Gość: Natasha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:28 Jak oceniacie zadania?? Trudne, łatwe?? Bo po matmie i infie to juz wszystkiego sie mozna spodziewac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janek Re: Jak wam poszla historia??? IP: 62.233.190.* 12.05.05, 11:31 uwazam ze były z a trudne nie mozna było sie popisac wiedza tylko kosmos...;// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniś Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 12.05.05, 13:05 Jak nie zdałam to ide pod ten ich TRAMWAJ! Sami tego chcieliście... :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRYCJA Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 11:45 HEJ. HISTORIA POSZŁA TAK, JAK NAJGORZEJ MOGŁABY PÓJŚĆ. PO PROSTU PRZESADZILI Z ZADANIAMI!!!!!!!!!!!!!!! NIECH W KONCU OGARNIE SIE TEN CO TO PISAŁ!!!! JESTESMY TYLKO LUDZMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajoma Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:50 Historia była TRAGICZNA ja licze na 30 % przesadzili ostro za trudne to było a po drugie nie było żadnych konkretnych rzeczy z histori !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Jak wam poszla historia??? IP: 212.182.25.* 12.05.05, 11:57 Przerażasz mnie. Mój syn zdaje historię, i to rozszerzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqera Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:02 Witam, byłam w klasie na profilu pol-hist, więc miałam duzo histy, byłam dobrą uczennicą,ale ta maura to był szok.właśnie siedze i rycze, bo watpie czy bede miec 30%, a moje studia??wymarzona germanistyka??Będę siedzieć w domu i trawe kosić czasem.Mam nadzieje że sa osoby zadowolone.Zycze wszystkim zdania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M*** Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.ptvk.pl / 80.51.227.* 12.05.05, 12:03 Zadania były bez sensu!Więcej strzelania niz logicznego myślenia!do takiej matury nie musiałam sie uczyć, wystarczyła mi ta wiedza którą posiadałam wcześniej.Gdybym nic nie powturzyła to poszlo by mi tak samo jak teraz czyli i tak ŻLE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniak Re: Jak wam poszla historia??? IP: 80.48.232.* 12.05.05, 12:07 to był test strzelania niektóre pytania bezsensu, z których nie wynikała zadna wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:18 hehe i ak mieliscie dobrze bo mogliscie strzelac... ale widac zadna matura nie powtarza poziomu tych z 2002. ja pisałam matme i jak widziałam zadania z 2002 to mi sie smiach chciało, takie banalne... ale pomyslcie jak wszystkim tak zle poszlo, to beda niskie progi zeby sie dostac. a tych co isc na studia nie powinni odsieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :(((( Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.05.05, 12:18 BYŁY BEZNADZIJNE,W OGÓLE NIE SPRAWDZAŁY WIEDZY,ja lubię historie zawsze chętnie sie jej ucze,ale wydaje mi sie,ze po tej maturze bardzo prawdopodobne,ze NIE ZDAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelika Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:18 Historia tragicznie śmieszna mialam wrażenie że piszę jakąś geografie lub historię sztuki:)Nawet matma była(zad1)Podobalo mi się najbardziej z tramwajami- patrzylam jak ludzie są ubrani żeby zgadnąć ktory to miesiąc i rok:) A i stroje z epok też były dobre,zastanawiam się po co uczyłam się aż tydzień na historię skoro i tak mi się to nie przydalo.Ogólnie nie płaczę i nie rozpaczam,raczej się śmieje:)Ciekawa jestem czy w przyszłym roku dadzą trasy np.metra. Polecam spokój i dystans przyda się. Chłopcy z Grabówka, chłopcy z Chyloni Dzisiaj milicja użyła broni Dzielnieśmy stali i celnie rzucali A Janek Wiśniewski bidok padł Na drzwiach ponieśli go Świętojańską Naprzeciw glinom, naprzeciw tankom Chłopcy stoczniowcy pomścijcie druha Janek Wiśniewski padł Odpowiedz Link Zgłoś
wariatka1804 Re: Jak wam poszla historia??? 12.05.05, 12:21 czy to mozna nazwac matura z historii??? chyba nie to byla matura z geografii!!! pojebalo tych ktorzy to ukladali!! caly ten system jest poje..y!!!! matura byla okropna nie sprawdzala wogole wiedzy historycznej KU.. co to ma byc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dos Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:25 ja juz po prostu nie moge!!!!!!!!!!co sie dzieje!!!Ludzie!!!!cholerna historia.....albo my jestesmy jacys niedorozwinieci albo ta reforma to jeden wielki absurd........nie zdam zaloze sie, i co teraz?moje planny egly w gruzach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ase Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 12.05.05, 12:37 Jakis kosmos co to za pytania, jakies tranwaje,godła, ubiory, rozpowrzechnianie uprawy ziemniakow w Polsce co to za wiedza? Krew mnie zalewa, szkoda slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania_Łęczna Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 12.05.05, 12:53 Historia lepiej nie pytaj :( okropnie..:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.mcon.pl 12.05.05, 12:55 porażka straszna :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sicilia Re: Jak wam poszla historia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:57 właśnie zaczęłam się modlić o cud,czyli to cholerne 30%! Ludzie,gdybym wiedziała że pytania będą tego typu,to w życiu nie traciłabym czasu na zakuwanie miliona dat, postanowień jakis tam traktatów itp. To napewno było historia? bo może arkusze im sie pomyliły. W każdym razie wielkie podziękowania dla szanownego ministerstwa za zmarnowany rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askaaaaaaaa PORAŻKENS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:08 JEDNA WIELKA OGÓLNOPOLSKA PORAŻKA. jak jakims cudem 'zdobede' 30% to bedzie moje najwieksze zyciowe osiagniecie... zgadzam sie z wami - 1. ZERO typowej wiedzy historycznej, 2.probna byla latwiejsza, 3. po chu... mi wiedza o jeba..ch tramwajach,strojach,kolejach i ziemniakach?? GDZIE DO KU..Y NEDZY BITWY,POWSTANIA,KONFERENCJE,TRAKTATY I WOJNY?????????????? PORAZKA!!! NIECH LEPIEJ CKE JUZ TRZESIE PORTKAMI BO PO WYNIKACH SIE OKAZE DOPIERO ZE NOWA MATURA TO NIEWYPAL Z OPOZNIONYM ZAPLONEM. PS. wspolczuje panom pOsłom z SLD - moi drodzy - sami podpisaliscie na siebie wyrok - ZAPOMNIJCIE O MLODYM ELEKTORACIE... pozdrawiam wszystkich zalamanych - ludzie zdamy!!!trzeba w to wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Jak wam poszla historia??? 12.05.05, 13:00 Mam nadzieję, że zdamy, ale pytania były rzeczywiście bez sensu. Najbardziej współczuję tym, którzy się porządnie przygotowali - całę tę nową maturę (przynajmniej z przedmiotów humanistycznych) można pisać bez pojęcia o czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Janek Wiśniewski padł IP: *.wroclaw.mm.pl 12.05.05, 13:01 a dajcie spokoj, to nie byla matura na wiedze, tylko na inteligencje - to raz. Dwa, jak ktos myslal o dobrym wyniku na poziomie 80% i uczyl sie przez ost 3,4 miesiace codziennie, to bedzie mial taki wynik. MAtura byla latwa,bardzo podobala mi sie forma zadan (patrz zadanie ostatnie poziom podst). Osobiście uczyłem się mało i jestem swiadomy, ze moge nie zdac, ale nie placze nad soba, bo wiem ze TYLKO I WYLACZNIE ja zawalilem nie uczac sie. Odwalcie sie od MENiSu. Taka miala byc reforma - matura z myslenia, nie z czystej wiedzy. Nie podoba sie, to obalcie rzad. Watpie jednak, zeby ktos sluchal 19-latkow bez studiow. Nie widzicie , ze z roku na rok zanizaja nam poziom ?! Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Janek Wiśniewski padł 12.05.05, 13:13 Matt, wyjaśnijmy sobie jedną rzecz: w polskich szkołach nie uczy się historii w ten sposób. A skoro się jej tak nie uczy, nie można egzekwować wiedzy podobną metodą. Ja nie lamentuję; sądzę, że zdam. Ale system jest idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Janek Wiśniewski padł IP: *.wroclaw.mm.pl 12.05.05, 13:17 podstawy programowe i mechanizmy egzaminacyjne byly przedstawione juz 3 lata temu ( domyslam sie ze tak bylo, bo przeciez powinno). A czyja wina jest to, ze nauczyciele i szkoly nie zdazyly sie przestawic? MENiSu ? "Winą" obarczałbym szkoły, dyrektorów i nauczycieli, nie ministerstwo. Sądzę, że zasady były jasne. Ponad to wszystko, powiedzmy sobie szczerze: JESTEŚMY KRÓLIKAMI DOŚWIADCZLANYMI. wszyscy się na nas uczą ... :( może za pare lat zmieni sie sposob nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Janek Wiśniewski padł 12.05.05, 13:20 A czyja wina jest to, ze > nauczyciele i szkoly nie zdazyly sie przestawic? MENiSu ? "Winą" obarczałbym > szkoły, dyrektorów i nauczycieli, nie ministerstwo. Masz rację. Tyle tylko, że za te "niedopatrzenia" oberwie się nie szkołom i nauczycielom, lecz nam, uczniom. Jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Janek Wiśniewski padł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:39 A ja uważam ze wina mozna obarczyć ministerstwo a nie nauczycieli... pozatym kto spodziewalby sie ze na historii beda tory kolejowe??!!?? Smiechu warte... i to jest matura?? No ciekawe ile z osob dostanie sie na studia?? To co??!!?? Prywatne?? hmmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
mroovkaa Re: Janek Wiśniewski padł 12.05.05, 13:18 A napiszcie, co było na tej nowej maturze z historii? O co chodzi z tramwajami, ziemniakami i koleją? I czy naprawdę nie było dat, bitew, traktatów i powstań? Bo, wiecie, jeśli tak, to ja uważam, że super. Historia to dzieje społeczeństw, a nie pojedynczych jednostek, tak to się o historii myślało w XIX wieku. Więc jeśli były pytania cywilizacyjne, to chyba znakomicie? A, jeśli chcecie, to piszcie, że głupoty gadam, bo tej matury nie pisałam i że stara jestem i się nie znam. Bo co prawda, to prawda. Tej matury nie pisałam, choć nie jestem tak stara, żeby nie pamietać, jaki był temat mojej matury z historii. Byl o polskiej arystokracji od XVI do XVII wieku. Pozdrawiam maturzystów młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askaaaaaaaa droga mroovkoooo:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:25 jesli chcialabys zdawac taka mature <z cywilizacji itp.> to bardzo mi przykro ale nie ma matury z kulturoznawstwa:( historia to sa daty,traktaty i wojny i dupa bo tego nie bylo...wrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: droga mroovkoooo:) IP: *.wroclaw.mm.pl 12.05.05, 13:28 ależ asko. Jesli znalas daty wkroczenia wojsk niemieckish do warszawy, daty zalozenia getta ITD (a przeciez kladziez na to ogromny nacisk) to zadanie np z tramwajami (wiedza o cywilizacji - tylko ? ) nie powinno stanowic dla ciebie ZADNEGO problemu. Czy tak nie było ? Odpowiedz Link Zgłoś
mroovkaa Re: droga mroovkoooo:) 12.05.05, 13:32 A widzisz, niezupełnie, historia społeczna istnieje, historia zycia codziennego, historia kobiet istnieje i historia miast na przykład - jak najbardziej. Historia to NIE SA TYLKO traktaty i wojny, historia wydarzeniowa, historia wybitnych postaci, nie nie tylko. Historia to nie jest kronika. To przecież byłoby straszne uproszczenie! Wiem, że tak sie uczy w szkołach, wiem, że takie są podręczniki - ale to nie jest zbyt mądre. Swoją droga to ciekawe, jest wiedza o tańcu, a nie ma wiedzy o kulturze. Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: droga mroovkoooo:) IP: *.wroclaw.mm.pl 12.05.05, 13:50 moja pierwsza lekcja z historii w LO ze Świętej Pamięci profesorem Polakiem (zmarł miesiąc temu :( dla niego nauka nas, czarnej masy, była pasją - więcej takich ludzi!) to były definicje: KULTURA , CYWILIZACJA nie ma historii bez kultury i cywilizacji, bo są one jej (historii) częścią. takie moje zdanie. nie jest głupie, że matura nie ogranicza się tylko do dat, ponieważ rozwija myślenie. Spójrzcie na zachód - tam się licza umiejętności, intelekt. Po daty największy głąb może sięgnąć do książki, ale NIE KAŻDY będzie potrafił logicznie wszystko ze soba powiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: droga mroovkoooo:) 12.05.05, 14:02 Rozumiem znaczenie słowa Kultura i słowa Cywilizacja ale znam tez znaczenie słowa wiedza. Wiedza to rzecz powszechnie ceniona jeden z kluczy do zdobycia pozycji społecznej i osiągnięcia sukcesu. Lecz nie dla komisji egzaminacyjnej - dla nich wiedza to tylko zbędny nadmiar informacji który przesłąnai to co ejst naprawde wazne. A co jest wazne? Ciekawostki o których nauczyciel albo nie mói albo wspomina pod koniec lekcji gdy juz nikt nie słucha. jedynie dla dat panowania królów polski Komisja miała respekt bo jak akżdy wie to najwżniejsze dtay jakie powinno się znać. Odpowiedz Link Zgłoś