Gość: Lukis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:29 Przecież uniwerki, polibudy i inne publiczne szkoły dostają dotacje z budżetu to po jakiego ch..a mam płacić pieniądze za możliwość ubiegania się o miejsce na publicznej uczelni?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lukis Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:46 Czy to naprawdę nikogo nie interesuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llus Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:49 Interesuje , ale bez przesady , studiowanie nie jest obowiązkowe... Nie chcesz płacić nie studiuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukis Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:54 Nie stwierdzam, że Polska to chory kraj. Nasi starzy płacą podatek i jeszcze mam płacić za rekrutacje. Kiedyś jak były examy to rozumiałem to nawet dla uczelni wydruk arkuszy, ich sprawdzanie rodziły dod. koszty ale teraz gdy za rekrutacją stoi komputer uważam, że jest to un-fair. Jak kiedyś zostanę ministrem finansów to wprowadzę podatek od noszenia swetra we wtorek :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llus Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:00 Hehehe , to na pewno nie będę na Ciebie głosował :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enigma Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.ula5.1000lecie.pl 23.05.05, 13:11 Z ta kasa to rzeczywiscie wkurzajace, ja mam placic 80 zeta za sama decyzje gdzie chce studiowac, a wyniki matur? Dopiero w czerwcu. Z powodu kasy to ubiegam sie o miejsce tylko na jednym kierunku...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM 23.05.05, 13:37 Z reklamacjami do ministerstwa, bo a)nie daje uczelniom kasy na prowadzenie rekrutacji b) to ono ustala górny limit. Gdyby ustawili na 30 zł, to uczlenie brałyby właśnie tyle, choć nie sądzę, zeby im to starczyło na cokolwiek, bo rekrutacja to dość droga impreza: stworzenie i obsługa dość skomplikowanego systemu informatycznego, ludziom za siedzenie w komisji albo pilnowanie też trzeba płacić, charytatywnie tego nie robią, wypracowania też ktoś musi sprawdzić, arkusze za coś wydrukować... Większość uczelni zdecydowała się na maksymalną sumę, ale są uczelnie, na których za 80zł można składać podanie na 3 kierunki. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: ? 23.05.05, 13:45 Tego nie wiem, to mnie nie interesowało akurat. Chyba politechnika warszawska na przykład. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
ankhesenpaaton Re: ? 23.05.05, 16:54 Na ten przykład Politechnika Wrocławska. Na Śląskiej na dwa. Jeden feler jest taki, że w zasadzie kierunki rezerwowe muszą być w obrębie wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clio qrcze IP: 80.51.233.* 23.05.05, 13:48 szkoda, że wybieram się na studia humanistyczne ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:47 Tylko, że w tym roku na większość uczelni na UAM nie ma dod. exam'ów a i tak trzeba płacić hajs. Jakby ogólniaki i technika zaczęły brać hajs za rekrutacje to byłoby to strasznie odebrane przez matki gimnazjalistów a tu można od wiary brać hajs za nic?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś jakie arkusze? jakie pilnowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:00 ok, rozumiem, ze te uczelnie co robia egzaminy poiwnny miec taka a nie inna opłatę. ale powinno byc jeszcze inaczej. opłata powinna byc powiedzmy 30 zł. + np. 30 zł jesli zdajesz egzamin. i co dziwniejsze egzamin nie kosztuje az 30 zł. ide na kierunke na ktory mam obowiazkowy egzamin z rysunku i roznica miedzy kierunkiem bez egzaminu a z egzaminem wynosi 5 zł. płace 85 zamiast 80. a na co idzie te 80? na to, ze musze zawiesc papiery do sekretariatu uczelni? na to ze tam jakas miła pani je odemnie przyjmie? no sorry, ale nauczyciel sprawdzajacy mature dostaje 8 zł od arkusza? to "sprawdzanie" moich papierow to tak jak 10 arkuszy maturalnych? dziwne to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdps Re: jakie arkusze? jakie pilnowanie? IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 14:12 Zgadzam sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.ise.pw.edu.pl 23.05.05, 13:58 To nie komputery sprawdzają prace, ale ludzie, komputery tylko liczą wyniki. Nie ma dotacji ministerialnej na kandydatów na studia, uczelnie dostają dotacje na studenta. A ubieganie się o przyjęcie na studia i studiowanie nie jest przymusowe. Przy rekrutacji pracują tłumy ludzi - wprowadzanie danych kandydatów, wysyłanie zawiadomień, tworzenie list, a w wypadku egzaminów - ktoś ustawić stoliki, sprawdzić, wysłać zawiadomienia i siedzieć na dyżurach w komisji rekrutacyjnej. Na większość uczelni to są tysiące kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:09 Gó.. prawda nie musi to kosztować aż 80 zł. Poza tym mój stary płaci podatek z którego to wszystko powinno być uregulowane ponieważ są to uczelnie PAŃSTWOWE. A te uczelnie które nie honorują wyników matur i przeprowadzają examy pokrywające się z matrurami nie powinny dostawać dotacji budżetowych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM 23.05.05, 14:10 że o rachunku za wodę w kiblu nie wspomnę... Naprawdę, oni nie robią tego po to, żeby Wam dokopać. Praca w komisji rekrutacyjnej to naprawdę harówa, dla większości członków komisji równa się to wyrwaniem kilkunastu dni z życiorysu, tym bardziej że czasu jest bardzo mało. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika nie plac, nie musisz studiowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.noname.net.icm.edu.pl 23.05.05, 15:04 A dostają tej kasy tyle, że po prostu nie wiedzą, co z nią robic, co? Profesowie zarabiaja jakieś śmieszne pieniądze, budynków często nie ma za co remontować itd. A ty marudzisz. 80 zł to nie majątek, da się odłożyć. Sama składałam dokumenty na 3 kierunki, z czego z jednego nie musiałam zdawać egzaminów, bo byłam olimpijką i jakoś mi korona z głowy nie spadła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.acn.waw.pl 23.05.05, 16:43 A czy ktos z was zastanowil sie co by bylo gdyby rekrutacja kosztowala symobliczna kwote badz calkowicie darmo? Jak sie nie podoba to idzcie na prywatna uczelnie - tam nie wymagaja oplaty za rekrutacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.laczpol.net.pl 23.05.05, 17:10 A mnie najbardziej denerwuje ,że mam płacić za rekrutacje nie mając jeszcze wyników matury.Jak się okaże ,że coś oblałam albo mam mało punktów i żadnych szans na studiowanie,to co wtedy.To czysty absurd.Ministerstwo Edukacj wspólnie z uczelniami zawaliło tu sprawę całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała_Mi Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:47 myślę, że wolę wydać teraz kase jednorazowo na wstepie na studia państwowe, niż potem "karmić" wykładowców na studiach prywatnych dużo większymi sumkami. ekonomika myślenia i nie tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bungli Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 23.05.05, 20:12 tylko tu mozesz wydac 240 i nie zdac matury. a pomysl ile to krat piwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorian Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.nidzica.sdi.tpnet.pl 23.05.05, 20:18 popieram!!! bravo!!!! :D hehe nie płaćmy baranom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: 83.168.106.* 23.05.05, 21:43 Rety, bez przesady, zdawałam maturę w zeszłym roku i było całkiem sporo kierunków, na które nie było odrębnych egzaminów, tylko liczyła się odpowiednio wysoka średnia ocen ze świadectwa - opłaty też były pobierane, wszyscy płacili i tyle. Jasne, że dle wielu osób to całkiem spory wydatek, wliczając jeszcze zrobienie fotografii, dojazd z papierami do innych miast itp. Mówiło się trudno ;] Odpowiedz Link Zgłoś