08.08.05, 23:37
jak się tym razem przygotowywujecie? Z jakich książek się uczycie? Co
polecacie? Czego się spodziewacie po maturze? I wszystkie tym podobne z
biologii.
Obserwuj wątek
    • ana7777 Re: biologia 10.08.05, 22:44
      halo? Kto poprawia? Jakie książki? Pomoce czy materiały są najleprze?
      • kas86 Re: biologia 13.08.05, 21:01
        ja nie zmieniam taktyki...więc uczę się z tych samych książek, no i oczywiście
        z notatek z zeszłego roku :)
        • kilam Re: biologia 14.08.05, 19:12
          proponuję ksiązki wyd. OPERON. Nie zalecam też nauki pamięciowej! Przypominacie
          sobie przecież zadania na maturze- wcale nie wymagały szczegółowej wykutej
          wiedzy. Stąd pozostaje tylko czytanie, rozumienie i rozwiązywanie przykładowych
          pakietów- non stop!
          • kas86 Re: biologia 14.08.05, 19:19
            moim zdaniem operon jest faktycznie całkiem całkiem...a co do nauki na pamięć
            to się w Tobą w 100% zgadzam - to nie ma sensu...najważniejsza jest umiejętność
            logicznego myślenia oraz zastosowanie posiadanej wiedzy w praktyce :)
            • klops_miesny Re: biologia 14.08.05, 20:03
              A lepszy OPERON czy WSiP? Pytam, bo nie mam pojecia.. skonczylam biologie w
              pierwszej klasie i to podstawowa.. a chce zdac sobie mature w tym roku :-) I
              ile czesci ma kazda ksiazka?
              Z gory dziekuje za informacje.
              • kas86 Re: biologia 14.08.05, 20:11
                hmm...ja korzystałam zarówno z OPERONU jak i WSiPu i zdałam biologię na
                (88/80), ale osobiście wolę OPERON. Poza tym polecam książki wydawnictwa
                Prószyński i S-ka dla liceum 4-letniego (BOTANIKA i ZOOLOGIA), które wg. mnie
                są bardzo dobrze i przejrzyście napisane.
                • ana7777 Re: biologia 22.08.05, 19:22
                  wsip 5 tomów plus operon dodatkowe -genetyka, ewolucjonizm, ekologia, anatomia,
                  cytologia, molekularne podłoże ...
                  • barteczek_19 Re: biologia 27.08.05, 09:46
                    Operon obowiązkowo 3tomiki rozszeżone ofcourse.....noi polecam testy wsipu
                    ,,maturalnie żę zdasz'' oraz jakąś książkę odzielnie od genetyki ....jakąś starą
                    książke z poprzednich lat z ochrony środowiska....ale to to sobie tylko
                    przeczytasz i bedziesz miała pojęcie...bo napewno z tego cos na myslenie się
                    trafii...pozdrawaim
    • martapa Re: biologia 28.08.05, 22:11
      przede wszystkim operon. wszystkie czesci. zwracajcie uwage glownie na obrazki.
      identyczne pojawily sie na maturze. bardzo dobra jest tez "fizjologia
      organizmow z elementami fizjologii czlowieka" (Hosera), chociaz bardzo trudno
      ja dostac. jezeli na uczelni, na ktora sie wybieracie biora pod uwage tylko
      poziom rozszerzony (jest tak np. na lekarskim, stomie i farmacji)to musicie
      skupic sie glownie na botanice i genetyce (fizjologia czlowieka i metabolizm
      byly na podstawowym). jak dla mnie wsip jest dosc kiepski i malo przejrzysty,
      ale kazdy woli co innego. co do testow, to testy operonu byly chyba najbardziej
      zblizone do pytan na maturze. powodzenia. :)
      • ana7777 pytania 01.09.05, 19:35
        Gdzie sa kubki smakowe typu umami(mięsne)?
        Czy mamy znać: 1)warstwy kory mózgowej(drobinowa, ziarn. zew. itp.)
        2)charakterystykę nerwów czuciowych?
        Już to zapomniałam a teraz mało czasu. Mamy to znać?
        • kas86 Re: pytania 01.09.05, 21:44
          prawda jest taka, że im więcej wiesz tym lepiej dla Ciebie, bo jak nie
          wykorzystasz tego na maturze to na studiach Ci sie na 100% przyda. Nie mam
          pojęcia czy trzeba to umieć, ale ja się w razie czego nauczę :)

a co do umami:
          www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR/ZDZIW-ANT/C0204/12-QZC00076.htm
        • martapa Re: pytania 02.09.05, 09:52
          takie szczegóły przydadza Ci sie raczej na studiach. na maturze nie. wlasciwie
          to na biologii wymagali przede wszystkim myslenia i kojarzenia fatktow
          (szczegolnie na poziomie rozszerzonym). o zadne szczegoly nie pytali. skupili
          sie raczej na podstawach. szczerze mowiac nie mam pojecia gdzie sa takie kubki
          smakowe ani z jakich warstw sklada sie kora mozgowa (tego chyba nie bylo nawet
          w programie nauczania) a i tak jestem bardzo zadowolona z wynikow matury.
          przede wszystkim bez paniki. i pamietaj co za duzo to nie zdrowo ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka