Dodaj do ulubionych

DOBRE LICEUM? CO TO?

31.05.05, 00:25
Dość często można się spotkać z określeniem którego nie lubię i nie
rozumiem: "dobre liceum". Czy ktoś mi wytłumaczy, co to jest "dobre liceum".
Które liceum w Warszawie jest dobre?
Obserwuj wątek
    • kaja86 Re: DOBRE LICEUM? CO TO? 31.05.05, 00:29
      Ja tam nie jestem z Wawy, ale dobre liceum to jest chyba takie, gdzie ida dobrzy
      uczniowie i gdzie trzeba się uczyć no i tez takie, gdzie są wysokie wyniki matur.
      • Gość: samanta Batorego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 08:18
        :)
    • Gość: lol Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 09:00
      dobre liceum to takie gdzie nie trzeba sie uczyc a mozna dobrze napsac mature :)
      • Gość: Uczeń LP Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 10:28
        Kochani Kochani DOBRE LICEUM!!!!
        Przecież nie można dzielić szkół średnich na dobre i gorsze to jest chore
        ładnie powiedziała moja pani z Biologii :"Co mnie to obchodzi że jesteś tutaj
        jak ludzie z Smolenia (Liceum w Bytomiu) umieją się tego nauczyć to tyż też
        bedziesz umiał w koncu macie tak samo pojemne mózgi" BYŁO TO PIĘKNE PRZEZ 3
        Lata mieliśmy niezły hardcore z Biologii....
        A apropo to Ludzie w tych jak sie mówi : "dobrych liceach" mają tylko i
        wyłącznie przedmioty podstawowe ( na poziomie rozszerzonym) a ja chodziłem do
        Liceum profilowanego gdzie miałem 18 przedmiotów i z tego:
        ( Mata,Polski,Niemiec,Anglik,Historia,Fizyka na rozszerzonym) TO MOŻE NIECH
        TAKA OSOBISTOŚĆ Z "DOBREGO LICEUM" POJDZIE DO TAKIEGO "GORSZEGO LICEUM
        PROFILOWANEGO" I TAK SZCZERZE TO SOBIE RADY W D**** NIE DA (PRZEPRASZAM ZA
        WYRAZENIE)!!!
        To jest nienormalne i niemoralne dlaczego uczniów w liceach dzieli się na
        gorszych i lepszych to jest poprostu chore.......ALE moim zdaniem matura
        wyłapie kto jest lepszy a kto gorszy!!!
        Pozdrawiam wszystkich "gorszych i lepszych" uczniów !!!
        • Gość: inny uczen LP Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 06:14
          swiete slowa
        • Gość: ktosik2 Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:48
          hehe, dla tych co uczą się w profilowanych to podstawowy jak rozszerzony :)

Moja ciotka, co uczyła matmy w profilowanym, to mówiła, że nawet podstawy nie
          mogła zrealizować;
    • Gość: coz. Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 09:02
      takie w ktorym sie obraca kasa
      • Gość: urty Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:16
        Dobre liceum to to w którym nauczyciele dużo wymagają, tłumaczą i omawiają
        materiał i gdzie się trzeba uczyć- w przeciwieństwie do tego do którego ja
        chodziłam, czego teraz bardzo żałuje. MIeliśmy jednego nauczyciela który dużo
        wymagał i na którego lekcje trzeba się było uczyć. Uczy historii i wosu i
        dlatego między innymi postanowiłam to zdawać. Z reszty to praktycznie
        wszystkiego bym się musiała w domu uczyć
        • Gość: :) Staszic IP: *.magma-net.pl 31.05.05, 10:18
          :)
    • Gość: kasia napewno nie poniatowka! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.05, 10:52
      dobre LO:
      uczy
      nie stresuje
      nie zwala nauki na ucznia (tzn uczy na lekcjach)
      rozwija nie tylko naukowo
      pozawala dzialac samorzadowi (co za tym idzie pozwala na wiele akcji, bo to ze
      sam samorzad jest, to ejszcze nic nie znaczy)
      pomaga (dobry pedagog, przynajzni nauczyciele.. przyciele)

no. :)
    • Gość: bartek Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.05, 22:15
      Za dobre szkoły w Warszawie uważane są te, które są wysoko w rankingu
      Perspektyw. A wcale to nie muszę być dobre szkoły. Po prostu mają dobry nabór i
      potem tylko wymagają, a jak ktoś sobie nie daje rady to idzie na korki.
    • Gość: ja Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.05, 22:59
      IV LO w toruniu,yea moja kochana szkoła,niestety jużą "była szkoła"
      • verdana Re: DOBRE LICEUM? CO TO? 31.05.05, 23:50
        Dobre liceum, zdaniem wiekszosci znanych mi rodziców to takie, gdzie uczeń musi
        uczyć się, uczyć i uczyć - równo wszystkich przedmiotów "bo wszystko moze się w
        zyciu przydać". Do atrybutów dobrego liceum, zdaniem tychze rodziców nie należy
        - przyjazna atmosfera (rozleniwia), sympatyczni nauczyciele (nie maja być
        sympatyczni, tylko wymagający), mozliwość rozwijania zainteresowań (wazny jest
        program i EGZAMINY, bo one daja przepustke na studia).
        Moim zdaniem dobre liceum to takie, w którym uczniom daje sie możliwość
        zdobywania wiedzy (jak ktoś jest leń, to sam sobie jest winien), nie doprowadza
        ucznió do ciężkiej nerwicy, nie kaze się uczyć wszystkiego "jak leci", tylko
        promuje zaintersowania i te rozwija.
        Dla mnie takie liceum to "Górski" w Warszawie, ale wiem, że jestem odosobniona.
        Bo liczy się ranking - nawet jeśli uczniowie będą potem pacjentami poradni nerwic.
    • Gość: kret Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.05, 13:07
      W rankingach powinni porównywać wyniki maturalne z tymi po gimnazjum. Bo co z
      tego że z jakiejś szkoły dużo osób dostaje się na studia, jeśli przychodzą do
      nich najlepsi absolwenci gimnazjów. To wcale nie znaczy, że to jest dobra
      szkoła.
    • Gość: anka Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.05, 22:30
      Na pewno nie batory.
    • nelkaa Re: DOBRE LICEUM? CO TO? 01.06.05, 22:36
      Sprecyzuję ci dobre liceum na podstawie wypowiedzi moich nauczycieli: "Dobre
      liceum to Liceum im. B. Prusa w Żarach." Buhahahhahaha...a najlepsze jest to,
      że oni w to wierzą, bo w rankingach to LO jest na 2-3 miejscu w woj. lubuskim.
      Wiesz, prestiż i ciągła walka. Mnie osobiście coś takiego jak "dobre liceum"
      śmieszy, bo tak naprawdę wszystko zależy od nauczyciela i od ucznia:P w moim
      (naszczęście już byłym) tylko od nauczyciela, który myślał tylko o podniesieniu
      rankingu!!
      • frejken Re: DOBRE LICEUM? CO TO? 01.06.05, 23:00
        ja mowie w wawie. nie wiem,bo chcialam sie przeniesc w 2 klasie i stwierdzialam
        ze nie ma gdzie. juz w moim nie moglam wytrzymac,ale serio to nie wiem gdzie
        bym sie mogla przeniesc...moze witkacy?chociaz to dla uzdolnionych,podobno nie
        wymagaja(to zle moim zdaniem).moze bednarska?ale trudno sie dostac dla osob
        spoza ,,kręgu". staszic odpada..chociaz to zalzy ktora klasa i czy wybrali
        niemiecki;)(ale to tylko opinia czyjas tam). poniatowski -nieee.(jak skladalam
        tam dokumenty naliczałam sie kilka strzykawek na ziemii:D ). a dawno nie
        slyszalam nic o fryczu?? to chyba bylo ok??
        moja szkola ma tą zalete,ze uczy super języków.ale to neistety niemozliwe
        raczej w szkole panstwowej..chociaz chyba rejtan tez mial duzo języków.

ps. to przy wydziale pedagogicznym tez nie takie super,bo uczy swietnie
        angola,ale niemca już przeciętnie i jakos niezbyt przychylne opinie mi
        absolwentki udzielały.
        • Gość: Uczeń Lp Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.06.05, 10:32
          To znowu ja jeszcze jedno ja jak to mówice w tym "Gorszym Liceum" w ciągu
          trzech lat nauczyłem się tak Języka Niemieckiego że zdawałem go na maturze a co
          najlepsze UCZYŁEM SIĘ GO TYLKO W SZKOLE I W DOMU NIE CHODZIŁEM NA RZADNE
          DODATKOWE ZAJĘCIA NIE BYŁEM JESZCZE NIGDY W NIEMCZECH NIKOGO POROSTU TAM NIE
          MAM a mature ustną zdałem na 100% a więc dlaczego ludze "z dobrych liceów"
          zawalają na korki z czego się da ??
          Trzebaby w polsce zrobić niezły przesiek aby znaleźć dobre liceum bo te dobre
          może się okazać tylko złudzeniem a te złe szkołą która przygotuje nas na dalszą
          drogę życia ...
    • another_story Re: DOBRE LICEUM? CO TO? 02.06.05, 12:12
      Mogę Wam powiedzieć, jak brzmi rozwinięcie sformułowania "dobre liceum" na
      Podkarpaciu.

Dobre liceum to takie, gdzie nauczyciel jest traktowany jak święta krowa, a
      uczeń jak śmieć i potencjalny przestępca. "Pedagog" może czytać na lekcjach
      gazetę, pić kawę albo wcale nie przychodzić, jeśli akurat ma zły dzień. Może
      też traktować ucznia z jawnym lekceważeniem, w myśl zasady: "do pięt mi nie
      dorastasz, więc nie próbuj dyskutować". Materiału nie realizuje, bo to nie jego
      kłopot - on już od dawna maturę posiada. A my, jeśli chcemy, powinniśmy się
      uczyć w domu. Szkoła stawia sobie inny cel: pokazać nam, że nie jesteśmy jej
      warci.

Właśnie do takiego "liceum" chodziłam. I przysięgan - zanim tam trafiłam, wielu
      ludzi zapewniało mnie, że to świetna szkoła...
    • Gość: anka Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 22:25
      XXII LO im. Jose Marti to dobre liceum.
    • Gość: b Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.udn.pl 03.06.05, 00:38
      nie ma dobeych szkół ani nauczycieli są tylko uczniowie co wiedzą i myślą albo
      tacy co nie. Dobry uczeń nie potrzebuje szkoły i nauczyciela tlyko robi swoje t
      oco uwaza za potrzebne i jest idealny w sowjej dziedzinie
      • Gość: .. Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.acn.waw.pl 03.06.05, 09:54
        niewielu jest takich...
        podstawa to nauczyciel z pasją. wtedy nawet jak ktos zalozmy nie znosi fizyki
        moze bedzie chcial ją zdawac na maturze. wiem z doswiadczenia ze nauczyciele
        bardzo latwo mogą zniechęcic lub zachęcic.
        oczywiscie zazwyczaj pierwsza opcja BO W POLSCE PRAWIE W OGOLE NIE MA
        NAUCZYCIELI Z PASJĄ (albo do zlej szkoly trafilam) i nie znoszą tego co
        robią!!!! marnują ludziom życie takim podejsciem.
    • Gość: mała_Mi Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:19
      Dobre liceum to:

- wysoki pułap punktowy potrzebny aby się dostać ;)(!!!!) - masz gwaranta, że
      masz w klasie ludzi "na poziomie" :)
      - wymagający, dobrze przygotowani, ciągle podwyższający swoje kwalifikacje
      nauczyciele (często akademiccy)
      - duży odsetek olimpijczyków
      - to liceum, w którym sprawdziany, kartkówki przypominają formą zadania
      maturalne (nawet jeśli nie zdawało się tych przedmiotów na maturze.... ;>)
      - wysoki poziom nauczania języków obcych (!!)
      - i co najgorsze: brak pobłażania, naciągania punktów na spr (taaaak, to
      bolało, ale uczy doprecyzowania i pokory)
      - dobra, stymulująca atmosfera (nie czujesz się piętnowany, gdy powiesz coś
      mądrego !!)

Miało się to szczęście ;D
      • Gość: pola Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.olsztyn.mm.pl 03.06.05, 12:25
        moje lo nie spełniało tylko 4 wyznacznika.chyba najwazniejszego
    • Gość: kolo Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.05, 23:05
      Dobre liceum jest wtedy, gdy przychodzą do niego dobrzy uczniowie, tacy którym
      chce się uczyć. Nauczyciele mają mniejszy wpływ na to czy liceum jest dobre.
      Najwięcej zależy od uczniów. Nauczyciek może być świetny, ale jak w klasie ma
      bydło, to nic nie zrobi.
    • Gość: ja Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:39
      lepsze i gorsze Liceum , nie ma czegoś takiego , rankingi szkół ustawiane sa
      pod względem olimpijczyków , czyli przykładowo w IV w Toruniu kolo z maty
      zajmuje się 5 geniuszy , którzy stają sie olimpijczykami i ranking szkoły
      rośnie - dobra szkoła heh , jakoś narzekali po matmie , że nie zaciekawie im
      poszło.. a w mojej gorszej szkole , wszyscy wyszli zadowoleni z maty( zdarzały
      sie wyjątki )
      • Gość: natalia Re: DOBRE LICEUM? CO TO? IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.05, 12:24
        sory ja jestem z "czwórki"i jakos nie zauwazyłam zeby wiele osób
        narzekało.wiele osób liczy na maxa z pdst.a olimpijczyków mamy z wielu
        przedmiotów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka