Dodaj do ulubionych

Matura: ściąganie surowo karane

17.04.05, 08:50
Nie jestem w stanie uwierzyć, że ściągania nie będzie. W naszej rzeczywistości
społecznej jest to po prostu nierealne.
Obserwuj wątek
    • brynk Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 08:52
      hihihi," co to za matura bez ściągania !!!! " . Aż dziw bierze, ze Minister
      Edukacji wygłasza takie oświadczenie .
      Z tego wynika , ze dot. mozna było ściagąc .... DNO ! KOMPROMITACJA ! - nie
      pierwsza zresztą. JAKI PREMIER -TAKI MINISTER !!!
      • milu100 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 09:48
        śmieszne są te pomysły,
        trzech pilnujących, przeciez żeby nie wiem co to i tak nie upilnują.
        Gdy ja zdawałem pilnujących był przynajmniej sześciu, w tym obserwator z uczelni
        wyższej i drugi z kuratorium
        i co z tego jak i tak większość ściągała, największe głąby z matmy zdały na 5!
        czy tego cke chce czy nie i tak bedą przymykać oko, nauczyciele zrobią wszystko
        aby ich uczniowie wypadli jak najlepiej na egzaminach
        • rechott Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 19:13
          Jeszcze musieliby zmienić się pilnujący, bo jak to będą nauczyciele z tej samej
          szkoły to niewiele się zmieni.
      • as75 Afery a sciaganie - zwiazek prosty-czym skorupka.. 17.04.05, 11:43
      • olutka_2 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 11:59
        Zgadzam się, że nie upilnują wszystkich i napewno maturzyści będą ściągać. Co
        do jednego nie mogę się zgodzić - p.Magdziarz jest szefową Centralnej Komisji
        Egzaminacyjnej a nie Ministrem Edukacji.
    • ezpa7z9 Tzw ,,nowa matura''... 17.04.05, 09:51
      to kolejne odwracanie kota ogonem od prawdziwych problemów oświaty.Kiedy mamy
      niż demograficzny co robi ,,rzad''Zamyka szkoły,zwalnia nauczycieli,wprowadza
      ,,wyscig szczurów''w oświacie(nie liczą się efekty pedagogiczne tylko ilość
      kursów,podnoszenie ,,poziomu''poprzez wprowadzanie komputerów???).I na koniec
      nowa matura.Zamiast podnieść poziom np jężyków obcych i dać dzieciakom możliowść
      zdawania FEC lub TOEFL po gimnazium robi się szopke pt.,,nowa matura''.
      • pq5 Re: Tzw ,,nowa matura''... 17.04.05, 09:57
        Ja osobiscie sciagalem z ksiazki pt. Vademecum maturzysty. I dostalem 4-ke
        A jak nauczyciele chca sie zachowywaac jak kanarzy w tramwajach to ch.. im w
        dupe !
        • pstradomski Re: Tzw ,,nowa matura''... 17.04.05, 10:57
          Widzisz, a w mojej klasie co najmniej kilka osób zdawało całkiem bez ściąg. I
          poszło im dobrze.

> A jak nauczyciele chca sie zachowywaac jak kanarzy w tramwajach

Uważasz, że na maturze należy oszukiwać, a w tramwajach należy okradać państwo?
    • brynk ŁYBACKA - JA BYM CIE POWIESIŁ ZA TEN BURDEL ... 17.04.05, 11:10
      W OSWIACIE , KTÓRY STWORZYŁES POD PATRONATRM MILLERA, MATYRZYSCI TEGOROCZNI CI
      TEGO NIE ZAPOMNĄ...
    • ahym na studiach powinien być WYLOT 17.04.05, 11:10
      matura maturą - a studia. znam ludzi, którzy przez 3 lata tylko ustne egzamy
      zdali bez ściąg (a był chyba tylko 1). na studiach za ściągi powinien byc wylot
      NATYCHMIASTOWY, ale jak już ktoś wyżej wspomniał w naszej społecznej
      rzeczywistości to nie jest realne. no bo jak się uczy dzieci, że można ściągać
      już w podstawówce i gimnazjum to co pomoże zakaz na maturze. jeżeli w
      pierwszych latach edukaji dzieciak nie zostanie poważnie ukarany za ściągi to
      będzie miał zasady w d***
    • kemoki byłby marny wynik 17.04.05, 11:13
      moim zdaniem jest pewne przyzwolenie na sciaganie tak jak sedziowie przymykają
      oko na faule szkoły boją sie słabych wynikow bo to psułoby im opinie
    • madana Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 11:58
      Nowe wypracowanie maturalne z polskiego wymaga tak ścisłego pisania NA TEMAT,że
      ściąga tylko zapewni oblanie matury pisemnej.Do tej samej lektury można ułożyć
      wiele wersji tematów (i modeli odpowiedzi!)i za każdym razem, pisząc o tej
      samej lekturze, trzeba napisać o czymś innym,a bryki to nic innego jak protezy
      myślowe,które podają tylko schematyczne:kto, co, po co...Dlatego ściąganie na
      pisemnym polskim nie ma żadnego sensu,bo jeżeli napisze się nie na temat, to za
      każdą styl, kompozycję,język dostaje się 0 punktów i matura nie niezdana.
      • malmarie Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:20
        I tutaj się mylisz!
        Absurd polega na tym, że nawet jeśli ktoś napisze pracę nie na temat, ale
        uzyska tylko 1(!) punkt za tzw. "rozwinięcie tematu", czyli za zawartość
        merytoryczną, to jeżeli jego praca będzie miała więcej, niż 250 znaków należą
        mu się punkty za kompozycję (od 0 do 5), styl (od 0 do 5), język (od 0 do 12),
        zapis (od 0 do 4). Wniosek jest prosty - można napisać nie na temat i zdać
        maturę.
        Wiem, co piszę, bo tak się składa, że jestem egzaminatorem OKE. Można mieć
        tylko nadzieję, że bezpośrednio przed poprawą matur pojawią się jakieś nowe
        wytyczne, jeśli nie to praca nie na temat będzie punktowana...
        Niestety
        • madana Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:49
          Też jestem egzaminatorem.Poruszyłam problem bezmyślnego ściągania na
          zasadzie:"o "Lalaka",mam coś o tym!".Nawet jeżeli dostałby cudem 1 punkt, to
          przecież nie dasz punktów za kompozycję, jeżeli to, co pisze uczeń, nie wynika
          z analizy tekstu.
          • malmarie Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 23:37
            To zajrzyj na forum pytań i odpowiedzi krakowskiej OKE.
            Tak ktoś właśnie miał podobne wątpliwości.
    • hipciaczek Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 12:10
      Uważam, że jednak źle się stało, iż o warunkach przyjęcia na studia wyższe ma
      decydować wynik matury lub oceny na świadectwie. Wszyscy wiemy, że szkoła szkole
      nie jest równa. Są licea wymagające i dobrze przygotowujące i takie w których ma
      się tylko dobre oceny. Przedmioty maturalne często są w oderwaniu od
      rzeczywistości wybieranego kierunku studiów, zabiera się też uczelniom wyższym
      możliwość selekcji najbardziej odpowiedniego materiału na studenta. Matura
      powinna być jak do tej pory uwieńczeniem pewnego etapu i pośrednim zaproszeniem
      do dalszej edukacji a nie przepustką bezpośrednią na studia. Łatwiej jest
      przepchnąć jakiś przekręt na miejscu, znając "towarzystwo" od 4 lat, niż w
      całkiem nowej rzeczywistości egzaminu wstępnego. Nauczuciele kiepsko zarabiają
      więc łatwo będzie znaleźć takiego co "pomoże". Przeglądałem też różne materiały,
      propozycje nowej matury i mimo, że jestem już 8 lat po maturze i kierunek moich
      studiów zdecydowanie odbiegał od zagadnień tam przedstawionych, nie stanowiłaby
      ona dla mnie żadnego problemu i bez większych przygotowań. W moim liceum matury
      nie zdało kilka osób. To brutalne, ale o jakości egzaminu decyduje jego poziom
      trudności, czego wykładnikiem jest procent osób które nie zdały. Pytania nie
      muszą być z "kosmosu", wystarczy odpowiednio ustawić poprzeczkę. Proszę sobie
      zestawić z popularnymi kierunkami studiów, gdzie jest np. pięciu kandydatów na
      jedno miejsce...zda tylko 20% i to właśnie jest jakość. Jeżli tak będzie
      wyglądała nowa matura przyjmę ją z uznaniem.
    • kurczus Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 13:03
      chyba kazda szkola chce zeby wyniki byly jak najlepsze. a tak na marginesie,
      poprzednie matury kosztowały kilkaset tysięcy zł, a matura 2005 jakieś 6mln,
      więc jeśli okazałoby się że to był niewypał to by pozabijali tych co ją
      wymyślili. Ponadto próbna wyszła fatalnie, więc dało im to do myślenia żeby
      teraz dac coś łatwiejszego... także moim zdaniem matura 2005 rulez :-)
      • kali187 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 13:16
        > chyba kazda szkola chce zeby wyniki byly jak najlepsze.

No to niech lepiej uczy (zatrudni lepszych nauczycieli?) a nie sztucznie
        podciąga "poziom" przy okazji przyzwyczajając podopiecznych do oszustwa.
        • kurczus Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:09
          skad ty sie człeniu urwałeś?! co to znaczy: "niech lepiej uczy(zatrudni
          lepszych nauczycieli?)" ??? lepsi nauczyciele czekają na targu az ktos ich
          zatrudni ;) i myslisz ze tacy "lepsi nauczyciele" rwą się żeby uczyć w liceum
          za grosze? a wogóle znajdź fundusze zeby ich zatrudnić...
          • enzo44 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 14:20
            Tacy już jesteśmy zawsze sciągamy . Prawdopodobnie nie ma w naszym pięknym
            kraju osoby która nie ściągała lub nie pytałas się kolegi o odpowiedź na
            maturze.W moim l.o. to nawet sor od matmy sam zadania rozwiązał,bo powiedział
            że te rozwiązania studentów są złe . Naprawde zwsze bedziemy ściągać . Prawda
            jest jadnak taka , że jak pisałem egzaminy na studia to na sali było ze 20
            pilnujących. A znaleźłi ise tacy co odpowiedzi spisywali od kolegi.
    • jogismieszek Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:14
      wszystkich nie wylapia. przecierz na studiach tez sie sciaga.
    • retlo3 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:20
      maturzysta złapany na ściąganiu powinien byc karany jak każdy oszust przez sąd
      powszechny. Obligatoryjny wyrok powinien byc nie mniejszy niż 1 rok
      bezwzględnego więzienia.Po kilku latach egzaminy w Polandii byłyby tak samo
      uczciwie prowadzone jak w całym CYWILIZOWANYM świecie.
    • touch98 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:37
      Proponuje jeszcze każdą ławkę otoczyć drutem kolczastym, maturzystom założyc
      cewniki żeby nie tracili cennego czasu na wychodzenie do lazienek i... tak,
      podgląd kamer na piszącego. Tak - w trosce o jego spokój i zdrowie psychiczne.
      Czegoz sie nie robi dla uczniow?
    • kropka53 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 15:52
      Nie jestem w stanie uwierzyć, że tak wielką wagę przykłada się do ściągania.
      Daję głowę, że osoby - które obecnie tak starannie ścigają jakieś objawy
      ściągania - same ściągały. Piszę to z własego doswiadczenia - byłam najlepszą
      uczennicą w klasie - wszyscy ode mnie ściągali - a teraz zajmują wysokie
      stanowiska i udają ekstra mądrych - takich, co to nigdy nie pomyśleli nawet o
      ściąganiu. Przecież to żałosne. Uczcie w szkołach tak i wymagajcie na
      adekwatnym poziomie - żeby nie trzeba było ściągać.
      • losiu4 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 16:08
        kropka53 napisała:

> Nie jestem w stanie uwierzyć, że tak wielką wagę przykłada się do ściągania.

znaczy z której strony chcesz wagę przykładać? od strony ukrócenia ściagania
        czy wręcz przeciwnie?

> Daję głowę, że osoby - które obecnie tak starannie ścigają jakieś objawy
        > ściągania - same ściągały.

nawet gdyby: to ma być argument za oszukiwaniem?

> Piszę to z własego doswiadczenia - byłam najlepszą
        > uczennicą w klasie - wszyscy ode mnie ściągali - a teraz zajmują wysokie
        > stanowiska i udają ekstra mądrych

trzeba było nie dawac odpisywać i byłoby po kłopocie :)

Pozdrawiam

Losiu
        • kropka53 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 16:24
          Obojętnie z której strony przykładać wagę - nie tu jest problem. Dlaczego
          zakładać z góry, ze uczniowie będą ściągać i potęgować działania dotyczące tego
          przypuszczenia - zauważyłam już od dosyć dawna, że wiele osób robi szum wokół
          nieważnych spraw - udając, że bardzo ciężko pracują. Czy nie lepiej byłoby np
          zająć się pracą naukową i wymyśleć coś dla dobra ludzkości? Pewnie, że to
          trudniej - łatwiej zrobić wiele szumu wokół ściągania - ustalić specjalne
          osoby do kontrolowania i organizowania (dodatek do pensji), kursy - jak
          pilnować zdających, wyjazdy na konferencje (a są takie, są). Wszystkiego
          najlepszego - głupoto!
          • losiu4 Re: Matura: ściąganie surowo karane 18.04.05, 21:08
            kropka53 napisała:

> Obojętnie z której strony przykładać wagę - nie tu jest problem.

ależ tu właśnie jest problem :) w ściąganiu i przyzwoleniu na nie :)

> Dlaczego zakładać z góry, ze uczniowie będą ściągać i potęgować działania
            > dotyczące tego przypuszczenia

skoro uczniowie nie ściągają, to nie powinni sie niczego bać :)

> zauważyłam już od dosyć dawna, że wiele osób robi szum wokół
            > nieważnych spraw - udając, że bardzo ciężko pracują.

oj, oszukiwanie to dość poważna sprawa :)

> Czy nie lepiej byłoby np
            > zająć się pracą naukową i wymyśleć coś dla dobra ludzkości?

a kto ma sie w przyszłosci zająć sie praca naukową i wymyślaniem czegos dla
            dobra ludzkości? Ludzie którzy ślizgali sie na ściaganiu i w ten sposób
            wygryzających tych, którzy cos umieją i mają ochote pracowac nad sobą i swoja
            wiedzą?

> Pewnie, że to
            > trudniej - łatwiej zrobić wiele szumu wokół ściągania - ustalić specjalne
            > osoby do kontrolowania i organizowania (dodatek do pensji), kursy - jak
            > pilnować zdających, wyjazdy na konferencje (a są takie, są).

po co? uczciwi egzaminatorzy w ramach swoich obowiazków powinni to czynić.

Pozdrawiam

Losiu
    • losiu4 Re: Matura: ściąganie surowo karane 17.04.05, 16:05
      mam nadzieję ze tak będzie

Pozdrawiam

Losiu
    • alusiaa86 HAHHHAHHHHAA dobre!!! wiecej takich artykułów:D:D 17.04.05, 16:59
      taaaa za ściąganie zawsze można było wylecieć i kupa im w oko będzie tak jak
      zawsze nic sie nie zmieni będą ściągać i tak!! hahaha sędziowie boczni:D:D:D
      najpierw trzeba coś sobą reprezentować:D:D:D 8 Lo Bydgoszcz pozdro Damy
      Rade !!!!!!
    • me-e o kurcze )))... czyzby puste sale 17.04.05, 17:24
      ...czy moze w koncu matura...jedno jest pewne, pewnie bym dzisiejszej matury
      nie przeszedl...a moze litylko zartuje patrzac na meego syna co jest co chwila
      uczniem miesiaca w jego szkole...)))
    • extrema77 Matura, ściąganie i spoleczna rzeczywistosc 17.04.05, 17:44
      tres_waw napisał:

> Nie jestem w stanie uwierzyć, że ściągania nie będzie. W naszej rzeczywistości
      > społecznej jest to po prostu nierealne.
      ------------------------
      Moze wlasnie polska spoleczna rzeczywistosc jest wlasnie taka poniewaz
      sciaganie i inne oszustwa sa spolecznie aprobowane. Wychowanie w poszanowaniu
      prawa i uczciwosci zaczyna sie od najmlodszego. Czym skorupka za mlodu
      nasiaknie tym pozniej emanuje na ulicy, w pracy, w lawach sejmowych i
      gabinetach ministerialnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka