Dodaj do ulubionych

Efektywne przygotowanie do matury

23.07.06, 22:36
Kochani jak przygotowywaliście się do matury? Pisaliście dużo
wypracowań(polski),rozwiązywaliście często testy, korzystaliście z jakiś
ksiązek? Czy może jeszcze inaczej? Ja za rok bedę zdawała polski,anglik i blolę.
Marzę o psychologii ,dlatego też konieczne są dobre wyniki z egzaminów...
Obserwuj wątek
    • Gość: blee Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 23:02
      Witaj. Jeżeli chodzi o mnie to z polskiego nic ponad uczenie się przez 3 lata,
      nie robiłam.Mies przed maturą mieliśmy sprawdziny, bo były potrzebne oceny do
      wystawienia końcowych więc przy okazji się coś przypomniało-ale to też na
      ostatnią chwilę w dzień sprawdzianu-powtórkowego wstawałam o 4 i czytałam
      zeszyt do 6.Dzień przed maturą zrobiłam sobie czytankę żeby mniej więcej
      zobaczyć o co chodzi-i w rezultacie na maturze miałam 74%.Ale mi na polskim nie
      zależało.NA dodatkowy angielski chodziłam od 5 podst,więc nie miałam problemu i
      miałam 98%. Z biologią bylo tak że ostro się uczyłam od 1 liceum,zawsze mi
      zależało,konkursy ,olimpiady(to pomaga-dodatkowa powtorka materiału),przed
      maturą dużo testów,arkuszy,powtórek,ale nie jestem zadowolona -lepiej
      rozszerzona mi poszła-miałam 80%. JAk sie zdaje bilogię to trzeba uczyć sie
      ponad materiał(obowiązującą książkę),bo matura to loteria i niewiadomo na jakie
      zagadnienia się trafi.Sorka za brak duzych literek:P powodzenia za rok-biol
      bedzie łatwiejsza pewnie:D
    • ashlee5 Re: Efektywne przygotowanie do matury 23.07.06, 23:22
      Dzięki za info :)A co do poziomu matury to zależy kto w czym czuje się lepiej,
      ja np.wolę genetykę od botaniki,a tej drugiej nie było za wiele w tym roku...
      • Gość: jaaaaa Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:35
        ja do polskiego przygotowalam sie, powtarzajac przez ok 5dni orzed matura
        wszystkie lektury- PODKRESLAM to bylo przypomnienie, czyli przeczytanie
        streszczen, ale lektury przez trzy lata byly czytane na biezaco. Do bilogii
        uczylam sie tez na biezaco, z tygodnia na tydzien mialam co zadane z fakultetu.
        I to tyle. Nie panikuj, kazdy przed klasa maturalna ma "Wielkie Plany" co do
        uczenia sie, a tak naprawde tak na powaznie nauka zaczyna sie po feriach albo
        po studniowce, w zaleznosci co jest drugie. Powodzenia.
        • Gość: kasia346 Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:58
          ja tak samo na 3 dni przed matura zaczelam powtae=rzac polski czytajac
          streszczenia lektur ale tresc ich czytalam na biezaco ale przypomniec bylo
          warto raczej. Poza tym w szkole robilismy duzo testow zcytania ze zrozumieniem
          pisalismy duzo wypracowan okolo 1 w tygodniu. mature z polskiego chcialam
          zdac:) nie zalezalo mi za bardzo na jej wyniku. Biologii uczylam sie
          systematycznie od 1 LO przed matura tzn po studniowce :)) zaczelam rozwiazywac
          arkusze testy duzo tego bylo ...korzystalam z wielu ksiazek roznych wydawnictw.
          Na angielskim mi nie zalezalo bo zdawalam podstawowy wiec nic nie bede radzic w
          tej kwestii.
          • Gość: dddddddd Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:20
            ja sie wiele nie uczylem do matury:) w sumie to malo sie uczylem przez 3 lata
            a teraz jestem studentem architektury:D
            moje wyniki z matury : pol 60 ang 80 40 mata 70 30
        • Gość: kiki Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 18:36
          Weszłam na stronę engbook.eu fajna strona z ćwiczeniami do angielskiego.
          Za darmo!
    • Gość: .... Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.net.euron.pl 24.07.06, 10:20
      do nauki biologii polecam repetytoria Lewińskiego lub podreczniki Operonu (wersja okrojona) oraz "Biologię" Villego, zwłaszcza część na temat fizjologii człowieka - jeśli zależy ci aby dobrze zdać poziom podstawowy, dobrze jest zacząć od biochemii i nie zostawiać nauki "na po feriach", zauważyłam, że rozwiązywanie testów niewiele daje, przynajmniej mi nie pomogło - strata czasu, na polskim i angielskim mi nie zależało więc nie mam żadnych rad :) życzę powodzenia
      • Gość: kasia Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 10:52
        do nauki biologii poz podstawowy polecam ksiazki E. Pyłki- Gutowskiej wraz z
        ćwiczeniami sa naprawde dobre a biologia Villeg'o jest za bardzo szczegółowa
        jka na ten poziom i ta mature tak uważam. Przed samą matura radzę skorzystać z
        repetytorium E. Pyłki- Gutowskiej syntetycznie zebrane informacje i przydatne a
        poza tym ćwiczenie testów i arkuszy jest wg mnie pomocne wazne tylko zeby
        korzystac z wielu roznych wydawnictw nie opierac sie na jednym wylacznie.
        Arkusze z poprzednich matur warto przejrzec gdyz nietore pytania sie powtaraja
        • Gość: .... Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.net.euron.pl 24.07.06, 10:58
          a jakie były twoje wyniki Kasiu?
        • Gość: .... Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.net.euron.pl 24.07.06, 11:15
          brak odzewu... być może miałaś dobry wynik, ale znam dużo osób, które twierdziły, że biologia villego czy jakaś tam inna książka jest zbyt szczegółowa i bedą sie uczyć tylko ze szkolnych podręczników, a teraz mają pretensje do egzaminatorów, że im źle punkty naliczyli...
          • Gość: Ja Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:20
            Angielskiego nie powtarzałam wcale, bo raczej trudno się przygotować z
            listeningów...
            Polski - 3 dni przed maturą przejrzałam repetytorium z opracowaniem lektur z
            podziałem na epoki.
            WOS - 2 tygodnie przed maturą - powtarzałam z dwóch niezbyt grubych
            podręczników i repetytorium.
            • Gość: iza Re: Efektywne przygotowanie do matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 12:22
              polski-nic, 53% ale mi nie zależałoi dalej nie zależy :)
              matematyka-od wrzesnia robiłam zadania ze zbioru kiełbasy 90% i 50%
              biologia-uczyłam sie od marca tj. zrobiłam dwie książki testów (operon i wsip)
              i przeczytałam kilka razy repetytorium grega 80% i 70%
              angielski-nic, ale pisałam tylko podstawowy 98%
    • kasia3234 Re: Efektywne przygotowanie do matury 03.10.14, 12:49
      Najlepsza oczywiście jest systematyczna nauka. Ja chodziłam na korki akurat z chemii od 2 klasy co dwa tygodnie. Ale korki to nie wszystko. Trzeba mieć jeszcze chęci! Warto robić samemu zadania i analizować poprzednie matury;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka