noclue 01.08.06, 10:39 która z tych uczelni jest lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sisi Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:41 UMED zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
noclue Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 10:43 heh.. a mozesz mi podac jakies argumenty??(tylko nei ranking perspektyw):P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 11:03 po pierwsze - miasto - na pewno z wiekszymi perspektywami niz lublin, a to jednak 6 lat, przejrzyj sobie ich oferte a cie przekonasz, ostatnio jest szal warszawki na docenianie tego miasta, heheh..otworzyli manufakture;)-wersja dla kobiet * studenci przerozni (jak wszedzie) normalni i nienormalni ;) * profesorowie- jedni niesympatyczni, drudzy sympatyczni * asystenci- tez jak wszedzie, nie wszyscy wspaniali, ale tez wiele naprawde bardzo fajnych * wymagania- z przedmiotow podstawowych bardzo duze (anatomia, histologia, embriologia, fizjologia, biochemia, patofizjologia, patomorfologia, mikrobiologia, farmakologia)czesto oblewaja 40% roku na I terminie, jak z klinicznych to jeszcze nie wiem * jest sporo zajec "humanistycznych"- historia filozofii + fakultety filozoficzno- etyczne, etyka lekarska, historia medycyny, socjologia, psychologia itp. z których sa mniejsze wymagania, ale niestety zajmuja troche czasu, bo tez trzeba zdac (np. z historii jest egzamin) * lektorat z angielskiego trwa 3 lata i jest bardzo porzadnie prowadzony, ponad polowa zajec jest z angielskiego medycznego, co bardzo sie przydaje * wiekszosc wykladow (nawet z historii medycyny) jest prowadzona wraz z prezentacja w Power Point, na kazdej sali wykładowej sa rzutniki multimedialne, bardzo czesto tez na salach seminaryjnych, wiec czesto asystenci przynosza wlasne laptopy i tez nam robia prezentacje * stypendia naukowe od sredniej 4,0 (teraz sie to moze odrobine zmienic) od 400- 500zl/miesiac * akademiki jedne blisko centrum, drugie 30 minut tramwajem od centrum * mozliwosci wyjazdu za granice na praktyki wakacyjne na 3 miesiace do USA w czasie VI roku - ale to sie trzeba bardzo starac. * pracownia komputerowa dostepna dla studentow z nowymi komputerami podlaczonymi do internetu * niemile panie w dziekanacie ;) * preznie dzialajacy oddzial IFMSA (miedzynarodowa organizacja studentow medycyny) * stolowka- kiedys byly znizki, teraz obiad za ok 10 zl * zajecia w starym przedwojennym lub XIX-sto wiecznym budownictwie (kazdy ma swoja zaszczytna historie oczywiscie, ale na szczescie w srodku sa odnowione, ostatnio bardzo ladnie odremontowane chociaz teraz wybudowali bardzo nowoczesny obiekt, gdzie maja sie odbywac wyklady z wielu przedmiotow * istnieje samorzad studencki, aczkolwiek niespecjalnie widac jego dzialalnosc * starosci wszystkich grup sa obecni na radzie pedagogicznej, ktora odbywa sie ok 2 razy w ciagu semestru aby ustalic terminy egzaminow i ewentualne problemy natury dydaktycznej * grupy dziekanatowe licza sobie 15 osob, zas na zajeciach klinicznych jest po 5 osob na asystenta * jest mnostwo kol naukowych, nie wiem specjalnie na ile porzadnie dzialajacych * jesli chodzi o nauke tak ogolnie to na I i II roku mozna powiedziec ze non- stop, na III glownie w drugim semestrze, potem jest podobno latwiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 11:07 osobiście poleciłabym Ślam;), ale na pewno odradziłabym Łódź ponieważ łowcy skór, wybryki z pawulonem i inne ciekawe nieetyczne zachowania lekarzy w okolicach owych często sie zdarzają....(te tereny emanuja jakims niczystymi mocami;)) ps. życze miłego studiowanka w Lublinie:) Odpowiedz Link Zgłoś
offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 12:41 ps. argumentacja naszej drogiej kolezanki sisi jest prezentacją stadardowych propozycji oferowanych przez prawie każdą uczelnie, co jednak nie zmienia faktu że łodź jest atrakcyjniejszym miastem pod warunkiem że nie chorujesz;) Odpowiedz Link Zgłoś
noclue Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 11:10 panie w dziekanacie rzeczywiscie srednio mile:P ale chyba mnie przekonalas:]thx:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cap Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.zbymar.tarnow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:05 jesli chodzi o wymagania to ani lublin ani lodz nie maja wysokich. 40% oblewa 1wszy termin- buhahah, np na med w katowicach z takiej anatomii to zdaje w pierwszym moze 30%:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:21 ofizierze jak nie wiesz to nie gadaj. sama studiuje w lodzi (teraz 2 rok) a mam chlopaka, ktorego siostra jest na 3 roku w lublinie, wiec porownanie mam doskonale. osobiscie polecam UMED zdecydowanie. a jaka decyzje podejmiesz twoja sprawa. ale czasem warto posluchac dobrej rady ;) Odpowiedz Link Zgłoś
offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 16:44 rzeczywiście nie wiem jak jest w lublinie, ale podobna oferte ma Ślam , warszawa, wrocław, poznań, łodź itp. jest to jakby na to nie patrzeć większość,a niestey jest mi trudno uwierzyć aby lublin tak odbiegał od całości łodz odradzam gdyż zastanawiając się nad wyborwm uczelni zasięgnęłam rady mojego ortodonty(prof. habilitowany), który postawil tezę że studiowac mozna wszędzie gdzie się uda byleby to nie była łodź masz jednak rację, że decyzja należy do autora tego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:05 tu nie chodzi o wybryki z pawulonem.. chodzi o warunki studiowania, poziom ksztalcenia, wartosc rynkowa indeksu.. przede wszystkim renome.. Odpowiedz Link Zgłoś
offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 20:26 ale skąś te złe nawyki lekarze robiący pawulonowe wybryki wynieść musieli, hę? ps1. wydaje mi się, iż posiadam płytką wyobraźnię która może spowodować naruszenie mego KRĘGOSUPA moralnego, dlatego też nie podejmuję się wyzwania rzucanego przez tereny łodzkie;) ps2. pozdrawiam wszystkich ODWAŻNYCH:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:40 ułłaaa.. tak sie składa, że w Łodzi nie pracuja tylko i wylacznie lekarze z UMEDu. to by bylo po pierwsze, po drugie: "skąś" z pewnością-najprawdopodobniej z domu, bo chyba na uczelni nie uczą oszukiwać(chyba, że jestem źle poinformowany i Twoja płytka wyobraźnia jest głębsza od mojej). po trzecie- chyba nikt Ci tego wyzwania nie rzuca. A zamykanie wszystkich studentów UMEDu w folderze oszustów, to chyba lekka przesada. wiec proponuję zachować te lekko wypaczone i bezpodstawne spekulcje dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 20:54 jeżeli niechcący wszystkich zamknęłam w jednym "folderze" to przepraszam ps. lepiej nie nadwyrężać łaskawego losu, złe zachowania łatwiej przechodzą w regułe niz dobre ps. naprawde nikogo nie chciałam urazić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stazysta Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:58 wiecie co.... Po 7 latach odkąd zaczniecie studiować.... nikt was nie zapyta czy skończyliście AM Lublin czy UM Łódź czu też CMUJ.... Potem będa liczyły się znajomości i umiejętności.... więc ta dyskusja nie ma sensu.... wydz. lekarski musi miec poziom i to jest bezdysksyjne... Odpowiedz Link Zgłoś