Dodaj do ulubionych

podręcznik do WOS-u

13.08.05, 17:08
Witam!
na maturze chce zdawać wos na poziomie rozszerzonym, czy moglibyście polecic
mi jakiś dobry podręcznik, byłabym wdzięczna jeśli mogłby wypowiedzieć się
rownież jakiś nauczycel tego przedmiotu.
Z góry dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • Gość: studenciak Re: podręcznik do WOS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:39
      Wiekszość nauczycieli od wosu uczy czegos innego a wos to tylko na dokladke i duża część z nich nie jest specjalnie na bieżąco z nauczaniem wosu więc słuchaj się lepiej wyłącznie maturzystów:) Ja polecam wydawnictwo operon. Ale tak naprawde to zalezy czy chcesz go tylko zdawac czy chcesz się bawic w tym temacie też na studiach jakis. Bo jesli to drugie to generalnie polecam wszelkie ksiązki konstantego adama wojtaszczyka.
    • Gość: Ally McBeal Re: podręcznik do WOS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 21:57
      Najlepszy jest podrecznik pan wojtaszczyka wydawnictwa wsip. \Naprawde nie warto
      szukac innego, bo wszytkie arkusze maturalne (łacznie z tym, ktory pisalismy 19
      maja)były pisane jakby pod te własnie ksiązkę. Poza tym polecam czytanie gazet,
      jeśli nie codziennych to przynajmniej jednego z popularnych tygodników i bieżaće
      sledzenie wydarzeń w Polsce i na swiecie- to naprawdę ważne. Jeśli to cię nie
      interesuje to lepiej zrezygnuj z wosu. Ot tylt. Mi sie udało zdać bardzo dobrze.
      Życzę powodzenia
      • Gość: przyszła stud. UW Re: podręcznik do WOS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:17
        Chciałam cos dodać a propos podręcznika prof. Wojtaszczyka i matury. Otóż
        wszyscy chyba słyszeli o pytaniu dotyczącym trójpodziału władzy. Pan
        Wojtaszczyk słusznie podał, że pierwszym pomysłodawcą był Locke. A na maturce
        uznawali tylko nieprawidłową odpowiedź: Monteskiusz.
        Polecam rzecz jasna podręcznik Wojtaszczyka, ale przygotuj się, że na maturze i
        tak ludzie z OKE i CKE będą próbowali być mądrzejsi niż profesor UW. Pozdrawiam
    • n_nicky Re: podręcznik do WOS-u 13.08.05, 22:13
      Również polecam wszelkie książki Wojtaszczyka.
      Ale najbardziej polecam podręcznik akademicki, trochę wykraczający poza ramy
      matury, ale jest naprawdę najlepszy jaki znam- "Wiedza o Społeczeństwie" wyd.
      LexisNexis, autorzy:Woś, Stelmach,Bankowicz, Grzybowski, Włudyka(wszyscy UJ).
      Wszystko wytłumaczone jasno i przejrzyście.
      www.ksiegarnia.lexisnexis.pl/product.php?pid=88&cid=
      • Gość: gingersowna Re: podręcznik do WOS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 22:20
        A ja sie uczylam z podrecznika Lecha Moryksiewicza i Marii Pacholskiej do liceum ogólnokształcącego, poziom rozszerzony. Także polecam ten podręcznik jak juz coś, ale jednak telewizja i gazety na pierwszym miejscu :)Pozdrawiam. Jeśli jesteś zainteresowana tym podr. to mam go na sprzedaż.
    • Gość: Asik Re: podręcznik do WOS-u IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.08.05, 00:39
      Fajne podrexczniki ma CEO, np. przewodnik mlodego obywatela. Powodzenia
      • Gość: pwn Re: podręcznik do WOS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:14
        a ja polecam kompedium wiedzy o społeczeństwie, państwie i prawie z pwn-u (z
        ominięciem prawa oczywiście- chyba że ktoś nadgorliwy jest) ja przeczytałam 2
        razy (wojtaszczyk strasznie przynudza a to jest w miare ciekawie napisane) i
        nie spotkałam sie zeby na maturze było coś czego tam nie można było wyczytać no
        oprócz wydarzeń bierzących.
    • Gość: Patrycja Re: podręcznik do WOS-u IP: 80.48.33.* 14.08.05, 21:27
      ja czytałam Polityke, ogladałam wiadomości na TVP1 o 19:30 i przeczytałam sobie
      podręcznik poziom rozszerzony OPERON-u tuż przed maturą, nawet całego nie
      zdążyłam bo juz nie mogłam się zmusić:) no i mi całkiem dobrze poszło:)wypracuj
      sobie gatke polityczną na wypracowania i przeczytaj ten podręcznik a bedzie
      dobrze:)
      • Gość: gabi121 Re: podręcznik do WOS-u IP: *.pikonet.pl / 82.160.33.* 14.08.05, 22:17
        uczylam sie z Operonu, na maturze poszlo mi niezle ale nic nie przebije lexis
        nexis:) swietnea ksiazka i jest sens zeby sie z niej uczyc (w przeciwienstwie do
        operonu:/
      • basias86 Re: podręcznik do WOS-u 16.08.05, 21:34
        Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedź, jestem bardzo wdzięczna!!! pozdrawiam:)
        • Gość: :) Re: podręcznik do WOS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:35
          A co zdajesz na maturze oprocz wosu i gdzie sie wybierasz?
          • basias86 Re: podręcznik do WOS-u 16.08.05, 21:45
            chyba jeszcze zdecyduję się na matematyke na poziomie podst. a bardzo chciałabym
            się dostać na pedagogikę- resocjalizacyjną z profilaktyką społeczną.
            • Gość: :) Re: podręcznik do WOS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:46
              hehe..tez zdaje matme i wos : obydwa na rozsz:)
              Ile matmy masz w tyg? Zdajesz ja jako 3 przedmiot? Jak sie z niej czujesz?
              • basias86 Re: podręcznik do WOS-u 16.08.05, 22:02
                zdaję ją jako 3 przedmiot, mam 3 razy w tg z tego względu że jestem w technikum
                a czuję się z niej nie najgorzej...ale i tak pewnie wezmę kilka dodatkowych
                lekcji tak na wszelki wypadek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka