Dodaj do ulubionych

WOS - jakie książki?

11.09.06, 09:43
Mam pytanie szczególnie dla maturzystów z dwóch ubiegłych lat, jakie książki polecają do matury z wosu, gdzie podane są informacje w przystępny sposób, ale szczególnie chodzi mi o zawartośc merytoryczną, bo zdaje na poziomie rozszerzonym i zależy mi na dobrym wyniku. Dzięki z góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: WOS - jakie książki? IP: *.75.58.133.brzesko58.ptc.pl 11.09.06, 10:56
      No właśnie... ! Ze swojej strony mogę podać podręczniki Wojtaszczyka, ale czy
      są aż tak dobre to nie wiem, bo pytałam kilka osób i podały właśnie te.
      • Gość: x Re: WOS - jakie książki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 12:28
        "Z demokracją na ty"...i "Obywatel Europy"autorow niestety nie pamietam
        • Gość: Ja Re: WOS - jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:22
          Ja się uczyłam z podręczników z Operonu i repetytorium PWN (matura na 100% czy
          jakoś tak).
          • chanson_de_geste Re: WOS - jakie książki? 11.09.06, 20:27
            Repetytorium PWN, czyli "kompendium o społeczeństwie,
            państwie i prawie"? => jeśli tak, to polecam to poraz
            chyba już milionowy ; )
            • Gość: k Re: WOS - jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:28
              Ja zdawałam WOS w tym roku i przygotowywałam się z "Wiedzy o społeczeństwie"
              Wosia, Stelmacha, Włudyki, Bankowicza i Grzyboskiego. To taka zielona cegła.
              Jest tam wiele informacji "ponad". Z podręczników Operonu - które rzeczywiście
              są dobre, przejrzyste i nawet ciekawe - można wyczytać co obowiązuje, a potem
              poszerzać sobie ową cegłą. Powodzenia :)
              • Gość: maturzystka2006 Re: IP: 213.77.14.* 30.09.06, 12:43
                Polecam "Repetytorium z wiedzy o społeczeństwie" Jacka Bema, zawiera wszystkie
                niezbędne informacje na poziomie podstawowym i rozszerzonym. Uczyłam sie z tej
                książki przez 3 tygodnie przed maturą i zdałam wos bardzo dobrze.
                • Gość: nela Re: IP: *.devs.futuro.pl 14.10.06, 22:44
                  Mozesz tez skorzystac z podrecznika Wiedza o spoleczenstwie wyd WSiP (sa 2
                  zakresy podst i rozszerz) oprocz tego operon.
                  Z tego co wiem to wyszlo w tym roku tez repetytorium czy vademecum z Operonu,
                  jest tam wszystko w pigulce, jes bardzo kolorowe, sa roznego rodz tabele, jesli
                  masz pamiec wzrokowa warto sie w nie zaopatrzyc. Jednak jesli sie nie myle jest
                  ono dostepne tylko poprzez zakup droga internetowa
      • dzasta_87 Re: WOS - jakie książki? 20.09.06, 08:46
        Maturke z Wosu potraktowałam dość lekceważąco ;) z braku czasu, z tego
        przedmiotu uczyłam sie najmniej a miałam ponad 80% Moim jedynym źródłem wiedzy
        był podrecznik z wydawnictwa OPERON. matura z wosu w 2007 była po prostu
        banalna, niektore zad byly tak proste ze śmiac sie chcialo. Zreszta wos wypadl
        chyba najlepiej. Tylko ze w tym roku moze byc gorzej bo czesto sie zdarza ze
        jak w jednym roku matura z danego przedm jest łatwa to w nastepnym trudna. Ale
        życze powodzenia wszystkim tegorocznym maturzystom. Zwłaszcza biorac pod uwage
        bezsensowne przelicznki jakie wymyslil giertych. Ja miałam duzo łatwiej. jak
        ktos wybiera rozszerzony może byc cienko bo rozszerzony był trudy
    • Gość: eevee Re: WOS - jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:44
      Ja się uczyłam z wosu rozszerzonego wydawnictwa operon,do tego testy z wosu
      wydawnictwa Omega. No i konstytucja;)
      • Gość: ljsada Re: WOS - jakie książki? IP: *.prenet.pl 12.09.06, 22:19
        Operon,Wojtaszczyk,Testy rozne,lektura wprost badz polityki
        • Gość: yuty Re: WOS - jakie książki? IP: *.euro-net.pl 14.09.06, 21:44
          'socjologia'sztombki
      • Gość: Mada Re: WOS - jakie książki? IP: 195.116.81.* 18.09.06, 00:31
        "Ja się uczyłam z wosu rozszerzonego wydawnictwa operon,do tego testy z wosu
        wydawnictwa Omega. No i konstytucja;)"

Ja też się z tego uczyłam, a także z takiej zielonej książki "Wiedza o
        społeczeństwie" wyd. LexisNexis i maturę zdałam całkiem nieźle:))
    • Gość: ;) Re: WOS - jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:40
      ZDECYDOWANIE: MATURA NA 100% wydawnictwa PWN
      • Gość: Lukasz Re: WOS - jakie książki? IP: *.prenet.pl 18.09.06, 02:11
        Ja też się z tego uczyłam, a także z takiej zielonej książki "Wiedza o
        społeczeństwie" wyd. LexisNexis i maturę zdałam całkiem nieźle:))

Polecam ta ksiazke chociaz raz przerobic,naprawde bardzo solidna,oprocz tego
        ksiazki operonu, lektura polityki,bardzo przydaje sie taka wiedza na roz. no i
        oczywiscie konstytucja do znudzenia,testy,bo zapamietuje to duzo,zaznajamia sie
        z wymaganym stylem wypowiedzi no i onet.pl:) chyba wszystko,wos to nie
        historia,jest bardzo latwym o ile nie najlatwiejszym przedmiotem do wyboru na
        maturze...
    • white_oleander Re: WOS - jakie książki? 18.09.06, 15:07
      polecam przede wszystkim podręczniki do WOS-u z Operonu. ja korzystałam także z
      vademecum Janusza Micunia dla maturzystów i kandydatów na studia.
    • Gość: kaes Re: WOS - jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:56
      Moze ktos wysłać mi zaproszenie do grono.net na e-mail kaes85@o2.pl?
    • n_nicky Re: WOS - jakie książki? 21.09.06, 17:29
      gdyby poszukać w wyszukiwarce, to znajdzie się kilka takich samych tematów z
      ubiegłego roku ;)

"Wiedza o społeczeństwie" wyd. LexisNexis to zdecydowanie najlepsza książka,
      obszerna, dużo wiedzy ponadprogramowej, ale całość napisana konkretnym językiem
      i, co najważniejsze, bez lania wody i zbędnej treści (te cechy są dość
      charakterystyczne dla wszystkich podręczników Operonu).

Z podręczników szkolnych to właściwie nie wiem co polecić...książka, z której
      'korzystałam' w liceum to pomyłka (jakieś krakowskie wydawnictwo); najlepszym
      rozwiązaniem są chyba podręczniki Operonu, ale osobiście podręczników tego
      wydawnictwa nie znoszę za to, że gdyby usunąć z nich zbędną treść to byłyby o
      połowę chudsze ;P
      dalej konstytucja, tygodniki społeczno-polityczne, książki Wojtaszczyka (chociaż
      są dość tendencyjne), a także - jeśli uda się tę książkę zdobyć - "Wiedza o
      społeczeństwie" Haliny Tomalskiej(świetna książka).
      • Gość: De Re: WOS - jakie książki? IP: *.n4u.krakow.pl 28.09.06, 18:32
        heeej, czemu nikt nie wymienil Nowej Ery? :P
        • Gość: goh_a Re: WOS - jakie książki? IP: 80.54.171.* 05.10.06, 21:47
          nowa era mam ta ksiazke i jak ma sie do niej zabrac to poprostu
          masakra...konkretna lekturke poprosze zeby latwo wchodzila do glowy i fajnie
          sie czytalo bo jak narazie jeszcze mi sie niechce zabrac do uczenia sie na
          mature a w listopadzie juz probne... :| pozdrawiam ;)
          • magdalenea Re: WOS - jakie książki? 16.10.06, 21:31
            Zakupilam caly komplet przedmaturalny z Operonu. W sumie niedrogi - 67 zl.
            I mam ich WOS rozszerzony i Przedsiebiorczosc.
    • tomasz_jaskola Re: WOS - jakie książki? 18.10.06, 18:26
      Fantastyczne materiały darmo!

www.mojamatura.pl/5,matura.html
    • Gość: qqlka Re: WOS - jakie książki? IP: *.kosson.com 18.10.06, 22:05
      wystarczy operon i ogladanie faktow. na rozszerzonym zwłaszcza to drugie sie
      przydalo:)
    • Gość: 121 Re: WOS - jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 06:30
      www.mojamatura.pl/5,matura.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka