Dodaj do ulubionych

NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:29
Przecież uniwerki, polibudy i inne publiczne szkoły dostają dotacje z budżetu
to po jakiego ch..a mam płacić pieniądze za możliwość ubiegania się o miejsce
na publicznej uczelni?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukis Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:46
      Czy to naprawdę nikogo nie interesuje?!
      • Gość: llus Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:49
        Interesuje , ale bez przesady , studiowanie nie jest obowiązkowe... Nie chcesz
        płacić nie studiuj...
        • Gość: Lukis Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:54
          Nie stwierdzam, że Polska to chory kraj. Nasi starzy płacą podatek i jeszcze
          mam płacić za rekrutacje. Kiedyś jak były examy to rozumiałem to nawet dla
          uczelni wydruk arkuszy, ich sprawdzanie rodziły dod. koszty ale teraz gdy za
          rekrutacją stoi komputer uważam, że jest to un-fair.
          Jak kiedyś zostanę ministrem finansów to wprowadzę podatek od noszenia swetra
          we wtorek :D
          • Gość: llus Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:00
            Hehehe , to na pewno nie będę na Ciebie głosował :P
        • Gość: Enigma Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.ula5.1000lecie.pl 23.05.05, 13:11
          Z ta kasa to rzeczywiscie wkurzajace, ja mam placic 80 zeta za sama decyzje
          gdzie chce studiowac, a wyniki matur? Dopiero w czerwcu. Z powodu kasy to
          ubiegam sie o miejsce tylko na jednym kierunku...:/
    • very_martini Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM 23.05.05, 13:37
      Z reklamacjami do ministerstwa, bo a)nie daje uczelniom kasy na prowadzenie
      rekrutacji b) to ono ustala górny limit. Gdyby ustawili na 30 zł, to uczlenie
      brałyby właśnie tyle, choć nie sądzę, zeby im to starczyło na cokolwiek, bo
      rekrutacja to dość droga impreza: stworzenie i obsługa dość skomplikowanego
      systemu informatycznego, ludziom za siedzenie w komisji albo pilnowanie też
      trzeba płacić, charytatywnie tego nie robią, wypracowania też ktoś musi
      sprawdzić, arkusze za coś wydrukować...
      Większość uczelni zdecydowała się na maksymalną sumę, ale są uczelnie, na
      których za 80zł można składać podanie na 3 kierunki.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • Gość: clio ? IP: 80.51.233.* 23.05.05, 13:42
        Które to uczelnie, hę?
        • very_martini Re: ? 23.05.05, 13:45
          Tego nie wiem, to mnie nie interesowało akurat. Chyba politechnika warszawska na
          przykład.

16%VOL
          22%VAT

--
          • ankhesenpaaton Re: ? 23.05.05, 16:54
            Na ten przykład Politechnika Wrocławska. Na Śląskiej na dwa. Jeden feler jest
            taki, że w zasadzie kierunki rezerwowe muszą być w obrębie wydziału.
        • motylek_86 Re: ? 23.05.05, 13:46
          Na przykład AE w Krakowie :D
          • Gość: clio qrcze IP: 80.51.233.* 23.05.05, 13:48
            szkoda, że wybieram się na studia humanistyczne ;]
        • Gość: Jacek Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:47
          Tylko, że w tym roku na większość uczelni na UAM nie ma dod. exam'ów a i tak
          trzeba płacić hajs.
          Jakby ogólniaki i technika zaczęły brać hajs za rekrutacje to byłoby to
          strasznie odebrane przez matki gimnazjalistów a tu można od wiary brać hajs za
          nic?!
      • Gość: kaś jakie arkusze? jakie pilnowanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:00
        ok, rozumiem, ze te uczelnie co robia egzaminy poiwnny miec taka a nie inna
        opłatę. ale powinno byc jeszcze inaczej. opłata powinna byc powiedzmy 30 zł. +
        np. 30 zł jesli zdajesz egzamin. i co dziwniejsze egzamin nie kosztuje az 30
        zł. ide na kierunke na ktory mam obowiazkowy egzamin z rysunku i roznica miedzy
        kierunkiem bez egzaminu a z egzaminem wynosi 5 zł. płace 85 zamiast 80. a na co
        idzie te 80? na to, ze musze zawiesc papiery do sekretariatu uczelni? na to ze
        tam jakas miła pani je odemnie przyjmie? no sorry, ale nauczyciel sprawdzajacy
        mature dostaje 8 zł od arkusza? to "sprawdzanie" moich papierow to tak jak 10
        arkuszy maturalnych?
        dziwne to
        • Gość: gdps Re: jakie arkusze? jakie pilnowanie? IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 14:12
          Zgadzam sie...
    • Gość: nauczyciel Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.ise.pw.edu.pl 23.05.05, 13:58
      To nie komputery sprawdzają prace, ale ludzie, komputery tylko liczą wyniki.
      Nie ma dotacji ministerialnej na kandydatów na studia, uczelnie dostają dotacje
      na studenta. A ubieganie się o przyjęcie na studia i studiowanie nie jest
      przymusowe. Przy rekrutacji pracują tłumy ludzi - wprowadzanie danych
      kandydatów, wysyłanie zawiadomień, tworzenie list, a w wypadku egzaminów - ktoś
      ustawić stoliki, sprawdzić, wysłać zawiadomienia i siedzieć na dyżurach w
      komisji rekrutacyjnej. Na większość uczelni to są tysiące kandydatów.
      • Gość: Janek Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:09
        Gó.. prawda nie musi to kosztować aż 80 zł.
        Poza tym mój stary płaci podatek z którego to wszystko powinno być uregulowane
        ponieważ są to uczelnie PAŃSTWOWE. A te uczelnie które nie honorują wyników
        matur i przeprowadzają examy pokrywające się z matrurami nie powinny dostawać
        dotacji budżetowych!!!
      • very_martini Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM 23.05.05, 14:10
        że o rachunku za wodę w kiblu nie wspomnę...
        Naprawdę, oni nie robią tego po to, żeby Wam dokopać. Praca w komisji
        rekrutacyjnej to naprawdę harówa, dla większości członków komisji równa się to
        wyrwaniem kilkunastu dni z życiorysu, tym bardziej że czasu jest bardzo mało.

16%VOL
        22%VAT

--
    • Gość: mika nie plac, nie musisz studiowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:14
    • Gość: Aga Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.noname.net.icm.edu.pl 23.05.05, 15:04
      A dostają tej kasy tyle, że po prostu nie wiedzą, co z nią robic, co?
      Profesowie zarabiaja jakieś śmieszne pieniądze, budynków często nie ma za co
      remontować itd. A ty marudzisz. 80 zł to nie majątek, da się odłożyć. Sama
      składałam dokumenty na 3 kierunki, z czego z jednego nie musiałam zdawać
      egzaminów, bo byłam olimpijką i jakoś mi korona z głowy nie spadła.
    • Gość: ? Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.acn.waw.pl 23.05.05, 16:43
      A czy ktos z was zastanowil sie co by bylo gdyby rekrutacja kosztowala
      symobliczna kwote badz calkowicie darmo?

Jak sie nie podoba to idzcie na prywatna uczelnie - tam nie wymagaja oplaty za
      rekrutacje...
      • Gość: Ala Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.laczpol.net.pl 23.05.05, 17:10
        A mnie najbardziej denerwuje ,że mam płacić za rekrutacje nie mając jeszcze
        wyników matury.Jak się okaże ,że coś oblałam albo mam mało punktów i żadnych
        szans na studiowanie,to co wtedy.To czysty absurd.Ministerstwo Edukacj wspólnie
        z uczelniami zawaliło tu sprawę całkowicie.
    • Gość: mała_Mi Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:47
      myślę, że wolę wydać teraz kase jednorazowo na wstepie na studia państwowe, niż
      potem "karmić" wykładowców na studiach prywatnych dużo większymi sumkami.
      ekonomika myślenia i nie tylko!
      • Gość: bungli Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 23.05.05, 20:12
        tylko tu mozesz wydac 240 i nie zdac matury. a pomysl ile to krat piwa!!!!
    • Gość: dorian Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: *.nidzica.sdi.tpnet.pl 23.05.05, 20:18
      popieram!!!
      bravo!!!! :D hehe nie płaćmy baranom!!!
      • Gość: rudi Re: NIE PŁAĆMY ZA REKRUTACJE UCZELNIOM IP: 83.168.106.* 23.05.05, 21:43
        Rety, bez przesady, zdawałam maturę w zeszłym roku i było całkiem sporo kierunków, na które nie było odrębnych egzaminów, tylko liczyła się odpowiednio wysoka średnia ocen ze świadectwa - opłaty też były pobierane, wszyscy płacili i tyle. Jasne, że dle wielu osób to całkiem spory wydatek, wliczając jeszcze zrobienie fotografii, dojazd z papierami do innych miast itp. Mówiło się trudno ;]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka