flash6 17.11.06, 15:48 WOS podstawowy Arkusz: www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/wos_pp.pdf Klucz: www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/wos_ocen_pp.pdf I jak poszło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klaudia Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 15:54 jak to zrobiłeś że juz masz wyniki?:> a dla gegry rozszerzoej masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: 82.160.57.* 17.11.06, 15:57 a jest gdzieś rozszerzony WOS?? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakak Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 17.11.06, 16:24 a skąd masz już arkusze? a z historii też gdzieś są? proszę odpisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała :) IP: *.odr.brewet.pl 17.11.06, 16:18 myśle ze chyba udało mi sie zdać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flash6 Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:29 Temat tylko o WOSie więc tylko WOS!: WOS rozszerzony! Klucz: www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/wos_ocen_pr.pdf Arkusz: www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/wos_pr.pdf Teraz jak przejrzałem arkusz rozszerzony jestem pewien - piszę rozszerzoną ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: 82.160.57.* 17.11.06, 16:49 1000 razy łatwiejszy jest rozszerzony,prawda?:) ja pisałam dziś rozszerzony i poległam na pytaniach z pierwszej części (podstawowej) - kompletnie się nie uczyłam a ta część rozszerzona i wypracowanie to już spoko:) ile Ci wyszło punktów?? tak około :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.toya.net.pl 17.11.06, 17:16 Patrze teraz na podstawe i bym nic nie napisał ! HAHA a na rozrzerzeniu licze na ok 60% ! Fajnie :) www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/wos_ocen_pr.pdf KLUCZ www.cke.edu.pl/images/stories/Matura_probna_06/wos_pr.pdf PRACA pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taky Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:40 Proszę o wysłanie zestawu dla poziomu rozszerzonego. taky.tam@gmail.com Odwdzięczę się ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flash6 Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! ... do szyszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 11:33 Pisałem podstawowy, nie poszło tak źle ale w porównaniu z rozszerzoną to wiedziałem prawie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 11:01 słuchajcie ale mi ten link nie wchodzi czemu:( niech mi ktos przesle na maila te pytania z odpowiedziami do rozszerzonego bede WDZIECZNa Aga291988@wp.pl PLEASE Odpowiedz Link Zgłoś
duszka007 Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 19.11.06, 13:11 mi sie to w ogole nie otwiera:/ ma ktos arkusz i klucz do wosu rozsz ? jesli tak przeslijcie be-em-wu@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelii Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.ghnet.pl 17.11.06, 17:12 nie chca mi w ogole wejsc te strony :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 17:38 nie jest zle hehe,chyba nawetr załapie sie na te 30% a moze wiecej :) ale szczerze powiedziawszy nie była wcale prosta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaajka Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.crowley.pl 17.11.06, 17:22 kurde mi tez nie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelii Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.ghnet.pl 17.11.06, 17:25 nawet nie tak źle: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo_l Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.gb.net.pl 17.11.06, 17:44 Ok 50%, więc jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 12:57 właśnie sie dowiedziałam ze zdałam. super!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
karooooolcia Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 17.11.06, 17:44 no nawet nie poszło mi tak źle,ale mimo wszytsko nie jestem zadowolona... ale nie rezygnuje :) w maju też rozszerzony pisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diablotine Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.bochnia.pl 17.11.06, 18:07 a to to legalne jest??:]:] wielkie dzieki bo czekalam niecierpliwie... mam ok 70 proc z podstawy... wiem ze to nie jest duzo ale nic sie nie uczylam bo i tak mi nie biora na studia wosu! pozdr dla wszystkich podstawowych wosiakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: 82.160.57.* 17.11.06, 18:59 a ja sie zalamie:( nie moglam dojsc do ladu na tej maturze z ta wypowiedzia tego goscia o informacji czy on mowi to w sensie pozytywnym czy negatywnym:( no i mam odwrotnie wszystkie argumenty:( 8 pkt w plecy...ale to wna pytania bo z 10 min nad tym myslalam nie bylo sprecyzowane:(trudno to dopiero probna.. a jak pisaliscie to ost zadanie? bo ja bez zadnych wstepow Panie Marszałku czy cos tam.. nigdy tego nie pisalam i nie wiem czy trzeba tak bylo? jak tak to i tak nie tragedia bo tylko 2 pkt za takie cos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzersej Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.06, 22:21 mi też nie chcą sięotworzyć, przesłałby mi ktoś na mejla? dzersej@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Chyba się panowie i panie z CKE skapneli... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 22:52 ...że na lewo oglądamy arkusze i klucze odpowiedzi :)... i usunięto wszystko z serwera, dlatego strony nie wchodzą. Bo oficjalnie to wszystko ma być w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werka Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.atupartner.pl 17.11.06, 23:05 Mogłby mi ktoś wysłać klucz odpowiedzi do matury z WOS'U (p)... Z góry dziękuję :) - szarpunka@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1234512345 mogę prosić o rozwiązanie 17.11.06, 23:29 wos poziom podstawowy? kamyk88@gmail.com pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:28 aaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzmotniarz Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:35 czy mogłbym liczyć na arkusz i rozwiazanie z wosu podstawowego?? jesli jest taka mozliwosc to wyyłajcie na maila grzmotniarz@o2.pl z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amex Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.org 18.11.06, 01:43 Mógłby ktoś mi przesłać na seen88@o2.pl a ja jak tylko to dostane zrobie na szybko w sobote rano stronke z arkuszami i odpowiedziami ... Bardzo prosze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:09 Niech ktos wysle mi arkusz odpowiedzi z rozszerzonego wosu bardzo prosze bo tych odp juz nie ma na serwerze moj mail to : czarny23a@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
20matura07 Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 18.11.06, 09:29 równiez prosze o klucz z rozszerzonego wosu....plis klepuszewski4@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taky.tam Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:41 Proszę o wysłanie zestawu dla poziomu rozszerzonego taky.tam@gmail.com Odwdzięczę się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 10:12 prosze o wyslanie arkusza z odp poziom podstawowy ryziulec@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzmotniarz Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 11:05 chuj wam w dupe żydy jak nie chcecie wysyłać arkuszów Odpowiedz Link Zgłoś
chrzczonki Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 18.11.06, 11:24 teraz juz na pewno nikt ci nie wysle ;) poszedlem z partyzanta na rozszerzony wos i licze na min. 70% :) dobrze bedzie. teraz czas na olimpiade filozoficzna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klusiu Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 11:56 Jesli ktos może to bardzo prosze prześlijcie mi na maila ( hej@poprostu.net ) odpowiedzi z wos-u z podstawy-z góry bardzo dziękuję ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.sanetja.pl 18.11.06, 12:52 bardzo prosze o klucz do rozszerzenia. kacper230488@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakak Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 18.11.06, 12:54 wiem, że się głupio powtarzam ale ja też bardzo bym chciała arkusz ( z odpowiedziami jeśli to nie problem) z WOSu- rozszerzonego? prześle mi ktoś? to mój e-mail gosiakak@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.c Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 18.11.06, 13:50 Proszę o przesłanie matury rozszerzonej z WOS-u. Odwdzięczę się ;) taky.tam@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakak WOS - KLUCZ 18.11.06, 14:34 LUDZIE!!!! podajcie proszę link do pobrania tego arkusza z WOSu (rozszerzonej) nie podawajcie adresów maili bo i tak nikt nam nie wyśle tego na maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzmotniarz Re: WOS - KLUCZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 14:43 no proste ze nie wyślą bo to ..e żydy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: WOS - KLUCZ IP: *.euro-net.pl 19.11.06, 00:52 jeb sie pie..ny antysemito, z twoja aparycją pozostanie ci sex z wlasna ręką kretynie. Odpowiedz Link Zgłoś
duszka007 Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 19.11.06, 13:13 mi to w ogole nie wchodzi:/ Wam wszystkich pokazuje sie elegancko? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukozord Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.leon.com.pl 19.11.06, 15:03 yyy strona cke jest zablokowana za duzo ludzi jednoczesnie chce ja otworzyc Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 19.11.06, 15:07 więc jak???? nik nie ma tego rozszerzonego arkusza z WOSu???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.asta-net.com.pl 19.11.06, 15:41 Przeczekalas caly weekend to i do jutra poczekasz.. daj sobie na luz nikt ci nie da arkusza bo nie ma... ci co sprawdzili ( i maja arksze na dysku) na forum nie zagladaja bo po co... Odpowiedz Link Zgłoś
historanka Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! 19.11.06, 15:52 a dlaczego do jutra? jutro mają być odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: WOS - KLUCZ i arkusz ! IP: *.asta-net.com.pl 19.11.06, 18:54 tak 20 oficjalnie pojawia sie na stronie cke jutro ma byc tez w gazecie wyborczej egzamin z wos i gegry z tego co słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flash6 KLUCZ !! !! Czytać ! ! ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 19:38 CO do tych dwóch linków które podałem powyżej, nie działają już od soboty, CKE zablokowało je gdyż oficjalnie mają podane być do mediów 20.11. Ale co do klucza to jeśli kogoś intersuje z WOSu podstawowego to wygląda on tak: 1. C 2. D 3. B 4. B 5. C 6. C 7. C 8. 1. – C 2. – D 3. – B 4. – A 9. A – 4 B – 2 C – 3 D – 5 10. Woda, powietrze 11. A) bezpośrednia B) pośrednia 12. A) norma obyczajowa B) norma prawna C) norma moralna 13. np. 1.wolność zgromadzeń i zrzeszania się 2.zasada trójpodziału władzy 3.zasada pluralizmu politycznego 3 pkt 14. A) Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie B) Organizacja Jedności Afrykańskiej C) Międzynarodowy Fundusz Walutowy D) Międzynarodowa Organizacja Pracy 15. Hasła 1. pierestrojka ( przebudowa) 2. głasnost (jawność) 3. uskorienije ( przyśpieszenie) Nazwisko inspiratora przemian [Michał] Gorbaczow 16. Za, np.: • Media kształtują styl życia obywateli. • Dowolne interpretowanie faktów przez media • Manipulowanie odbiorcą, informacją. • Brak hamulców moralnych i etycznych w walce o informacje. Przeciw, np.: • Świat mediów nie funkcjonuje niezależnie, informacje pochodzą ze świata realnego. • Uwrażliwiają ludzi na zło istniejące na świecie. • Służą społeczeństwu, rozwiązują konflikty, ujawniają nieprawidłowości życia politycznego, społecznego itp. • Pomagają ludziom, są współorganizatorami akcji charytatywnych. 17. Fakty: 1,4,5,8 Opinie:2,3,6,7,9,10 18. A) 1.Hiszpania, Czechy, Irlandia 2.Francja, Niemcy np. B) 1. przychylność Hiszpanii i Irlandii wynika z ich akceptacji dla naszego wejścia do UE, państwa te otworzyły dla nas swoje rynki pracy i wielu Polaków z tego skorzystało. 2. Hiszpania i Irlandia są państwami katolickimi to również ma swoje znaczenie. Czechy są naszym sąsiadem, oba państwa należą do Grupy Wyszehradzkiej, mamy coraz lepsze kontakty turystyczne, współpraca opozycji w latach 80. („Solidarność”). 3. Niemcy – zaszłości historyczne, zamknięcie rynku pracy przed Polakami. 4. Francja – obawy, że Polska, jako państwo liczebnie silne, osłabi pozycję Francji w Unii Europejskiej, inne stanowisko dotyczące wysłania wojsk do Iraku, brak solidarności w tej sprawie, ograniczenia rynku pracy, pouczanie Polaków i traktowanie nas „z góry”. 19. A) 1. Przekonanie o własnej wyższości (buta, arogancja). 2.Wroga i zaślepiona opozycja wobec innych (określająca przekonanie o własnej odrębności). 3.Dążenie do likwidacji wrogów (często wymyślonych). B) (0-4) Należy uwzględnić cztery elementy definicji: 1) stosunek do własnego narodu – 1 pkt, 2) stosunek do innych narodów – 1 pkt, 3) sposób rozwiązywania konfliktów, stosunki z innymi – 1pkt, 4) rola patriotyzmu we współczesnym świecie – 1 pkt 20. A) kredytodawca-kredytobiorca [konsument] – 1 pkt B) 1. Imię i nazwisko, adres i miejscowość, data – 1pkt 2. nr umowy, kwota kredytu, podpis kredytobiorcy – 1pkt C) data odstąpienia od umowy – (05.08.2005.) – 1 pkt D) 2) cywilnego – 1 pkt 21 Sfera społeczno – polityczna argumenty za: • większe możliwości kontaktów • przenikanie kultur • demokratyzacja stosunków między państwami • wyrównywanie różnic rozwojowych. argumenty przeciw: • unifikacja życia • utrata odrębności narodowej • oderwanie się od korzeni Sfera gospodarcza argumenty za: • swobodny przepływ dóbr, usług. • zmniejszenie bezrobocia • wykorzystanie najnowszych technologii • otwarcie nowych konkurencyjnych rynków • światowy system walutowy.. argumenty przeciw: • wzrost wpływu dużych korporacji na rynek krajowy. • podatność słabszych państw na kryzysy i recesje. • wypieranie z rynku małych firm. • ingerencja w środowisko naturalne np. żywność modyfikowana. 22. A) (0-2) Walka z terroryzmem, walka z rozprzestrzenianiem broni masowego rażenia, tworzenie narzędzi do zarządzania stosunkami politycznymi w dobie globalizacji, zmniejszanie negatywnych konsekwencji destabilizacji powodowanej „upadaniem” państw Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakak Re: KLUCZ !! !! Czytać ! ! ! ! ! 19.11.06, 19:43 a ma ktoś arkusz do rozszerzonego WOSu??? to wyślijcie tu www.wyslijto.pl i podajcie link Odpowiedz Link Zgłoś