Dodaj do ulubionych

Wzory chemiczne

18.01.05, 22:15
Jaką nazwę systematyczną ma Co3O4 ?
Obserwuj wątek
    • Gość: elafan Re: Wzory chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:27
      To właściwie jest Co2[CoO4] - tlenek kobaltu (II) kobaltu (IV)

Pozdrawiam,
      • Gość: mm Re: Wzory chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:42
        pomyłka tlenek kobaltu II ,III źródło; Chemia przewodnik po pierwiastkach J.
        Emsley - wydawnictwo naukowe PWN W-wa 1997 równiez pozdrawiam :)
        • elafan Re: Wzory chemiczne 18.01.05, 23:00
          Oczywiście :D głupia pomyłka ;)
        • elafan Re: Wzory chemiczne 18.01.05, 23:22
          A jednak nie pomyłka - dobrze mi intuicja podpowiadała to jest tlenek kobaltu
          II kobaltu IV - źródło : "Chemia nieorganiczna" Włodzimierza Trzebiatowskiego
          wyd. PWN i "Chemia nieorganiczna cz.2" Lothara Kolditza wyd. PWN ,

I ja rowniez pozdrawiam :D
          • Gość: mm Re: Wzory chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:46
            trzebiatowski powołuje sie na $819 dla Mn3O4 i tam pisze ze jest to tlenek IIi
            III :(
        • gdabski Re: Wzory chemiczne 19.01.05, 02:46
          Jak dla mnie jest tak jak u mm:

O=Co-O-Co-O-Co=O

tlenek kobaltu II dikobaltu III

/Gdabski
          • Gość: elafan Re: Wzory chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 06:27
            Tylko że założyłeś naiwne przypuszczenie, że jest to związek o prostej budowie.
            Tak naprawdę to jest spinel izomorficzny z Fe3O4.
          • Gość: elafan Re: Wzory chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 06:59
            Wg takiero rozumowania zarówno Fe3O4 jak i Pb3O4 miałyby taką samą strukturę.
            • gdabski Re: Wzory chemiczne 19.01.05, 18:04
              Hmm, wchodzisz tu na wyższy, jak dla mnie, poziom abstrakcji :P. Posiłkowałem
              się też tym, że mój układ okresowy w ogóle nie przewiduje 4-wartościowego
              kobaltu. Ale nie będę obstawał przy swoim.

/Gdabski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka