amatorka 09.05.06, 10:51 dajcie szybko znac :o))) czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smif Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:15 To jest obraza dla nas, maturzystów, że ta matura jest tak prosta. Nie uczyłem się ani trochę i z palcem w ..kieszeni napisałem i wyszedłem po godzinie... czyli ok :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredota Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:18 Smif, to Ty juz znasz wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:02 odpowiedzi sa na serwisy.gazeta.pl/edukacja/0,52264,2590891.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzyst0r Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:51 Szczerze bałem się jak wyszedłem po arkuszu I ale jak teraz sprawdzam odpowiedzi to liczę na ~80-90%. Ciekawe jak rozszerzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:30 smif co było na geografii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł -klb Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:32 Ludzie lajcik ;) łatwizna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:33 A co było takiego łatwego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mądrale!!!!! Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:02 Teoretyczna wiedza z lekcji prawie wcale się nie przydała trzeba było kojarzyć fakty z tego co sie dzieje na świecie. Poszlo tak sobie mysle ze w najgorszym przypadku i tak 50% bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks łatwiejsza niż rok temu IP: *.icpnet.pl 09.05.06, 17:12 nawet po prawie 2 latach przerwy w nauce gegry napisalem dziś w 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona1111 Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:19 podstawowa banalnie prosta po przeliczeniu jakies 85% bedzie natomiast na rozszerzonej za duzo pytan otwartych z serii zaproponuj, jakie skutki tego czy przyczyny tamtego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: 195.116.43.* 09.05.06, 11:39 sciemniacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bassient Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.toya.net.pl 09.05.06, 11:44 Mój poziom samozadowolenia po tej maturze przekracza wszelkie dopuszczalne normy :D :D :D wyszłam po godzinie znaczy łatwizna :D aż żałuję że się uczyłam wczoraj te dwie godziny :P oby po historii było tak samo... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baymen Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: 82.139.54.* 09.05.06, 12:25 A ja już sobie 2 miesiące temu na finale olimpiady z gegry załatwiłem najlepszy wynik w kraju :P 100 %/ 100% :P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:30 nie problem napisać dobrze podstawowa, bo one ze wszystkich przedmiotów są śmiesznie banalne, ale problem napisać rozszerzona na ponad 80%, przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twiggy Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:42 nie. z hisotrii matura post. wcale nie jest banalna. wystarczy spojrzec na probna czy zeszloroczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśka Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:52 święta racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśka Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:50 wiesz co po moim wyjściu z klasy odnioslam to samo wrażenie szkoda ze w poprzednim roku nie przystempowalas do matury z gegry ciekawe jak by ci poszla tamta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariaN Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.05.06, 12:51 Rozpoczelismy o 10.00 o godzinie 10.45 wyszla ponad polowa maturzystow. Ci co sie uczyli stwierdzili ze byla ciezka a Ci co nie przykuwali uwagi do nauki stwierdzili ze byla dość latwa ;] Z mojego punktu widzenia wystarczylo troszke poczytac o ekologi o skalach czy tez przypomniec klimaty. Mapka dosc latwa na probnej byla duzo bardziej wymagajaca obliczanie skali a tu ? tylko Obliczenie wysokosc pomiedzy 2 obiektami geograficznymi oraz sprawdzic na jakiej wysokosci jest dana poziomica ;) Troszke o UE trzeba bylo wiedziec kto ostatnio wszedl do czlonkowstwa bo bylo 6 panstw i trzabylo porownac starych do nowych :) czlonkow. Oglnie ciezka byla mapka konturowa troszke taka kwadraciakowa co niektorych moglo wybic i sie mogli pomyslic ogolnie 3 krotnie latwiejsza od probnej ale po probnej nawet nauczyciele niktorzy twierdzili ze byla trudniejsza niz rok temu czyzby postraszenie aby zmieniec gegre na inny przedmiot ? Odpowiedz Link Zgłoś
grauko Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 13:02 Gość portalu: smif napisał(a): > To jest obraza dla nas, maturzystów, że ta matura jest tak prosta. > Nie uczyłem się ani trochę i z palcem w ..kieszeni napisałem i wyszedłem po > godzinie... > czyli ok :D Osobiście nie obraziłbym się jakby czwartkowy egzamin maturalny z matematyki byłby na tyle prosty, aby można napisać go z palcem w ... kieszeni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:28 Całkowicie się z Tobą zgadzam... Całkowicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ toż to oburzające! IP: *.autocom.pl 09.05.06, 14:35 Jasne... Wy idziecie, rozwiązujecie test w godzinkę i sobie wychodzicie ze świadomością, że tego po prostu nie da się nie zdać... Mija tydzień i w tej samej sali zasiadają tacy samobójcy jak ja którzy zadeklarowali historię; dostają takie pytania, że ręce opadają i sami nie wiedzą czy śmiać się czy płakać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks 3g Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:44 poszla bardzo dobrze niewyjete 85% ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:08 uważam, że matura była prościutka a poziom rozszerzony był nawet łatwiejszy od podstawowego( juz po gimnazjum mozna byłoby go napiśać!!):D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 08:09 wiesz smif, jak sie pisze podstwke to rzeczywiście nie trzeba sie mocno wysilać..:P bo o 11 to chyba jeszcze rozszerzonego nie napisałeś...a może 2 arkusze w ciągu godziny? ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:33 Mam mieszane uczucia... to co wczoraj sie uczylam w ogole niebylo przydatne do tego co dzisiaj bylo. Zreszta pisali to chyba jacys analfabeci ..po pijaku ? pozjadane litery ..zamiast "oraz" bylo "ora" - chodzilo o wiatr? luuudzie ..to jest matura !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monisia Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:36 Maturka z geografi hhhhhhmmmmmmm jak by to powiedziec no naszczescie juz po jesli chodzi o test nie byl az taki trudny ale prosze was dajcie mi odpowiedzi !!!!!!! chce wiedziec czy dobrze mi poszlo !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stal_Rz Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.dnet.local / 217.153.194.* 09.05.06, 12:41 Na pewno matura byla latwiejsza niz proibna i to nie tylko dla mnie..:) poszlo chyba w miare wporzadku a tak naprawde to sie dowiem ok 14 jak sobie popatrze na wyniki:) hehe:) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.57.jawnet.pl 09.05.06, 13:03 mnie tak srednio na jeza :)) tez mi sie wydaje ze byla latwiejsza niz probna :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EVA Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.06, 13:09 Jaką odpowiedz daliscie na pytanie w ktorym trzeba bylo obliczyc odległosc miedzy jeziorem a punktem Z?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna zdalam :) IP: *.57.jawnet.pl 09.05.06, 14:00 hehe walsnie sparwdzilam odpowiedzi i zdalam:) co parwda wylozylam sie na paru prostych pytaniach ni oale zdalam wystarczylo miec tylko 15 pkt ja mam cos kolo 20 Odpowiedz Link Zgłoś
justi86 zdalam :) 09.05.06, 14:02 nio ja juz sprawdzialm wyniki :) izdalam jupi wystarczylo miec 15 pkt tylko b yzdac nio ja mialam cos kolo 20 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: zdalam :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:54 Gratuluje, ja rowniez zdalem ;-) chyba ze egzazminator uzna inacej ;-) podstawowa na ok70-80% a rozszerzona jak bedzie 50% to skces Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.06, 15:00 raczej miedzy jeziorem a gora ;-) taka jak w odp :> nie pamietam, ale odjelam jedno od drugiego i wyszlo ;p czy o co tam chodzilo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka770 Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:09 608,a odp.to 610 :/ nie wiem czy moja bedzie uznana... Odpowiedz Link Zgłoś
kotlecik_xxx Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 13:13 oby była łatwiejsza... kiedy beda te odpowiedzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.34.pl / 80.51.236.* 09.05.06, 13:14 Nie było takie złe, ale próbna była chyba łatwiejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiko Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:22 Mi też się wydaje, że próbna była ławiejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:05 matura z gegry byla tak prosta ze szok niee spodziewalam sie a mialam pisac z matmy jak dobrze ze zmienilam:)przynajmniej wiem ze z jednego przedmiotu zdalam!odpowiedzi sa na stronce serwisy.gazeta.pl/edukacja/0,52264,2590891.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:06 serwisy.gazeta.pl/edukacja/0,52264,2590891.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:35 a zagadnienia były podobne do tych z próbnej???? trudniejsza była czy łatwiejsza???? mam nadzieje że matma będzie łatwiejsza Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_19 Re: Odpowiedzi 09.05.06, 15:15 siema.Ja tez dzisiaj pisalem geografie.A wiadomo juz jak egzaminatorzy jak beda rozdzielali pkt?Pomoze mi ktos sprawdzic moje wyniki?Pls prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echhh Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: 83.18.40.* 09.05.06, 14:37 podstawowa latwa, ale rozszerzona...łohohoł...troche sie nameczylem... mam nadzieje, ze z pytan gospodarczych podlapie troche pkt, bo geologie chyba troche zawalilem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara_87 Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.csk.pl 09.05.06, 14:55 rozszerzona wymagała duzo myslenia, ale nie byje jakiego, na pewno nie takiego jak na podstawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.06, 14:59 e, podst. latwa [a sie uczylam;) ale nie wczoraj tylko duzo wczesniej], ale roz. za to przywalili O_o ciagle jakies korzysci, skutki negatywne, bez sensu O_o dla mnie kosmos, liczylam na wiecej pkt =(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.kalisz.mm.pl 09.05.06, 15:11 Mature z geografi zdaja osoby mniej nij przecietne!! Nie wiem jak jest u Was ale np. u mnie w klasie geografie pisaly te osoby, ktore ledwo ciagna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feedo Banał IP: *.chello.pl 09.05.06, 15:14 Podstawa to totalny banał, rozszerzenia spodziewałem się trudniejszego. To był egzamin gimnazjalny czy matura? xP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiaczek Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:21 Jestem totalną minimalistką...poszłam na podstawowy...teraz żałuję...bo to było banalne=(kompletnie się nie uczyłam[wczoraj o 23 powtórzyłam skalę]...a geografię miałam ostatnio rok temu...brak słów...autentycznie=)3mam kciuki za was wszystkich=)buziaki=* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiuna Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:26 Ja z kolei jestem załamana roszerzenienim niby napisałam wszystko ale te problemowe pytania byly bez sensu. Ciesze sie ze jestem z Łap to przynajmniej wiem ze ta nasza cukrownia nie ma bazy surowcowej heh. Uczyłam sie bardzo dużo a tak naprawde to na tym poziomie nie bylo nic z ksiażek a raczej z życia wzięte. Pożegnałam sie własnie z turystyką i gospodarką przestrzenną na UAM w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iksce Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:29 To przepraszam gdzie byla baza surowcowa...? Przeciez cukrownia musi miec surowiec na miejscu lub w bardzo niewielkiej odleglosci............ tak czy nie? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sosek_s Re: jak Wam poszlo na gegrze? 10.05.06, 13:04 > To przepraszam gdzie byla baza surowcowa...? Przeciez cukrownia musi miec > surowiec na miejscu lub w bardzo niewielkiej odleglosci............ tak czy > nie? :/ no oczywiscie ze tak, wiec asiunia ma chyba zle :P a ja tez ide na UAM :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiuna Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:11 Tylko jak wspomnialam wczesniej mieszkam w Łapach i wiem ze w poblizu nie ma buraków cukrowych na podlasiu są zbyt słabe gleby i do tej cukrowni przywożą byraki z dalszych terenów. Wiec sory bardzo ;> Odpowiedz Link Zgłoś
fenderx2 Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 15:31 No i moim zdaniem geografie zdają ludzie mniej zdolni, bo uważają ze jest łatwa. Rzeczywiście to sie sprawdza w częsci podstawowej. Generalnie zdawanie geografii jest moim zdaniem mniej prestiżowe niż np. historii. Oczywiście nie można powiedzieć ze wszyscy, ktorzy zdają geografie są mniej zdolni Odpowiedz Link Zgłoś
cichaasia Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 15:33 Chodzi mi o to ze obok Łap nie ma bazy surowcowej a pomimo to cukrownia tu istnieje to pan Gierek wymyslił tak w czasach PRLu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:36 Zgadzam się, podstawy były naprawdę prościutkie, tylko trzeba było ruszyć głową, gegra nie jest dla kujonów, dlatego tak bardzo ją lubię :D.Za to ROZSZERZENIE.... tu już mamusiu!!! Trzeba było mieć trochę wiedzy w główce, bez niej raczej masakra... Naprawdę w ogóle nie uczyłam się gegry, dlatego wydaje mi się że rozszerzenie zawaliłam, ale podstawy powinny być całkiem całkiem :D. Pozdrówka dla maturzystów-geografów, to są najfajniejsi ludzie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezarus Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.gorzow.mm.pl 09.05.06, 16:11 Po sprawdzeniu odpowiedzi, będę miał od 90-100% (nie wiem jeszcze jak ostatecznie oceniają niektóre zadania otwarte). To bardzo zabawne, w szcze gólności, że praktycznie się nie uczyłem (wczoraj przez godzinę przejrzałem geografię fizyczną). Rozszerzona w granicach 75% :). Ogólnie matura raczej na myslenie, niz na wiedzę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj punkt Z IP: *.ust.tke.pl 09.05.06, 16:14 mi wyszlo 70 m mniej, nie pamietam juz dokladnych danych, czyli koncowka 08, czy 07, s w odpowiedziach koncowka jest 10. Jak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emo Re: punkt Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:24 bo szczyt od ktorego powinienes/powinnas liczyc poziomice nie lezal bezposrednio na poziomicy ale obok :) takie buty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: punkt Z IP: *.ust.tke.pl 09.05.06, 16:28 fest... tylko ciekawe jak mozna bylo to zrobic z taka dolkladnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: punkt Z IP: *.ust.tke.pl 09.05.06, 16:29 powinni podac granice blędu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: punkt Z IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.06, 16:32 Granica bledu ebdzie ale tos a tylko przykładowe rozwiazania co nie znaczy ze wszedzie tak ma być . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: punkt Z IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.05.06, 17:10 Przecież ten punkt Z był na poziomicy wiec jak Wy chcecie mieć nie zaokrągloną końcówke?? Wyszło mi 610 m i tylko ta odpowiedz będą uznawac:)) Innej opcji nie ma:)) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucie Re: punkt Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:15 Ja będe miał z podstawowej 120% a z rozszerzonej 150% :) Banał :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:14 Jestem ciekawa, dlaczego wszyscy którzy piszą geografię (w tym ja) w ogóle się nie uczą :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc4s saldo migracji IP: 82.160.77.* 09.05.06, 16:25 jak podaliscie ? 2003 czy 1980 w odpowiedziach jest re 2003 ale przecież 2- 23= -21 w 1980 r. czyli wynika że wtedy saldo było najniższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk87 Re: saldo migracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:34 Własnie tez napisalem, ze w 1980. W ten sam sposob do tego podszedlem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: saldo migracji IP: 217.153.157.* 09.05.06, 18:40 ej no wlasnie... moze w tym kluczu jest błąd... też tak to zrobilam i uwazam, ze dobrze, tak mnie zawsze uczono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: saldo migracji IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.05.06, 18:45 A co Wy tam piszecie;)) Przeciez dobrze jest że w 2003 roku jest najmniejsze saldo migracji.... Przeciez róznica w 1980 roku wynosi 21 tys osob a w 2003 koło 14 tys:)) Wiec gdzie Wy widzicie bład?? nie umiecie z wykresu tego odczytac?? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:48 ale przecież saldo migracji może być wartością ujemną, a wtedy jednak to -21 tys. jest mniejsze niż -14 tys...tak wynika z zasad matematyki...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:09 też zrobiłem 1980 rok. Oczywiści że z matematycnego punktu widzenia wtedy jest najniższe saldo migracji. Przecież saldo licz się wg. imigrace minu emigracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojojoj Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 07:29 Wielcy matematycy! Saldo moze byc ujemne abo dodatnie ale gdy pytają o jego wielkość to przecie srednio inteligentny czlowiek wie ze chodzi o wartość bezwzględną :) pozdrowienia- historia bedzie na 100% ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:59 Podczas swoich przygotowań do matury nie spotkałem się z wzorem na saldo migracji, w którym występowałaby wartość bezwzględna. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że takie zadania powinno rozwiązywać się w oparciu o definicje, a definicja jest całkiem jednoznaczna - 1980 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *.* Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:23 ależ to oczywiste, ze wartość bezwzględna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:31 Jeśli takie oczywiste to pokaż mi jakieś źródło, w którym będzie napisane, że saldo migracji to wartość bezwzględna z różnicy imigracji i emigracji. Ja wszędzie gdzie szukałem widziałem jedną definicję…bez wartości bezwzględnej.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:42 toć ludzie drodzy no juz przepadlo.. jakby tam z tym saldem nie bylo prawidlowa jest odpowiedz 2003 i nic nie zmienicie juz :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o ja cie Re: saldo migracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:25 widocznie za mocnoś sie przygotowywal chopie do tej matury :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asurbanipal Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:15 A najlepiej jest zdawać i gere i histe :D i wiecie co? .. historia podstawowa tez jest latwa czemu piszecie ze hoho samobojstwo wybralismy historie, przecie pytania na podstawowej są prostackie podstawowa wiedza + rozumienie źródeł=100% co do geografii no podstawa byla taa bardzo latwa, rozszerzona nawet momentami przyjemniejsza od podstawy.. pytania problemowe troche czasu zabieraly ale jak ktos ma fantazje to moze sobie pofolgowac w takowych pytaniach powodzenia za tydzien na historii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r :) IP: *.pchelp.2-0.pl 09.05.06, 16:29 baaaardzo bardzo dobrze,oczywiscie liczyłam na ang i polski ze mi dobzre pojda- a najlepiej poszła geografia ://///// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shayla Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 09.05.06, 17:32 Podstawowa bardzo łatwa. Zrobiłam jeden głupi błąd. Resztę mam raczej dobrze. Rozszerzona... hmm.. nie była bardzo trudna. Była rozszerzona i tyle ;) Zadania mi nie leżały, bo nie lubię przemysłu. Wyszło mi na oko ok. 80%. BTW, ile razy mozna dawac te same zadania o przyrost naturalny w Polsce? [próbna, podst. rozszerzenie]. To sie juz robi nudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siska Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:00 ile trzeba miec punktów by zdac z geografi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shayla Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 09.05.06, 18:01 15 Odpowiedz Link Zgłoś
beciik Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 18:13 Jestem zła na siebie bo na rozszerzonej wymieniłam wśród państw biorących udział w konfliktach zbrojnych na Bliskim Wschodzie Irak, Iran i Egipt, ale teraz doszlam do wniosku, że wojna z Izraelem w święto Jom Kippur z roku 1973 nie mieści się w pojęciu koniec XX wieku :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mardoc Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:09 identycznie mam i tez teraz sie kaplem ze Egipt to troche wczesniej ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc4s Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: 82.160.77.* 09.05.06, 19:18 a od kiedy to Egipt nad Zat. Perską lezy??? CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM TRZEBA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta:P Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:00 mam nadzieje ż biologia i chemia pryjdzie mi tak łatwo jak Geografia miałem troche problemów z arkuszem 2 ale ogólnie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzetom87 Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:55 Co do podstawowej to ok, lajt, ale co do rozszerzonej to rzeczywiście trzeba było trochę się pogimnastykować. Szkoda że geografia na zimowej była o niebo łatwiejsza a tym samym przyjemniejsza. Pytanko: miałem w którymś zadaniu o surowcach sformułowanie: "wymień 2 spośród czterech podanych zakładów o lokalizacji związanej." czy to jest błąd w druku, czy ta lokalizacja związana coś oznacza sama w sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiazany Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: 83.18.40.* 09.05.06, 18:59 tez za bardzo nie wiedzialem o co chodzi, ale chyba bledu nie ma...i co wazniejsze dobrze strzelilem :D hehe pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:15 To jest niesprawiedliwe! Gegra jak zawsze banalna a z historii dadzą znów jakiś kosmos.I jak tu mieć jakieś szanse na studia jesli wszedzie jest historia lub geografia...Dlaczego Historiaz zawsze jest trudniejsza?! Żal jej zdawać...Egzaminatorzy mogliby kiedyś zauważyć że poziom ogólny na tych przedmiotach powinien być zbliżony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiazany Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: 83.18.40.* 09.05.06, 19:21 co sie zalisz? jeszcze nie widziales historii, skad wiesz jaka ona bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mature Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:25 Sądząc po próbnej i poprzednich ja tez nie mam zbyt duzych nadzieji... Odpowiedz Link Zgłoś
beciik Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 19:55 Ależ ze mnie matoł...dopiero teraz zauważyłam zdanie nad Zatoką Perską ;] za roztrzepanie sie płaci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: własnie! Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.autocom.pl 10.05.06, 07:36 Historia jest ZAWSZE trudniejsza... podstawowa jest rzeczywiście prosta, ale co ja mam niby z tą podstawową zrobić!? wszędzie liczy się rozszerzona a tam jest już cyrk na kółkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukash Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:12 no to zdawaj geografie a nie historie... deklaracja maturalne to wolny i nie wymusozny wybor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mardoc Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:11 tak.. sa 3 rodzaje, przymusowa, zwiazana i dowolna czy jakos tak... przymusowa to jesli chodzi o surowce np. kopalnia, zwiazana to taka ze musi byc niedalego jakiego zakladu np. cukrownia bo burak cukrowy traci na wartosci jak jest przewozony... a wolna to wiadomo ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukash Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:13 dokladnie... szkoda ze dowiedzialem sie tego po maturze. dla mnie zwiazana oznaczala, ze czynnikow lokalizacji bylo wiecej niz jeden. oswiecony zostalem dopiero po maturze:) a co za tym idzie - zadanie źle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:35 Ja mieszkam w tych Łapach i tu nie ma w pobliżu upraw buraków wiec mysle ze w kluczu jest błąd, bo ta cukrowania byla niewypałem i muszą buraki sprowadzac. Pozatym ziemia sie nie nadaje na podlasiu do uprawy. Chyba wiem co mówie skoro tu mieszkam :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justynka Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:15 Rewelacyjnie, było bardzo poroste! Jestem w siódmym niebie. Odpowiedz Link Zgłoś
godlike23 Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 21:05 Nawet prosta, chociaż nie podobała mi sie mapka zamieszczona do testu. Odległości miedzy liniami wysokości musiałem szukać i sie domyślać. Ale ogólnie podstawowa to prościzna :)). Z rozszerzoną było gorzej ale dalem rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierwszo_klasista Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:09 a z czym mieliscie najwiecej problemow?? Odpowiedz Link Zgłoś
ffrrr Re: jak Wam poszlo na gegrze? 09.05.06, 21:49 z poziomem rozszerzonym ;] oczywiście niektóre zadanie były zjadliwe, niestety większość nie pozwoliła na wykazania się wiedzą dotyczącą geografii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:08 no to trzeba przyznać…matura rozszerzona była mniej nastawiona na wiedzę z geografii, a bardziej na umiejętność ściemniania…zazwyczaj we wcześniejszych arkuszach było mniej pytań takiego typu… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu pytanie z Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:13 jaka powinna być odpowiedź do pytanie: Dlaczego Wisła pomimo licznych ośrodków przemysłowych nie odgrywa dużej roli w transporcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ancurzysko Re: pytanie z Wisłą IP: *.devs.futuro.pl 09.05.06, 23:48 Ja nawymyślalam, że regulacja i odpowiednie pogłębienie rzeki byłaby związana z wysokimi kosztami, a po drugie, że transport rzeczny jest bardzo wolny i nieopłacalny dla potencjalnych transporterowców, czy jakoś tak... Mam wątpliwości bo w odpowiedziach mają inaczej zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: pytanie z Wisłą IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.05.06, 00:54 Ale to są tylko przykładowe odpowiedzi... Na pewno Ci to uznają bo sensownie w sumie napisalas;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytać polecenia Re: pytanie z Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 07:13 Na pewno ci brachu nie uznają bo polecenie prosiło o czynniki przyrodnicze, wiec ze dzis gleboko ale jutro juz plytko a takze zamarza nasza Wisełka na zime Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: pytanie z Wisłą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:57 ja do tego napisalem chyba 1. rzeka zamarza na zime i 2. nie ma regulacji koryta. jest plytka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mardoc Re: pytanie z Wisłą IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:05 ja dalem ze zabarza na kilka miesiecy i ze w srodkowym biegu wystepuja łachy uniemozliwiajace przeplyniecie statkom ;) bo mialy byc przyrodnicze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: pytanie z Wisłą IP: *.chello.pl 10.05.06, 10:14 A może być że ma mały przepływ (ze 3 razy mniejszy niż Odra )no i też, że zamarza zimą? Odpowiedz Link Zgłoś
kami_18 Re: pytanie z Wisłą 15.05.06, 22:23 ajjj ja zrobilam takie glupie bledy na tej gerze ze jestem tak zla na siebie ze szok!! jestem taka roztrzepana jeszcze do tego stres i tak pozniej wychodzi:/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mamba4 Re: jak Wam poszlo na gegrze? 10.05.06, 10:01 wole poczekac na oficjalny klucz...nie powiem stresa mam...proste bo proste, ale mozna sie bylo w glupi sposob wylozyc...wiem co mowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M pytanie z Afryką IP: *.koba.pl / *.koba.pl 10.05.06, 10:22 Ja zastanawiam się czy w zadaniu z Afryką na poziomie rozszerzonym, gdzie trzeba było wskazać różnice w klimacie dwóch miescowości, będą uznawać odpowiedzi, w któryc dokładnie omówiło się położenie tylko jednej z nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mardoc Re: pytanie z Afryką IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:40 wlasnie te pytania byly niejednoznacze.. nie wiadomo bylo czy mamy sie skupic na jednej miejscowosci czy np. po 1 argumencie z jednej i drugiej.. tak samo to pytanie "jakie zachowanie ludnosci Chin odzwierciedla polityka demograficzna tego kraju", ja napisalem przyczyny np. wielodzietny model rodziny i tradycja.. a w kluczu sa skutki np. destabilizacja struktury wieku i plci.. roznie mozna bylo to pytanie rozpatrywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Nie jestem zadowolony :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:29 Liczyłem na przynajmniej 80% z rozszerzonej a będę miał 55-68% :-( Czy z takim wynikiem mam szanse na dostanie się na studia dzienne bezpłatne jakiekolwiek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Nie jestem zadowolony :-( IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.05.06, 14:53 a zdawales jeszcze jakis przedmiot? [na chemie i fizyke wszystkich przyjmuja :D] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: Nie jestem zadowolony :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:10 Tak zdaje jeszcze matme ale to tak raczej dla jaj i na wiele nie licze. A z angola bede mial ok 90 z podstawowej i 62 z rozszerzonej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Nie jestem zadowolony :-( IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.05.06, 12:04 to tak jak ja z biologia. mi wyszlo ,ze bym sie dostala w zeszlym roku na gegre, gdzie bylo 5 os/msce, to na cos w tym roku tez =p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedak Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:48 Chójowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: jak Wam poszlo na gegrze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:13 heja mi matura poszła dobrze a ztm saldem napisałam że w 2003r! poza tym to niektóe pytania były banalne ale podchwytliwe>>>>>>>>>>wiec nike ma sie narazie czym podniecać dopki nie będzie oficjalnych kluczy można sobie psuć jedynie nerwy:(((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majek wszystko z gegry ,kto niepewnien niech wbija;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 13:25 www.mgcluster.net/mgpl_world1/?ac=vid&vid=17017405 ja zdalem;)juz wiem bo sprawdzilem Odpowiedz Link Zgłoś