafne, a dodatkowo w jednym miejscu było, że słowem łaczącym
        cośtam był katharsis. Ktoś dużo wcześniej napisał, że tym słowem
        jest "ukojenie", co jest możliwe, bo pytanie dotyczyło przymiotnika, a ani
        katharsis ani nemesis(czy jakoś tak) nie jest przymiotnikiem. Nie pisałem
        rozszerzonego, bo nie chciało mi się samemu siedzieć do 17:30, gdyż reszta na
        przerwie się zmyła. hehe.....i ja razem z nimi.

Ciekawi mnie jak jutrzejsza matura z anglika.

Pozdrawiam wszystkich.

Ps. Czy ktoś wie gdzie można znaleść klucz oraz arkusze z dzisiejszej próbnej
        matury? Patrzyłem na www.men.waw.pl, ale tam niczego nie znalazłem. Jak ktoś
        coś wie ciekawego, to niech napisze.

• Gość: Alek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:42
          A tam było coś o przymiotniku? Ja mam wolne do piątku z maturami.
    • Gość: IRUŚ Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.tele2.pl 22.11.04, 21:37
      ja tez walnołem mimezis (z braku innych pomysłów:P ), Lala mi nawet
      podpasaowala, a pierszego tematu nawet nie doczytalem do konca. Ogolnie spoko,
      ale tekst nie należał do najłatwiejszych. powodzenia na prawdziwej!!!
      • Gość: AHAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:43
        Psychoza, poprostu nie moge tego czytac (wiem, wiem - "jak nie chcesz to nie
        czytaj")

Ja sie nie mam o co martwic, poprostu znam swoja wartosc. Podtrzymuje to co
        napisalem wczesniej - banal. Moim jedynym problemem bylo zadecydowanie ktory
        temat jest trudniejszy, zeby nie zmarnowac tych 170, a pozniej 120 minut.

Pozdrawiam i zycze wam takze podobnych dylematow.
        • Gość: o. Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:53
          no fajnie. ja jak wyszłam też myślałam, że to był banał. ale jeśli było tak
          łatwe, to znaczy że było trudne. w końcu muszą jakoś zróżnicować wyniki, żeby
          zwiększyć wiarygodność nowej matury. szczerze mówiąc mi to tito, matura z
          polskiego obchodzi mnie jak nos majkela dż.

a tamtego posta napisałam, bo zareagowałam dokładnie tak jak ty na mojego:
          masakra, tego się nie da czytać.
        • Gość: marek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:00
          jak takiś mądry i pewny siebie jesteś (to do HEHEHEHEHE), to jak będziesz miał
          swój wynik tej próbnej maturki, to napisz, bez ściemy co dostałeś. Ok?

Pozdrawiam
          • Gość: 4831714 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: 217.153.164.* 22.11.04, 22:10
            witam wszystkich!! mam pytanko jaki byl dokladnie temacik 2 o krasickim i
            fragment jakiej satyry podano?? u mnie maturka jest przesunieta o jeden dzien i
            skoro juz mniej wiecej znam tematy to chcialam sie dokladnie zapytac. dziekuje
            z gory za odpowiedz:) pozdrawiam:) Ania
            • Gość: AHAAHAHAHAH Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:31
              Nie mam zamiaru sie z nikim licytowac na wyniki. To, ile dostane punktow bedzie
              stanowic dla mnie pewne wytyczne na przyszlosc. Taka jest istota probnej
              matury. Z mojej strony EOT.

Peace.
            • Gość: pani dj Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 22:40
              pytanie o krasickim brzmialo mniej wiecej 'co i w jaki sposob kytykuje
              krasicki' w podanym wierszu. oraz podac przyklady krytyki w innych jego
              utworach. wlasnie ten temat wybralam i jako inny utwor podalam 'zone modna' ale
              jeszcze wieele roznych mozna bylo wykorzystac.

tez napisalam mimesis. tak mi sie wydawalo.

poza tym, faktycznie dziwna ta matura byla. niby latwa, ale jednak trudna..
              polecenia byly niejasne momentami. niespojne. generalnie czesc mi sie wydala
              zupelnie bez sensu, tak zeby po prostu podciagnac punkty... np ta tabelka. ale
              juz ostatnie pytanie do takstu bylo ze znajmowosci eseju jako takiego. co tam
              napisaliscie? jakie wybraliscie punkty?

poza tym, drobny blad - w rozszerzonej oba tematy byly 'tematami 1'. dla mnie
              to nei robi roznicy, i tak podkreslalam to co wybralam.. ale zeby potem
              egzaminatorzy problemow nie mieli, przez co my mniej punktow dostaniemy.
              w rozszerzonej wybralam analize i interpretacje wiersza. ciekawa ejstem czy
              poprawnie zinterpretowalam.. :]
    • Gość: kalaruszek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.net.pl 22.11.04, 22:37
      ja nie wiem czy to ja taka wybitna czy matura tak prosta ale oddalam godzinę
      przed końcem czasu
      • Gość: just_me Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:47
        oddałam pracę sporo wcześniej, ale wcale nie uważam, żeby było to jakieś
        wybitnie łatwe. Muszę przyznać, że czytanie ze zrozumieniemi pozytywnie mnie
        zaskoczyło- nie miałam z nim większych problemów. Oba tematy do wypracowania
        wydawały mi się przyjazne.

Ale rozszerzona- koszmar!!! Czy w OKE siedzi choć jeden praktykkujący polonista.
        Czy wielu z Was omówiło juz literaturę okresu wojny, bo my jeszcze nie
        zdążyliśmy, a nie wiem jak bez takiej wiedzy zanalizować dany wiersz, czy omówić
        Kartotekę.
        • Gość: 3w3link4 Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.acn.waw.pl 22.11.04, 23:32
          co pisaliscie w poleceniu 1??(co laczy poczatek i koniec ..chyba :)) ??
          • Gość: Grzesiek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:37
            Choroba??
            • Gość: Moi Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 23:53
              Masakra i porażka...
              Zdecydowanie powinno się rozłozyć pisanie na 2 dni... Na drugiej części
              myślałam tylko o tym, żeby iśc do domu i zjeść coś...
              Czuję, żwe leżę i kwiczę... Nie miałam ochoty tego pisać, bez tego wiem, że
              zostanę bezrobotną...
              Shit!
    • antykatol Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 00:57
      pisanie poziomu roz zaraz po poziomie pod to wielka pomylka ludzie sa zmeczeni
      i nie chce im sie pisac na sile cos wymyslaja, leja wode poziom roz powinien
      byc nastepnego dnia a czas na oba egzaminy wydluzony o 20-30 minut bo nie
      wszyscy sie wyrobili
    • Gość: katharsis Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.elsnet.pl 23.11.04, 01:02
      Rozszerzenie - Wielka Improwizacja.
    • Gość: goosia Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.tomaszow.mm.pl 23.11.04, 01:06
      moja reakcja na rozszerzoną? chorobliwy śmiech.... Kurce kartoteki nie
      omawialiśmy. skutek- nadinterpretacja (no moze nie taka jak kumpeli, która
      stwierdziła, że może Bohater potrzebuje pomocy :) koleżanka jest zdecydowanie
      nadopiekuńcza)... Morlnośc pani Dulskiej przerabialismy, ale nie spoób kreacji
      bohaterów... dziwne.mimo to podjęłam walkę :P
      mało czasu. ani na podst, ani na rozszerzonej nie zdążyłam przeczytać mych
      wypocin. kartkę oddawłam jak nauczyliel już zabierał... troszkę jestem podłmana
      bo się chcę dostć na psychologię,a polski jest mi baaardzo potrzebny.
      swoją drog lektura kartoteki zapowiada się bardzo ciekawie... niezły schiz...
      u nas wszystkie oceny są stawiane z podstawowej, natomiast z rozszerzonej tylko
      pozytywne, także lepiej dostać gonga niż dwóje czy tróję...
      lalka: temat banalny jakich nie lubię, ale schemat odpowiedzi może być co
      najmniej dziwny... także nigdy nie wiadomo. troszkę zawaliłam z powodu braku
      czasu. z poprzedniej próbnej maturki miałam 60 pkt, teraz chyba raczej na pewno
      :P gorzej
      esej: na ostatnie pytanie nie odpowiedziałam... nie byłam pewna, nie chciałam
      tracić czasu... postanowiłam że jak napisze wypracowanko to do tego wrócę.
      niestety nie zdążyłam.

ogólnie to jestem szczęśliwa, że to tylko próbna...
      poza tym ładną zimę mamy tej jesieni :)
    • Gość: przemszczur Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 07:26
      podstawowa- esej dosc latwy, wypracowanie proste.
      rozszerzona~ liryk do analizy srednio-trudny, a dramaty sa nudne- wiec po co
      porownywac?
      czas: na podstawowej o 13.50 oddalem kartki; na rozszerzonej o kolo 16- 16.10
      pozdrawiam
      pl
      • Gość: tomek Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.udn.pl 23.11.04, 07:58
        nie masz sie xczym chwalic bo oddałes kartki szybko i pewnie głupoty popisałes
        • hyacinth Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 09:12
          jak dla mnie to test był dosyć łatwy w porównaniu do wcześniejszych dawanych
          mojej klasie przez polonistkę, wypracowanie o Lalce pisalam bo o Krasickim
          pojecia nie miałam wogole;-) Na rozszerzonej wiersz bo kartoteki nie
          przerabialismy i nie mialam przyjemnosci przeczytac;] wydaje mi sie ze
          wypracowanie poszło mi lepiej na rozszerzonej, bło mniej osób łatwiej se
          skupic. Poza tym mieliśmy tragiczne warunki, pisaliśmy na sali gimnastycznej
          nie ogrzewanej siedzielismy w kurtkach... bez sensu:|
          • Gość: anwawa Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:30
            U mnie wypracowanie (Lalka) wyszlo dziwnie,pisalam kazdy watek krotko i
            konkretnie, poniewaz w temacie byl odnosnik "i na podstawie utworu" wspomnialam
            takze o malzenstwie Kolichowskich jako o malzenstwie w ktorym wspolmalzonkowie
            kloca sie o pieniadze.temat potraktowalam jako porownanie roznych sposobow
            postrzegania milosci (pisalam tez o milosci Stawskiego do pieniadza oraz
            egoizmie Izabeli oraz Nieslawskiej do wujka Stanislawa):0 w dalszej czesci o
            malzenstwie podzielilam ten problem na malzenstwo z milosci (przynajmniej
            dążenie Wokulskiego do takiego malzenstwa) i malzenstwa z rozsadku, dla
            pieniedzy(Wokulski z Minclawa, Nieslawska, dazenie do takiego malzenstwa przez
            Ize i Stawskiego) w gruncie rzeczy praca bogata merytorycznie, gorzej ze
            stylistyka, moze nauczyciel sprawdzajacy bedzie mial dobry humor i postawi mi
            kilka punktow za dodatkowe watki :0 -marzenia, w gruncie rzeczy napisalam rowno
            3 strony czcionka sredniej wielkosci (chyba nie za malo?), wstep i zakonczenie
            raczej z zycia bez wspominania o lekturze.
    • Gość: maturzyści Odpowiedzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:25
      Czy i gdzie mozna znalezc arkusze i odpowiedzi z wczorajszej matury? (oprócz
      kiosku) :)
    • Gość: goosia Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 11:56
      Ide na kurs przygotowawczy
    • Gość: mimezis Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:59
      Co za barany to wymyslaly? Bedzie tak ze 3/4 ludzi nie zda matury. To bedzie
      jazda
    • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 14:46
      Kupiłam GW, mam wyniki.

Być może jestem idiotką, kretynką, debilką, wtórną analfabetką i dnem wklęsłym.
      Być może nie zasługuję na indeks i legitymację studencką. Być może "humanista"
      to wyłącznie ten, kto potrafi wyjaśnić, dlaczego każdy z nas ma harfę w uchu.
      Być może.

W takim razie powiem krótko: niech ich wszystkich szlag trafi.
      Pie.. polski system edukacyjny i idę na piwo.
      • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 23.11.04, 14:49
        Jak babcię kocham, cenzura! W poprzednim poście napisałam ten wykropkowany
        wyraz w jego pełnym, soczystym brzmieniu.
        • Gość: Natchniuza Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 16:05
          Akurat to pytanie o harfe w uchu bylo banalne.
          • another_story Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) 03.12.04, 17:06
            > Akurat to pytanie o harfe w uchu bylo banalne.

Widocznie zostało dostosowane do poziomu wielbicieli poezji lingwistycznej. Ja
            za takową nie przepadam, a pytanie było (w moim odczuciu) idiotyczne. Ale nie
            wracajmy już do tego, proszę.
    • Gość: Ola Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 16:16
      Tez tak myśle ze na podstawie tej próbnej matury to wiekszosc jej nie
      zda.Dlaczego nikt od kogo to zalezy nie zastanawia sie jak ta matura ma sie do
      osiaganej wiedzy w trakcie 3 lat nauki.Tematy maturalne beda jednakowe w całym
      kraju wiec dlaczego przygotowanie jest zupełnie rozbieżne w róznych
      szkołach.Myśle ze można byc bardzo dobrym z polskiego/i nie tylko/a z taka
      matura można sobie zupełnie nie poradzić.Dla mnie ta matura to
      nieporozumienie.Ci ktorzy kiedys zdawali normalna mature teraz z nas chcą
      zrobić chyba wariatów,bo inaczej nie mozna tego nazwac-ale co maja w tym za
      cel??
      • Gość: caspo Re: MATURA PRÓBNA - POLSKI (opinie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 15:20
        No dokładnie, ja z polskiego raczej nie jestem najgorsza, a w te klucze
        trafiają czasami tylko najgorsze głąby, poroniona ta matura z polskiego, bo z
        innych przedmiotów ujdzie. Ta niczego nie sprawdza, bo tak naprawdę, to nie
        jest ważne jak napiszesz tę pracę, tylko czy dostrzeżesz coś, co ubzdurał sobie
        jakiś egzaminator z Pcimia Dolnego. Sic! A to "leczenie" albo "mimesis" chyba
        nie jest dobrą odpowiedzią. Przecież w 1. to ewidentnie choroba, a
        nie "leczenie". Wrr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka