Dodaj do ulubionych

Język Polski- lektury.

25.01.07, 15:11
Witam serdecznie.

Niedługo matura , a ja mam braki w lekturach.. ehhh szukałem wszędzie zakresu
lektur jakie będą wchodziły do matury lecz nigdzie nie mogę znaleść, czy
jest ktoś w stanie mi powiedzieć jakie lektury będą na tegorocznej maturze?
Chodzi mi tu o zakres lektur maturalnych z jakich mogę się spodziewać pracy
maturalnej.... ile tych lektur było ?
Czekam na odpowiedz, z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: b Re: Język Polski- lektury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 15:57
      A o czymś takim jak Informator maturalny słyszałeś? Są do każdego przedmiotu, z któego jest matura wraz z przykładowymi arkuszami- a ten do j.polskiego ze szczegółową listą lektur. W wersji elektronicznej znajdziesz Informatory lub poprawione aneksy do nich na stronach CKE lub OKE.
      • Gość: hela w opałach Re: Język Polski- lektury. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:04
        no tak, ale to nie zawsze się zgadza!
        Na rozszerzonej maturze już po raz kolejny był fragment z "Pamiętnika powstania
        wa-go" a tej lektury nie ma w spisie
        • Gość: Quetta Re: Język Polski- lektury. IP: *.e-cho.eu 25.01.07, 16:12
          Gość portalu: hela w opałach napisał(a):

> no tak, ale to nie zawsze się zgadza!
          > Na rozszerzonej maturze już po raz kolejny był fragment z "Pamiętnika powstania
          >
          > wa-go" a tej lektury nie ma w spisie

Był w spisie. Informator maturalny od 2005 roku język polski napisano: "Uwaga:
          tematy na poziomie rozszerzonym będą zobowiązywać do analizy i interpretacji
          utworów spoza wyżej wymienonych, ale utrzymanych w znanej uczniom konwencji."
          • Gość: b Re: Język Polski- lektury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:18
            Czyli mówią cprosto: na PR moga dać prawie wszystko z literatury, byle była rozpoznawalna konwencja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka