Dodaj do ulubionych

Rozszerzony vs Podstawowy.

17.12.06, 19:36
Witam.

Niedlugo zbliza sie czas ostatecznej deklaracji. Niestety przez ostatnie 2
miesiace nie moglam chodzic do szkoly i z tego powodu mam pewien problem z
doborem przedmiotow, ktore zamierzam zdawac.

Otoz chodzi mi o to, ze na stronach niektorych uczelni na kierunek, ktory
mnie interesuje (psychologia) wymagaja matury zdanej na poziomie podstawowym
i rozszerzonym (Uniwersytet Gdanski). Z tego co mi wiadomo mature mozna
zdawac na jednym poziomie wiec dziwi mnie taki zapis na stronie uczelni.

Druga sprawa jest to, ze slyszalam, ze ma obowiazywac jakas tabela Giertycha
na podstawie, ktorej przeliczane beda punkty z podstawowego i rozszerzonego.
Ktos moglby mi wyjasnic o co chodzi z ta tabelka?

Chcialabym, zebyscie mi takze doradzili na, jakim poziomie zdawac przedmioty.
Wydaje mi sie, ze na psychologie na ktora jest bardzo duzo kandydatow
najlepiej zdawac na poziomie rozszerzonym. Zamierzam zdawac polski,
angielski, historie i biologie.

Dziwne jest to, ze niektore uczelnie wymagaja zdawanie polskiego czy jezyka
obcego na poziomie podstawowym, a niektore na rozszerzonym. To znaczy, ze
jezeli zdam na przyklad polski na poziomie rozszerzonym to automatycznie
zamykam sobie drzwi na UJ na psychologie stosowana gdzie biora pod uwage
podstawowy?

Sorry za styl i forme tego co napisalam, ale troszke sie spieszze.
Z gory dzieki za odpowiedz ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: mamamaturzystki Re: Rozszerzony vs Podstawowy. IP: 213.25.9.* 17.12.06, 22:01
      Uczelnie tak pisały bo jeszcze nie było zarządzenia Giertycha o tym że można
      zdawać albo podstawe albo rozszerzoną. W obecnej sytuacji należy rozumieć
      że "podstawowa i rozszerzona" oznacza rozszerzoną. Tabela Giertycha określa jak
      nalezy przeliczać rozszerzona na podstawę (tam gdzie wymagana podstawa a składa
      ktoś z rozszerzoną) Oko ci zbieleje jak zobaczysz przelicznik a znajdziesz go
      na stronach OKE
    • Gość: anna Re: Rozszerzony vs Podstawowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:11
      Zdawaj rozszerzony.
      Zapis jest aktualny, bo po zdaniu PR będziesz mieć dopisany PP wg. tabeli
      Giertycha (wejdź na stronę CKE po tabelkę), więc będą brać pod uwagę oba
      poziomy.
    • Gość: diddla88 Re: Rozszerzony vs Podstawowy. IP: *.tkdami.net 18.12.06, 21:53
      to jest tak: tabelka giertycha jest 30% PR to 40% PP, 31%-42% itd. czyli
      ogólnie nie jest dobrze. oczywiście działa tylko w jedną stronę czyli z
      rozszerzonego na podstawowy. Jeśli na stronach uczelni jest napisane PP i PR to
      znaczy że trzeba rozszerzony. Nie zamykasz sobie drogi na uczelnie, bo masz
      przelicznik na oba poziomy, ale tak naprawdę to "tabelka Giertycha" będzie
      tylko na świadectwie, bo prawdopodobnie uczelnie mają swoje przeliczniki -
      kazda inny, a to wynika z faktu nie podporzadkowania sie szkól wyższych
      Giertychowi, jako że on jest odpowiedzialny tylko za szkoły obowiązkowe =
      średnie. Lepiej jest zdawać maturę na takim poziomie na jakim się lepiej
      czujesz. To znaczy, ze lepiej napisać na 90parę % podstawową niż np. na 50%
      rozszerzoną. Ideałem jest mieć z rozszerzonej tak koło 100. To już twój wybór.
      Musisz sie po rpostu zorientowac co Ci jest potzrebne, czasem nie ma wyjścia i
      trzeba zdecydowac sie na rozszerzony.

Ja zdaję polski i historię muzyki rozszerzona (bo mi niezbędne) a angielski i
      historię podstawową.
      Pozdrawiam i zycze owocnych decyzji. :)

P.S. A i jedna ważna sprawa jeśli wybierasz czwarty przedmiot dodatkowy nie
      wpływa on na zdanie bądź nie zdanie matury. Otzrymujesz świadectwo mimo np. nie
      uzyskania z przedmiotu dodatkowego 30% (obojętnie na jakim poziomie) jesli z
      pozostałych przedmiotów obowiązkowych (polski, j.obcy nowozytny i przedmiot
      wybrany) uzyskasz wynik sredni 30%.
      • Gość: diddla88 Re: Rozszerzony vs Podstawowy. IP: *.tkdami.net 18.12.06, 21:55
        przepraszam błąd rzeczowy popełniłam
        30% PR to 40% PP
        31 - 41%
        32 - 42
        itd.

:)
        • Gość: victor Re: Rozszerzony vs Podstawowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 14:32
          Na UW obowiązuje tabelka G.
          Najlepiej sprawdzać na stronie konkretnej uczelni który poziom zdawać.
    • blessyou1 Re: Rozszerzony vs Podstawowy. 19.12.06, 15:12
      Czwarty przedmiot dodatkowy można zdawac tylko rozszerzony.
      Moj przedmówca ma racje:na stronie UW jest napisane "obowiązuje przelicznik MEN"
    • Gość: Anka Re: Rozszerzony vs Podstawowy. IP: *.acn.waw.pl 19.12.06, 18:36
      Dziwi minie, ze ktoś doradza, że lepiej jest zdać maturę na poziomie podstawowym na 90 procent niż słabiej na poziomie rozszerzonym. W ten sposób zamkniemy sobie drogę na wiekszość kierunków studiów, które wymagają poziomu rozszerzonego (często podstawowego + rozszerzonego). Gdy zdamy egzamin na poziomie rozszerzonym, według tabeli Giertycha, zostaną przeliczone punkty na poziomie podstawowym (odwrotnie nie). Jeśli myślisz o studiach, zdawaj na poziomie rozszerzonym. Uczelnie protestują przeciwko przelicznikowi matur i zapowiadają, że w przyszłości wezmą pod uwagę tylko poziom rozszerzony. Moze na mniej oblegane kierunki i uczelnie prywatne wystarczy poziom podstawowy, ale to duże ryzyko, bo i tak pierwszeństwo bedą mieli ci, którzy zdawali maturę rozszerzoną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka