Dodaj do ulubionych

AM Lublin czy UMED Łódź?

01.08.06, 10:39
która z tych uczelni jest lepsza?
Obserwuj wątek
    • Gość: sisi Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:41
      UMED zdecydowanie.
      • noclue Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 10:43
        heh.. a mozesz mi podac jakies argumenty??(tylko nei ranking perspektyw):P
        • Gość: sisi Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 11:03
          po pierwsze - miasto - na pewno z wiekszymi perspektywami niz lublin, a to
          jednak 6 lat, przejrzyj sobie ich oferte a cie przekonasz, ostatnio jest szal
          warszawki na docenianie tego miasta, heheh..otworzyli manufakture;)-wersja dla
          kobiet
          * studenci przerozni (jak wszedzie) normalni i nienormalni ;)
          * profesorowie- jedni niesympatyczni, drudzy sympatyczni
          * asystenci- tez jak wszedzie, nie wszyscy wspaniali, ale tez wiele naprawde
          bardzo fajnych
          * wymagania- z przedmiotow podstawowych bardzo duze (anatomia, histologia,
          embriologia, fizjologia, biochemia, patofizjologia, patomorfologia,
          mikrobiologia, farmakologia)czesto oblewaja 40% roku na I terminie, jak z
          klinicznych to jeszcze nie wiem
          * jest sporo zajec "humanistycznych"- historia filozofii + fakultety
          filozoficzno- etyczne, etyka lekarska, historia medycyny, socjologia,
          psychologia itp. z których sa mniejsze wymagania, ale niestety zajmuja troche
          czasu, bo tez trzeba zdac (np. z historii jest egzamin)
          * lektorat z angielskiego trwa 3 lata i jest bardzo porzadnie prowadzony, ponad
          polowa zajec jest z angielskiego medycznego, co bardzo sie przydaje
          * wiekszosc wykladow (nawet z historii medycyny) jest prowadzona wraz z
          prezentacja w Power Point, na kazdej sali wykładowej sa rzutniki multimedialne,
          bardzo czesto tez na salach seminaryjnych, wiec czesto asystenci przynosza
          wlasne laptopy i tez nam robia prezentacje
          * stypendia naukowe od sredniej 4,0 (teraz sie to moze odrobine zmienic) od 400-
          500zl/miesiac
          * akademiki jedne blisko centrum, drugie 30 minut
          tramwajem od centrum
          * mozliwosci wyjazdu za granice na praktyki wakacyjne na 3 miesiace do USA w
          czasie VI roku - ale to sie trzeba bardzo starac.
          * pracownia komputerowa dostepna dla studentow z nowymi komputerami
          podlaczonymi do internetu
          * niemile panie w dziekanacie ;)
          * preznie dzialajacy oddzial IFMSA (miedzynarodowa organizacja studentow
          medycyny)
          * stolowka- kiedys byly znizki, teraz obiad za ok 10 zl
          * zajecia w starym przedwojennym lub XIX-sto wiecznym
          budownictwie (kazdy ma swoja zaszczytna historie oczywiscie, ale na szczescie w
          srodku sa odnowione, ostatnio bardzo ladnie odremontowane
          chociaz teraz wybudowali bardzo nowoczesny obiekt, gdzie maja sie odbywac
          wyklady z wielu przedmiotow
          * istnieje samorzad studencki, aczkolwiek niespecjalnie widac jego dzialalnosc
          * starosci wszystkich grup sa obecni na radzie pedagogicznej, ktora odbywa sie
          ok 2 razy w ciagu semestru aby ustalic terminy egzaminow i ewentualne problemy
          natury dydaktycznej
          * grupy dziekanatowe licza sobie 15 osob, zas na zajeciach klinicznych jest po
          5 osob na asystenta
          * jest mnostwo kol naukowych, nie wiem specjalnie na ile porzadnie dzialajacych
          * jesli chodzi o nauke tak ogolnie to na I i II roku mozna powiedziec ze non-
          stop, na III glownie w drugim semestrze, potem jest podobno latwiej :D
    • offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 11:07
      osobiście poleciłabym Ślam;), ale na pewno odradziłabym Łódź
      ponieważ łowcy skór, wybryki z pawulonem i inne ciekawe nieetyczne zachowania
      lekarzy w okolicach owych często sie zdarzają....(te tereny emanuja jakims
      niczystymi mocami;))
      ps. życze miłego studiowanka w Lublinie:)
      • offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 12:41
        ps. argumentacja naszej drogiej kolezanki sisi jest prezentacją stadardowych
        propozycji oferowanych przez prawie każdą uczelnie, co jednak nie zmienia faktu
        że łodź jest atrakcyjniejszym miastem pod warunkiem że nie chorujesz;)
    • noclue Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 11:10
      panie w dziekanacie rzeczywiscie srednio mile:P ale chyba mnie przekonalas:]thx:]
      • Gość: cap Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.zbymar.tarnow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:05
        jesli chodzi o wymagania to ani lublin ani lodz nie maja wysokich. 40% oblewa
        1wszy termin- buhahah, np na med w katowicach z takiej anatomii to zdaje w
        pierwszym moze 30%:).
        • indjanka Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 12:05
          Lublin:D
          • Gość: sisi Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:21
            ofizierze jak nie wiesz to nie gadaj. sama studiuje w lodzi (teraz 2 rok) a mam
            chlopaka, ktorego siostra jest na 3 roku w lublinie, wiec porownanie mam
            doskonale. osobiscie polecam UMED zdecydowanie. a jaka decyzje podejmiesz twoja
            sprawa. ale czasem warto posluchac dobrej rady ;)
            • offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 16:44
              rzeczywiście nie wiem jak jest w lublinie, ale podobna oferte ma Ślam ,
              warszawa, wrocław, poznań, łodź itp. jest to jakby na to nie patrzeć
              większość,a niestey jest mi trudno uwierzyć aby lublin tak odbiegał od całości
              łodz odradzam gdyż zastanawiając się nad wyborwm uczelni zasięgnęłam rady
              mojego ortodonty(prof. habilitowany), który postawil tezę że studiowac mozna
              wszędzie gdzie się uda byleby to nie była łodź
              masz jednak rację, że decyzja należy do autora tego wątku
              • Gość: heh Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:05
                tu nie chodzi o wybryki z pawulonem.. chodzi o warunki studiowania, poziom
                ksztalcenia, wartosc rynkowa indeksu.. przede wszystkim renome..
                • offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 20:26
                  ale skąś te złe nawyki lekarze robiący pawulonowe wybryki wynieść musieli, hę?
                  ps1. wydaje mi się, iż posiadam płytką wyobraźnię która może spowodować
                  naruszenie mego KRĘGOSUPA moralnego, dlatego też nie podejmuję się wyzwania
                  rzucanego przez tereny łodzkie;)
                  ps2. pozdrawiam wszystkich ODWAŻNYCH:)
                  • Gość: hm Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:40
                    ułłaaa.. tak sie składa, że w Łodzi nie pracuja tylko i wylacznie lekarze z
                    UMEDu. to by bylo po pierwsze,
                    po drugie: "skąś" z pewnością-najprawdopodobniej z domu, bo chyba na uczelni nie
                    uczą oszukiwać(chyba, że jestem źle poinformowany i Twoja płytka wyobraźnia jest
                    głębsza od mojej). po trzecie- chyba nikt Ci tego wyzwania nie rzuca.
                    A zamykanie wszystkich studentów UMEDu w folderze oszustów, to chyba lekka
                    przesada. wiec proponuję zachować te lekko wypaczone i bezpodstawne spekulcje
                    dla siebie.
                    • offizier Re: AM Lublin czy UMED Łódź? 01.08.06, 20:54
                      jeżeli niechcący wszystkich zamknęłam w jednym "folderze" to przepraszam
                      ps. lepiej nie nadwyrężać łaskawego losu, złe zachowania łatwiej przechodzą w
                      regułe niz dobre
                      ps. naprawde nikogo nie chciałam urazić
                      • Gość: stazysta Re: AM Lublin czy UMED Łódź? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:58
                        wiecie co.... Po 7 latach odkąd zaczniecie studiować.... nikt was nie zapyta czy
                        skończyliście AM Lublin czy UM Łódź czu też CMUJ.... Potem będa liczyły się
                        znajomości i umiejętności.... więc ta dyskusja nie ma sensu.... wydz. lekarski
                        musi miec poziom i to jest bezdysksyjne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka