Dodaj do ulubionych

PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY

IP: *.crowley.pl 09.05.05, 12:24
Nie jestem pewny numerow zadan ale kazdy wtajemniczony wie o co chodzi

Zad. 1 4/9 i 3/7 z czego 4/9 jest wieksze
Zad. 2. pierwszy i drugi wyraz ciagu
Zad. 3. k=3 i pierwiastki to -2 i 1
Zad. 4. A=(-5;1) B=<-2;2> A * B= <-2;1)
Zad. 5. polka dolna 36 polka srodkowa 24 polka gorna 16
Zad. 7. Srednia 2 i 3/4
Obserwuj wątek
    • Gość: AG Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:30
      tylko w czwartym mam troche inaczej co do A*B a reszta tak samo
      • Gość: aaaaa Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: 195.205.97.* 09.05.05, 14:01
        ile było punktów za drugie zxadanie???????????
        • justyng Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 14:03
          4.
    • Gość: ***** Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.informel.pl / *.informel.pl 09.05.05, 12:33
      ja prawdopodobienstwo zawalilam-nigdy nie umialam robic tych zadan:/,reszte mam
      tak samo,ale czy ten zbior B jest na pewno dobrze?tez tak mam,ale slyszalam duzo
      innych odpowiedzi,dlatego pytam:)
      • Gość: ssssssss Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: 195.205.97.* 09.05.05, 12:39
        kurde a mi tam z pierwiastakmi wyszło bodajze z 2
      • Gość: slabo Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:40
        mam podobnie
        ile wam wyszla wariacja i odchylenie
        bo mi ok 0,94 i chyba 0,97
        • Gość: mysza19 Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: 83.17.225.* 09.05.05, 12:42
          a jak wam wyszlo z tym ostroslupem ostanie zadania 10 ?????????????
          • Gość: kkkl[pl; Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:09
            Zadanie 10 z ostrosłupem. V=1/3 * 4h * sin(Kwadrat alfa)* cos(alfa). Nie mam
            pewności czy dobrze, ale raczej tak. Jak by ktoś twierdził inaczej to niech
            napisze.
        • Gość: madzia:)) Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:46
          mi walsnie tak jakos wyszlo odchylenie....
          • Gość: sssssssssss Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: 80.50.49.* 09.05.05, 15:06
            Odchylenie to mają te ćwoki z CKE i OKE!!!!!!!
          • Gość: edita pisał ktos rozszerzona?? IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:30
            ja mam w granicy trzy drugie
            a Wy?
            aa a ta liczba całkowita co tzrebabyło udowodnic to miało 2 wyjsc?
            • Gość: xxx Re: pisał ktos rozszerzona?? IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:33
              a w tym pierwszym to 4 przedziały?? coś tam ze od 2 do plus nieskonczonosc od
              pierwiastka z trzy do 2 i jakies tam inne?

• Gość: jacus Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: 212.160.169.* 09.05.05, 12:58
          ja mam chyba tak samo..ktoś pisał, że źle jest zbiór b? Chyba jednak dobrze, bo
          ja mam <-2;2> i to jest ok. Poza tym to wariancja wyszła 1,31 w przybliżeniu,
          czyli 1,14 końcowy wynik.
          • Gość: aniolek Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:06
            ja tez mam zbior b <-2;2> i odchylenie 1,14 czy cos takiego...ale nie zgadza mi
            sie to zadanie z ciagami:(
          • Gość: kuba wariancja i odchylenie IP: 212.244.85.* 09.05.05, 16:37
            0,94 i 0,97
    • Gość: ag Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:45
      do słabo- ochylenie i wariancje mam tak samo 0,94 i 0,97
      • Gość: ddddddddd Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:52
        Wszyscy mówią, że nie zdadzą, a tu się okazuje, że wszyscy mają tak samo, czyli
        prawdopodobnie dobrze. Tak, nie zdacie, tylko 90% dostaniecie, możecie już sie
        szykować na poprawke w styczniu.
        • Gość: aniolek Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:13
          zazdroszcze wam... sprawdzacie sobie wymiki, a ja chyba tylko 2 zadania mam
          podobnie:( na serio chciababym miec te 30% moze jakos sie uzbiera bo moze
          jakies punkty czastkowe za poszczegolne zadania...choziaz watpie:( CO ROBIC???
    • Gość: jot Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.osiedle.com 09.05.05, 12:58
      buuuu matura do dupy;/ i po ci mi sie na ta matme zachcialo isc;/ i pisalam w
      dodatku jako trzeci przedmiot....wiec jak nie zdam to porazka;/ z tego co sobie
      liczylam tak na oko to moze z 20 bede miala,mam nadzieje...w pierwszym tez mi
      wyszlo ze mozliwosc pierwsza ma wieksze prawdopodobienstwo:) z kurtkami tez
      150, ostroslupa nie umialam ruszyc nio i wogole brak czasu na pomyslenie;/
      wielomiany, k=3 i pierwiastki chyba 1 i 1 czy -1 i -2, nie pamietam dokladnie
      ale oczywiscie nie napisalam ze jeden z nich jest podwojny:/ potem cos bylo
      trzeba wyliczyc ze wartosc ma byc wieksza od 0,5 wiec wyszlo mi to dla n= 1 i
      n=2.to na bank dobrz mam:)przedzialy: iloczyn wyszedl od -0,28 do 0.28 a
      roznica to zbior pusty. to chyba wszystko co udalo mi sie zrobic;/czekam na
      wasze wyniki....
    • milesup Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 13:34
      w ostatnim zadaniu wyszlo cos takiego V=4sin2alfa*cosalfa/3h ????
      • Gość: to wiem Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.chello.pl 09.05.05, 13:37
        tak!!:-)
        • Gość: vdttfdt Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:49
          yo! mi tez!
      • Gość: ag Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:38
        wydaje mi sie ze zle zrobiłes to ostatnie zadanie. Skad tam sinus?????? chyba
        ze sobie przekształcałes (1- cosinus2L) ale to by było troche bez sensu. NO w
        każdym razie najpierw trzeba było z tw.cosinusow wyliczyc długość podstawy a
        przy czym też pole podstawy. A potem z tw. PItagorasa wyliczyc wysokosc
        ostrosłupa.
        • Gość: kuba zad.10 IP: 212.244.85.* 09.05.05, 16:41
          buehehe. ale sobie droge wybrales.
          po prostu z funkcji trygonometrycznych wystarczylo wyznaczyc sin i cos kata
          to byloby na tyle
          P=4/3 * h^3 * sin^2x * cosx
          chyba cos takiego, zrobilem dobrze, wynik nie wiem, czy dobrze zapamietam :P
      • Gość: ka Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.acn.waw.pl 09.05.05, 13:40
        nie, w ostatnim
        4/3h(do trzeciej) sin(kwadrat)alfa cosinus alfa
        cos w tym stylu
        • Gość: Add Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:25
          dokładnie tak!!
      • Gość: lolek Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.05.05, 15:39
        jakbys mial troche oleju w glowie, to bys sobie sprawdzil jednostke. Objetosc
        jest w cm^3, a u Ciebie we wzorze jednostka jest 1/cm.
        Prawidlowy wynik, to:
        V=4/3 * h^3 * sin(alfa)^2 * cos(alfa)
        Chyba, ze ktos wyliczal cos z twierdzenia pitagorasa, to wtedy wychodzi inaczej.
        pzdr
    • justyng Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 13:45
      > Zad. 1 4/9 i 3/7 z czego 4/9 jest wieksze (zgadza się!)
      > Zad. 2. pierwszy i drugi wyraz ciagu (zgadza się!)
      > Zad. 3. k=3 i pierwiastki to -2 i 1 (zgadza się!) Ale miałam problem z
      przekształceniem wielomianu!
      > Zad. 4. A=(-5;1) B=<-2;2> A * B= <-2;1) (zgadza się odnośnie A i B) :))
      > Zad. 5. polka dolna 36 polka srodkowa 24 polka gorna 16 (zgadza się!)
      > Zad. 7. Srednia 2 i 3/4 (zgadza się!)

wariancja i odchylenie: 0,94 i 0,97.

Plus zrobiłam jeszcze w całości zadanie z kurtkami. ;) PO rozwiązaniu funkcji
      kwadratowej, wyznaczyłam parametr p z wierzchołka i wyszło 10. Czyli cena, by
      najwyższy zysk był wynosi 150 złotych za sztukę! :) 160 - 10. ;)
      • Gość: odp Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:57
        lie bylo wszystkich ksiazek 76 czy 72
        • Gość: Satyr Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.crowley.pl 09.05.05, 13:59
          76
        • justyng Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 14:00
          Gość portalu: odp napisał(a):

> lie bylo wszystkich ksiazek 76 czy 72

Wszystkich książek było 76. :)

q wyszło 3/2

z działania: 24/q + 24 + 24q = 76 :))

Czyli kolejno:

Górna półeczka: 16
          Środ. półeczka: 24
          Dolna półeczka: 36
          ---------------------
          Razem: 76
    • Gość: MEEEEEEEEEEEEE Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:05
      A co jeżeli źle obliczyłem Wariancję (odjąłem średnią, a nie średnią do
      kwadratu), ale potem odchylenie (na podstawie źle obliczonej wariancji)
      obliczyłem prawidłowo (czyli prawidłowo wyciągnąłem pierwiastek, jednak z
      błędnej wariancji)??? Czy dostanę punkt za odchylenie???
      • Gość: gfh Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.malawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 14:08
        raczej dostaniesz:)
      • justyng Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 14:09
        Gość portalu: MEEEEEEEEEEEEE napisał(a):

> A co jeżeli źle obliczyłem Wariancję (odjąłem średnią, a nie średnią do
        > kwadratu), ale potem odchylenie (na podstawie źle obliczonej wariancji)
        > obliczyłem prawidłowo (czyli prawidłowo wyciągnąłem pierwiastek, jednak z
        > błędnej wariancji)??? Czy dostanę punkt za odchylenie???

Ale przecież średnia nie jest do kwadratu... robisz odejmowanie argument minus
        średnia arytmetyczna i dopiero tą różnicę podnosisz do kwadratu. Nie wiem jak
        to będzie z odchyleniem jeśli obliczyłeś źle.
        • Gość: MEEEEEEEEEEEEE Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:15
          Ty trochę innym wzorem robisz, ja na pewno źle wariancję obliczyłem, pytanie
          tylko czy za odchylenie dostanę.
    • Gość: maturzystka:) Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:07
      ile wma wyszlo w zad.8??
      • vilgevere Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 14:59
        haha, może wstyd sie przyznać, ale mi w 8 (jesli to to z serwetkami) wyszło że
        niezużyto ok 60% :D Troche to niemożliwy wynik, ale co tam.... Może punkt za
        dane dostanę
    • justyng I co, nikt już nie chce sobie sprawdzić? :-) 09.05.05, 16:03
    • Gość: b Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:14
      aha, to powiedzice mi: co jesli mam zle policzone pole tego czworokata, a
      reszte dobrze [chyba]. policza mi jakies punkty za % i inne obliczenia?

a co do zadan to mam tak samo! czyli to co justyng
      • Gość: edyta Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:27
        ja mam zadanko bankiem miało wyjśc ze temu 8 latkowi trzeba dac 4000 a temu 10
        latkowi reszta czyli jakos 4 tysiace z tymi groszami;)
      • justyng Re: PODAWAJCIE WYNIKI ZADAN Z MATMY 09.05.05, 16:28
        Słuchaj, no na pewno coś tak... ja czasami zaczynałam i nie kończyłam
        zadania... a mam więcej niż 50%, tylko tego zakończenia zabrakło. Muszą dać
        jakies punkty... po to właśnie jest klucz. Niektórzy myślą, że klucz to tylko
        po to, by egzaminatorzy wiedzieli jaki wynik... a nie jest tak do końca. Każdy
        egzaminator musi wiedzieć, za co i jak ma punktować. Czyli zadanie dzieli się
        na tzw. "kroki" i za każdy krok jest określona ilość punktów. Tragedia zaczyna
        się dopiero wtedy, kiedy uczeń wyliczył zadanko innym sposobem. Uspokajam się
        tym, że w Gazecie Wyborczej zawsze pisało, iż za inne sposoby będzie się
        przyznawać normalnie punkciki... :))

Cóż, więcej? Heeej, też macie wrażenie, że niby zdaliście, ale się
        denerwujecie, że jednak nie? ;)
    • Gość: kuba kurtki IP: 212.244.85.* 09.05.05, 17:00
      jak to policzyc, bo tu sie ciachnalem ... :/
      • justyng Re: kurtki 09.05.05, 17:18
        Trzeba stworzyć równanie funkcji kwadratowej...

f(x)=(160-x)(40+x)-100x

Już tłumaczę dalej... 160-x tj. cena minus x czyli ilość złotych. 40+x to
        liczba sprzedanych kurtek. X będzie to samo, gdyż jeśli cenę obniżymy o jeden,
        to jedna osoba więcej kupi kurteczkę. :) 100*x to ilość kurtek razy ich cena w
        hurtowni. :)

Wymnażamy nawiasy, wychodzi równanie kwadratowe, współczynnik a ujemny, czyli
        mamy max. (tak jak chcieliśmy!)

I ze wzorów na współrzędną wierzchołka wyliczamy współrzędną x czy inaczej
        p. ;)
        A p= -b/2a

Ma wyjść 10. I tu się zatrzymałam... i głupia nie wiedziałam co zrobić. A
        przecież w tym momencie wystarczy tylko podstawić do ceny w pierwszym
        równaniu...

czyli 160-10 ;) 150złotych to odpowiedź. :)
      • Gość: Nikola Re: kurtki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:19
        [(160-x)*(40+x)] - 100*(40+x) = max

wychodzi, ze trzeba obnizyc 10 zeta, czyli 150zl maja kosztowac

(mozna liczyc z funkcji normalnie wierzcholek f.kwadratowej albo z pochodnych)

Chyba tak to mialam, jak dobrze pamietam i mysle, ze dobrze ;)

pozdro!
        • justyng Re: kurtki 09.05.05, 17:26
          Gość portalu: Nikola napisał(a):

> [(160-x)*(40+x)] - 100*(40+x) = max
          >
          > wychodzi, ze trzeba obnizyc 10 zeta, czyli 150zl maja kosztowac
          >
          > (mozna liczyc z funkcji normalnie wierzcholek f.kwadratowej albo z pochodnych)
          >
          > Chyba tak to mialam, jak dobrze pamietam i mysle, ze dobrze ;)
          >
          > pozdro!

Tak Nikola miała rację... z ta drugą częścią, przeoczyłam to teraz
          wpisująctutaj. ;) No licz tak,żeby Ci wyszło 10 po prostu. :P
      • Gość: Samanta Re: kurtki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:25
        (160-x)(140+x)-100(140+x)=zysk. obliczasz największy zysk (-delta:4a)
        Największy zysk będzie dla 150zł za kurtke :)
        pozdrowionka (czy ktoś jheszcze tak zrobił??)
        • Gość: fLIKu Re: kurtki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:48
          a jeśli ktoś wyliczył to przez sprawdzenie kombinacji, czyli metodą prób i
          błędów myślicie że będą jakieś punkciki ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka