tuin84 12.07.05, 08:56 matury.onet.pl/1237226,informacje.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sagi Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.net / *.net 12.07.05, 09:12 Niedługo na wyśmiewanie się ze staromaturzystów trzeba będzie płacić odszkodowania, albo wogóle ci proces fundną. Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 09:24 tylko, ze ja sie nie wysmywam, sama jestem stara maturzystka i pisalam w tym roku CEWy... nie zrozumiales ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystkaaa NOWI MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:25 www.kurier.lublin.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17463 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystkaaa NOWI MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:27 miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,2815626.html Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: NOWI MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 09:28 albo ja nie doczytalam, spie jeszcze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.05, 09:30 je zdawałam nowa mature ale niestety nie z przedmiotów,ktore były mi potrzebne:/ no i pisałam CEWy."dzieki" nim ,mimo ze test na prawo poszedł mi bardzo dobrze ,pewnie sie nie dostane :/ Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 09:33 no wlasnie... wszyscy powinni zdawac albo cewy, albo cos co mozna porownac z nowa matura... bo teraz to dla nikogo nie jest sprawiedliwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sagi Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.net / *.net 12.07.05, 09:43 Zrozumiałem :) "Ci" napisałem dla ogółu. Poza tym na wielu uczelniach dla nowych też są egzaminy. Może po prostu trefne uczelnie wybieracie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 09:54 Sagi - moze i UW jest trefne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik Grubber Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:44 No strasznie są dyskryminowani... zwłaszcza na UMCS na wydziałe politologii, gdzie za piątkę na świadectwie dostają więcej punktów niż nowi maturzyści za egzamin napisany na 90% :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsf Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.aster.pl 12.07.05, 09:51 Na warszawskich uczelniach są dyskryminowani!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 09:53 ...ale nie w aspekcie CEW-ów z historii... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:54 zgadzam się Z Tobą.. niestety nowi maturzyści na UMCSie zajma miejsca które pozostaną po staromaturzystach :/... qrde..ale to jest naprawdę niesprawiedliwe ..:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banditierka starzy czy nowi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:54 wszystko zależy od uczelni niektóre jawnie dyksryminują staromaturzystów, inne uczniów legitymujących się nową maturą (sytuacja I: chociażby AR w Krakowie, gdzie na większość kierunków nie ma egzaminów wstępnych, przelicza się nowe matury i stare także, ale staromaturzyści dostają tylko i wyłącznie punkty jak za poziom podstawowy, sytuację II chyba najdobitniej przedstawia UMCS) jeden śmietnik tylko mały apel do niektórych z Was: to gó..arstwo w czystym wydaniu obwiniać za zaistniałą sytuację innych kandydatów wszyscy wiemy, kto nam zafundował te emocje niestety, nie sądzę, żeby ktoś za to odpowiedział... pzdr666 Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: starzy czy nowi... 12.07.05, 09:55 nikt tu nikogo nie obwinia, przynajmniej ja nie zauwazylam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banditierka Re: starzy czy nowi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:58 napisałam to przezornie, kierując się innymi wątkami i testami typu: "wszystko przez staromaturzystów, po co oni w ogóle zdają, już mieli swoje szanse, a teraz tylko blokują nam miejsca", czy w drugą stronę, też się trochę znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: starzy czy nowi... 12.07.05, 09:56 no tak, powinnam zaznaczyc w temacie, ze chodzi mi o uw.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.05, 10:03 ech... już nic nie powiem... ale jednak prawda jest taka, że obie matury nie są porównywalne... ale to kazdy wie i nie ma sensu żebym tutaj obrażała starą czy nowa maturę:/ szkoda słów... zawiodłam się na niektórych uczelniach... ale nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem... stało się i już... PozdrawiaM Odpowiedz Link Zgłoś
tuin84 Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 10:04 aka Ty zdajesz na pedagogike na uw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.05, 10:09 nie... na psychologię na umcs:( a czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:15 czy starzy maturzysci moga pisac nowa mature? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refek Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 12.07.05, 10:24 tak, ale w 2002 roku tylko :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:27 ale lipa:/ powinni miec mozliwosc zdawania nowej matury - wszyscy byliby rowni, nie byloby trudniejszych/latwiejszych cewow Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! 12.07.05, 10:55 No coz. Na UW piszacy CEW'y (zwlaszcza matma) byli na pewno poszkodowani. Watpie zeby ktokoliwek ze Stara Matura dostal sie na jakikolwiek kierunek gdzie nie bylo odpowiedniego przelicznika (tak jak to jest na WMIM). No moze nieliczne wyjatki sie znajda ... ale naprawde neiliczne. Winic nalezy tylko UW i jego komisje rekrutacyjne ... jeden wielki balagan ... rekrutacja organizowana na odwal sie ... smutne lecz prawdziwe ... a ponoc najlepszy Uniwersytet w naszym kraju .... UMCS promuje natomiast na psychologie Staromaturzystow ... tez winic nalezy ustalajacych zasady rekrutacji... NOWO- i STAROMATURZYSCI nie sa tu niczemu winni... Ale strasznie to dolujace wszystko jest ... kase zdzieraja za rekrutacje, a pozniej przyjmuja jak chca i kogo chca ... a wlasciwie to nie kogo chca, ale JAK POPADNIE ... zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:04 Przecież staro-maturzyści mogli pisać nową maturę. Przecież o tym, że zwalnia ona z egzaminów wstępnych (nie wszędzie) wiedział każdy? Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:14 A Ty bys pisal jeszcze raz mature majac juz jedna i to niezle zdana??? A poza tym dla staromaturzystow sa oddzielne egzaminy ... i tutaj dyskusja odbywa sie nad poziomem tych testow ... skoro sa one nieproporcjonalnie, trudniejsze to po co taki UW urzadza je w ogole. ... mogli napisac, ze nie przyjmuja ze Stara Matura ... zaoszczedziliby przynajmniej naszych (starych maturzystow) nerwow ... no ale kasa za rekrutacje leci do ich kieszeni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:17 a to wg Ciebie lepiej miec mature i pisac trudne egzaminy czy miec mature i napisac latwa nowa? jezeli starzy maturzysci mogli pisac w tym roku nowa mature to popisali sie lenistwem albo brakiem inteligencji, jezeli wybrali egzaminy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:22 pierwsze slysze, zeby starzy maturzysci mogli jeszcze raz zdawac mature i to nowa, wciskasz kit :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:24 wiec mogli czy nie?:) bo jezeli nie, to powinni to zmienic i wprowadzic nowa jako obowiazkowa dla wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:26 no Ty napisales, ze mogli a skoro nie pisali to swiadczy to o braku naszej inteligencji albo o lenistwie. wyslalam maila do CKE, zaraz sie przekonamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:27 i nie zakladaj czegos zanim nie sprawdzisz czy to jest w ogole mozliwe mihau Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:30 Wlasnie probuje znalezc gdziekolwiek czy staromaturzysci mogli pisac Nowa Mature ... na razie nie moge tego nigdzie wyczytac ... ja Stara Mature pisalem 4 lata temu, wiec po kiego ch.. mialbym jeszcze raz pisac wszystkie przedmioty od nowa??? po co wtedy sie meczylem??? jakos mi to nie pasi zbytnio ... chyba, ze ty jestes inny i z mila chcecia bys ja napisal ... Moim zdaniem egzaminy wstepne dla wszystkich kandydatow, na kazda uczelnie to najlepszy sposob aby wybrac tych najlepszych ... wtedy wszyscy maja rowne szanse, gdyz pisza to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:32 Nie rozumiesz co ja napisałem. Chodziło o to, że można było wybrać czy się chce starą czy nową. Staro maturzyści (w większości) woleli jednak pisać starą, którą już 'znają'. Teraz oczywiście gdy już masz starą mature to dupa zimna :-> W ogóle 4 lata temu nie było tej możliwości. Wprowadzono ją rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:34 No ... to wlasnie o tym mowie ... wiec o co w takim przypadku chodzi??? lenistwo czy brak inteligancji???? hmmm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:38 Nie rozumiem Cię. Piszesz o tym, że powinny być dla wszystkich takie same egzaminy na studia. Oczywiście się z tym zgodzę, jeśli matury też byłyby takie same. Nie były. Nowa miała gwarantować dostanie się na studia bez egzaminów. Stara tego nie gwarantowała, więc nie rozumiem o co chodzi staro-maturzystom jak to co właśnie piszę było wiedziane odkąd zaczęto mówić o nowej maturze? Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:46 Jasne ... wiec co??? uwazasz, ze skoro stara matura nie gwarantowala dostania sie na studia bez egzaminow to oznacza to, iz teraz te osoby nie maja prawa w ogole sie ubiegac o dostanie sie na jakiekoliwek studia??? chyba, ze sie myle??? wiec jak to sobie wyobrazasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:22 Nie mają takich praw? Czy może mają? Oczywiście, że mają. Mają jednak więcej materiału (tyle co zawsze bylo na egzaminy na studia?) Co do wyboru nowa czy stara. Moja siostra rok temu pisała nową. W jej szkole zrobiły to 4 osoby. Dlaczego w tym roku staro maturzyści nie mieliby szansy tak wybrać? (Oczywiście ktoś z nową maturą nie mógł wybrać starej) Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 12:30 Gość portalu: kz napisał(a): > Nie mają takich praw? Czy może mają? Oczywiście, że mają. Mają jednak więcej ma > teriału (tyle co zawsze bylo na egzaminy na studia?) no wlasnie ... i to jest sprawiedliwe jak cholera .... ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:47 o to chodzi, ze nowe matury i egzaminy wstepne nie sa wspolmierne. nie da sie porownac ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:46 nie mozna bylo wybrac starej czy nowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:31 Można było wybrać nową czy starą. Oczywiście nie gdy już się napisało starą. Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:25 Egzaminy byly po to by porownac to co reprezentuje kandydat z Nowa Matura i Stara Matura ... jak trudne byly okazalo sie po fakcie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:28 pierwsze slysze, nowa matura byla zrobiona chyba w innym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:31 mowie o egzaminach wstepnych na studia a nie o Nowej Maturze .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:34 Nowa matura była zrobiona by nie było egzaminów na studia. Na niektóre kierunki są. Więc to my powiniśmy się kłócić (nowo maturzyści) a nie Ci ze starą. Przecież było wiadomo kto będzie miał egzaminy a kto nie. Ale uczelnie zaskoczyły nas, że nawet nowo maturzyści mają egzaminy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Dziwne.. IP: *.laczpol.net.pl 12.07.05, 11:33 Na AWF Gdańsk maturzyści ze starą maturą dostają 15 pkt za stopień bardzo dobry z angielskiego, a nowomaturzyści za celujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia 19 Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:39 wogóle to w polsce rządzą sami debile. Na AE do Krakowa zarządzili konkurs świadectw, mimo iż w zeszłych latach nigdy tak nie było. a starzy maturzyści twierdzą ze są poszkodowani jak muszą pisać jakieś testy.GÓWNO PRAWDA!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: Dziwne.. 12.07.05, 11:43 Na jednych uczelniach poszkodowani sa ci z nowa matura na innych ze stara. Problem w tym, ze ci poszkodowani sa ... Powinny byc egzaminy na wszystkie kierunki to by nie bylo poszkodowanych ... Najlepsie sie dostaja .. a nie ci co mieli lepsze stopnie w swoich szkolach ... Za rok bedzie pewnie sytuacja, ze z Nowa Matura z niektorych przedmiotow bedzie latwiejsza a z innych trudniejsza ... i wtedy znow porownywanie matur z obny lat nei bedzie mialo sensu ... Jednym wyjsciem sa chyba egzaminy wstepne ... wtedy nie ma zadnych ale ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: Dziwne.. IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:52 a nowa mature mogl zdawac jedynie maturzysta z rocznika 83 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: Dziwne.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:02 dokladnie - albo tylko egzaminy albo tylko matura. inaczej zawsze bedzie balagan i niesprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banditierka ke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:13 właśnie jedynie rocznik '83 miał prawo wyboru nowa/stara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banditierka Re: ke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:26 w każdym razie ja takiego wyboru NIE MIAŁAM i proste, jeśli idę na rekrutację, znam jej zasady i albo się na nie zgadzam, albo nie nikt nikogo nie zmusza, żeby składał na daną uczelnię pewnie, że czuję się pokrzywdzona, ale wiedziałam, na co się piszę jak każdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: ke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:34 ok, ale nie wszystkie cewy byly trudniejsze - srednia z matury z rozszerzonej historii w mazowieckim wyniosla... niecale 18%... z cewu chyba "troszke" wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: ke? 12.07.05, 12:40 Dlatego powinni wyp..ic przyjmowanie na podstawie Nowej Matury i powrocic do egzaminow wstepnych ... wtedy wszyscy mieliby rowne szanse ... i nie czekaliby 1,5 miesiaca na wyniki tychze Odpowiedz Link Zgłoś
acidfoka Re: ke? 12.07.05, 12:38 No wlasnie ... tylko gdzie tu uczciwosc ... gdzie rownosc szans ... ja sie zgadzam na egzamin wstepny .. z mila checia go napisze ... tylko zeby byl on na takim poziomie jak Nowa Matura, do ktorej moj wynik bedzie przyrownywany .... jezeli tak nie jest, to nie jest to fair ... i z tym sie nie zgadzam ... Tak samo jak nie zgadzam sie, ze w nocy ktos mnie okradnie, gdy wyjde na miasto ... licze sie z tym, ale nie zgadzam sie na to ... i nie mam zamiaru, przystawac na to gdy ktos ode mnie zdziera kase pod pozorem rekrutacji na studia ... 80 zeta wolalbym chociazby przepic, a nie isc na egzamin, po ktorym nikt z piszacych go nei ma szans sie dostac na studia ... o nie ... na to to ja sie nie godze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banditierka Re: ke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 13:48 tak sobie myślę, że jeśli egzamin wstępny napiszę na tyle punktów, ile w zeszłych latach gwarantowałoby mi indeks i nie zostanę przyjęta... nie dam im żyć szfak no Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuin Re: ke? IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 15:13 mihau - dostalam wlasnie odpowiedz od CKE - nie moga starzy maturzysci zdawac nowej matury, nie wiem co ty sobie wymysliles... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolaa Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.toya.net.pl 12.07.05, 23:35 hhmmm, ta sprawa jest baaaardzo złożona.... tak, przyznam, że mam świetne oceny z matury(dwujęzycznej) i w zasadzie mam wejście na kierunki, na które u nas w Łodzi jest masa chętnych. Lecz z drugiej strony, pomimo, że z języka obcego dwujęzycznego mam 2 szóstki, muszę i tak zdawać egzaminy na filologię romańską, tu chyba żadnej dyskryminacji nie ma, a przeciwnie czuję się nawet trochę pokrzywdzona, ze moje punkty, po 5 latach wysiłku, będą przeliczane jak te, ze zwykłej matury. I to prawda, że my, oprócz matury musimy się też uczyć do egzaminów na studia, które na niektóre kierunki wyglądają zupełnie inaczej, więc kto ma później lepsze wyniki?? A porówując nasze matury, to chyba nie musieliście uczyć się całej teorii literatury, a na ustny wchodziliście ez większego stresu. Nie powiem też, że mieliście łatwiej, bo ogólnie uważam, że wasza matura to jest jeden, wielki, nieudany przekręt, a przede wszystkim zrobiony zupełnie niepotrzebnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: STARZY MATURZYSCI DYSKRYMINOWANI?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:49 Luuudzie... Przecież nowomaturalni też na większość uczelni musza zdawać "coś w rodzaju " czyli egzaminy. Tak jak wy. Tylko niektóre kierunki mają przeliczanie punktów. A zdać 3-4 rozszerzone- to naprawde trudniej niż starą maturę . Wiem, bo mam w domu staro- i nowomaturzystę. Odpowiedz Link Zgłoś