Dodaj do ulubionych

Większość zamieszczonych tu wątków to żenada.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:29
Czasami mam wrażenie, że to jest forum przedszkole.pl, albo temu pokrewne. Ok,
wiem i rozumiem, ze jesteśmy wyrodnimi dziećmi minister Łybackiej, ofiarami
Czarnobyla i braków płynu Lugola. Ok. Ale dochodzimy do absurdu, do sytuacji
wyjętej z "Roku 1984", czy "Big Brothera" w telewizorni, z tą róznica, że to
nie Frytka pokazuje nam tyłek, ale OKE (ja rozumiem, że wiekszość pań tam
zasiadających conajmniej wiek balzakowski osiągnęła, ale Panowie... więcej
szacunku).

Staram się zrozumiec ludzi, którzy "pisali" informatyke na komputerach bez
zip-u czy mieli za małe dyskietki, nie dziwie się im zalowi i wkurzeniu. Ok.
Komisja zapewne weźmie to pod uwagę, w końcu to też tylko ludzie.

Tematy z polskiego tez nudne, bez polotu, brak w tym było mozliwości
ujawnienia swojej inteligencji, oczytania itd. Trudno, wymogi programowe.
Zresztą po przeanalizowaniu klucza odpowiedzi okazuje się, że 90% można było
wyciągnąć z teksu. Tak więc w tym momencie wyniki egzaminu świadczyć będą
tylko o waszej inteligencji, umiejetności kojarzenia faktów, nie złośliwości
komisji. To mowi samo za siebie.

Historia jak się okazuje nie była maturą dedykowaną uczniom ZNTK czy innej
szkoły kolejowej, ale kolejnym chwytem sprawdzającym umiejętnośc myslenia. O
dziwo po wczorajszej maturze u mnie w szkole najbardziej załamane wychodziły
kujony orientujące się jedynie w datach i pozbawione mózgu. Średni uczniowie,
ci przeciętnie inteligentni nie mieli problemów z większością zadań. Tak więc
sprawdza się postulat, że matura stawia na myslenie, nie wtórnośc ucznia.

Żenujace są wątki, które mówią o protestach maturzystów. Raz, że nie
chciałabym się znaleźć na miejscu maturzystów z Opola. Trochę szacunku dla
nerwów i czasu. Dwa, że pieniędzy nie produkuje się niestety z makulatury czy
papieru toaletowego. Ministerstwo edukacji nimi niestety nie wydala, a szkoda.
Biorąc pod uwagę sam druk nowych arkuszy, w przypadku geografii czy historii
sztuki kolorowych, zakup nowych płyt z lektoratem czy też fragmentami
muzycznymi dla zdajacych historięmuzyki czy w końcu kaset VHS garstki wiedzy o
tańcu to raczej nierealne. Pozatym te pieniądze, które dostają nauczyciele za
sprawdzanie matur są raczej śmieszne...

Poza tym posądzenia, że niektóre wątki są tu pisane czy tez komentowane przez
szpiegów z CKE są żenujące. Ludzie trochę wyobraźni i... dojrzałości. W
definicji tak właśnie nazywa się ten egzamin i mam szczerą nadzieję, że to
także ma się całkiem realnie do zycia.

Ach, wbrew pozorom nie jestem tajnym agentem CKE, też zdaję w tym roku maturę.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaaaaaaaaa Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: 195.205.97.* 13.05.05, 12:37
      a o matmie czego nie wspomniałeś?
      • Gość: kajot Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:41
        Sorry, ale skończyłam babską klase humanistyczną, gdzie na zdawanie matmy
        zdecydowały się dwie desperatki, więc nie mam obiektywnego oglądu na ten
        przedmiot.
        • Gość: amlam Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:30
          Zgadzam sie!!!
          Poza tym u mnie też (w klasie historia-angielski)
          dwie dziewczyny pisały matme :D:D
          pozdro :D
    • elafan Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. 13.05.05, 12:48
      Jeśli masz ochotę poczytać i popisać o czymś innym niż tutaj, zapraszamy do GTW.
      Tylko, że jeżeli jesteś zainteresowana to musiałabyś się zarejestrować i wysłać
      zgłoszenie.
      Swoją drogą, całkowicie się zgadzam z wypowiedzią (m.in. dlatego już tak rzadko
      tu piszę i nie tylko ja :P).
      • Gość: kajot Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:51
        nie, dzięki jestem ćwierćinteligentem, dzieckiem tej matury i tego systemu,poza
        tym cierpię na chrniczny brak czasu, nie interesuje mnie poki co nic poza
        egzaminami. ale dziękuję.
        • elafan Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. 13.05.05, 12:56
          Jakby co, to zapraszamy:) Aha, i niech Cię nie zmyli ten opis forum :P
    • Gość: Ofelia Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.dot-com.net.pl 13.05.05, 12:53
      Moze i rzeczywiście jest to jakiś skandal czy żenada,ale ja bez względu na to jak pójdzie mi matura nie chcę jej powatarzać!Za mną
      polski o którego wyniki się boję(wypracowanie) i ang, który poszedł mi bdb,mam na myśli podstawowy mimo trudnej części do
      słuchania. Przede mną jeszcze WoS i geografia. Bardzo się boję,ale jak juz podkreślam bez względu na wynik nie chcę jej
      powtarzać!Jakby coś odwołam się(ODPUKAĆ),bo jest jeszcze czerwiec...Bo pomyślcie ludzie, że powtarzać będziemy jeśli już to
      wszystko,a nie dane przedmioty,a na to CKE nie pójdzie,bo ta powtórzona matura musiałaby być w sierpniu, bo wcześniej by się nie
      wyrobili. Wyobrażacie sobie wtedy wasze wakacje?!...Pogódźcie się więc z tym,że jeżeli nie zdacie napiszecie w styczniu,wtedy już
      zapewne lepszą organizacyjnie i metodycznie maturę, ale pamiętajcie,że można się odwołać i pisać w czerwcu...
      PS Ta matura sprawdzała wiedze w jakimś tam małym stopniu. CKE zapewne uznała, że taka wiedza to zwykłe wykucie na zasadzie 3xZ:
      zakuć,zdać,zapomnieć! Postawili więc na inteligencję,umiejętność czytania ze zrozumieniem,przetwarzania informacji.Więc może
      odwołać się do Pana Boga, że nie dał wam rozumku, inteligencji,...(nie chcąc nikogo urazić,ale jestem zirytowana ciągłymi postami
      o powtarzanie matury!!)
      • Gość: ;) Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: 62.233.152.* 13.05.05, 18:21
        HAHAHAH SZPIEDZY Z CKE
    • Gość: fhs Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:47
      ta... racja, po dzisiejszej biologi sie przychylam.
      • Gość: ola Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:56
        zdadzam sie jestem glupkiem -(ale nie kujonkA)
    • Gość: nadia Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:32
      tak, a matura z biologi w szczegolnosci. hehe
      • Gość: yavanna Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.eth.net.pl 15.05.05, 17:51
        a mnie osobiście nudzi to, że pod każdym wątkiem który się powtarza, wpisujesz
        informację że to już było.życia Ci nie szkoda na takie fanzolenie?
        • Gość: Kate Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.leon.com.pl 15.05.05, 18:42
          Brawo kajot!!
        • Gość: rejczel Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.opole.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:45
          "O dziwo po wczorajszej maturze u mnie w szkole najbardziej załamane wychodziły
          kujony orientujące się jedynie w datach i pozbawione mózgu. Średni uczniowie,
          ci przeciętnie inteligentni nie mieli problemów z większością zadań. Tak więc
          sprawdza się postulat, że matura stawia na myslenie, nie wtórnośc ucznia."

Otóż to, dokładnie tak jak mówisz... Załamani wychodzili uczniowie solidni,
          którzy przez całe liceum ciężko pracowali i mogą pochwalić się znajomością
          wielu faktów, postaci, zjawisk, ale jak widać na nic się ta praca zdała.
          Najbardziej z kolei doceniają zadania z historii bystrzy bumelanci, którzy
          zaglądali do książek raz na ruski rok (bo de facto matura nie wymagała jakiejś
          wyspecjalizowanej wiedzy) i cieszą się, że mieli fuksa. Tylko że niestety
          właśnie takie osoby w pierwszej kolejności wylatują z uczelni, które są
          szczególnie konserwatywne i ciągle jeszcze podstawą na nich jest RYCIE.

A podążając Twoim tokiem myślenia, może zamiast matury wprowadzić się powinno
          same mensowskie testy na inteligencję, coby "pozbawione mózgu kujony" pozbawić
          szansy na dalsze kształcenie?

I jeszcze jedno: jeśli nadal kwestionujesz bunt przeciw historii, to zajrzyj do
          zadań z próbnej w województwie śląskim i wtedy może zrozumiesz, dlaczego
          jesteśmy tak zaskoczeni.
          Pozdrawiam.
          • Gość: zmeczona Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.udn.pl 15.05.05, 18:59
            iiiiitam
            ja jestem calkiem solidna i (po historii) zadowolona ;),
            dziwi sie tylko, bo mam wrazenie ze ludzie kompletnie nie wiedzieli co zobacza
            kiedy otworza arkusze, a wystarczylo popatrzec na próbne - PRZECIEZ OD DAWNA
            WIADOMO BYLO ZE TRZEBA ZWRACAC UWAGE NP NA HERBY, ALBO STROJE ITD.
            wiec teraz prosze sie nie ekscytowac, jesli uczyles sie historii 3 lata a
            poszlo ci beznadziejnie to albo
            a) nie jestes zbyt madry
            b) masz beznadziejnych nauczycieli
            • Gość: rejczel droga zmęczona:gdzie herby?gdzie stroje?konkretnie IP: *.opole.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:13
              • Gość: zmeczona Re: droga zmęczona:gdzie herby?gdzie stroje?konkr IP: *.udn.pl 15.05.05, 23:28
                np w historii nowej ery, albo w innych szkolnych podrecznikach. ja mam
                wrazenie, ze wiele osób uczacych sie z uniwers. podreczników sie przejechalo
                (sama uczylam sie historii b. duzo, z wielu ksiazek, tez mam wrazenie ze
                moglabym sie uczyc 2 razy mniej, ale wiedzialam ze trzeba zwracac uwage na
                takie rzeczy, moze dlatego ze mam swietna nauczycielke, ktora robila nam
                czasami podobne klasowki. Nikt ci nie mowil ze trzeba zwracac uwage na
                wszystkie ramki, obrazki itp?)
                wiem jak to jest, jak ktos wkuwa rok (albo dluzej), a potem w kilka godzin
                chrzani mature, ale trudno... Chodzi mi o to ze do tej matury można sie bylo
                dobrze przygotowac. Tez mam wrazenie ze byla "dziwna" i wielu osobom moglo
                sie "udac" ale dziwi mnie to straszne narzekanie...
          • Gość: Dorocia do Kajota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 19:00
            KAJOT ludzie piszą na forum bo chcą się wyżalić jest im ciężko szukają oparcia
            w innych którzy mają podobne problemy a Ty nawet za to ich krytykujesz no już
            bez przesady myśle że dobrze że dzielą się swoimi opiniami a nawet emocjami to
            także ku pokrzepieniu dla innych
            • Gość: kajot do dorocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:55
              a nie sądzisz, że bardziej pomocne czy tez fachowe byłoby w tym względzie forum
              psychologiczne, a w niektórych przypadkach psychiatryczne?
          • Gość: kajot do rejczel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:53
            1)w tym wypadku chodziło mi o kujoństwo, które opiera się na bezsensownym
            wklepywaniu ksiązki na pamięć. oczywiście, o ile owe wklepywanie nie wyklucza
            umiejetności myślenia to bardzo często nie idą one w parze. matura stała się
            takim lakmusem ukazujacym stopień zakwaszenia mózgowia kujoństwem. i tylko tyle.
            to samo tyczy się uczelni. nalezałoby bowiem rodzielic pojęcie uczenia się
            rozumnego od jakby rzec za Gombrem formą "ucznia-katarynki". cóż na nowej
            maturze katarynkom zabrakło kataryniarza i małpki, przykre.

2)sadze, ze nie tyle testy MENSY, bo matura doskonale bada stopień rozwoju
            intelektualnego danego ucznia. i nie jestem żadna piewczynia nowej reformy, a
            jedynie stwierdzam fakt, który przełozył się z tych wszystkich aktów, dokumentów
            ministerstwa na zycie.

3)co do tych "kujonów" to także błąd tej reformy. o ile na starej maturze owszem
            wykucie na blaszke mogło dac rezultat, tu niestety okazało się spełzac na
            niczym. być może poziom ten zostanie wyrównany za kilka lat.

4) zadań z matury próbnej woj. śląskiego nie widziałam, miałam stycznośc z tymi
            z Dolnego Śląska. nalezałoby się jednak zastanowić czy w jakikolwiek sposób
            przekroczyły one ramy programowe. wydaje mi się, że nie.

5) wobec tego wszystkiego nadal sądze, że jakiekolwiek protesty, bunty czy
            telefony do CKE to jedynie strata czasu i pieniędzy. nie warto raczej liczyc na
            zmianę, ba i nawet powtórzenie matury.

pozdrawiam
          • Gość: xyz Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:04
            I jeszcze jedno: jeśli nadal kwestionujesz bunt przeciw historii, to zajrzyj do
            zadań z próbnej w województwie śląskim i wtedy może zrozumiesz, dlaczego
            jesteśmy tak zaskoczeni.

A sorry ktoś Wam zabraniał dostępu do arkuszy z próbnych w innych województwach
            ? Myśleliście , że będziecie mieli jakąs osobną mature niż reszta kraju ?
            łatwiejszą? dobrzy uczniowie przejrzeli wszelkie możliwe arkusze jakie znaleźli
            i raczej nie wysuwają takich argumentów
        • Gość: kajot Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:39
          osobiście wpisuję się pod watkami, które mnie interesują i w jakiś sposób
          dotyczą. to jest dziwne? to raz. wiec nie każdy, a jesli mnie pamięć nie myli
          około 5 wątków. cóż artymetyka cię zawodzi moja droga, a mówia, że średnie
          wykształcenie...

dwa, że radziłabym "stracić trochę tego życia" na poszukanie interesujacego
          wątku zamiast wypisywać n-ty raz ten sam farmazon, gwoli czystości tego forum
          choćby.
          • Gość: zmeczona aka w.s. Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.udn.pl 16.05.05, 11:09
            zgadzam sie z kajot w zupelności
            • Gość: rejczel kajot ma racje. IP: *.opole.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:37
              wszyscy macie racje. najwyrazniej nie nadaje sie do podjecia ksztalcenia na
              poziomie uniwersyteckim...
    • Gość: BUHAHAHAHA BUHAHAHAHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:36
      Myślenie, z choinki się urwałeś? Historia to nie tylko kojarzenie faktów, ale
      także ich znajomość. Myślisz, że podyskutujesz o kimś poważnie bez głębokiej
      wiedzy? Odwiedź np. www.historycy.org i spróbuj zdobyć uznanie samą
      umiejętnością kojarzenia herbów. TO MOŻE ZAMIAST MATURY TEST NA IQ? Żenada
      facet, żenada. Zgaduję, że wystarczająco ci poszła po prostu maturka. Trochę
      obiektywizmu. CKE twardo stoi za danym projektem a potem nagle np. ogłasza jak z
      ustnymi z polskiego - że za dwa lata jednak już to zmienimy.

Reprezentujesz biedę.
      • Gość: kajot Re: BUHAHAHAHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 13:31
        Jestem ONA to raz. Mówisz o portalu historycy.org, zauwaz jednak, że jest to
        strona dla pasjonatów, ludzi wiążących w jakis sposób z historią przyszłość,
        albo po prostu interesujących się przykładową heraldyka. Z tego, co wiem
        conajmniej 60% ludzi zdających historię wybrało ją jedynie dlatego, że wybierają
        się na studia humanistyczne, a jak powszechnie wiadomo jest to przedmiot, który
        w największym stopniu daje możlwośc podjęcia takich studiów. Poza tym kto
        ucziowi, ktory zdaje historię na poziomie podstawowym czy nawet i rozszerzonym
        każde debatować nt. herbów XVII-wiecznych? Chodziłam do klasy humanistycznej i
        zapewniam cię, że na przeszło 30 osób znalazłbyś może jedną osobę zainteresowaną
        głębiej historią.

• Gość: nei Re: Większość zamieszczonych tu wątków to żenada. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:53
      i po kiego było się wymądrzać? ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka