tres_waw 17.04.05, 08:50 Nie jestem w stanie uwierzyć, że ściągania nie będzie. W naszej rzeczywistości społecznej jest to po prostu nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynk Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 08:52 hihihi," co to za matura bez ściągania !!!! " . Aż dziw bierze, ze Minister Edukacji wygłasza takie oświadczenie . Z tego wynika , ze dot. mozna było ściagąc .... DNO ! KOMPROMITACJA ! - nie pierwsza zresztą. JAKI PREMIER -TAKI MINISTER !!! Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 09:48 śmieszne są te pomysły, trzech pilnujących, przeciez żeby nie wiem co to i tak nie upilnują. Gdy ja zdawałem pilnujących był przynajmniej sześciu, w tym obserwator z uczelni wyższej i drugi z kuratorium i co z tego jak i tak większość ściągała, największe głąby z matmy zdały na 5! czy tego cke chce czy nie i tak bedą przymykać oko, nauczyciele zrobią wszystko aby ich uczniowie wypadli jak najlepiej na egzaminach Odpowiedz Link Zgłoś
rechott Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 19:13 Jeszcze musieliby zmienić się pilnujący, bo jak to będą nauczyciele z tej samej szkoły to niewiele się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
olutka_2 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 11:59 Zgadzam się, że nie upilnują wszystkich i napewno maturzyści będą ściągać. Co do jednego nie mogę się zgodzić - p.Magdziarz jest szefową Centralnej Komisji Egzaminacyjnej a nie Ministrem Edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Tzw ,,nowa matura''... 17.04.05, 09:51 to kolejne odwracanie kota ogonem od prawdziwych problemów oświaty.Kiedy mamy niż demograficzny co robi ,,rzad''Zamyka szkoły,zwalnia nauczycieli,wprowadza ,,wyscig szczurów''w oświacie(nie liczą się efekty pedagogiczne tylko ilość kursów,podnoszenie ,,poziomu''poprzez wprowadzanie komputerów???).I na koniec nowa matura.Zamiast podnieść poziom np jężyków obcych i dać dzieciakom możliowść zdawania FEC lub TOEFL po gimnazium robi się szopke pt.,,nowa matura''. Odpowiedz Link Zgłoś
pq5 Re: Tzw ,,nowa matura''... 17.04.05, 09:57 Ja osobiscie sciagalem z ksiazki pt. Vademecum maturzysty. I dostalem 4-ke A jak nauczyciele chca sie zachowywaac jak kanarzy w tramwajach to ch.. im w dupe ! Odpowiedz Link Zgłoś
pstradomski Re: Tzw ,,nowa matura''... 17.04.05, 10:57 Widzisz, a w mojej klasie co najmniej kilka osób zdawało całkiem bez ściąg. I poszło im dobrze. > A jak nauczyciele chca sie zachowywaac jak kanarzy w tramwajach Uważasz, że na maturze należy oszukiwać, a w tramwajach należy okradać państwo? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ŁYBACKA - JA BYM CIE POWIESIŁ ZA TEN BURDEL ... 17.04.05, 11:10 W OSWIACIE , KTÓRY STWORZYŁES POD PATRONATRM MILLERA, MATYRZYSCI TEGOROCZNI CI TEGO NIE ZAPOMNĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
ahym na studiach powinien być WYLOT 17.04.05, 11:10 matura maturą - a studia. znam ludzi, którzy przez 3 lata tylko ustne egzamy zdali bez ściąg (a był chyba tylko 1). na studiach za ściągi powinien byc wylot NATYCHMIASTOWY, ale jak już ktoś wyżej wspomniał w naszej społecznej rzeczywistości to nie jest realne. no bo jak się uczy dzieci, że można ściągać już w podstawówce i gimnazjum to co pomoże zakaz na maturze. jeżeli w pierwszych latach edukaji dzieciak nie zostanie poważnie ukarany za ściągi to będzie miał zasady w d*** Odpowiedz Link Zgłoś
kemoki byłby marny wynik 17.04.05, 11:13 moim zdaniem jest pewne przyzwolenie na sciaganie tak jak sedziowie przymykają oko na faule szkoły boją sie słabych wynikow bo to psułoby im opinie Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 11:58 Nowe wypracowanie maturalne z polskiego wymaga tak ścisłego pisania NA TEMAT,że ściąga tylko zapewni oblanie matury pisemnej.Do tej samej lektury można ułożyć wiele wersji tematów (i modeli odpowiedzi!)i za każdym razem, pisząc o tej samej lekturze, trzeba napisać o czymś innym,a bryki to nic innego jak protezy myślowe,które podają tylko schematyczne:kto, co, po co...Dlatego ściąganie na pisemnym polskim nie ma żadnego sensu,bo jeżeli napisze się nie na temat, to za każdą styl, kompozycję,język dostaje się 0 punktów i matura nie niezdana. Odpowiedz Link Zgłoś
malmarie Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:20 I tutaj się mylisz! Absurd polega na tym, że nawet jeśli ktoś napisze pracę nie na temat, ale uzyska tylko 1(!) punkt za tzw. "rozwinięcie tematu", czyli za zawartość merytoryczną, to jeżeli jego praca będzie miała więcej, niż 250 znaków należą mu się punkty za kompozycję (od 0 do 5), styl (od 0 do 5), język (od 0 do 12), zapis (od 0 do 4). Wniosek jest prosty - można napisać nie na temat i zdać maturę. Wiem, co piszę, bo tak się składa, że jestem egzaminatorem OKE. Można mieć tylko nadzieję, że bezpośrednio przed poprawą matur pojawią się jakieś nowe wytyczne, jeśli nie to praca nie na temat będzie punktowana... Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:49 Też jestem egzaminatorem.Poruszyłam problem bezmyślnego ściągania na zasadzie:"o "Lalaka",mam coś o tym!".Nawet jeżeli dostałby cudem 1 punkt, to przecież nie dasz punktów za kompozycję, jeżeli to, co pisze uczeń, nie wynika z analizy tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
malmarie Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 23:37 To zajrzyj na forum pytań i odpowiedzi krakowskiej OKE. Tak ktoś właśnie miał podobne wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
hipciaczek Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 12:10 Uważam, że jednak źle się stało, iż o warunkach przyjęcia na studia wyższe ma decydować wynik matury lub oceny na świadectwie. Wszyscy wiemy, że szkoła szkole nie jest równa. Są licea wymagające i dobrze przygotowujące i takie w których ma się tylko dobre oceny. Przedmioty maturalne często są w oderwaniu od rzeczywistości wybieranego kierunku studiów, zabiera się też uczelniom wyższym możliwość selekcji najbardziej odpowiedniego materiału na studenta. Matura powinna być jak do tej pory uwieńczeniem pewnego etapu i pośrednim zaproszeniem do dalszej edukacji a nie przepustką bezpośrednią na studia. Łatwiej jest przepchnąć jakiś przekręt na miejscu, znając "towarzystwo" od 4 lat, niż w całkiem nowej rzeczywistości egzaminu wstępnego. Nauczuciele kiepsko zarabiają więc łatwo będzie znaleźć takiego co "pomoże". Przeglądałem też różne materiały, propozycje nowej matury i mimo, że jestem już 8 lat po maturze i kierunek moich studiów zdecydowanie odbiegał od zagadnień tam przedstawionych, nie stanowiłaby ona dla mnie żadnego problemu i bez większych przygotowań. W moim liceum matury nie zdało kilka osób. To brutalne, ale o jakości egzaminu decyduje jego poziom trudności, czego wykładnikiem jest procent osób które nie zdały. Pytania nie muszą być z "kosmosu", wystarczy odpowiednio ustawić poprzeczkę. Proszę sobie zestawić z popularnymi kierunkami studiów, gdzie jest np. pięciu kandydatów na jedno miejsce...zda tylko 20% i to właśnie jest jakość. Jeżli tak będzie wyglądała nowa matura przyjmę ją z uznaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczus Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 13:03 chyba kazda szkola chce zeby wyniki byly jak najlepsze. a tak na marginesie, poprzednie matury kosztowały kilkaset tysięcy zł, a matura 2005 jakieś 6mln, więc jeśli okazałoby się że to był niewypał to by pozabijali tych co ją wymyślili. Ponadto próbna wyszła fatalnie, więc dało im to do myślenia żeby teraz dac coś łatwiejszego... także moim zdaniem matura 2005 rulez :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kali187 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 13:16 > chyba kazda szkola chce zeby wyniki byly jak najlepsze. No to niech lepiej uczy (zatrudni lepszych nauczycieli?) a nie sztucznie podciąga "poziom" przy okazji przyzwyczajając podopiecznych do oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczus Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:09 skad ty sie człeniu urwałeś?! co to znaczy: "niech lepiej uczy(zatrudni lepszych nauczycieli?)" ??? lepsi nauczyciele czekają na targu az ktos ich zatrudni ;) i myslisz ze tacy "lepsi nauczyciele" rwą się żeby uczyć w liceum za grosze? a wogóle znajdź fundusze zeby ich zatrudnić... Odpowiedz Link Zgłoś
enzo44 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:20 Tacy już jesteśmy zawsze sciągamy . Prawdopodobnie nie ma w naszym pięknym kraju osoby która nie ściągała lub nie pytałas się kolegi o odpowiedź na maturze.W moim l.o. to nawet sor od matmy sam zadania rozwiązał,bo powiedział że te rozwiązania studentów są złe . Naprawde zwsze bedziemy ściągać . Prawda jest jadnak taka , że jak pisałem egzaminy na studia to na sali było ze 20 pilnujących. A znaleźłi ise tacy co odpowiedzi spisywali od kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
jogismieszek Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:14 wszystkich nie wylapia. przecierz na studiach tez sie sciaga. Odpowiedz Link Zgłoś
retlo3 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:20 maturzysta złapany na ściąganiu powinien byc karany jak każdy oszust przez sąd powszechny. Obligatoryjny wyrok powinien byc nie mniejszy niż 1 rok bezwzględnego więzienia.Po kilku latach egzaminy w Polandii byłyby tak samo uczciwie prowadzone jak w całym CYWILIZOWANYM świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
touch98 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:37 Proponuje jeszcze każdą ławkę otoczyć drutem kolczastym, maturzystom założyc cewniki żeby nie tracili cennego czasu na wychodzenie do lazienek i... tak, podgląd kamer na piszącego. Tak - w trosce o jego spokój i zdrowie psychiczne. Czegoz sie nie robi dla uczniow? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka53 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:52 Nie jestem w stanie uwierzyć, że tak wielką wagę przykłada się do ściągania. Daję głowę, że osoby - które obecnie tak starannie ścigają jakieś objawy ściągania - same ściągały. Piszę to z własego doswiadczenia - byłam najlepszą uczennicą w klasie - wszyscy ode mnie ściągali - a teraz zajmują wysokie stanowiska i udają ekstra mądrych - takich, co to nigdy nie pomyśleli nawet o ściąganiu. Przecież to żałosne. Uczcie w szkołach tak i wymagajcie na adekwatnym poziomie - żeby nie trzeba było ściągać. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 16:08 kropka53 napisała: > Nie jestem w stanie uwierzyć, że tak wielką wagę przykłada się do ściągania. znaczy z której strony chcesz wagę przykładać? od strony ukrócenia ściagania czy wręcz przeciwnie? > Daję głowę, że osoby - które obecnie tak starannie ścigają jakieś objawy > ściągania - same ściągały. nawet gdyby: to ma być argument za oszukiwaniem? > Piszę to z własego doswiadczenia - byłam najlepszą > uczennicą w klasie - wszyscy ode mnie ściągali - a teraz zajmują wysokie > stanowiska i udają ekstra mądrych trzeba było nie dawac odpisywać i byłoby po kłopocie :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
kropka53 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 16:24 Obojętnie z której strony przykładać wagę - nie tu jest problem. Dlaczego zakładać z góry, ze uczniowie będą ściągać i potęgować działania dotyczące tego przypuszczenia - zauważyłam już od dosyć dawna, że wiele osób robi szum wokół nieważnych spraw - udając, że bardzo ciężko pracują. Czy nie lepiej byłoby np zająć się pracą naukową i wymyśleć coś dla dobra ludzkości? Pewnie, że to trudniej - łatwiej zrobić wiele szumu wokół ściągania - ustalić specjalne osoby do kontrolowania i organizowania (dodatek do pensji), kursy - jak pilnować zdających, wyjazdy na konferencje (a są takie, są). Wszystkiego najlepszego - głupoto! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Matura: ściąganie surowo karane 18.04.05, 21:08 kropka53 napisała: > Obojętnie z której strony przykładać wagę - nie tu jest problem. ależ tu właśnie jest problem :) w ściąganiu i przyzwoleniu na nie :) > Dlaczego zakładać z góry, ze uczniowie będą ściągać i potęgować działania > dotyczące tego przypuszczenia skoro uczniowie nie ściągają, to nie powinni sie niczego bać :) > zauważyłam już od dosyć dawna, że wiele osób robi szum wokół > nieważnych spraw - udając, że bardzo ciężko pracują. oj, oszukiwanie to dość poważna sprawa :) > Czy nie lepiej byłoby np > zająć się pracą naukową i wymyśleć coś dla dobra ludzkości? a kto ma sie w przyszłosci zająć sie praca naukową i wymyślaniem czegos dla dobra ludzkości? Ludzie którzy ślizgali sie na ściaganiu i w ten sposób wygryzających tych, którzy cos umieją i mają ochote pracowac nad sobą i swoja wiedzą? > Pewnie, że to > trudniej - łatwiej zrobić wiele szumu wokół ściągania - ustalić specjalne > osoby do kontrolowania i organizowania (dodatek do pensji), kursy - jak > pilnować zdających, wyjazdy na konferencje (a są takie, są). po co? uczciwi egzaminatorzy w ramach swoich obowiazków powinni to czynić. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 16:05 mam nadzieję ze tak będzie Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
alusiaa86 HAHHHAHHHHAA dobre!!! wiecej takich artykułów:D:D 17.04.05, 16:59 taaaa za ściąganie zawsze można było wylecieć i kupa im w oko będzie tak jak zawsze nic sie nie zmieni będą ściągać i tak!! hahaha sędziowie boczni:D:D:D najpierw trzeba coś sobą reprezentować:D:D:D 8 Lo Bydgoszcz pozdro Damy Rade !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e o kurcze )))... czyzby puste sale 17.04.05, 17:24 ...czy moze w koncu matura...jedno jest pewne, pewnie bym dzisiejszej matury nie przeszedl...a moze litylko zartuje patrzac na meego syna co jest co chwila uczniem miesiaca w jego szkole...))) Odpowiedz Link Zgłoś
extrema77 Matura, ściąganie i spoleczna rzeczywistosc 17.04.05, 17:44 tres_waw napisał: > Nie jestem w stanie uwierzyć, że ściągania nie będzie. W naszej rzeczywistości > społecznej jest to po prostu nierealne. ------------------------ Moze wlasnie polska spoleczna rzeczywistosc jest wlasnie taka poniewaz sciaganie i inne oszustwa sa spolecznie aprobowane. Wychowanie w poszanowaniu prawa i uczciwosci zaczyna sie od najmlodszego. Czym skorupka za mlodu nasiaknie tym pozniej emanuje na ulicy, w pracy, w lawach sejmowych i gabinetach ministerialnych. Odpowiedz Link Zgłoś