mmhhh 28.09.06, 08:39 Jak tam poprawkowicze? Wypieracie juz ze swiadomosci Gombroiwcza, czytacie Encyklike JP2?? Kurwa, obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
votum_separatum Re: Jak tam? 28.09.06, 14:06 nie wiem czemu wywalili trans-atlantyk i ferdydurke? że niby antypolskie i niepatriotyczne? :/ niestety nie mam tamtego Dziennika, a w necie wczoraj nie znalazłam dokładnie zaktualizowanej listy nowych lektur. może ktoś ma? wprowadzenie "Pamięci i tożsamości" myślę, że jest dobrym pomysłem - pomijając kwestie religijne, Jan Paweł II był jest i będzie wzorem iście ludzkich, humanitarnych postaw. w sferze moralnej jest wzorem nie tylko dla katolików. jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że Roman wprowadził JP2 jedynie po to, żeby zamanifestować WŁASNE przekonania, przywizanie do religii jako klucza harmonizujacego JEGO życie i tradycję, z której wyrósł. niewiele to ma wspólnego z obiektywizmem, choć decyzję oceniam okej, jednak motywy tak jak piszę - są dla mnie dyskusyjne. proszę jeszcze raz o podanie nowej listy, jeśli ktoś ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmhhh Re: Jak tam? 28.09.06, 16:01 Nie zgadzam sie z tym co napisalas w kwestii JP2, bynajmniej nie dlatego, ze nie jestem katoliczka, choc to swoja droga. Lista lektur jest taka sama, ubozsza jedynie o Gombrowicza i bogatsza o ta zakichana Encyklike. Odpowiedz Link Zgłoś
lennyvalentino Re: Jak tam? 28.09.06, 17:50 czy znajomosc encykliki jest wymagana na maturze tylko poziomie na roszrzeszonym? Odpowiedz Link Zgłoś
votum_separatum Re: Jak tam? 28.09.06, 18:40 sorki, ale Pamięć i tożsamość, to nie jest ekcyklika, tylko po prostu książka, którą napisał papież. Odpowiedz Link Zgłoś
votum_separatum Re: Jak tam? 28.09.06, 18:42 Pamięć i tożsamość, to nie jest ekcyklika, tylko po prostu książka, którą napisał papież. Odpowiedz Link Zgłoś