Dodaj do ulubionych

MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL !!!!!!

IP: *.finemedia.pl 13.05.05, 13:22
No sorry, ale pytanie w stylu "Zadanie 20. (2 pkt)
U człowieka występuje zróżnicowanie cech (dymorfizm płciowy), dzięki którym
możemy odróżnić kobietę od mężczyzny. Podaj dwa przykłady cech budowy ciała
człowieka, które określają różnice międzykobietą i mężczyzną." TO JEST CHYBA
NIEPOROZUMIENIE !!! To jest pytanie na egzamin po szóstej klasie
podstawówki !!! I to jeszcze za 2 punkty !!! :| Nie no sorry, ale uważam że
różnica pomiędzy matematyka czy historią a biologią to istny SKANDAL !!! Ja
biologie skończyłem rok teu i zapewniam, że od tej pory nie otwierałem
książki - z podstawoej biologii którą zrobiłem w 15 minut (to co umiałem) mam
56%... no sorry :|
Obserwuj wątek
    • Gość: Kinga Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:23
      twoj wątek to jest raczej z czystej zazdrosci załozone. zalujcie wszyscy co
      wzieliscie te historie i gegre niby ze beda latwe.. HHahahaha :)
      • Gość: e Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:32
        A skąd wiesz jaka będzie gegra? Przecież to się dopiero w poniedziałek okaże.
        Chyba że jesteś jakim oszustem i masz wtyki.
      • Gość: lupus odnosnie58%! IP: *.lcs.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:31
        z 58% to by cie nigdzie moja droga nie przyjeli.nie udzielaj sie lepiej i nie
        doluj ludzi.
        • Gość: ... Re: odnosnie58%! IP: *.finemedia.pl 13.05.05, 15:38
          Po pierwsze MÓJ DROGI jeżeli już... po drugie z podstawową biologią nie
          przyjmują raczej nigdzie a po trzecie wybacz, ale jak na fakt że biologie
          skonczylem rok temu to wynik jest wręcz cudowny...
          • Gość: ... Wyjaśnienie... IP: *.finemedia.pl 13.05.05, 15:44
            Ja rozumiem, że wielu spośród Was biologia nie poszła tak jakbyście tego
            chcieli. Rozumiem, ze jesteście wsciekli, bo uczyliscie się dużo a pytania po
            prostu Wam nie podpasowały. Rozumiem... ale nie mówcie nam, że biologia była
            trudna, bo jestem przekonany, że dużo łatwiej było zdobyć 30% niż np. z
            matematyki
            • Gość: xxx Re: Wyjaśnienie... IP: 80.51.184.* 13.05.05, 16:12
              masz racje stopien trudnosci w stosunku do matematyki niporownywalny
      • Gość: Asia K Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:56
        Bylo wczesniej pomyslec a nie porywc sie z motyka na ksiezyc Wybralas
        historie? - Super TWÓJ PROBLEM. W komcu kazdy wiedzial co wybiera nikt go nie
        zmuszal
    • Gość: ... Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 13.05.05, 13:24
      ..oj nie placz juz tak..trzeba bylo zdawac mature z biologi :) albo lepiej sie
      nauczyc na swoja:P
      • Gość: ??? Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.finemedia.pl 13.05.05, 13:28
        Po pierwsze nauczyłem się na swoją i ucze się dalej, ale przyznajcie sami -
        pytanie o różnice między kobietą a mężczyzną to po prosu ŻENADA !!! Tak samo
        jak pytanie o rolę błonnika w odchudzaniu czy wyjąsnienie sytuacji pomiędzy
        warunkami świetlnymi a szerokością źrenicy... na miejscu osób które wzięły
        matematykę, informatyke albo historie i oblały, byłbym wściekły :|
        • Gość: toudi Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.05, 15:48
          hm...matura podstawowa z bioli nie była trudna, ale nie wiem czy widziałaś
          arkusz rozszerzony, nie był już taki prost..bazujesz tylko na kilku pytaniach,
          które rzeczywiście były trudne...podst. poziom tak naprawdę nie jest często
          wymagany, to taka mała rozgrzewka przed rozszerzonym..a co do pzostałych matur
          to niestety, ale ja np. uwazam, że podst. matura z matmy też była
          prosta,rozwiązałabym większość zadań, a gdybym jeszcze się jej uczyła...a i
          jeszcze jedno w biologii trzeba być dokładnym, na próbnej się przeknałam,że
          niewielki błąd, niewłaściwe sformułowanie i bach...
      • Gość: Ziom z SNK Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.interq.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:32
        no trudno pisałem wczoraj histe i trudno były pytania jakie były trudne czy
        łatwe zależy dla kogo. Ale ktoś musi mieć pecha a ktoś szczęscie za rok będzie
        na odwrót z biologii będzie trudniejsza niż z histy. Gratulacje z okazji
        poziomu matury z bioli
        • Gość: Ktoś :P Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:46
          Ej o co wam chodzi ? Moze i to zadanie z kobieta i mezczyzna bylo smiesznie
          latwe, ale nie wszystkie byly az tak latwe. Zreszta trzeba bylo wybrac
          biologie, a nie teraz rozpaczacie (kazdy wybieral przedmiot ktory mu "leżał").
          Zreszta to czy ktorys z przedmiotow byl latwy czy trudny to sie okaze po
          ogloszeniu wynikow. Bo teraz to sobie kazdy może gadac co chce...
    • Gość: his Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:36
      zdawałem matme i infe i mam zal do autrów zadan maturalnych, gdyz nowa matura
      miała byc szansa dla wszystkich POZIOM MIAŁ BYĆ RÓWNY!!!!!!
      no ale cóż ktoś musi zdac wkoncu tą maturę , w tym roku szczęśliwacami okazali
      sie fanatycy biologii :) gratuluję :)
    • Gość: bart Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:39
      Za rok bedą osobne zestawy dla dziewczyn i facetów. One bedą miały pytanie :
      "Jak się robi loda?" a oni "Jak się robi minete?" Punktacja będzie zależna od
      tego jak bardzo przy czytaniu podniecił się egzaminator/egzaminatorka <rotfl>
      • Gość: ytu5r Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:52
        hahahaha jestem za :> <LOL2>
        • Gość: krzyś bez przesady... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:59
          może i niektóre pytanka były banalne, ale nie wszystkie!!! A jak nie pisaliście
          to nie wprowadzajcie zamieszania. To, że usłyszeliście gdzieś niektóre pytanka
          i akurat były łatwe... no cóż, takie się najszybciej zapamiętuje :) Być może
          była łatwiejsza od histy (nie wiem, nie pisałam histy) ale nikt wam nie
          zabronił wybrać sobie biologi, więc nie czepiajcie się już, bo to lekka
          przesada :) Pozdrawiam wszystkich biologów :D
        • Gość: Kamel Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 15:24
          głupi jesteście, jesli matura z bioli była łatwa (wcale nie) to była łatwa dla
          każdego i każdy ma tak samą szanse sie dostac np na medycyne, co z tego ze
          hista była łatwa jesli osoby zdające biole i histe nie konkurują ze sobą,
          kumacie?????
    • Gość: Kozia Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 13:58
      We wrześniu miałam do wyboru: albo biola albo hista. Cóż, wybrałam źle... tylko
      dlatego że kieeeedyś w zamierzchłej przeszłości marzyła mi się psychologia. (no
      dobra, nadal mi się marzy ale "za wysokie progi..." :P) Ta maturka (jej wynik)
      mi nie jest do niczego potrzebna, bo teraz chcę iść na filologię angielską ale
      zawsze ładniej wygląda DOBRY wynik z bioli (a podkreślam - o wiele bardziej
      wolę biologię niż historię) niż MÓJ z historii.....
      • Gość: aga BANAŁ!! NIE TRZEBA SIE NIC UCZYC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:02
        biologia to banał!!!! ja z profilu proeurop. rozwiazalam ja w calosci a cholera
        zdaje geogr. w pon. biologie mialam ostatni raz 1,5 roku temu!!
    • Gość: Xti to chyba się minąłeś z powołaniem :) haha.... IP: 80.51.229.* 13.05.05, 14:29
      trza było zdawać biole :P a widzisz? nie pomyślało się... nonono :-/
    • Gość: asia Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:56
      ZAUWAZ ZE CHODZILO O POROWNANIE BUDOWY CIALA A NIE TO JAKIE NARZADY MA KOBIETA
      CZY MEZCZYZNA: BARDZIEJ CHODZILO O KOSCIEC I UKSZTALTOWANIE SZKIELETU NIZ O TO
      CZY CHLOPCZYK MA SIUSIAKA TRZEBA CZYTAC POLECENIA A DOPIERO POZNIEJ KOMENTOWAC
    • Gość: K. Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.warszawa.tktelekom.pl 13.05.05, 15:00
      A tego czego nie umiałeś wyrównało poziom - miałbyś 30% :P

Do reszty: matura, jest wyrównana: na danych przedmiotach. Trudno żeby dla
      historii i biologii były wspólne pytania. Jeśli zaś koniecznie chcecie się
      doszukiwać niesprawiedliwości, to podsuwam kolejną - biologię pisaliśmy w
      piątek 13. I jaka tu sprawiedliwość?! Inny mieli w czwartki, poniedziałki, a my
      w piatek i to 13! Szansę były nierówne... Hm, zarzuty chyba odpowiednie do
      poziomu przyrównywania :P
      • Gość: Ż.Ó.Ł.W Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.wlodawa.pl / *.wlodawa.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 16:28
        WSZYSTKIM NARA :-) !!!
    • Gość: andyas Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 15:08
      Po porównaniu odpowiedzi: na podstawowej straciłem 1 pkt, a na rozszerzonej 5-6. NIe jest źle :P
      Moim zdaniem trochę za łatwa (szególnie podstawowa) bo wszystkim pojdzie bardzo dobrze i w większym stopniu fizyka będzie decydować o tym kto się dostanie na AM.
    • Gość: kacha co ty powiesz? IP: *.flux.pl 13.05.05, 15:10
      to pytanie bylo rzeczywiscie latwe, ale tak sie sklada, ze ja tez bym zrobila
      sporo zadan z historii, chociaz jej nie znosze.... a zrobiles moze zadania z
      biologii z poziomu rozszerzonego biedny czlowieku? jak nie to lepiej przymknij
      buzie
    • Gość: BRUBY Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:17
      no przeciez ja tego nie rozumiem .
      w LO moja wychowawczynia byla nauczycielka biologi wiec wogole nie mielismy
      biologi powtarzam wogole nie mielismy biologi w liceum.
      no i jakim sposobem rozwiazuje wszystkie te zadania bez zadnego namyslu w 20
      min tracac najwyzej 10%
      przeciez sredni wynik z tej matury bedzie rowny 95%
      jak to moze byc
      jak to sie ma do egzaminow np z matematyki, informatyki i histori
      przeciez kazdy zda bez problemow taki egzamin
      a on mial byc przeciez egzaminem wstepnym na np. medycyne buhahahahahahahahahaha
      do tej pory twierdzilem ze CKE zawyzyla poziom matur ale teraz juz wiem ze tam
      pracuja niepowazni ludzie po prostu.
      powtarzam CKE to debile.
      po takim czyms minister powinien podac sie do dymisji.
      respekt dla maturzystow zdajacych z biologii - dobry wybor :-)
      • Gość: assia Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 13.05.05, 15:24
        na medycyne oprócz biologii wymagają jeszcze fizyke i chemie (a czasami matme),
        ale to szczegół :>
        i strasznie mnie wkurza, jak ktoś wyciąga najłatwiejsze zadania z całego
        arkusza i tylko na podstawie 1 czy 2 zadań stwierdza: nie, no to jest banalne!
        zapewniam, że jakbyś miał pisać mature, w warunkach szkolnych, z lekkim
        stresem, to nie mowilbys ze to banalne. osobiescie pisalam historie, i wcale
        nie uwazam, ze byla trudna, zadania po prostu byly dziwne :/ poslzo mi srednio,
        nie wiem ile % dostane, ale nie dramatyzuje. Poza tym mowienie ze cos jest
        trudne albo nie jest zawsez subiektywne :P a co do biologii, to arkusz
        przejrzałam, i moim zdaniem przystepna, ludzie tkorzy sie uczyli na pewno
        dostana duzo % niektore pytania są proste, reszta była na lekcjach, ale nie
        znam odpowiedzi :>, pewnie dla tych co sie uczyli rzeczywiscie nie byla trudna
      • Gość: lol Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:42
        I CO Z TEGO ,ZE TAK DOBRZE PÓJDZIE BIOLOGIA , PRZECIEZ BIOLOG NIE PÓJDZIE NA
        HISTORIE , WYLUZUJCIE DLA MATEMATYKÓW TO ŻADNA KONKURENCJA !! jeżeli ktoś sie
        wybiera na medycyne to wiadome , ze biole musia pisac , z biologii będą wysokie
        wyniki , ale to nie będzie przesądzało o waszych szansach na dostanie się na
        studia , żaden biolog bez maty nie dostanie się na matematyke ,albo marketing i
        zarządzanie czy na ekonomie , uspokujcie sie ,a co wolelibyście miec banalną
        mate , codruga osoba miała by po 100 % i co potem ?? do kazdej szkoły egzamin
        wstępny by zrobili , bojak można wybierać z samych setek , tak to przynajmniej
        bedzie zróżnicowanie i na pewno nalepsi sie dostaną tam gdzie chcą !!
    • Gość: Kaska Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.jerzostrada.pl / 80.51.251.* 13.05.05, 15:24
      To ja sie chetnie z toba zamienie bo jakos nie jestem zadowolona z biologii
    • edka200 Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! 13.05.05, 15:25
      I tak wychodzi na to samo, jeśli proste to wielu osobom pewnie poszło dobrze,
      więc o studiach będą decydować durne ułamki punktów albo inne przedmioty :/
    • Gość: niabe co do budowy ciala i reszty! IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.05.05, 15:43
      po 1 pytanie nie bylo o wyglad a o cechy a to drobna roznieca nie chodzilo zeby
      napisac ze babeczka ma biust a facet nie!!! jak nie rozumiecie, albo inaczej
      jak nie czaicie w sensie "biologicznym" to sie nie czepiajcie, a w ogole byly
      inne pytania i nie wiem czy kazd bylby taki madry i wiedzial odp juz np na 1
      pytanie czy tez na pytanie o moczu, zrobienie doswiadczenia, hemoglobinie itd.
      biola trudna nie byla ale jak macie zal no to przykro. trzeba bylo wybrac biole
      a nie wkurzac innych, najpierw piszecie i oczekujecie wspolczucia jak wam nie
      pojdzie a jak ktos sie cieszy ze bylo oki to jedziecie po ludziach!!! a tak w
      ogole to sie zaloze ze 3/4 i tak umialo wiecej. a i zastanowcie sie jeszcze
      trudne-zle, latwiejsze-jeszcze gorzej...
    • Gość: Iwona Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:49
      Do wszystkich malkontentów - podobno jesteście dorośli kończąc liceum, a
      dorosłość polega między innymi na odpowiedzialności za swoje decyzje. Trzeba
      było wybrać biologię na maturze, a nie narzekać teraz, że była łatwa, a
      historia trudna. A co do łatwości - najlepiej wydaje się sądy tym, którzy
      dzisiaj nie byli na sali egzmianacyjnej. Ciekawe, czy gdybyście dziś pisali
      tą "łatwiznę" w egzaminacyjnym stresie też uznalibyście ją za łatwą. ...
      • Gość: ????? Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.finemedia.pl 13.05.05, 15:53
        EJ CO TO JEST ZA ARGUMENT DO CHOLERY ŻE TRZEBA BYŁO COŚ TAM WYBRAĆ ??? No to
        trzeba było wybrać a nie teraz nas przekonywac że matura z biologii nie była
        prosta :| Moze najprostsza była np. wiedza o tańcu ??? Byłaby mi tak samo
        przydatna jak biologia.
    • vertebrata biologia to byl banal 13.05.05, 16:06
      zdawalem historie na maturze, byla przegieta, a jak zobaczylem biologie to po
      prostu boki zrywac - zrobilem to w pol godziny, watpliwosci mialem moze w 2
      zadaniach, spokojnie 90 procent
    • Gość: xxx Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: 80.51.184.* 13.05.05, 16:09
      tak powinna wygladac matura podstawa prosta rozszerzenie trudne
    • Gość: Dziaba Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 16:14
      Ja takze uwazam ze podstawowa matura to byl smiech na sali!!! Po tym co
      uszlyszalam na temat matur z historii i matmy spodziewalam sie najgorszego... a
      tu prosze. Podstawe zrobilam z palcem w nosie. Rozszerzenie bylo nie
      najgorsze... fakt, trzeba bylo troche pomyslec, ale do napisania bylo:)Mam
      nadzieje, ze chemia tez bedzie taka prosta:/
    • Gość: b Re: MOIM ZDANIEM PODSTAWOWA BIOLOGIA TO SKANDAL ! IP: 80.51.184.* 13.05.05, 16:16
      oblac biologie to bedzie wydarzenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka