Dodaj do ulubionych

Hej kandydaci na AM

15.09.06, 15:43
Witam wszystkich poprawiajacych mature. Jestem z rocznika 86' na maturze
zdawalam biologie i chemie i wyladowalam na biologii na UJ. Pierwszy rok
przebrnelam bez problemow, ale czuje ze to nie to, nie ten kierunek.
Strasznie zaluje ze nawet nie sprobowalam zdawac fizyki na maturze i nie
zlozylam papierow na AM. Brak wiary w siebie chyba zadzialal. Trafilam na to
forum i moze nie wszystko stracone? Nie brakuje tu budujacych przykladow ze
jesli sie czegos bardzo chce, to w koncu sie osiaga. Podjelam decyzje -
poprawiam mature ;-) Mam tylko kilka pytan:
- bede startowac na AM lublin, czy sadzicie ze progi podniosa sie w przyszlym
roku? Mam w tej chwili po 74 % z biologii i chemii, planuje podniesc te
wyniki o conajmniej 10 % Z fizyki nie spodziewam sie jakis rewelacji 20 - 30
%. czy sadzicie ze to wystarczy?
- co do kwestii formalnych - przejrzalam posty i z tego co rozumiem to mam
sie zglosic do szkoly w ktorej pisalam mature po raz pierwszy i tam wypelnic
deklaracje, prawda? I nie bedzie problemu ze biore fizyke, ktorej wczesniej
nie zdawalam?
z gory dzieki za odpowiedzi, jestem jeszcze zielona w kwestiach poprawiania,
ciesze sie ze trafilam na to forum
Obserwuj wątek
    • kshaqu Re: Hej kandydaci na AM 15.09.06, 17:46
      wal w 200pkt, chyba ze chesz na CMUJ to w 220pkt i bedzie ok
      • dedzior Re: Hej kandydaci na AM 16.09.06, 14:39
        najgorsza rzecz jaka mozesz zrobic, to stawianie sobie bariery z fizyki; 20-30%
        max. nie mozesz bac sie przedmiotu, poswiec na niego wiecej czasu, zeby
        zrozumiec. podniesienie wyniku 0 10% z wyniki 74% (biol i chem) jest o wiele
        trudniejsze, niz podniesienie wyniku z 20-30% na 50-60%, a w rezulatcie daje
        wiecej punktow.
        • martina.15 Re: Hej kandydaci na AM 17.09.06, 01:06
          dedzior chyba ze jestes fizycznym matolem (jak ja...)

ale i tak na fize musisz sobie ustawic prog pod tytulem: co najmniej 40- tak
          jest lepiej sie zdyscyplinowac :)
          • smon1 Re: Hej kandydaci na AM 17.09.06, 11:12
            warto poswiecic duzo czasu fizyce. ja tez uwazalam sie za fizycznego matola, a
            jednak gdyby nie fizyka nie bylabym dzis studentka AM wniki z bioli i chemii
            masz dobre, poswiec czas na nauke fizyki, osiagniecie 60 % jest w zasiegu reki,
            uwierz, to nie jest takie trudne. musisz tylko wiele poswiecic, zadania,
            arkusze, zadania. moja kolezanka przez rok od podstaw napisala fizyke na ponad
            70% wiec dlaczego ty nie mozesz? trzymam kciuki:)
            • dedzior Re: Hej kandydaci na AM 17.09.06, 12:20
              tak sie sklada, ze najwiecej czasu poswiecalem na biologie, a fizyki to nie
              ruszalem prawie wogle (naprawde). i wyniki wyszly takie same z biol i fiz :|.
              najlepiej by bylo jakbys czas dzielila po rowno na wszystko, a wiecej na
              dopracowywanie tego czego nie umiesz, a nie szlifowanie na okraglo wiedzy,
              ktora juz masz.

• nifren Re: Hej kandydaci na AM 18.09.06, 14:51
                dołaczam sie... i w sumie nie wiem jeszcze jak to bedzie w moim przypadku...
                napewno najwiecej czasu bede musiala poswiecic na fizyke(gdyz niestety nie
                jestem wybitnym umyslem fizycznym jak to okreslil moj pan profesor), no i na
                biolcie- trzeba poprawic ta rozszerzona bo to normalnie az wstyd....(60%), a
                chemie w zaleznosci czy zdarze czy nie... chcialabym tez sprobowac poprawic ale
                to pewnie zdecyduje w grudniu... jak bede wiedziala jak stoje z fiza....
    • aquira Re: Hej kandydaci na AM 18.09.06, 18:52
      Tak się właśnie zastanawiam czy jeśli będzie się miało z roz. fizyki (i
      oczywiście innych przedmiotów dodatkowych) poniżej 30%, to zaliczą ją, czy nie?
      Bądź co bądź wg. przelicznika będzie to poniżej 30% z podstawy... Jak sądzicie?
      • nifren Re: Hej kandydaci na AM 18.09.06, 21:41
        jezeli po pomnozeniu przez ten przelicznik bedziesz miala powyzej 30% to masz
        mature zaliczona jezeli nie to nie..
        • aquira Re: Hej kandydaci na AM 18.09.06, 22:01
          Przelicznik ma postać tabelki - nie ma tu nic do mnożenia... Czyli jeśli
          założycielka tematu nie będzie miała 30% z rozszerzenia, to nie będzie miała
          zaliczonej fizyki, tak? No to niech się lepiej przyłoży, bo to 20-30% nic jej
          nie da...
    • ktoos6 Re: Hej kandydaci na AM 19.09.06, 16:07
      ty sie tak nie zastanwiaj czy wystarczy tyle % czy nie... znajac nasze
      szczescie to wprowadza egzaminy wstepne i bedziemy musieli wszystko pisac a
      matura nic nie bedzie znaczyc :/
      • nifren Re: Hej kandydaci na AM 19.09.06, 16:32
        i wcale bym sie nie zdziwila gdyb y tak bylo... ale krew by mnie zalala :p
    • nikusia01 Re: Hej kandydaci na AM 19.09.06, 18:33
      Nataasha, jestem w identycznej sytuacji:)
      Zastanawiam się czy nie warto wybrać się w tym roku na kurs z fizyki i
      mieć "spokój". Z drugiej strony, czy to nie szkoda kasy?
      Co o tym myślicie?
      • nataasha Re: Hej kandydaci na AM 20.09.06, 09:13
        Wiecie co, własnie dzis w nocy nie moglam zasnąc i sie nad ta nieszczęsna
        fizyka zastanawialam. A czy dobrym wyjsciem byloby napisanie fizyki na obu
        poziomach? Raz ze mnie to zmobilizuje do dokladnego powtorzenia, dwa ze z
        podstawy to na pewno wyciagne te 30%. FCzy to jest jeszcze mozliwe?

nikusia01, znam troche osob ktore dostaly sie bez kursow czy korkow, tylko
        mialy silna wole. Ja sie na kurs nie pisze, w tym roku na studiach mam fizyke,
        wiec licze ze w razie jakis problemow znajdzie sie jakis poczciwy asystent ;-)
        Czy ty tez nie zdawalas fizyki podczas swojej pierwszj matury?
        • nifren Re: Hej kandydaci na AM 20.09.06, 12:33
          jakby co to wy bedziecie mi pomagac rozwiazywac zadania z fizy :P, nie zapisuje
          sie na kurs bo wszyscy mi mowia ze to nic nie da fizyke samemu trzeba
          rozgrysc...ale jakos ciemno to widze.. a i jeszcze jedno nie mozna juz teraz
          pisac 2 arkuszy .... wiec musisz tak jak ja pisac rozszerzona;) bo podstwy nie
          mozesz o ile zdawalas fizyki w tamtym roku jako przedmiot obowiazkowy....
          wesoło nie :)
    • nataasha Deklaracje czas wypełnic ;-)) 22.09.06, 11:10
      Witam ;-) ściągnelam sobie formularz deklaracji, teraz przyszlo do wypełniania
      i mam wątpliwości. Część ustną i jezyki na pisemnej pomijam. Teraz niejasne
      kwestie:
      - czy na przedmiot obowiązkowy musze wybrac znow biologie, bo w tamtym roku ją
      mialam?
      - I czy jesli ją wpisze na poziomie rozszerzonym,to nie bede musiala pisac
      podstawy?
      - gdzie zaznaczyc ze chcialabym pisac mature w innej szkole niz macierzysta?
      Dzieki za pomoc i pozdrawiam ;-)
      -
      • akne1 Re: Deklaracje czas wypełnic ;-)) 22.09.06, 11:54
        - raczej tak, biologia jako przedmiot podstawowy
        - możesz pisać tylko 1 poziom
        - nie można pisać matury w innej szkole (chyba że Twoją szkołę zlikwidowano)
        • nataasha Czy to prawda?? 27.09.06, 16:13
          Witam ponownie ;-) Deklaracja juz wypełniona, dzis bylam w szkole złożyc ją.
          Dyrektor stwierdzil, ze moj podpis na deklaracji wstepnej ma moc wiąząca, jesli
          do 20 grudnia sie u niego nie zjawie, bedzie oznaczalo ze po prostu nie chce
          nic w deklaracji swojej zmienic. Czy ktos z was sie z tym spotkał? Bo mi to
          bardzo na reke, ale jednoczesnie jakos nie dowierzam...
          • martina.15 Re: Czy to prawda?? 28.09.06, 11:22
            czemu nie dowierzasz?

u mnie dyrka poprosila o nawet telefon zeby nie bylo ze zapomnial ktos i nagle
            sie obudzil ze nic jednak nie chce poprawiac :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka