ana7777 08.08.05, 23:37 jak się tym razem przygotowywujecie? Z jakich książek się uczycie? Co polecacie? Czego się spodziewacie po maturze? I wszystkie tym podobne z biologii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ana7777 Re: biologia 10.08.05, 22:44 halo? Kto poprawia? Jakie książki? Pomoce czy materiały są najleprze? Odpowiedz Link Zgłoś
kas86 Re: biologia 13.08.05, 21:01 ja nie zmieniam taktyki...więc uczę się z tych samych książek, no i oczywiście z notatek z zeszłego roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
kilam Re: biologia 14.08.05, 19:12 proponuję ksiązki wyd. OPERON. Nie zalecam też nauki pamięciowej! Przypominacie sobie przecież zadania na maturze- wcale nie wymagały szczegółowej wykutej wiedzy. Stąd pozostaje tylko czytanie, rozumienie i rozwiązywanie przykładowych pakietów- non stop! Odpowiedz Link Zgłoś
kas86 Re: biologia 14.08.05, 19:19 moim zdaniem operon jest faktycznie całkiem całkiem...a co do nauki na pamięć to się w Tobą w 100% zgadzam - to nie ma sensu...najważniejsza jest umiejętność logicznego myślenia oraz zastosowanie posiadanej wiedzy w praktyce :) Odpowiedz Link Zgłoś
klops_miesny Re: biologia 14.08.05, 20:03 A lepszy OPERON czy WSiP? Pytam, bo nie mam pojecia.. skonczylam biologie w pierwszej klasie i to podstawowa.. a chce zdac sobie mature w tym roku :-) I ile czesci ma kazda ksiazka? Z gory dziekuje za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kas86 Re: biologia 14.08.05, 20:11 hmm...ja korzystałam zarówno z OPERONU jak i WSiPu i zdałam biologię na (88/80), ale osobiście wolę OPERON. Poza tym polecam książki wydawnictwa Prószyński i S-ka dla liceum 4-letniego (BOTANIKA i ZOOLOGIA), które wg. mnie są bardzo dobrze i przejrzyście napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
ana7777 Re: biologia 22.08.05, 19:22 wsip 5 tomów plus operon dodatkowe -genetyka, ewolucjonizm, ekologia, anatomia, cytologia, molekularne podłoże ... Odpowiedz Link Zgłoś
barteczek_19 Re: biologia 27.08.05, 09:46 Operon obowiązkowo 3tomiki rozszeżone ofcourse.....noi polecam testy wsipu ,,maturalnie żę zdasz'' oraz jakąś książkę odzielnie od genetyki ....jakąś starą książke z poprzednich lat z ochrony środowiska....ale to to sobie tylko przeczytasz i bedziesz miała pojęcie...bo napewno z tego cos na myslenie się trafii...pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
martapa Re: biologia 28.08.05, 22:11 przede wszystkim operon. wszystkie czesci. zwracajcie uwage glownie na obrazki. identyczne pojawily sie na maturze. bardzo dobra jest tez "fizjologia organizmow z elementami fizjologii czlowieka" (Hosera), chociaz bardzo trudno ja dostac. jezeli na uczelni, na ktora sie wybieracie biora pod uwage tylko poziom rozszerzony (jest tak np. na lekarskim, stomie i farmacji)to musicie skupic sie glownie na botanice i genetyce (fizjologia czlowieka i metabolizm byly na podstawowym). jak dla mnie wsip jest dosc kiepski i malo przejrzysty, ale kazdy woli co innego. co do testow, to testy operonu byly chyba najbardziej zblizone do pytan na maturze. powodzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ana7777 pytania 01.09.05, 19:35 Gdzie sa kubki smakowe typu umami(mięsne)? Czy mamy znać: 1)warstwy kory mózgowej(drobinowa, ziarn. zew. itp.) 2)charakterystykę nerwów czuciowych? Już to zapomniałam a teraz mało czasu. Mamy to znać? Odpowiedz Link Zgłoś
kas86 Re: pytania 01.09.05, 21:44 prawda jest taka, że im więcej wiesz tym lepiej dla Ciebie, bo jak nie wykorzystasz tego na maturze to na studiach Ci sie na 100% przyda. Nie mam pojęcia czy trzeba to umieć, ale ja się w razie czego nauczę :) a co do umami: www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR/ZDZIW-ANT/C0204/12-QZC00076.htm Odpowiedz Link Zgłoś
martapa Re: pytania 02.09.05, 09:52 takie szczegóły przydadza Ci sie raczej na studiach. na maturze nie. wlasciwie to na biologii wymagali przede wszystkim myslenia i kojarzenia fatktow (szczegolnie na poziomie rozszerzonym). o zadne szczegoly nie pytali. skupili sie raczej na podstawach. szczerze mowiac nie mam pojecia gdzie sa takie kubki smakowe ani z jakich warstw sklada sie kora mozgowa (tego chyba nie bylo nawet w programie nauczania) a i tak jestem bardzo zadowolona z wynikow matury. przede wszystkim bez paniki. i pamietaj co za duzo to nie zdrowo ;) Odpowiedz Link Zgłoś