ola0001 15.05.06, 23:12 MOże jakieś ostatnie rady? Jakie macie metody pisania wypracowania i co trzeba napisać na tych poziomach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tom Re: wypracowanie z historii IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:22 Teraz to pozostało nam sie tylko pomodlic. Powodzenia dla wszystkich zdajacych jutro historie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola0001 Re: wypracowanie z historii 15.05.06, 23:44 nie wiem jak inni ale ja mam system nocnego powtarzania, a kompletnie nie wiem co trzeba napisać żeby przejść na kolejny poziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wypracowanie z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 00:30 sama założyłam wątek i sama sobie odpowiem, ale może komuś jeszcze się przyda 1. W jakich latach lub ramch czasowych się działo to co opisujecie (może być od wydazenia np od Kongresu Wiedeńskiego do Wojny Krymskiej jeśli się nie pamięta dat lepiej tak niż w ogóle) 2. Opisywać trzeba też teren (np Stosunki Polsko niemieckie w XX leciu dotyczyły problemow ternów śląska, mazur i warmi, wolnego miasta Gdańska, "Polskiego Korytarza". 3. Odwoływać się do źródeł: wspomnień, książek, przemówień, listów, zdjęć, wypowiedzi itp. 4. Zawierać oceny różnych historyków (można podać nazwiska albo grupy np szkoła Krakowska, Szkoła Lwowska albo nazwisak "Prof. Roszkowski uwaza tak a prof. Garlicki tak i tak a ja przychylam się ku o pini prof. Borodzieja który pisze tak i tak ale wg. mnie warto by zauwazyć że to i to" 5. Dokładnie sprawdzić temat. Nie mylić społeczeństwa z narodem nie pisać w ogóle o nardozie przed XIX wiekiem albo i nawet przed XX. Zmiany społeczne to nie to samo co narodowe. Nie mylić gospodarki z kulturą. Nie mylić kultury z historią polityczną. Generlanie nauczyć się odróżniać pojęcia: historia polityczna, gospodarcza, społeczna, kulturalna. 6. Dokładnie zbadać czy coś wiemy napewno np czy Św. Stanisław to napewno był stnaisław co o tym pisze Gall Anonim a ile iwemy kultu wymyślonego na potrzeby Kanonizacji przez Kadłubka i Długosza źródło:/www.historycy.org Odpowiedz Link Zgłoś