Dodaj do ulubionych

wypracowanie z historii

15.05.06, 23:12
MOże jakieś ostatnie rady? Jakie macie metody pisania wypracowania i co
trzeba napisać na tych poziomach
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: wypracowanie z historii IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:22
      Teraz to pozostało nam sie tylko pomodlic. Powodzenia dla wszystkich zdajacych
      jutro historie.
      • ola0001 Re: wypracowanie z historii 15.05.06, 23:44
        nie wiem jak inni ale ja mam system nocnego powtarzania, a kompletnie nie wiem
        co trzeba napisać żeby przejść na kolejny poziom
        • Gość: ola Re: wypracowanie z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 00:30
          sama założyłam wątek i sama sobie odpowiem, ale może komuś jeszcze się przyda
          1. W jakich latach lub ramch czasowych się działo to co opisujecie (może być od
          wydazenia np od Kongresu Wiedeńskiego do Wojny Krymskiej jeśli się nie pamięta
          dat lepiej tak niż w ogóle)
          2. Opisywać trzeba też teren (np Stosunki Polsko niemieckie w XX leciu
          dotyczyły problemow ternów śląska, mazur i warmi, wolnego miasta
          Gdańska, "Polskiego Korytarza".
          3. Odwoływać się do źródeł: wspomnień, książek, przemówień, listów, zdjęć,
          wypowiedzi itp.
          4. Zawierać oceny różnych historyków (można podać nazwiska albo grupy np szkoła
          Krakowska, Szkoła Lwowska albo nazwisak "Prof. Roszkowski uwaza tak a prof.
          Garlicki tak i tak a ja przychylam się ku o pini prof. Borodzieja który pisze
          tak i tak ale wg. mnie warto by zauwazyć że to i to"
          5. Dokładnie sprawdzić temat. Nie mylić społeczeństwa z narodem nie pisać w
          ogóle o nardozie przed XIX wiekiem albo i nawet przed XX. Zmiany społeczne to
          nie to samo co narodowe. Nie mylić gospodarki z kulturą. Nie mylić kultury z
          historią polityczną. Generlanie nauczyć się odróżniać pojęcia:
          historia polityczna, gospodarcza, społeczna, kulturalna.
          6. Dokładnie zbadać czy coś wiemy napewno np czy Św. Stanisław to napewno był
          stnaisław co o tym pisze Gall Anonim a ile iwemy kultu wymyślonego na potrzeby
          Kanonizacji przez Kadłubka i Długosza
          źródło:/www.historycy.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka