Dodaj do ulubionych

UAM vs. UG - OPINIE

28.07.05, 12:57
Na UAM w Poznaniu dostałem się na historię spec. kultura polityczna, a na UG
na politologię... Mieszkam bliżej Gdańska, ale kasa to nie problem. Mam
obawy, co do studiowania historii, ale do końca nie wiem, jak jest na tej
politologii. Nie za bardzo wiem też, co po tym będę robił, choć oba kierunki
wydają mi się ciekawe i są zgodne z moimi zainteresowaniami.
Lepiej mieć dyplom z uniwerku poznańskiego (magister historii) - większy
prestiż, wyżej w rankingach, czy może ze słabszego (łatwiejszego?)
gdańskiego, jako magister politologii? Ehhh pomocy & opinii. Pozdro!
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:07
      Na Twoim miejscu wybralabym UAM. Sama skladalam tam papiery na historie,ale
      niestety nie dostalam sie...
    • Gość: młody Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.olsztyn.mm.pl 28.07.05, 13:15
      co chcesz robic po politologii?to dobre na drugi kierunek.namnozyło sie tych
      pozal sie Boże politologów i co komu po tym....
      • Gość: kura Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:31
        a co niby po takiej historii? godziny ślęczenia nad książkami... i nawet w
        szkole uczyć nie można...
        • Gość: młody Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.olsztyn.mm.pl 28.07.05, 13:34
          nie pisałem ze po historii sa lepsze perspektywy...ale nieco lepiej niz po
          politologii i zawsze na uamie moze zaczac drugi kierunek
          • Gość: elios Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.gdynia.mm.pl 28.07.05, 16:39
            zarowno po historii jak i po politologii mozna znalezc (chyba dosc prosto?) prace w IPN-ie. Moj znajomy konczyl historie 2 lata temu ... i od zaraz znalazl tam prace ... .

A wybral bym UAM ..., poprstu wiekszy prestiz. UG tez bardzo dobry uniwersytet ... ale mimo wszystko UAM lepszy. Choc bierzce pod uwage ze przez tegoroczna rekrutacje wiele sie zmieni prawdopodobnie w prestizu. Dla przykladu chociaz podam UMK. Co z tego ze sa tam progi od 85 do 95, kiedy wladze administracyjne ustalily zasady preferencyjne dla starych maturzystow, ktorzy w ubieglych latach sie nie dostali i teraz przeszli z zaoczynch na dzienne? To obnizy im tylko standard nauczania. Przez to patrzcie tez na to z tego wzgledu ... . Progi o prestiz to nie wszystko, bo ten moze sie bardzo szybko zmienic i tak zapewne bedzie ... .
          • Gość: Dante Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 28.07.05, 17:34
            Swoją drogą ciekawe co studiujesz... z pewnością coś wybitnie atrakcyjnego! W
            takim razie (jako domniemany wygrany w walce o etat) masz pełne prawo oceniac
            kompetecje moje i moich kolegów z tej "pożal się Boże politologii"
            • Gość: mlody Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.olsztyn.mm.pl 02.08.05, 14:10
              jeszcze nie studiuje.ale dostałem sie na sgh,prawo uj i uw i na prawo na
              viadrine.pierwsze dwie pozycje odpusciłem juz sobie.waham sie pomiedzy uw i
              viadrina.nie wiem czy dla ciebie jest to atrakcyjne - dla mnie tak.pozdrawiam
    • Gość: Dante Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 28.07.05, 17:16
      Studiuję politologię na UG. Właśnie dostalem się na Most, dzięki czemu
      nadchodzący rok spędzę na UAMie. Jeżeli bedzie taka możliwośc to po roku
      przeniosę sie na stałe. Lubisz bezproduktywnie spędzac czas? Wybierz UG! Pozdrawiam!
      • Gość: nicky Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 16:23
        hej dante!
        nie studiuje politologii, ale chcialabym zapytac, jak w twoim wypadku wygladaly
        wszystkie formalnosci zwiazane z most-em. tez studiuje na ug i jestem ciekawa,
        jak trudno byloby dostac sie w ramach mostu na uw.
    • Gość: mix nie studiuję - nie wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:20
    • Gość: Ania Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:11
      ...nie wiem jak Ci doradzić, bo sam wiesz jaki ja miałam problem... wybrałam
      Poznań...ale nie musiałam wybierać rónych kierunków...a w Twojej sytuacji nie
      wiem co bym zrobiła... przykro mi że nie potrafię Ci pomóc :(
      • Gość: lipid Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: 80.51.249.* 29.07.05, 22:03
        stary a co ty gazet nie czytasz ?? :D zobacz jakie przekrety odchodza na
        gadńskim ... a poza tym renoma UAMu też jest wieksza :) wiec nad czym tu jest
        sie zastanawiac :)
        • Gość: exel Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:06
          ale mu chodzi też o kierunki: politologia, a historia... nie tylko o miejsce
          studiów. ale mimo wszystko byłbym za Poznaniem - politologia, to wąska
          dziedzina, a historię zawsze można pod coś podczepić =)
    • Gość: up Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:52
      hehe no to masz problema...
    • Gość: katty Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:59
      jestem za UAMem...
      • Gość: vkgn Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:31
        Podobno od przybytku głowa nie boli , a jednak... Szczerze mówiąc nie wiem jak
        ja bym postąpił gdybym miał podobny problem. Rzeczywiscie UAM jest lepszy , bo
        rankingi i w ogóle... moja recepta jest taka : porównaj programy studiów obu
        uczelni i po prostu zobacz co cie bardziej bedzie interesowało , chyba nie o
        to chodzi aby spedzic 5 lat załując ze nie wybrało sie czegos innego pmietaj
        że skończyły sie czasy kiedy dyplom renomowanej uczelni był przepustką do
        kariery ( oczywiscie powiedzmy sobie jest mile widzany ),a teraz liczy sie ie
        tylko to. jeszcze jedno , dlatego też jeżeli program studiów politologicznych
        UG będzie ci lepiej odpowiadał iż na UG , a jeżli historii idź na UAM , ale
        oczywiscie wybór nalezy do ciebie, pozdrawiam p.s. napisz na forum na co się
        zdecydowałes
        • Gość: profusion Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:03
          dziś dostałem list z UW, gdzie zaproponowano mi wieczorowe studia na
          gospodarczych stosunkach m-narodowych... jakoś tak dziwnie jest, bo jak się nie
          dostajesz nigdzie, to jest załamka, a jak już gdzieś cie zaproszą, to wtedy
          kolejne uczelnie też ciebie przyjmują... ehhh dzięki za opinie - mam jeszcze
          trochę czasu, to będę nadal czytał nowe posty... dzięki =)
          • Gość: jedo s sas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:36
            ogolnie tak...uam syf...ug jescze wiekszy syf...ja studiuje w berlinie na
            humboldzie socjologie ...przenioslem sie z uam bo tam jest syf...kadra
            zalosna...zero ludzi aktywnych...wszysyc znudzeni a juz nie mowie o kadrze!!
            doł!! a na humboldzie to profesor mi notatki na maila przesyla jak bylem
            chory !! to sa studia:D
    • Gość: klopsik Re: UAM vs. UG - OPINIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 23:46
      I co zdecydowałes się już?
    • Gość: profusion SŁUSZNY WYBÓR??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 00:17
      Dziś minął termin składania dokumentów na UG i... nie złożyłem ich. Cały dzień
      się nad tym zastanawiałem, ale wierzę, że dobrze wybrałem i za rok nie będę
      myślał o zmianie uczelni, kierunku etc. Zobaczymy, co przyniesie czas =) Teraz
      czas urządzić się w Poznaniu i udać sie na jakieś PRAWDZIWE wakacje ;P
      Dziękuję wszystkim, którzy zainteresowali się moim "problemem" i dali swe
      opinie;) Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka