Dodaj do ulubionych

Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz.

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 17:19
Z Informatora maturalnego str. 24: zdający potrafi:
"rozwiązywać układy równań z dwiema niewiadomymi, z których przynajmniej
jedno jest stopnia drugiego" - jest to wymagane na poziomie ROZSZERZONYM!!

Aby rozwiązać Zad. 4 (poziom podst.) należało właśnie rozwiązać taki układ!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: beta Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 17:36
      Nie mam informatora, ale jeśli tak jest to chyba można protestować.
      • Gość: jok Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: 80.51.250.* 09.05.05, 17:38
        ale to było jedno z prostrzych zadań, przynajmniej moim zdaniem :)
    • Gość: kalvin Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.fhi.pl / *.fhi.pl 09.05.05, 17:41
      zrobilem to zadanie- ale 2 rzeczy spie..lem. ale jak niemieli prawa to protestowac:]
      • Gość: Samanta Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:49
        protestowac!!! kase wzieli za unowoczesnienie matury a my przez nich studiować
        nie bedziemy mogli!!! do wiezienia z nimi... poozdrawiam
      • Gość: nana Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:04
        wez nie przesadzaj 2 zadanie bylo banalne jeste w drugirj klasie i zrobilam je
        bez problem tam niczego nie bylo trudnego!!!!!!!!
    • Gość: koleś Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 18:08
      To są jacyś debile, że sami piszą wymagania, a potem nie wiedzą co napisali.
      • Gość: karolina :( Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:14
        a co powiecie o zad.3 my na poziom podstawowy parametrów nie
        przerabialismy!!!!!!!!!!!!
        • Gość: bungli Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.05, 01:03
          widac ze nie przerabialiscie bo nie wiesz co to jest rownanie z parametrem. polecam lekture ostatniego zadania z zakresu rozszerzonego
      • Gość: michal Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:15
        tez mysle ze to zadanie nie bylo zgodne z poziomem!ale cos mi sie zdaje ze nic
        nie zdzialamy!!
        • Gość: karolina :( Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:19
          moze ci egzaminatorzy powinni wnikliwie przeczytac wymogi ktore podobno sami
          pisali!!!!!!!!!! i tu kłania sie czytanie ze zrozumieniem ;-)
    • Gość: bartek4don Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 09.05.05, 18:14
      bez przesady...... to byl przeciez banał. Pod x podstawiasz 2 i przyrównujesz
      do zera i wycghodzi ci k. Potem dzielisz... najlepiej jednak schematem hornera
      to zrobic bo szybciej jest i masz rozwiazania. naprawde co do tego zadania to
      nie mam zatrzeżeń....ale przyznam ze było trudne chociaż nie bardzo
      trudne.....ale poziom rozszeżony to juz wogóle popłyneli z nami. Podstawe nawet
      łatwo było zdac trzeba bylo tylko pomysleć troche...
      • Gość: alka :( Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:17
        moze dla ciebie to banał a my przy 3h matmy nawet nie mamy o ty
        pojecia!!!!!!!!!!
        • Gość: bartek4don Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 09.05.05, 20:14
          hehe alka jak nie masz pojecia to zapraszam na korepetycje do mnie ;-) ja
          zdałem dzisiejsza maturę wiec z chęcią ci pomoge... ;-)
    • Gość: bolo Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 23:05
      Ci z CKE to banda ignorantów.
      • Gość: sisi Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.traco.pl / 195.225.95.* 10.05.05, 09:04
        wg mnie mata rozszerzona była prostsza od podstawowej
        wydaje mi sie ze z 30% bedzie ale martwie sie o podstawy bo kiepsko poszlo i
        jeszcze wzory pomylilam i jestem o 5 punktow do tylu a tego z serwetka to nawet
        nie zaczelam
    • Gość: egzaminator Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 00:17
      Zgadzam się. Zadania 4 nie powinno być na poziomie postawowym. Wszyscy którzy
      napisali ten układ równań, a nie rozwiązali go, powinni dostać maksymalną
      liczbę punktów.
      • Gość: prawnik Matura była niezgodna z prawem IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 12.05.05, 00:32
        To znaczy, że matura z matematyki była niezgodna z obowiązującym prawem, a więc
        z urzędu powinien interweniować prokurator i domagać się jej unieważnienia.
      • Gość: bungli Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.05, 01:05
        przeciez to bylo zwykle rownanie kwadratowe!!! to jest matura a metoda podstawiania byla w gimnazjum... az zal czytac takie glupoty
        • Gość: anka Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 01:15
          To ty sobie poczytaj cytowany fragment z Informatora. Nie znasz się to nie
          zabieraj głosu.
          • Gość: zero Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 11:24
            bungli to jakiś człowiek z CKE.
            • Gość: bolo Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 11:42
              Chyba tak.
            • Gość: jaaaaaa Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.gorzow.mm.pl 12.05.05, 11:54
              przestańcie jęczeć, to można było inaczej zrobić, bez żadnych równań
    • Gość: Poldka Re: Zad. 4 matem. - niezgodne z wymaganiami egz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:49
      Oj, ja zrobiłam z własności trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego.
    • Gość: Add Można było innym sposobem rozwiązać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:52
      Wystarczyło zrobić układ równań:
      a1+a3=52
      a1*a3=576

W ten sposób nie było tam takiego układu równań, o którym piszesz, więc zadanie
      jest całkowicie legalne...
      • Gość: egzaminator Re: Można było innym sposobem rozwiązać... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 12:04
        Add, to jest właśnie układ równań, z których jedno (u Ciebie to drugie) jest
        stopnia drugiego. Tu nie chodzi o to, że było to coś bardzo trudnego, ale
        wykraczało poza wymagania egzaminacyjne.
        • Gość: maturzysta Re: Można było innym sposobem rozwiązać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:17
          no bo tak się kończy właśnie słuchanie przybitych nauczycieli, co próbują uczyć
          wycinakmi - bo to jest na rozszerzonym a to jest na podstawowym, tego Jasiu nie
          ruszaj bo to rozszerzony, itp. Pewnych rzeczy się nie da rozgraniczyć i już.
          Możecie mieć pretensje tylko do siebie i swoich nauczycieli. Było się uczyć,
          zaopatrzeć się w dobre zbiory zadań, zapisać się na porządny kurs
          przygotowujący od września i działać. Jak możecie myśleć, że OKE dała zadania
          nie zgodne z wymaganiami? Napewno nie mogli sobie pozwolić na taki bag. I jak
          widzę jak jęczycie, że będziecie się odwoływać i robić pikety to mi się śmiać
          chce. O! wiem! , nauczycieli swoich możecie zmienić. W końcu będzie normalnie,
          skończyło się ściąganie i w głupa zrznięcie, a pozostało się tylko uczyć i
          tyle.

P.S. Leserzy ---> do kopania dołów pod kalbe!
        • Gość: ?? Re: Można było innym sposobem rozwiązać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:18
          ludzie o co wam chodzi przeciez to zadanie blo latwe ja nie robilam zadnych
          rownan wystarczylo na kalkulatorze pododawac i wychodzilo !!! a za rozwiazanie
          inna metoda tez jest maksymalna liczba punktow nie ukrywajmy matura byla do
          d.... bo bylo za malo czasu ale c zrobimy??? po co teraz szukac dziury w
          calym???
          • Gość: florek Re: Można było innym sposobem rozwiązać... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 12:29
            To może podasz ten swój sposób, bo jestem ciekawy jak można było zrobić to
            zadanie bez rozwiązywania układu równań.
            • Gość: loxpincet ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:41
              ile jeszcze bedziecie narzekac to juz sie robic zleksza przykre. Jesli wydawalo
              wam sie ze matma bedzie tak banalna jak ustne czy polski to sie grubo
              myliliscie. Pomyslcie logicznie jaka korzysc mialy by uczelnie z tych matur
              gdyby zadania bylo banalne? Na studia dostalby sie kazdy przecietniak a nie o
              to w tym chodzi. Matura ma byc podobna do egzaminow na uczelnie a tak naprawde
              daleko od nich odbiega (poziom na maturze byl nizszy) wiec przestancie plakac
              bo i tak juz nic nie zmienicie. Pozdro dla tych ktorzy wiedza o czym mowie
        • Gość: Add Re: Można było innym sposobem rozwiązać... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:32
          W moim układzie równań nie ma żadnego stopnia drugiego. Z pierwszego wylicza się
          np. a1=52-a3, podstawia się do drugiego i wychodzi zwykłe równanie kwadratowe.
          Jego tez nie ma w podstawie programowej??
          • Gość: zorro do Add IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 13:06
            Jeśli nie wiesz co to jest stopień równania, to lepiej siedź cicho. Np.
            równanie xy=1 jest równaniem stopnia drugiego.
            • Gość: matematyk Re: do Add IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 14:38
              Zgadza się. Stopień takiego równania to najwyższy stopień jednomianu
              występującego w równaniu, a stopień jesdnomianu xy jest równy 2.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka