Dodaj do ulubionych

Co zrobić aby zdać?

25.04.06, 14:41
Witam wszystkich maturzystów. Mam do Was takie może troszkę głupie pytanie,
ale odważę się zadać je. Co trzeba zrobić aby zdać maturę z języka polskiego
na poziomie podstawowym. Jaką wiedzę musiałbym posiadać? Zależy mnie tylko na
tym aby tą maturę zdać ponieważ język polski nie jest w ogóle brany pod uwagę
na uczelnie, na które chcę pójść (politechniki). Prosze podajcie mi co muszę
mieć "naumiane" aby uzyskać te 31%. Z góry dziękuję Wam wszystkim za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosciu123 Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:52
      czytac i rozumiec. nic wiecej, wystarczy powierzchowna znajomosc lektur, zeby
      wiedziec mniej wiecej kto jest kim. a i porob testy z gazet, z netu, pozdro
      • Gość: FlashMan Re: Co zrobić aby zdać? IP: 62.89.81.* 25.04.06, 15:12
        Dzięki wielkie :)
    • Gość: lolek Re: Co zrobić aby zdać? IP: 80.54.168.* 25.04.06, 15:19
      pierdąlnij się w łeb!!!
    • Gość: Aga Re: Co zrobić aby zdać? IP: 193.0.66.* 25.04.06, 15:22
      A czy ty do szkoły nie chodzisz, że tu sie pytasz, co trzeba umieć???
      • Gość: FlashMan Re: Co zrobić aby zdać? IP: 62.89.81.* 25.04.06, 15:28
        Ludzie, ja Was proszę tylko i wyłącznie o odpowiedź na moje pytanie, jeden
        pisze o "pier....u się", a druga się pyta czy chodzę do szkoły. Jeśli nei
        potraficie odpowiedzieć nam oje pytanie, tak jak to zrobił pan, który
        odpowiedział na moje pytanie jako pierwszy - nie odpisujcie. Czekam tylko na
        odpowiedzi ludzi kompetentnych.
        • Gość: Aga Re: Co zrobić aby zdać? IP: 193.0.66.* 25.04.06, 15:38
          Problem polega na tym, że to ty, jako przyszły maturzysta, powinieś być
          kompetentny. Nie wpadłeś na to?
          A nowa matura z polskiego nie wymaga w zasadzie żadnej wiedzy - masz podane
          fragmenty tekstu, żeby zaliczyć, nie musisz się wychylac poza nie. I nie ma
          punktów ujemnych za błedy rzeczowe, zatem hulaj dusza. Każdy zda, chyba że nie
          umie czytać.
          • Gość: lucky87 Re: Co zrobić aby zdać? IP: 62.89.81.* 25.04.06, 15:43
            No i o to mnie chodziło. Dziękuję Agnieszko... :)
            • Gość: senna87 Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 19:41
              Pcozytaj jakies opracowania, żebys wiedział chciaż z jakiej epoki pochodzi
              lektura, i jaki jest jej główny problem.
              • Gość: senna87 Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 19:49
                I porób jeszcze parę testów na czytanie ze zrozumieniem.
                Ale wiecie co ja autora tekstu troche rozumiem. Oczywiście zdaję sobie sprawę
                ze matura z polskiego dlatego jest, ze każdy maturzysta powinien umieć ubierać
                w słowa to co myśli i przelewac to na papier te pe i te de ale niektórzy nie
                posiadają takich umiejętności i tyle.Znam mnóstwo osób które są świetne z
                przedmiotów ścisłych, mają wiele róznych pasji a z polskiego "jadą" całe LO na
                dopuszczających. Więc nie rzoumiem postów niektórych osób:-/
                • Gość: gosciu123 Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 20:03
                  nawet nie trzeba znac epoki (nigdy w kluczu nie widzialem nic o epoce) ani
                  glownego problemu, bo teksty sa zazwyczaj mocno wyrwane z kontekstu i mowia o
                  czyms zupelnie innym niz glowny watek ksiazki. a jezeli ktos nie posiada
                  umiejetnosci czytania i rozumienia banalnych tekstow, to nie powinien znalezc
                  sie w klasie maturalnej. problem tkwi gdzie indziej, mianowicie klucze sa czasem
                  robione dla wielbladow a nie myslacych ludzi - nie zauwazysz oczywistej rzeczy,
                  ktora jest tak oczywista, ze nawet nie pomyslisz zeby o niej napisac, i masz
                  punkty w plecy. kolejna chora rzecz to 'widzimisie' egzaminatora. mam nadzieje
                  ze kompetentnych ludzi tam dadza, i takich, ktorzy nie beda sie wyŻywać na
                  pracach, dlatego ze dostaja 12zl od pracy. bo jak w mojej szkole sprawdzano
                  probne matury to sie zalamalem. kilka punktow w kluczu - to samo co w mojej
                  pracy tylko w innych slowach, ale 0pkt za takie, bo klucz przeciez nei klamie.
    • Gość: Acapulco Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 17:06
      Lucky87 mam ten sam problem bracie co Ty ale nie bój sie bo czytam wlasnie z
      GW z Kujona Polskiego wypowiedz polonisty która brzmi:"Maturę można znac bez
      znajomosci lektur.Jesli uczniowie nie znaja fragmentu tekstu, na podstawie
      którego maja napisac wypracowanie,przepisuja go własnymi słowami i dostaja
      wymaganą liczbe punktów-podkresla Ireneusz Statnik ,polonista z II LO w
      Szczeccinie" wiec nie masz sie czego bac ja tak zrobilem na próbnej
      przepisałem własnym słowami troche cos nasciemniałem nawet nie wiedzialem ze
      to była Telimena z tym psem buhahah odpukac no i co?? 70% bez zadnego wałka.
      Wiec pieprz te docinki tych półgłubków bo to nie prawda ja nie mialem w LO
      zadnej ksiazki w łapie ... a LASKI KTÓRE CZYTAJA I SIE NA POLONISTYKE WYBIERAJA
      MIAŁY TYLE ZE NIEZDAŁY BO PISAŁY NIE na podstawe tekstu pozdro
      • maximusss9 Re: Co zrobić aby zdać? 26.04.06, 18:37
        Acapulco- trafiłeś w sedno sprawy, na polski nic nie trzeba umieć, ustną powinni
        zlikwidować, bo po co ona komu
    • Gość: maturzystka2005 Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 18:43
      udziele Ci kilku praktycznyc porad, w koncu zdalam mature rok temu (chopciaz tez
      chcialam ja tylko zdac, bo nie liczyla sie przy rekrutacji):
      1.musisz umiec czytac i zrozumiec, co czytasz - w pytaniach testowych najlepiej
      najpierw przeczytac pytania, a potem tekst zrodlowy, wiadomo na co nalezy
      zwrocic uwage(ta metode wyprobowalam i sie sprawdzila:D )
      2.w wypracowaniu najlepiej pare razy przeczytac temat,by go bezblednie zrozumiec
      3.jesli nawet nie wiesz nic o fragmnencie ksiazki, ktory jest na maturze to
      poprostu po kolei analizuj zdania fragmentu. Nawet nie odwolujac sie do calosci
      ksiazki mozna zdac mature poprostu opisujac to, co jest w przytoczonym fragmencie.

Ja tak zdalam mature probna, bo pisalam o "Dziadach" o ktorych pojecia zielonego
      nie mialam... jeszcze wtedy nie zdazylam przeczytac:) i zdalam na ponad 60%. Na
      prawdziwej maturze juz wiedzialam czym o czym pisze:D

Powodzenia!!:)
      • Gość: mila1910 Re: Co zrobić aby zdać? IP: *.toya.net.pl 26.04.06, 19:10
        Siemka. Nie stresuj się:) Ja zdawałam mature rok temu. Żeby uzyskać 30% z polskiego należy zdobyć 21 pktów. A 20 pktów jest maksymalnie za czytanie ze zrozumieniem. Nastaw się głównie na tą I część. Możesz nią nadrobić całkiem sporo punktów. Rozwiąż kilka testów z gazety albo internetu, a na maturze dobrze wczytaj się w tekst i będzie dobrze. A to, że trzeba znać epoki, czy konteksty hstoryczne to bzdura. No chyba, że tego dokładnie będzie wymagał temat, ale to się nieczęsto zdarza. Tak więc szkoda czasu na takie powtórki, skoro polski jest Ci nieprzydatny podczas rekrutacji. (Aczkolwiek mnie ,jako studentce kierunku humanistycznego wypadałoby bronić roli języka polskiego no ale co tam :)) Lepiej poczytaj w vademecum, albo innych opracowaniach, to co autorzy uznają za najważniejsze. I to powinno wystarczyć. Ta matura bardziej jest nastawiona na inteligencję i jeśli dobrze zrozumiesz temat, to możesz napisać całkiem sporo i do tego sensownie, nawet bez znajomości lektur! Może trudne do uwierzenia ale tak jest! Powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka