Dodaj do ulubionych

co lepsze Kraków czy Warszawa

03.08.06, 20:14
Strasznie ciągnie mnie do Krakowa, kocham to miasto dostałam sie na AP na
edytorstwo, ale wolałabym studiowac slawistyke, tylko ze no wlasnie
slawistyka jest na UW w Warszawie, jakos do Warszawy mnie nie ciagnie tak jak
do Krakowa, a moze dlatego ze w stolicy nie bylam a w Krakowie tak..Na kogo
jeszcze działa ta magia Krakowa...mam etlik, jestem w rozterce, help...
Obserwuj wątek
    • Gość: ojejusicku Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.ust.tke.pl 03.08.06, 20:22
      kraków to prymitywne miasto. widok ludzi robiących podnietę na widok gołębi czy
      też stojących na rynku i filmujących normalne konie jest żałosny. poza tym
      mieszkają tu ludzie skąpi (wyjątkowo) o góralskim usposobieniu. wawa to z kolei
      miasto duchów, ludzie ciągle gdzies sie tam spieszą, najchętniej zdeptali by
      kogos na swojej drodze. ja Ci proponuje lesko i studia hotelarskie, zaoczne :)
      a tak na serio to wybierz to gdzie bedziesz wiedziała ze uda ci się nie załamać
      • Gość: gość Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.adsl.cybercity.dk 06.08.06, 14:54
        Przepraszam bardzo, co to jest Lesko? Jakaś wioska, bo tylko ludzie z tak PRYMITYWNEGO miejsca moga powiedzieć, że Kraków to PRYMITYWNE miasto :| Jeśli miałabym wybierać to bez wahania poszłabym na studia na AP. To nieprawda, że można wymarzony kierunek studiowac wszędzie, bez względu na miejsce. Kraków to magia nie do opisania, a nie lubię ludzi, którzy generalizują...Kraków to, Wraszawa tamto... Oczywiście decyzja należy do Ciebie ale ja moge zasugerować najpiękniejsze miasto w Polsce. Kraków.
        P.S. Nie pochodzę z żadnego z tych miast.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru :)
    • agul86 Re: co lepsze Kraków czy Warszawa 03.08.06, 20:24
      widze ze kolezanka wyznaje popularna w moich stronach zasade: "byle na co, byle do krakowa". jesli na prawde zalezy ci na wymarzonym kierunku to niewazne gdzie bedziesz go studiowac, prawda? chyba ze idziesz na studia dla miasta, a nie dla kierunku.

a warszawa jest 1000 razy lepsza niz krakow- troche wilkomiejskiego zycia nikomu jeszcze nie zaszkodzilo.
    • Gość: Dymo Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.netblok.pl 03.08.06, 20:25
      W Krakowie to ty masz rynek...:P Sam go uwielbiam i jesli dostane sie z rezerwy na AGH/UJ to tam pojde ale tylko ze wzgledu na poziom. Gdybym mial szanse to bez zastanowienia wybralbym infe na UW/PW no ale szans nie mam. Warszawa to tez miejscami piekne miasto. Jesli wolis kierunek, na ktory dostales sie w Wawie to proponuje Wawe.
    • Gość: marcioch Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 20:39
      moja droga aniaespana :) ja rozumiem Cię jak nikt inny :D od dawna marzył mi
      się Kraków, ale ciągnęło mnie na SM na UW, łamałam sobie głowę kilka ładnych
      tygodni, aż w końcu zdecydowałam, że wybiorę Kraków i politologię na AP.
      pozycja AP jeśli chodzi o ten konkretny kierunek w skali całego kraju jest
      naprawdę niezła, a poza tym jak sama wiesz Kraków to magiczne miasto. no i
      stało się... przypadek, szczęśliwy(?) traf, znak, że dobrze wybrałam - nie
      dostałam się na UW. i nawet się cieszę, bo wraz z tym wydarzeniem rozwiały się
      moje ostatnie wątpliwości :) życzę Ci powodzenia bez względu na to, jaką
      uczelnię i miasto wybierzesz :D
      • vanilla5 Re: co lepsze Kraków czy Warszawa 03.08.06, 21:11
        Jeśli Kraków jest prymitywnym miastem, to ja przepraszam bardzo. WarszaFka się
        odezwała. Kraków jest the best! Kto myśli inaczej, po prostu się nie zna..
        • Gość: a. Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:44
          Swego czasu bardzo chciałam studiować we Wrocławiu. Nie udało mi się jednak
          dostać na UWr i poniekąd z konieczności rozpoczęłam studia w Krakowie. W tym
          momencie nie wyobrażam sobie, że mogłabym uczyć się gdzieś indziej. Kraków ma
          specyficzny klimat. Życie wydaje się jakoś dziwnie wolniejsze (no może poza
          momentami kiedy biegniesz za tramwajem :P). I ten Rynek, Planty, Miasteczko AGH
          :P, przereklamowany Kazimierz, Podgórze....
          Jednak stolyca to stolyca. Mają metro a na UW jest twój wymarzony kierunek.
          Zastanów się czy wolisz studiować to co chcesz tam gdzie nie chcesz czy na odwrót.

pzdr
          • agul86 Re: co lepsze Kraków czy Warszawa 03.08.06, 21:57
            no wlasnie. metro to najmocniejszy argument przemawiajacy za warszawa :)

a poza tym, wybieraj juz co chcesz. krakusy i tak sie nie znaja. bo warszawa kojarzy sie wszystkim tylko z centralnym i PKiNem, ale moze to i lepiej, bo w tych pieknych "moich" miejscach jest zawsze malo ludzi :)
    • Gość: cini-mini Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 22:16
      Dziewczyno, po co Ty zakładałaś ten wątek... nikt i tak Ci nie doradzi na tyle, byś jednoznacznie wybrała spośród tych dwóch miejsc, a forumowicze zaczną sie teraz nawzajem obrażać - bo krakusy to centusie a "warszafka" sie nie zna.. Sama musisz zdecydować, gdzie chcesz spędzić najbliższe 5 lat, nikt za Ciebie tej decyzji nie podejmie. Nawet jeżeli w tym temacie znajdzie sie 20 wypowiedzi zachwalających Kraków, a Warszawe tylko 10, to nie znaczy wcale, że Warszawa jest gorsza. Lokalny patriotyzm nikomu jeszcze nie zaszkodził, byleby tylko nie obrażać sie nawzajem. Ja mieszkam w Krakowie i nigdy w życiu nie przeniosłabym się do Warszawy, ale w życiu nie powiem nic złego na warsziawiaków. Każdy mieszka tam, gdzie jest mu dobrze i to jest chyba najważniejsze. A Ty, moja droga, sama musisz sie zastanowić gdzie Ci będzie lepiej. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
    • Gość: Cwks Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:17
      Hej to proste.
      W Krakowie będzie tak:
      Idziesz ulicą wieczorem, czy w nocy. Nagle z bramy wyskakują dresy i szybkie pytanie: "za kim jesteś?"
      Masz 3 sekundy na zastanowienie się. Masz 50% sznsy że będzie ok. Ale jest to jak gra w rosyjską ruletkę. Możesz powiedzieć Craxa albo Wisła lub za nikim.
      W przypadku odpowiedzi nr.3 tracisz komórkę/portfel/czy co tam cennego.
      Jak odpowiesz źle to kosa w brzuch/nerki/czy gzie tam będą chcieli.
      Bo nożowniki krakowskie na całą Polskę znane. Wiadomo dziewczyny mają lepiej, ale chłopaki ..........
      W Wawie nie ma takigo problemu. Jest Lagia Warszawa Duma i Sława, no i jeszcze niby Polonia ale ona się nie liczy i nie ma szans żeby spotkać wyznawców czerni.
      Jest ich maluteńko u nie robią takich durnych akcji, bo by sami się boją.
      Wiadomka że owalić mogą wszędzie z kasy, ale pod wzgędem kibicowskim w krakowie jest naprawde nieciekawie.
      Polecam Wawe i stadion WP na Ł3.
      • Gość: krak Re: do CWKS IP: 217.153.162.* 04.08.06, 19:50
        ej Warszaffka Warszaffka:P Juz bym chyba wolał jak to piszesz dostać nożem w
        brzuch/nerki niż zawitać na Łazienkowską:PP
        Warszawscy kibice tacy święci?? A kto demolował miasto po zdobyciu
        mistrzostwa?:> Dzicz i tyle:) A co do samego zapytania to ja bym kierował sie
        kierunkiem a nie miastem. Ważne by studiowac to co Cię interesuję, mniej ważne
        gdzie.
    • Gość: zomo do CWKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:44
      za dużo telewizji oglądasz :P
      • Gość: M Re: do CWKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 09:40
        Popieram!!! Taka jest niestety ciemna strona Kraka:) najlepiej znaleźć
        mieszanie daleko od Huty, a jak już tam to lepiej nie wychodzić po zmierzchu!!!
        A już najgorzej jak są DERBY!!!
        POZA TYM Kraków jest świetnym miastem też zawsze marzyłam, że by tam studiować,
        ale teraz muszę czekać na odrobinę szczęscią, zeby dostać się z rezerwy:(((((((
        • Gość: zomo Re: do CWKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 11:49
          mieszkam w kraku od roku i nic takiego miejsca nie mialo. Mam kilkoro znajomych
          na Hucie i tez nigdy nie mieli zadnych przypałów. Prawda niestety jest taka, ze
          wpierdziel można dostać wszędzie.
          • Gość: patryk Re: do CWKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 11:57
            huta nieciekawa
            kiedys do nas do szkoly doszedl gosciu z wbitym nozem w brzuch

albo kradli pieniadze na oboz integracyjny

ogolnie w hucie jest bardzo niebezpiecznie ale teraz i tak jest troche lepiej

ale trzeba wiedziec co i jak i nic ci sie nie dtanie
            • Gość: liop a huta miala byc katolicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:49
              Postawioono tam krzyz, Jan Paweł II...a tu taka okropna dzielnica.
            • Gość: lloyd Re: do CWKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 21:30
              w krakowie poza malutkim ryneczkiem i ulicami wokół niego....dzicz...
              Warszawa jest miastem o wiele bardziej roziniętym i pamiętam że w rankingu
              wprost została uznana za miasto z najwyższą w Polsce jakością życia dla
              mieszkańców. Nie kieruj się więc panno, argumentami gdzie więcej pubów tylko
              pomyśl nad całokształtem bo Warszawę od jakiegokolwiek miejsca w Polsce dzielą
              dziesięciolecia jeśli chodzi o poziom rozwoju cywilizacyjnego i kultury.
          • Gość: gość Re: do CWKS IP: *.adsl.cybercity.dk 06.08.06, 14:57
            Ja się nigdy z czymś takim nie spotkałam :| Bujdy ajkieś kolegi CWKS. Pasujesz jak ulał na Ł3
    • Gość: esmeralda Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 11:06
      sama wybieram Kraków z prostej przyczyny- tam mnie przyjęli:):):)
      do w-wy składałam na jeden kierunek i jak się okazało- niesamowicie ciężko było
      się nań dostać. W każdym razie pokochałam Kraków od pierwszego wejrzenia a do W-
      wy mam uraz ze względu na bufonowate i nieokrzesane towarzystwo ( o czym mogłam
      się przekonać w zeszłoroczne wakacje). Co prawda do stolicy zjeżdżają zdolni i
      zaradni Ślązacy ( do których sama się zaliczam )jednak wydaje mi się że w W-wie
      i tak łatwiej osiągnąć sukces miejscowym, znającym lepiej tamtejsze obyczaje.
      Zawsze chciałam studiowac w kraku- żałuję tylko że na Uj nie ma mojego
      wymarzonego kierunku...
      • Gość: aniaespana Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 11:09
        esmeralda a co studiujesz i na jakiej uczelni? ja chyba wybiore ten Krakow..
        • Gość: esmeralda Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 11:13
          dostałam się w tym roku na 4 kierunki na uj- psychologię japonistykę anglistykę
          i germanistykę i muszę przyznać że mam zgryz...
          • Gość: ss Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 12:37
            a na jaka psychologie, zwykla czy stosowana?
            • Gość: esmeralda Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 12:44
              na zwykłą:>
              • Gość: subcarpathian Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 14:07
                Ja mam podobny problem, jeżeli tak to można nazwać wogóle. Dostałem sie na
                politologię we Wrocławiu, ale niestety na prawo na UJ i na UW już nie.
                Rozmawiałem z wieloma ludźmi i przytłaczająca większość razdziła mi wybrać
                prawo wieczorowe w Krakowie lub w Warszawie, że niby to lepsze od politologii.

Jeżeli miałbym wybierać to poszedłbym do Warszawy. Jest to miasto ludzi
                otwartych, miasto nowoczesne i żywiołowe. Warszawa ma specyficzny klimat, który
                bardzo mi sie podoba. Miasto ciagle się zmienia, jest zrónicowane samo w sobie
                ciagle można odkryć w nim coś ciekawego, czego sie wcześniej nie dostrzegało.

Do Krakowa mnie nie ciagnie aż tak bardzo. To fakt, że jest to piekne miasto,
                ale jednak brakuje mu tego ''czegoś''. Życie toczy się wolniejszym rytmem,
                miasto jest (z oczywistych względów) mniej otwarte na przyszłość, a bardziej
                zwrocone w przeszłosć. Smiesznie wygladaja decyzje władz miasta, które na siłe
                chcą wtłoczyć w starą zabudowę nowoczesne obiekty, że wspomnę tylko o hotelu
                Sheraton. Właśnie przez to że władze Krakowa nie potrafią uszanować i należycie
                chronić śladów przeszłości Kraków traci swój najwiekszy atut.

Jednym słowem Warszawa sprawia wrażenie miasta otwartego na nowe rozwiazania,
                otwartego na przyszłosć, a Kraków - miasta, którego czasy świetności dawno
                mineły, miasta bez pomysłu na przyszłość.
                To moja subiektywna ocena,
                Pozdr.
                • Gość: marcioch Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 14:19
                  Chociaż bardzo kocham Kraków, to muszę przynać Ci trochę racji. Rzeczywiście, w
                  przeciwieństwie do Warszawy Kraków to miasto tradycji, po części zatopione we
                  wspomnieniach i przeszłości, miasto, gdzie teraźniejszość i przezszłość
                  ścierają się z nowymi technologiami i tzw. rozwiązaniami XXIw. przez to kraków
                  traci coś ze swojej magii, ze swojej atmosfery spokoju i opanowania, które
                  ciągle są tu obecne pomimo sąsiedztwa wieżowców i nowoczesnych firm. Warszawa
                  zaś to miejsce, gdzie historia została oddzielona od teraźniejszości grubą
                  kreską ;> Jest to miasto typowo nowoczesne, nastawione na szybki, a nawet
                  agresywny rozwój. Z pewnośćią jest miastem większych możliwości, miastem
                  przeszłości i w porównaniu z Warszawą Kraków jest w tyle, jak ujął to ktoś na
                  tym forum :(

Wcześniej pisałam, że mój problem rozwiązał się sam, a teraz okazało się, że
                  dostałam się na UW.

NO I CO MAM WYBRAĆ...? Politologię na AP, z niezbyt ciekawymi specjalizacjami?
                  Czy politologię, profilaktykę społeczną i resocjalizację, z równie dalekimi od
                  moich marzeń specjalizacjami, ale na UW, najlepszym od lat uniwerku w kraju?
                  • Gość: aniaespana Marcioch mamy ten sam problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:48
                    Ja jednak z duszy roamntyczki otworzylam sie na Kraków, który bardziej pasuje
                    do mojej osobowości, kocham historie, przeszłośc, uwiebiam stac na Wawelu i
                    spoglądać w Tatry , na Wisłę, czując władców Polski. To niesamowite. No cóż
                    Warszawa to stolica, Uw najlepszy w Polsce...Ale co z tego... Wiem ze jesli
                    psozlabym na UW, do Warszawy, zalowałabym przez 5 lat, ze zostawilam Kraków,
                    tak piekne, romantyczne, sentymentalne miejsce. A o prace, czy perspektywy
                    teraz nie ma sie co martwić, za pare lat zobaczymy gdzie nas zyciepokieruje,
                    Kraków jest cudownym, miejscem dla młodego czlowieka, żądnego fascynacji ta
                    historia, szczerze to politologie wolalabym studiowac w Krakowie...A do
                    Warszawy moze pokieruje mnie zyciep o studiach, jesli tak ciezko bedzie mi o
                    prace w Krakowie...ale teraz nie ma sie o to martwić.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru, abys dobrze się przede wszystkim czuła w
                    mieści gdzie spedzisz najblizsze pięc lat .:)
                    • Gość: aniaespana Re: Marcioch mamy ten sam problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:49
                      p.s. a jesli chodzi o kierunek, to w koncu ta moja slawistyka czy taka fajna? ;)
                      • Gość: Aluna Re: Marcioch mamy ten sam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 15:58
                        To w końcu slawistyka czy lingwistyka?
                      • Gość: subcarpathian Re: Marcioch mamy ten sam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 16:22
                        Z pewnoscią, każdy kierunek jest dobry jeżeli studiuje sie go z pasją i
                        zaangażowaniem, należy realizować swoje marzenia - one wcale nie są tak odległe
                        jak się moze wydawać.

Napisałaś, że nigdy nie byłaś w Warszawie, wiec czas to zmiecić :-) Powinnaś
                        poznac miasto zanim zdecydujesz się tam iść na studia, bądź nie.
                        Napisałaś że masz duszę romantyczki, wiec moze stolica też by Tobie przypadła
                        do gustu. Cały urok Warszawy polega na tym, ze to co w mieście najlepsze jest
                        na pierwszy rzut oka niedostrzegalne. Trzeba poczuć atmosferę miasta, odnaleść
                        stare, przedwojenne kamienice, na których widnieją ślady po kulach - pamiątki
                        po tak niedawnej przecież historii. Pospacerować po parkach, odkryć
                        urokliwe, ''magiczne'' miejsca.
                        Ja też uwielbiam zabytki, ale większą frajde sprawia mi ''odkrywanie''
                        niepowtarzalnych miejsc, szeroko omijanych przez tłumy turystów, niż
                        tylko ''zaliczanie'' kolejnych atrakcji, tak dobrze juz wszystkim znanych.

Fenomen Warszawy polega na tym, że jest taka, jaką chcesz ja widzieć. Moze być
                        paskudna, chaotyczna, burżuazyjna, socrealistyczna, nowoczesna, zielona,
                        urokliwa... Wszystko zależy od tego na co sie zwraca uwagę, co
                        sie ''wyolbrzymia'', a co się umniejsza.
                        Pozdr.
                        • Gość: aniaespana Re: Marcioch mamy ten sam problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 16:23
                          slawistyka i lingwistyka, tylko na lingwistyce nei pasowaly mi jezyki, jakos
                          francuskeigo nie chce mi sie uczyc, a co?
                        • Gość: aniaespana Re: Marcioch mamy ten sam problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 16:26
                          bo akurat na moje priorytetowe jezyki na lingistyce odpadlam, a francuskeigo
                          nie znosze, dlatego nie ide na lingistyke na UW, tobie zabrakło na lingwistyke?
                          Pozdro
                        • Gość: marcioch serce pozostanie w Krakowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 17:44
                          Zgadzam się z Tobą, subcarpathian. Ja podobnie jak aniaespana zaraziłam się
                          miłością do Krakowa. Nawet nie potrafię wyrazić tego słowami, ale gdy po raz
                          pierwszy się tam zjawiłam (a mam tam 2 razy dalej niż do Warszawy) to z miejsca
                          pokochałam to miasto, uległam jego magicznemu czarowi. W Warszawie też są
                          miejsca piękne i romantyczne, są miejsca naznaczone przez historię i
                          wspomnienia, ale nie ma tam atmosfery Krakowa.

Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Im jestesmy starsi, tym trudniejszych wyborów
                          musimy dokonywać, bo nasze żale, radości, nadzieje i marzenia, ale także
                          problemy rosną razem z nami. Ja sama do końca nie wiem czego chcę. Próbowałam
                          rozkładać oba miast na tzw. +/- i niestety prawda jest taka, że choć moje serce
                          pozostaje w Krakowie, to w owych rankingach zwycięża Warszawa.

W związku z tym, zastanawiam się, czy nie pozwolić sobie na to, aby Kraków w
                          dalszym ciągu pozostał moim miejscem z bajki, miejscem do którego od czasu do
                          czasu będę uciekała przed wszechobecnym i przytłaczającym zgiełkiem ciągle
                          gdzieś pędzącej stolicy.

Zawsze jest tez wytłumaczenie, że w ten sposób nigdy nie rozczaruję się moim
                          magicznym Krakowem...?
                          • Gość: subcarpathian Re: serce pozostanie w Krakowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 20:40
                            Może w tym tkwi sekret, marcioch napisała: ''...a mam tam 2 razy dalej niż do
                            Warszawy...'' a ja mam dokładnie odwrotnie ;-)

I cytując dalej:
                            ''W związku z tym, zastanawiam się, czy nie pozwolić sobie na to, aby Kraków w
                            > dalszym ciągu pozostał moim miejscem z bajki, miejscem do którego od czasu do
                            > czasu będę uciekała przed wszechobecnym i przytłaczającym zgiełkiem ciągle
                            > gdzieś pędzącej stolicy.
                            >
                            > Zawsze jest tez wytłumaczenie, że w ten sposób nigdy nie rozczaruję się moim
                            > magicznym Krakowem...?''

Wydaje mi sie, że jeśli pójdziesz do Warszawy zawsze będziesz sie troche
                            oskarżała o to, ze nie zdecydowałaś sie studiować w swoim ''mieście z bajki''.
                            Oczywiście ważniejsza sie wydaje uczelnia niż miasto, ale zawsze pozostaje
                            uczucie żalu w chwili, kiedy sie wybierze przyszłość w innym niż ukochane
                            miejsce. Daj znać jak podejmiesz decyzję, do którego miasta idziesz :-)

Mam tak samo jak Ty, miasto moje a w nim, najpiękniejszy mój świat...
    • Gość: KZLV Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 17:00
      Kraków najpiękniejsze miasto w POLSCE!!!!!!! A w Wawa brrrr okrrropne miasto,
      okropni i bardzo chamscy......
      • Gość: warszawe Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 11:45
        pewnie należysz dom tych co nie wiedzą jak skasować bilet w autobusie czy nie
        orientują się z której strony jedzie metro do centrum ;)
    • Gość: anowinka Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:02
      Mam podobny problem. Tylko troszkę bardziej złożony, bo nie dostałam się na swój
      wymarzony kierunek. Tak więc stoję przed wyborem prawa na UJce i języków
      specjalistycznych na UW. I przyznaję, ciężko mi wybrać. Co do miasta- wolę
      Kraków (jakoś bliżej serca), co do uczelni- UW (niezaprzeczalnie wysoki poziom),
      co do kierunku- sama nie wiem, bo zmienia mi się jak w kalejdoskopie. Dochodzi
      jeszcze kwestia odległości, dalszych możliwości pracy i... "jestem w kropce".
      • Gość: marcioch Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:17
        no to jest nas coraz więcej i wszyscy jedziemy na tym samym wózku...

na pewno dam znać, jak tylko dokonam ostatecznego wyboru i oczywiście proszę o
        rewanż - też dajcie znac co i jak...

póki co, chyba jestem "bliżej" Warszawy, ale jak tylko próbuję wyobrazić sobie
        siebie w tej miejskiej dżungli, to zbiera mi się na płacz...

... a przecież w życiu "trza być twardym, a nie miętkim" hehe... :)
        • Gość: wrth2rthg Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 14:32
          czemu takmałojest tu osób które sa za krakowem :-]

wydajemi sie ze dyskusja na temat ktore miasto jest lepsze jest
          bezowocna,wiadomo ze kraków,
          • Gość: p Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 15:54
            życie w warszawie to jest kwestia pewnego przyzwyczajenia. sama jestem z
            warszawy i nie wyobrażam sobie studiowania gdziekolwiek indziej (chyba że w
            Amsterdamie:). znajomi z mojej uczelni (am), którzy przyjechali tu na studia w
            większości nie narzekają. jeśli nie przyjeżdża się z nastawieniem, że wszystko
            tu jest złe a ludzie chamscy to można sobie bardzo dobrze ułożyć życie:) i jak
            ktoś ładnie napisał wcześniej warszawa jest miastem w którym odkrywa się własne
            miejsca-cała może nie jest jakimś 8 cudem świata (ale dla mnie nawet kraków nim
            nie jest-jakbym miała wybrać z polskich miast to najładniejszy według mnie jest
            gdańsk:) ale z indywidualnego punktu widzenia może stać się naprawdę magiczna:)
            • Gość: cfdsds Re: co lepsze Kraków czy Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 17:16
              lepiej jest się w warszawie dobrze ustawić, trzepać kasiorę, wtedy można będzie
              sobie pozwolić na wycieczki do wiele ciekawszych miejsc niż bandytskij kraków..
            • Gość: marcioch dzięki Wam decyzja wydaje się być łatwiejsza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 17:20
              W żadnym wypadku nie umniejszamy tutaj uroku Warszawy, która na swój dość
              oryginalny sposób takowy na pewno posiada. Dyskusja ta pozwala nam po prostu na
              poznanie opinii innych ludzi, a tym samym na zweryfikowanie naszych własnych,
              co w pewnym sensie ma nam ułatwić wybór miasta, z którym w najbliższej
              przyszłości będziemy związani.
              Ja bałam się cały czas tego, że Warszawa mnie przytłoczy... swoją atmosferą
              ciągłego pośpiechu, która nie jest aż tak odczuwalan w Krakowie.
              Wiem również, że miastem bardziej perspektywicznym jest Warszawa i choć
              ostateczną decyzję podejmę świadomie jak najpóźniej, to podświadomie chyba
              skłaniam sie ku Warszawie, bo tak jak mówisz: do wszystkiego można się
              przyzwyczaić.
              Jeśli więc oswoję się z myślą o Warszawie, być może łatwiej będzie mi się
              odnaleźć w mieście, które póki co trochę mnie przeraża.
              Pozdro all :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka