Dodaj do ulubionych

BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA

IP: *.udn.pl 13.05.05, 00:12
mysle ze w kluczu gazety są bledy, po pierwsze ta jałta (że niby jak?),
uniwersytet (dla mnie raczej: opanowanie rusi halickiej, zakony), te obrazki
o rewolucjach - b. dziwne wnioski,
cos jeszcze?
jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 02:07
      A co z zadaniem 25.C Według mnie tym celem było połączenie linii kolejowych z
      poszczególnych zaborów w jedną całość.
    • very_martini Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA 13.05.05, 02:19
      Administratorka tego forum napisała kilka godzin temu, żeby się nie sugerować
      kluczem wyborczej, chyba wie, co mówi. To nie są odpowiedzi udzielone przez
      zawodowców.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • Gość: Jawor Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.05.05, 08:24
        Odpowiedzi gazety są jak najbardziej poprawne. Jednak w kluczu CKE mogą być tez
        inne odpowiedzi, takie jak zdobycie rusi halickiej, tez tak napisałem. Co do
        jałty to właśnie tam została potwierdzona nasza granica, wlasciwie ustalona, a
        w Poczdamie potwierdzona, a poza tym wszędzie mówi sie o ładzie pojałtańskim a
        nie popoczdamskim. Kolejna sprawa to konstytucja marcowa czy Mała Konstytucja,
        ja napisałem że mała bo wprowadzała trójpodział wladzy a granice nie były
        ustaloe, a konstytucja marcowa zachwiala ten trójpodział władzy, wzmocniła sejm
        kosztem prezydenta, a poza tym 18 marca czyli dzień później w Rydze został
        podpisany pokoj z bolszewikami i kwestia granic została rozstrzygnieta. To moje
        zdanie.. Pozdrawiam wszystkich wakacjowiczów. ;)
        • Gość: masza Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:13
          A jak się o czyms pisze to trzeba wiedziec - wszyscy skocentrowali się na tym
          zdnaku o niepokojach przy lkształtowanius się granic a tymzcasem odpowiedź była
          dwie linijki dalej. Zwrócię uwagę ,ze chodzilo o kostytucję wprowadzająca pełny
          tórjpodział władzy - to mogła być tylko marcowa bo małą konstytucja nie
          zachowywąła klasycznego podziału władzy. O czym panowie redaktorzy powinni
          wiedzieć
        • Gość: anonim Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:47
          Z cala pewnoscia chodzilo o konstytucje marcowa. Podczas jej uchwalania granice
          Polski w zadnym razie nie byly jeszcze ustalone. Prace nad ta konstytucja
          specjalnie przyspieszono zeby zdazyc z jej uchwaleniem przed plebiscytem na
          Gornym Slasku. Konstytucje uchwalili 17 III 1921, a plebiscyt gornoslaski odbyl
          sie 21 III 1921.
          pzdr
      • Gość: Asia Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 13.05.05, 09:27
        Rowiez zgadzam sie, ze chodzilo o Mala Konstytucje, poniewaz zostala ona w
        przeciwienstwie do Marcowej uchwalona przez Sejm Ustawodawczy!
    • Gość: michał Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:16
      Z jałtą mam wątpliwości i tu musiała być konkretna odpowiedź, ale w pozostałych
      które wymieniasz, trzeba było podać po 4 przykłady, a możliwości w kluczu CKE
      jest napewno więcej, co nie znaczy, że my w nie trafiliśmy :)
      • Gość: Essi Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:37
        A w podręczniku do historii imć pana Garlickiego jest napisane, że tak naprawde
        to zostaliśmy sprzedani w Teheranie, tylko wtedy nie zostało to podane do
        puboicznej wiadomości i rząd londyński też o tym nie wiedział. Dopiero po
        Jałcie powiedziano to głośno i dlatego - ład jałtański. Dlatego też uważam że
        powinni zaliczać obie odpowiedzi ponieważ pytanie było nie do końca
        sprecyzowane (szczególnie iż w dwóch pierwszych odpowiedziach chodziło o
        pokoje)
    • Gość: tommi Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: 80.51.249.* 13.05.05, 09:23
      no pewnie ze to była Jałta tam polacy zostakli sprzedani przez aliantów ... tak
      zwany "targ jałtański" .... troche o tym czytałem i tej odopowiedzi jestem
      pewien :)
      • Gość: Kaśka Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:03
        hmm co do tego sprzedania to polecam raczej poczytac Daviesa..jeszcze rano
        przed matura czytalam ze nie bylo to sprzedanie-alianci przekonani byli ze po
        jalcie bedzie jeszcze pokojowa konferencja jak po 1 wojnie..a tu sie okazalo ze
        to jednak ostateczne..
    • Gość: marion Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:35
      zgadzam się, że te wnioski były dziwne, ja tam nie widzę, żeby z obrazków
      wynikało powstanie, a to miały byc podobieństwa na obrazkach
      • Gość: Tomi Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA IP: 83.238.200.* 13.05.05, 10:27
        z jednego wynikało że ludzie sie buntują, ale z drugiego nie . Tak samo wojsko
        było tylko na jednym więc nie można tego dać do podobieństwa
        • amish Re: BŁĘDY W KLUCZU GAZETY - HISTORIA 13.05.05, 10:31
          W pytaniu 17 każą podać dwa państwa. Autorka klucza podaje m.in. Pomorze
          Zachodnie :-)

Konstytucja imo marcowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka