Dodaj do ulubionych

UAM Poznań.

24.07.06, 20:22
Witam!

Zastanawiam się na jakiej zasadzie, a właściwie od ilu punktów przyjmują na
uczelnię. Zdaję sobie sprawę, że jest to związane z poszczególnym wydziałem..
Jednak czy może ktoś mi przybliżyć punktację na stosunki międzynarodowe? (
proszę mnie nie odwoływać do strony uczelni. ;)

Na pewno znajdą się osoby, które mają jakąkolwiek styczność z tym pojęciem. ;)

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:15
      Chodzi Ci o przeliczanie czy o spodziewany próg?
      Bo jeśli o przeliczanie, to:
      polski - podstawowy + ew. rozszerzony
      ang - to samo
      3 przedmiot - to samo
      A jeśli zdawałeś wos na poziomie rozszerzonym, to masz dodatkowo 30 punktów.
      Czyli w sumie możesz zdobyć 630 punktów.

Próg punktowy ciężko przewidzieć, bo w zeszłym roku ten kierunek na UAM nie
      istniał, więc nie ma do czego porównać. Na politologię zasady są takie same, a
      dziś znalazłam na jakimś forum informację (oczywiście ciężko stwierdzić, czy
      prawdziwą), że próg ma wynieść ok.500-510 punktów.
      • Gość: filo Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:00
        Przecież na stosunki międzynarodowe na UAM-ie brane są pod uwagę tylko poziomy podstawowe:/ A za rozszezrzony wos dają 30 pkt gratis. Ale tylko za wos...
        • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 22:14
          Filo, czyli jak? same podstawowe i gratis za WOS? Jeżeli tak to całowicie
          wyklucza teorię - próg od 500 tego się uzyskać tym sposobem ( podstawowymi nie da.)

Więc jak to jest?
        • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:15
          Filo, jesteś pewien? Ze stronu UAM wynika, że zasady są takie same jak na
          politologię. A na politologii sumuje się oba poziomy, choć zdawanie
          rozszerzonych nie jest konieczne.
          • Gość: filo Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:23
            Mógłbyś wkleić jakiegoś linka? Byłam pewna, że liczą tylko poziomy podstawowe, ale teraz sama zwątpiłam...
            • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 22:24
              Kobiety to istna paranoja. ;)
              • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:53
                Cicho, jam też kobieta :)
                Na stronie UAM jest napisane niezbyt jasno, ale na stronie INPID jest to
                doprecyzowane (w przypadku politologii, ale na sm jest raczej tak samo - to by
                było dziwne, gdyby patrzyli tylko na poziom podstawowy, a rozszerzony nic nie
                dawał...):
                Kandydaci z „nową” maturą przyjmowani będą do wypełnienia limitu miejsc wg
                rankingu ustalonego na podstawie sumy punktów ( 1% na świadectwie maturalnym =
                1 pkt) uzyskanych:
                w części zewnętrznej (pisemnej) egzaminu maturalnego, poziom podstawowy lub
                podstawowy + rozszerzony, z: języka polskiego; języka obcego (przedmiot
                obowiązkowy) i jednego przedmiotu dodatkowego o największej liczbie pkt.;
                za zdawanie egzaminu maturalnego z przedmiotu wiedza o społeczeństwie na
                poziomie rozszerzonym w liczbie 30 pkt., bez względu na otrzymaną liczbę
                punktów;
      • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 22:09
        Yhym. Czyli wszystko jak na razie się zgadza z moim tokiem myślenia.
        Trudno zatem stwierdzić ilu chętnych będzie się ubiegać o przyjęcie... ( Na
        szczęście do wyboru są specjalności i grunt, że istnieje równomierny podział na
        nową i starą maturę + osoby, które zrezygnują na rzecz innej uczelni.)Jeśli nie
        da się przewidzieć od ilu "zostaliśmy" przyjęci każdy ma prawo wierzyć, że może
        się udać. ;)

Oby progi nie były kooosmiczne.

Długo się czeka na wyniki ponoć 1 sierpnia. - Wiadomo to tylko gdybanie, bo
        niczego nie możemy być pewni w tym momencie. ;>
        • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 22:28
          Ta ich strona jest mało precyzyjna chociażby ten link -

www.uam.edu.pl/index.php?linkid=1854
          Faktycznie nie rozbijają tego na podstawowy i rozszerzony.
          • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 22:56
            Hhmmm... Chyba troszkę się mylicie... Składając papiery na stosunki ,
            dowiedziałam się, że biora pod uwagę także poziom rozszerzony, ale przeliczniki
            będę zapewne inne... Gdyż za zdawanie wosu rozszerzonego, nie otrzymujemy
            dodatkowych punktów,tylko uzyskujemy maksymalną liczbe po przeliczeniu - czyli
            30pkt... To równałoby się 100 pkt np. z histori lub geografi...

Ja równiez mam nadzieję, że próg nie będzie zbyt wysoki... Co prawda ten
            kierunek został dopiero wprowadzony, ale na stosunki na innych uczelniach jest
            zawsze masa ludzi...:/
            • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:01
              Znalazłam na jakimś portalu wypowiedź dla mediów kogoś z UAM i ponoć najwięcej
              ludu jest właśnie na sm, psychologię i gospodarkę przestrzenną.
              • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:02
                Aha, i jeszcze cytat:
                "za egzamin maturalny
                z przedmiotu wiedza o społeczeństwie zdawany na poziomie rozszerzonym kandydat
                uzyskuje 30 punktów, bez względu na otrzymaną liczbę punktów"

Moim zdaniem to po prostu 30 punktów gratis, doliczane do reszty wyników.
                • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:02
                  Gość portalu: Ja napisał(a):

> Aha, i jeszcze cytat:
                  > "za egzamin maturalny
                  > z przedmiotu wiedza o społeczeństwie zdawany na poziomie rozszerzonym kandydat
                  > uzyskuje 30 punktów, bez względu na otrzymaną liczbę punktów"
                  >
                  > Moim zdaniem to po prostu 30 punktów gratis, doliczane do reszty wyników.

Odnoszę podobne wrażenie. ;)
            • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:01
              My się nie mylimy = nieco błądzimy. ;) Rzecz naturalna. Teraz chwila.. moment
              mówisz, że dostajemy niby te 30 punktów, a co z tymi które uzyskaliśmy z
              rozszerzonego? ;) To niby nam wypełniają te ww.?

500 punktów - O mamo nigdy w życiu tylu nie dobiję. Chyba, że ktoś odda w dobre
              ręce ( czytać - Mnie.;)
              • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:03
                Ja dobiłam do 519 i bardziej mi zależy na politologii, więc jakby co, zablokuję
                miejsce tylko na moment... Oby się udało, czego Tobie i sobie życzę :)
                • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:05

> Ja dobiłam do 519 i bardziej mi zależy na politologii, więc jakby co, zablokuję
                  >
                  > miejsce tylko na moment... Oby się udało, czego Tobie i sobie życzę :)

Huuuh. Gratuluję. :)

Matura jednak jest totalnym absurdem zwłaszcza te przeliczania. Ratuje nas tylko
                  to, że ludzie się wycofają, zmienią kierunki - może jakoś to będzie. Nosz kurczę! ;>
                  • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:07
                    Mnie w sm zniechęca dość mocno to, że to tylko licencjat. Oraz fakt, że
                    startuje dopiero w tym roku, więc trudno się czegokolwiek bliżej o tym
                    dowiedzieć.
                    • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:09
                      Fakt faktem - lecencjat... ale na uam-ie za te 3 lata bedzie można zrobić
                      także magisterkę... Weź pod uwagę, że teraz wszędzie wprowadzają studia 2
                      poziomowe, ponieważ to wprowadzenie do systemu bolonskiego...
                • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:06
                  Wiesz... ta cała rekrutacja to jedna wielka pomyłka, przepełniona masą
                  absurdów... Jak zresztą każdy aspekt życia w naszym nadwislańskim kraju... Nie
                  mam pojęcia jak oni bedą liczyć te punkty... Wiem tylko co i jak z wosem...

a Ty składałeś na uam-ie tylko na stosunki...?
                  • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:08
                    Największy absurd to rekrutacja na psychologię, gdzie największe szansę na
                    dostanie mają ci, którzy zdawali 3 przedmioty na poziomie wyłącznie
                    podstawowym. Nie wiem, kto to tak mądrze wymyślił...
                  • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:08
                    Jestem dziewczyną. ;) Tak jak wy. ;)
                    Nie tylko. Uam to przypadek. Ja obstawiam na UMK. Jednak tak naprawdę nie
                    wiadomo jak to wygląda od ich strony. Nastawiam się na zaoczne. ;)
                    • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:11
                      Upss, przepraszam za mały nietakt...:)
                      Moim piorytetem jest także UMK... składałam tam na stosunki i głównie na
                      europeistykę...
                      Jednak wiem, że na stosunki w tym roku było dośc dużo ludzi - ponad 13 na jedno
                      miejsce, i to ponoć z bardzo dobrymi wynikami...
                      • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:12
                        ale UAM to także moja filozofia- - komunikacja społeczna i życie publiczne...
                        • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:14
                          Ja tylko UAM: politologia, psychologia (chociaż nie wiem, po co, skoro i tak
                          wolę poli, a na psych raczej trudniej się dostać), sm i kulturoznawstwo...
                          • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:16
                            Ja jednak obawiam sie, że z moimi wynikami matury może nie być tak kolorowo...
                            Jednak zawsze pozostaje odwołanie... a ja tak owe w razie czego z pewnością
                            napiszę...:)
                            • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:20
                              Odowłanie jasne. Tu to już można sobie na coś pozwolić. Anulka moje wyniki też
                              kosmicznie pozytywne nie są. ;) Cieszmy się, że mamy zdaną maturę. Zawsze jest
                              alternatywa. UMK ma chory przelicznik. I tak jak na innych uczelniach wejdą nam
                              ze starą maturą. Europeistyka i stosunki nawet politologia ma takie wymagania,
                              że żal. A przecież bycie geniuszem to iluzja. Jest cholernie dużo ludzi, którzy
                              w ogóle podstawowe mają minimalnie - i co? mamy odebrać im marzenia?
                              O nie!
    • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:34
      Ileż można czekać na to wszystko. Na każdym kroku przeciągają. Jak nie maturę to
      wyniki. Ludzie przecież my też mamy prawo do wakacji. ;) A tu ciągłe czekanie. Ojej!
      • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:41
        Przy tych odwołaniach zaczyna się cała "zabawa"...
        Proszę, nie myśl, że zmyślam, żeby zrobic kolejną sensacje na tym forum, ale
        jeden z moich znajomych w zeszłym roku był 300-setną osobą pod kreską na
        euro... napisał odwołanie i ... teraz jest już po pierwszym roku...:)

a co do matury, to ja napisałam wszytsko gorzej niż na próbnej...
        a to nie napawa optymizmem....

a Ty skad jesteś? Torun...?
        • faith_no_more Re: UAM Poznań. 24.07.06, 23:51
          Gość portalu: anulka napisał(a):

> Przy tych odwołaniach zaczyna się cała "zabawa"...
          > Proszę, nie myśl, że zmyślam, żeby zrobic kolejną sensacje na tym forum, ale
          > jeden z moich znajomych w zeszłym roku był 300-setną osobą pod kreską na
          > euro... napisał odwołanie i ... teraz jest już po pierwszym roku...:)
          >
          > a co do matury, to ja napisałam wszytsko gorzej niż na próbnej...
          > a to nie napawa optymizmem....
          >
          > a Ty skad jesteś? Torun...?

A dlaczego mam myśleć, że zmyślasz? Różne rzeczy się dzieją. Wchodzą z puli i po
          znajomościach. Wszędzie jest tak. ;)
          Również będę pisać odwołanie bo nie znając wyników wiem, że będę pod kreską. ;)
          Tylko pytanie - która pod. Wtedy się szacuje dalsze kroki - odowłania a jak nie
          to zaoczne.
          Bo to, że istnieje jakiś tam próg to nie wszystko. Ludzie z samą podstawową
          maturą startują na stosunki i inne kierunki. Nikt im tego przecież nie zabroni.
          :) Teraz tylko trzeba czekać do środy, by cała machina ruszyła. ;)

Ano Toruń. ;)
          • Gość: ......... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:54
            Niestety, jezeli chodzi o WNS to z odwołania przyjmuja tylko ludzi ktorym
            brakuje 1 pkt. Niestety!
            • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:02
              Gość portalu: ......... napisał(a):

> Niestety, jezeli chodzi o WNS to z odwołania przyjmuja tylko ludzi ktorym
              > brakuje 1 pkt. Niestety!

Niestety! - O rety nie takie klocki dla nas w życiu są ważne nie dzienne to
              zaoczne. Grunt to nie panikować. ;)
              • Gość: ........... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:03
                Jesli dla Was nie ma roznicy miedzy dziennymi a zaocznymi...juz wolałabym
                studiowac wieczorowo!
                • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:06
                  Gość portalu: ........... napisał(a):

> Jesli dla Was nie ma roznicy miedzy dziennymi a zaocznymi...juz wolałabym
                  > studiowac wieczorowo!

Ba, znajdź taki kierunek. Do Poznania na zaoczne jechać nie zamierzam. ;) Na
                  mojej uczelni oferują jedynie medyczne wieczorowo pfi. ;)
                  • Gość: ......... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:08
                    np.psychologia wieczorowo, czasami prawo...
                    • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:10

> np.psychologia wieczorowo, czasami prawo...

Na UW oferują wieczorowe. ;) psychologii nie mamy. ;) Zonk?
                      Teraz to i tak wszystko jest ustawione by zasilać płatne. ;)
                      • Gość: ........... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:11
                        "Zonk? "
                        Jaki Zonk?
                        W takim razie po co składałas na SM do Poznania?
                        • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:13
                          Gość portalu: ........... napisał(a):

> "Zonk? "
                          > Jaki Zonk?
                          > W takim razie po co składałas na SM do Poznania?

Gdyby udało się dostać na dzienne to bym tam się przeprowadziła. ;) Ale
                          mentalność człowieka nakazuje być pesymistą zatem..
                          • Gość: ......... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:16
                            "Ale mentalność człowieka nakazuje być pesymistą zatem.."
                            Ja nigdy nie jestem pesymistka i dzieki temu zawsze ide do przodu. WIec
                            mentalnosc ludzka nie nakazuje byc pespmista.
                            • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:18

> "Ale mentalność człowieka nakazuje być pesymistą zatem.."
                              > Ja nigdy nie jestem pesymistka i dzieki temu zawsze ide do przodu. WIec
                              > mentalnosc ludzka nie nakazuje byc pespmista.

Dobra Twoja. Wszystko wyjdzie w praniu. Po zestawieniu parametrów i osób na dany
                              kierunek można wywnioskować - ale to wszystko z chwilą, gdy pojawią się wyniki. ;)
                              • Gość: ......... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:21
                                "Dobra Twoja"
                                Nie tylko. Ty natomiast za bardzo to uogolniłas.

Za bardzo sie wszystkim stresujecie. Poza tym mam nadzieje, ze od nastepnego
                                roku wprowadzi sie zasady zdawiania co najwyzej na 3 uczelnie! To co sie teraz
                                dzieje, to porazka.
                                I mam nadzieje, ze wprowadza dla NM test predyspozycji do zawodu!
                                • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:25

> "Dobra Twoja"
                                  > Nie tylko. Ty natomiast za bardzo to uogolniłas.
                                  >
                                  > Za bardzo sie wszystkim stresujecie. Poza tym mam nadzieje, ze od nastepnego
                                  > roku wprowadzi sie zasady zdawiania co najwyzej na 3 uczelnie! To co sie teraz
                                  > dzieje, to porazka.
                                  > I mam nadzieje, ze wprowadza dla NM test predyspozycji do zawodu!

Ojeej. ;) Wszystko jest teraz możliwe. Zmienne to jak w kalejdoskopie zwłaszcza,
                                  że nie ma kompetentnych osób ds. edukacji.

Należy przyspieszyć wyniki matur to przede wsztystkim. ;)
                                  Potem niech się zaczną bawić w szybkie podawanie wyników na uczelnie. Jednak
                                  żeby mogło stać się jedno musi ruszyć drugie. ;)
          • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 24.07.06, 23:55
            Toruń.... ale Ci zazdroszczę... Ja od dziecka marze o tym, żeby w Toruniu
            mieszkac... a znam Twoje miasto dośc dobrze:)

Ja jestem z nad naszego pięknego Bałtyku...:)

Hmm... a jak nie dostanę się na żaden z 7 kierunków, bo składałam jeszcze
            asekuracyjnie do Bydgoszczy... to chyba przeniose się do Poznnaia i pójde na
            zaoczną filozofię- komuinikację społeczną...bo euro jest zaoczne w Grudziądzu...
            • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 00:00

> Toruń.... ale Ci zazdroszczę... Ja od dziecka marze o tym, żeby w Toruniu
              > mieszkac... a znam Twoje miasto dośc dobrze:)
              >
              > Ja jestem z nad naszego pięknego Bałtyku...:)
              >
              > Hmm... a jak nie dostanę się na żaden z 7 kierunków, bo składałam jeszcze
              > asekuracyjnie do Bydgoszczy... to chyba przeniose się do Poznnaia i pójde na
              > zaoczną filozofię- komuinikację społeczną...bo euro jest zaoczne w Grudziądzu..
              > .

Nie musisz zazdrościć - sama dołącz do tego miasta. :) Co do europeistyki to i
              owszem dlatego odrzucam ją jeśli patrzeć z perspektywy zaoczynych. Może na
              stosunki zaoczne warto? Filozofię też mamy tylko, że nie ma takiego kierunku.
              Pozdrawiam moją imienniczkę i Bałtyk. ;)
              • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 25.07.06, 11:28
                Ale jezeli chodzi o zaoczne to wolałabym chyba filozofię - komunikację
                społeczną, a to w pięknym Poznaniu jest...

A jeśli zaistnieje taka potrzeba to i tak napiszę odwołanie na WNS w Poznaniu,
                chćby brakowało mi 10 pkt...:P
                • Gość: ......... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:32
                  Odwołanie mozesz pisac nawet jesli brakuje Ci 20 pkt. Wiedz jednak, ze uzyskasz
                  odpowiedz odmowna.Biora ylko tych, ktorym brakuje 1 pkt. Taka jest prawda.
                  • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 25.07.06, 12:00
                    A skąd wiesz, że jest tak w Poznaniu...?
                    Jak juz wspominałam, moj znajomy, który startował na euro był 300-setny pod
                    kreską, napisał odwołanie i teraz cieszy się z wakacji po pierwszym roku...
                    Tak więc... zawsze warto próbować...
                  • Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 25.07.06, 12:01
                    A... i wiem ze w zeszłym roku na filozofię- komunikację społeczną w Poznaniu
                    przyjęli chyba 8 osób z odwołań... i wcale nie zabrakło im jednego punkcika...:)
                    • Gość: ......... Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:07
                      Mojemu kumplowi brakowało 2 pkt na filozofie-komunikacja społeczna, napisał
                      odwołanie i co? Nic, został na lodzie!

• Gość: anulka Re: UAM Poznań. IP: *.wlanet.wla.pl 25.07.06, 12:13
                        więc nigdzie nie jest uściślone wedgług jakich kryteriów przyjmują ludzi z
                        odwołania... wydaje mi się, że bardziej liczy się jego treść...

tak więc polot i lanie wody...
                        • Gość: Ja Re: UAM Poznań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:27
                          Na psychologię z odwołań rok temu też przyjęli tylko tych, którym zabarkło 1
                          punktu.
                          Na stronie INPiDu oficjalne info o wynikach - pierwszy tydzień sierpnia.
                          Masakra :( Wtedy to ja chciałam wyjechać...
                          • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 12:39

> Na psychologię z odwołań rok temu też przyjęli tylko tych, którym zabarkło 1
                            > punktu.
                            > Na stronie INPiDu oficjalne info o wynikach - pierwszy tydzień sierpnia.
                            > Masakra :( Wtedy to ja chciałam wyjechać...

Dobrze, że chociaż raczyli poinformować. ;) Każdy przekłada wyjazd. Istna
                            paranoja! ;>
                        • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 12:39

> więc nigdzie nie jest uściślone wedgług jakich kryteriów przyjmują ludzi z
                          > odwołania... wydaje mi się, że bardziej liczy się jego treść...
                          >
                          > tak więc polot i lanie wody...

Zdecydowanie tak.
    • Gość: Gosia Re: UAM Poznań. IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.07.06, 13:38
      Odwołanie trzeba napisac, z nimi jest roznie. Na prawo na UAM w zeszlym roku z
      odwolan przyjeli 60 osob a więc dodatkowo 25% więcej niż zamierzali:)
      • faith_no_more Re: UAM Poznań. 25.07.06, 13:40
        I to jest optymistycznie. Na każdej uczelni niech tak się stanie. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka